রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী রোদ ত্রান্সপোর্ত মন্ত্রালয়না তাং ১.১০.২০২০দগী ইলেক্ত্রোনিক ইনফোর্স্মেন্ত চৎনহনবা, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী পোর্তেলগী থোংদা গারীগী দোক্যুমেন্তকী মেন্তেনেন্স তৌবা য়াহন্নবগীদমক সেন্ত্রেল মোতোর ভেহিকল রুল শেমদোকপগী চেরোল থোকখ্রে
আই.তি. সর্বিশিং শীজিন্নবা অমসুং ইলেক্ত্রোনিক মোনিতরিং তৌবনা ত্রাফিক্কী চৎন-কাংলোন চৎনহনবদা হেন্না খুদোংচাগনি অমসুং দ্রাইবর অমসুং লৈবাক মীয়ামদা তাথি তাওইনা তৌবা হন্থহনগনি
লাইসেন্স পীরিবা ওথোরিতীনা দ্রাইবিং লাইসেন্স ককপা নত্ত্রগা হন্দোকহনবগী অকুপ্পা মরোলশিং রেকোর্দ লৌগদবনি অমসুং মথং মনাও নাইনা পোর্তেলদা হাপকৎকদবনি
ইলেক্ত্রোনিক্কী থোংদা ভেলিদেৎ তৌবা গারীগী চে চাংশিং ইন্সপেক্সন তৌনবগীদমক চে চাং ওইনা পুথোক্নবা হায়রোইদবনি
গারী থৌরিঙৈদা খুৎনা পায়দুনা দিভাইস শীজিন্নবসি লম্বী থিনবগী খক্তমক্তা অয়াবা পীরে
26 SEP 2020 7:41PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়না তাং ১.১০.২০২০দগী ইনফোর্স্মেন্ত চৎনহনবা, পোর্তেলগী থোংদা গারীগী দোক্যুমেন্ত অমসুং ই চলান মেন্তেনেন্স তৌবা য়াহন্নবগীদমক সেন্ত্রেল মোতোর ভেহিকল রুলস, ১৯৮৯গী তোঙান-তোঙানবা মফমদা শেমদোক্তুনা হেন্না মোনিতর তৌবা অমসুং এম.ভি. রুলশিং চৎনহনবা নুংঙাইনবা চেরোল অমা থোকখ্রে।
আই.তি. সর্বিশিং শীজিন্নবা অমসুং ইলেক্ত্রোনিক মোনিতরিং তৌবনা লৈবাক অসিদা ত্রাফিক্কী চৎন-কাংলোন চৎনহনবদা হেন্না খুদোংচাগনি অমসুং দ্রাইবরদা তাথি তাওইনা তৌবা হন্থহনগনি অমসুং লৈবাক মীয়ামদা হেন্না খুদোংচাগনি।
হায়রিবসি মোতোর ভেহিকল (এমেন্দমেন্ত) এক্ত ২০১৯ পাস তৌখ্রবা মতুং অমসুং ওগস্ত ৯, ২০১৯দা ফোংখ্রবা মতুংদা চঙলকখিবনি।
মসিগী মতুং ইন্না, মোতোর ভেহিকল (এমেন্দমেন্ত) এক্ত ২০১৯গী অখন্নবা প্রোবিজন খরা সেন্ত্রেল মোতোর ভেহিকল রুলস ১৯৮৯ শেমদোক্নবগী কাংলোনশিং অসি জি.এস.আর. ৫৮৪ (ই) তাং ২৫, সেপ্তেম্বর ২০২০দা ফোংখি। অতোপ্পা কয়া য়াওনা শেমদোক-শাদোকপা অসিনা চলান, পোর্তেলগী ৱাহন্থোক হাপচিন্দুনা সর্বিসশিং অসি আই.তি.গী থোংদা চৎনহনবা য়াহনবা অমসুং মখা তানা ইলেক্ত্রোনিক মোনিতরিং অমসুং চৎনহনবা য়ারগনি।
লাইসেন্স পীরিবা ওথোরিতীনা দ্রাইবিং লাইসেন্স ককপা নত্ত্রগা হন্দোকহনবগী অকুপ্পা মরোলশিং মথং মনাও নাইনা রেকোর্দ লৌগদবনি অমসুং পোর্তেলদা চাং নাইনা হাপকৎকদবনি। অসুম্না রেকোর্দ অসি ইলেক্ত্রোনিক ওইনা থমগনি অমসুং দ্রাইবরগী লমচৎসু য়েংশিনবদা খুদোংচাগনি।
সর্তিফিকেৎশিং ফিজিকেল ওইনা, ইলেক্ত্রোনিক্কী মওংদা পুথোকপা অমসুং লৌবা, ভেলিদিতী, অসিগুম্বা দোক্যুমেন্তশিং পীবা অমসুং মখা তানা ইন্সপেক্সনগীদমক তাং অমসুং মতম নম্বা মসুং ওফিসরগী আইদেন্তিতীসু রেকোর্দ লৌগনি। করিগুম্বা চে চাং অদুগী অকুপ্পা মরোল অদু ইনফোর্স্মেন্ত ওফিসরনা ইলেক্ত্রোনিক্কী থোংদা ভেলিদেতেদ তৌবা তারবদি অদুগুম্বা দোক্যুমেন্ত অদুগী ফিজিকেল ফোর্ম অদু অদুগুম্বা দোক্যুমেন্ত অদু ফাজিনগদবা মতাং ফাওবা য়াওনা ইন্সপেক্সনগীদমক পুথোক্নবা হায়রোইদবনি।
মখা তানা করিগুম্বা চে চাং অমহেক্তা পুথোক্নবা হায়বা মতমদা নত্ত্রগা ইন্সপ্তেক্সন তৌবা মতমদা ইন্সপেক্সনগী তাং অমসুং মতম অমসুং য়ুনিফোর্ম শেৎলিবা পুলিস ওফিসর নত্ত্রগা রাজ্য সরকারনা অয়াবা পীরবা অতোপ্পা ওফিসরশিংগী আইদেন্তিতী অদু পোর্তেলদা হাপকৎকদবনি। মসিনা গারীদা মরম চাদনা হন্না চেক তৌবা নত্ত্রগা ইন্সপেক্সন তৌবদা মতেং পাংগনি অমসুং মখা তানা দ্রাইবরশিংদা অৱাবা পীবা হন্থগনি।
মখা তানা নোতিফিকেসন জি.এস.আর. ৫৮৬ (ই) তাং ২৫ সেপ্তেম্বর ২০২০গী থোংদা খুৎনা পায়বা য়াবা খুৎলাই, ইলেক্ত্রোনিক ফোর্মদা দোক্যুমেন্ত ইন্সপেক্সন তৌবা অসিনচিংবগী মতাংদা চুন্ননবা মোতোর ভেহিকল (দ্রাইবিং) রিগুলেসন ২০১৭দা এক্ত অমসুং সি.এম.ভি.আর. ১৯৮৯গা চান্ননবা শেমদোক শেমজিন খরা তৌরে।
এস.ও. (ই) ৩৩১১ তাং ২৫, সেপ্তেম্বর ২০২০গী নোতিফিকেসন্না মোতোর ভেহিকল (এমেন্দমেন্ত) এক্ত ২০১৯গী প্রোবিজন খরা ওক্তোবর ১, ২০২০দগী মমাংগী কাংলোনশিং চৎনবা হৌনবা ফোংলি।
এস.ও. (ই) ৩৩১০ তাং ২৫, সেপ্তেম্বর ২০২০না রাজ্য সরকারশিংনা পেনালতীশিংগী শেলদা হেনগৎনবগী খন্ননবগী কন্দিসনশিং পীরি।
এস.ও. (ই) তাং ২৫, সেপ্তেম্বর ২০২০না মোতো ভেহিকল (দ্রাইবিং) রিগুলেসন, ২০১৭ থুগাইবগী দন্দিশিং অসি সেক্সন ১৭৭ এ.গী মতুং ইন্না পীন্বা অমসুং অসিগুম্বা থুগাইবগী দন্দিশিং অসি এক্ত অসিগী তোখাইবা মওংদা পীদনবা হায়রি।

Ministry of Road Transport & Highways
Union Road Ministry Notifies amendments in Central Motor Vehicle Rules facilitating implementation of Electronic enforcement, Maintenance of Vehicular Documents through Information Technology portal w.e.f 1.10.2020
Use IT services and electronic monitoring would ensure better enforcement of Traffic Rules and will remove harassment of drivers and citizens.
Details of driving licences disqualified or revoked by the licensing authority to be recorded and updated chronologically in the portal
Vehicular documents found validated through electronic means shall not be demanded in physical forms for inspection
Use of handheld communication devices while driving allowed solely for route navigation
26 SEP 2020 7:41PM by PIB Delhi
Union Ministry of Road Transport & Highways (MoRTH) has recently issued notifications regarding various amendments in Central Motor Vehicle Rules 1989 requiring implementation of enforcement, Maintenance of Vehicular Documents and E-Challans through portal w.e.f 1.10.2020 for better monitoring and enforcement of MV Rules
Use of IT services and electronic monitoring will result in better enforcement of Traffic Rules in the country and will lead to removing harassment of drivers and would facilitate the citizen.
This was required after Motor Vehicles (Amendment) Act 2019 was passed and was published on 9th August, 2019.
Accordingly, the rules for amendment to the Central Motor Vehicles Rules 1989 for certain provisions of the Motor Vehicles (Amendment) Act 2019 were published through GSR 584 (E) dated 25 September 2020. The amendment inter-alia provides for the definition for Challan, Portal inserted as requirement for providing the services through IT and further the enforcement of electronic monitoring and enforcement.
Details of driving licences disqualified or revoked by the licensing authority shall be recorded chronologically in the portal and such record shall be reflected on a regular basis on the portal has been provided for. Thus the record shall be maintained electronically and further the driver behavior would be monitored.
Provisions have been made for the procedure for Production and Obtaining Certificates in physical as well as electronic form, the validity, issuance of such documents and further the date and time stamping of inspection and identity of the Officer to be recorded. It has been provided that if the details of the documents are found validated through the electronic means by the enforcement officer then physical forms of such documents shall not be demanded for inspection, including in cases where there is an offence made out necessitating seizure of any such documents.
Further upon demanding or inspecting any documents, the date and time stamp of inspection and identity of the police officer in uniform or any other officer authorized by the State Government, shall be recorded on the Portal. This would help in unnecessary re-checking or inspection of vehicles and further would remove harassment to the drivers.
It has been provided that the use of handheld communications devices while driving shall solely be used for route navigation in such a manner that shall not disturb the concentration of the driver while driving.
Further through notification GSR 586 (E) dated 25 September 2020 certain amendments in the Motor Vehicles (Driving) Regulations 2017 have been made to align to the Amendment in the Act and the CMVR 1989 like use of handheld device, inspection of documents in electronic form etc.
The S.O. (E) 3311 dated 25; Sep 2020 notification provides for enforcing certain provision of the Motor Vehicles (Amendment) Act 2019 w.e.f. 1st Oct 2020 for which the aforesaid rules are being published.
The S.O. (E) 3310 dated 25 September 2020 provides for the conditions for the State Government to consider for specifying a multiplier to the amount of the penalties
The S.O. (E) dated 25 Sept 2020 provides for the order that the penalties for violation of The Motor Vehicles (Driving) Regulations, 2017 shall be in accordance with Section 177A to the extent that the penalties for such violations are not specifically provided for otherwise under the Act.