Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar inaugurates Indian Agricultural Research Institute, Assam campus at Gogamukh
The Institute will give an impetus to development of agricultural education and research in the North East - Shri Narendra Singh Tomar
IARI Assam to be named after Pandit Deen Dayal Upadhyaya
26 SEP 2020 12:08PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development, Panchayati Raj & Food Processing Industries Shri Narendra Singh Tomar dedicated to the nation yesterday the campus of the new Indian Agricultural Research Institute, Gogamukh, Assam. Speaking on the occasion, Shri Narendra Singh Tomar announced that the IARI, Assam will be named after Pt. Deen Dayal Upadhyaya. The Minister said that as visualized by Prime Minister Shri Narendra Modi, the setting up of this Institute will give an impetus to development of agricultural education and research in the states of Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura and Sikkim, in addition to Assam. By the year 2050, the population of the country and the challenge of climate change will increase considerably. The Government is working in the direction that the country’s agricultural sector remains strong to be able to meet these challenges and there are sufficient food reserves at all times.
Appreciating the lead role played by the country’s agricultural scientists in bringing about the Green Revolution by developing several high yielding seed and crop varieties, Shri Tomar said that the country is now not only self-sufficient but also surplus in foodgrains production. The Government has made efforts to plug the gaps in the development process, and as a result new Agricultural Research Institutes have been established in Jharkhand and Assam. Sikkim is now a totally organic state, and other states are also progressing in this direction. The Minister stressed that in view of the challenge of climate change and water scarcity, it is important to undertake crop diversification and develop varieties which require less water to grow. He also emphasised the importance of locally grown crops for enhancing farmers’ income and export opportunities.
Chief Minister of Assam, Shri Sarbanand Sonowal thanked the Hon’ble Prime Minister for the establishment of IARI, Assam and expressed hope that the Institute would be able to fulfil its objectives. He emphasised on research activities on locally grown horticultural crops of the region for enhancing farm income of small and marginal farmers through enterprise diversification. He also hoped that the north-eastern states will be again known as “Bowl of Rice” with the support of ICAR-IARI, Assam. Union Minister of State for Agriculture Shri Kailash Choudhary, Director General, ICAR Dr. Trilochan Mohapatra, public representatives, scientists and government officials were present at the inauguration ceremony. The report of the institute was presented and emphasised on water use efficiency from June to September in the north-eastern region and organic farming of local grown crops.
Background Note on IARI Assam
Indian Agricultural Research Institute (IARI) is known as seat of “Green Revolution” which has contributed immensely in development of science based technologies and quality human resource. In both these areas Eastern India is far behind the other parts of the country. The Eastern states including Assam possess huge potential to bring about the much needed “Second Green Revolution” in the country. It was also realized that this is an opportune time to replicate the success of IARI in the Eastern Part of the country. In view of this, the Union Finance Minister in his maiden budget speech had announced the establishment of IARI like institutes in Jharkhand and Assam on July 10, 2014, so as to cater to the needs of the resource rich eastern part of the country and harness the potential of agriculture, animal sciences, fisheries, horticulture and forestry.
Accordingly Government of Assam provided land for establishing this Institution at Dirpai Chapori, Gogamukh circle, Dhemaji district of Assam covering an area of about 585 acres of land. The selected site is located at about 430 km from the state capital Dispur, 45 km from Dhemaji town (District Headquarter) and 100 km from Dibrugarh, the second largest town of Assam.
Important dates in establishing IARI, Assam:
· Cabinet approval – May 17, 2017
· Sanction letter establishment of IARI Assam issued – May 23, 2017
· Foundation Stone laid by Hon’ble Prime Minister - May 26, 2017
· Administrative approval letter regarding establishment of IARI, Assam at a cost of Rs.155.29 crores during 2017-18 to 2019-20 was issued.
· Digital survey and demarcation of the boundary of the allotted land started in September, 2017 and completed in July, 2018.
· Master Plan for initial phase (45 acres) was approved.
· Construction of boundary wall, pre-fabricated building and gates was started from September, 2018 which have been completed
· Ongoing works
- Administrative cum Academic Building: Rs. 41.0 crores (8550 sq m)
- Road development: Rs. 14.72 crores
M.Sc. students of IARI, Assam quota are being admitted at IARI, New Delhi since 2015-16. Fifty-nine scientist posts have been redeployed at IARI, Assam and now four scientists have been posted at this campus. As the pre-fabricated building is ready, the classes of students to be admitted from 2020-21 session will be started at IARI, Assam campus. Initially three Divisions will function namely Division of Crop Improvement, Division of Horticulture and Division of Animal Science & Fisheries.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা গোগামুখতা ইন্দিয়ান এগ্রিকলচরেল রিছর্স ইন্সতিতুৎ,অসাম কেম্পস শঙ্গাখ্রে
ইন্সতিতুৎ অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা এগ্রিকলচরেল ইজুকেসন অমসুং রিছর্সকী থবক চাউখৎহনগনি- শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
আই.এ.আর.আই অসাম পন্দিৎ দীনদয়াল উপধ্যায়গী মমিং থোল্লগনি
26 SEP 2020 12:08PM by PIB Imphal
এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার, রুরেল দিবলপমেন্ত, পঞ্চায়াতি রাজ অমসুং ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙরাং অসামগী গোগামুখতা ইন্দিয়ান এগ্রিকচরেল রিছর্স ইন্সতিতুৎকী অনৌবা কেম্পস অমা লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। থৌরম অদুদা নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা আই.এ.আর.আই অসাম পন্দিৎ দীনদয়াল উপধ্যায়গী মমিং থোল্লগনি হায়না লাউথোকখি।
মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম অমা ওইনা মসিগী ইন্সতিতুৎ অসি লিংখৎপদা অরুনাচল প্রদেস, মেঘলয়, মনিপুর, মিজোরম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা, সিক্কিম অমসুং অসামদা এগ্রিকলচরেল ইজুকেসন অমসুং রিছর্সকী থবক চাউখৎহনগনি।২০৫০ ফাওবদা লৈবাক্কী অপুনবা মীশিং হেনগৎলকপা অমসুং অইং-অশাগী খল কাইরকপগী শিংনবা কয়া মায়োক্নবা হেনগৎলক্লগনি। হায়রিবা অহোংবশিং অসি লাকপা মতমদা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী থবকশিংনা মায়োক্নবা ঙম্নবা অমসুং চীঞ্জাক মতিক চানা পৈশিন্দুনা থম্নবা মাইকৈদা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
চাথোক য়াম্না লৈবা মহৈ-মরোং মখলশিং পুথোক্তুনা গ্রিন রিভোলুসন পুরকপদা লৈবাক অসিগী এগ্রিকলচরগী সাইন্তিস্তশিংনা লৌরিবা থৌদাং থাগৎলদুনা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসিনা মশাগী ওক্নবা পুথোকপা খক নত্তনা অহেনবা মহৈ-মরোং পুথোকপা ঙম্লে। চাউখৎ-থৌরাংগী অৱাৎপা লৈরিবশিং মেনখৎপা ওইনা সরকারনা ঝরাখান্দ অমসুং অসামদা অনৌবা এগ্রিকচরেল রিছর্স ইন্সতিতুৎশিং লিংখৎলে।হৌজিক সিক্কিম ওর্গনিক স্তেৎ ওইরে অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিং মসিগী মাইকৈদা চঙশিল্লে। অইং-অশাগী খল কাইরকপা অমসুং ঈশিং ফংদবা অসি য়েংলগা ঈশিং য়াম্না চঙদবা মহৈ-মরোং মখলশিং থানবা থবক পায়খৎপা য়াম্না মরুওই। লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অমসুং মপান্দা থাদোক্নবা খুদোংচাবশিং লৌনবা মফম অসিদা হৌবা মহৈ-মরোংশিংদা মরুওইবা মিৎয়েং থমগদবনি।
আই.এ.আর.আই অসাম লিংখৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং অসামগী চীফ মিনিস্তর সরবানন্দা সোনোৱাল থাগৎখি অমসুং ইন্সতিতুৎ অসিগী পান্দমশিং ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা থমখি। মহাক্না হায়খি অপীকপা অমসুং লায়রবা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা মফম অসিদা হৌবা হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিংদা থিজিনবগী থবকশিং পায়খৎকদবনি। আই.সি.এ.আর- আই.এ.আর.আই অসামগী মতেংগা লোয়ন্না অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং অমুক হন্না “বোল ওফ রাইস” হায়না খঙনরগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। শঙ্গাবা থৌরম অদুদা এগ্রিকলচরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কাইলাস চৌধুরি, সাইন্তিস্তশিং অমসুং সরকারগী ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি। অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা জুনদগী সেপ্তেম্বর থা ফাওবদা ঈশিং ফজনা শীজিন্নবা অমসুং মফম অসিদা ফংবা মহৈ-মরোশিং ওর্গনিক ফার্মিং পাংথোকখিবগী পাউদম অমা ইন্সতিতুৎ অসিনা পীখি।
আই.এ.আর.আই অসামগী নুঙগীৱারোল
ইন্দিয়ান এগ্রিকলচরেল রিছর্স ইন্সতিতুৎ(আই.এ.আর.আই) অসি “গ্রিন রিভোলুসন”গী হৌরকফম ওইনা খঙনদুনা সাইন্সতা য়ুম্ফম ওইবা তেক্নোলোজিশিং শেমগৎপা অমসুং মগুন লৈবা মীওইশিং পুথোকপদা য়াম্না চাউনা থৌদাং লৌরি। হায়রিবা হিরম অনি অসিদা ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক অসি লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংদগী শোৎথনা লৈরি। আই.এ.আর.আইগী মাইপাকপশিং লৈবাক অসিগী নোংপোক থংবা শরুকশিংদা শন্দোক্নবগী মতাং চারবা মতম অমা ওইরে। মসি য়েংলগা ২০১৪গী জুলাই ১০দা য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তরনা মহাক্কী বজেৎকী ৱারোলদা ঝারখান্দ অমসুং অসামদা আই.এ.আর.আই লিংখৎলগনি হায়না লাউথোকখি।মসিনা লৈবাক অসিগী নোংপোক থংবা শরুক্তা এগ্রিকলচর, এনিমেল সাইন্স, ঙা য়োকপা, হোর্তিকলচর অমসুং উমং শেমগৎপগী থবকশিং চাউখৎহল্লগনি।
ইন্সতিতুৎ অসি লিংখৎনবা অসাম সরকারনা অসামগী ধেমাজি জিলাদা, গোগামুখ র্সকলগী দিরপাই চাপোরিদা লম একর ৫৮৫ পীরে। মফম অসি রাজ্যগী কোনুং দিসপুরদগী কিলোমিতর ৪৩০, ধেমাজি তাউন্দগী কিলোমিতর ৪৫ অমসুং অসামগী অনিসুবা খ্বাইদগী চাউবা সহর দিব্রুগরদগী কিলোমিতর ১০০ লাপ্পী।
আই.এ.আর.আই অসাম লিংখৎনবা মরুওইবা তারিখশিং :
· মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখিবা-মে ১৭, ২০১৭
· আই.এ.আর.আই অসাম লিংখৎনবা সেঙ্কসন লেত্তর পীখিবা- মে ২৩, ২০১৭
· প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবা- মে ২৬, ২০১৭
· ২০১৭-১৮দগী ২০১৯-২০ ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ১৫৫.২৯ চঙনা আই.এ.আর.আই অসাম লিংখৎনবা লৈঙাক্কী অয়াবা চেরোল পীখি।
· পীরবা লমগী ঙমখৈ ওনবা অমসুং দিজিতেল সর্ভেগী থবক ২০১৭গী সেপ্তেম্বরদগী হৌখি অমসুং ২০১৮গী জুলাইদা লোইশিনখি।
· অহানবা তাঙ্কক্কী(একর ৪৫) মাস্তর প্লান অয়াবা পীরে।
· ২০১৮দগী সেপ্তেম্বরদগী শাবা হৌখিবা চেকপল, প্রি-ফেব্রিকেতেৎ বিল্দিং অমসুং গেৎশিং লোইশিল্লে।
· হৌজিক চৎথরিবা থবকশিং
- এদমিনিস্ত্রেতিপ অমসুং একাদেমিক বিল্দিং: লুপা করোর ৪১.০(ইসক্বার মিতর ৮৫৫০)
- লম্বী শেম্বা: লুপা করোর ১৪.৭২
২০১৫-১৬দগী হৌনা আই.এ.আর.আই অসামগী এ.এস.সি মহৈরোইশিংগী কোতা আই.এ.আর.আই,নিউ দিল্লিদা মিংচন্দুনা লাক্লি। আই.এ.আর.আই. অসামদা সাইন্তিস্তকী পোস্ত ৫৯ অমুক হন্না শীজিন্নরে অমসুং হৌজিক কেম্পস অসিদা সাইন্তিস্ত মরি লৈরে। বিল্দিং অসি শাবা হেক লোইবগা আই.এ.আর.আই অসামদা ২০২০-২১গী সেসনগী মহৈরোইশিংগী ক্লাসশিং হৌরগনি। অহানবদা দিবিজন অহুম হায়বদি ক্রোপ ইমপ্রুপমেন্ত দিবিজন, হোর্তিকলচর দিবিজন অমসুং এনিমেল সাইন্স অমসুং ফিসরিজ দিবিজন লৈগনি।