ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়
একে পদাৰ্থ, একে সূত্ৰ আধাৰিত ৮৭১টা অনুসূচিত অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধক মূল্য নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাৱলীৰ আওতালৈ অনাৰ নিৰ্দেশ
23 SEP 2020 3:16PM by PIB Guwahati
অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধৰ ৰাষ্ট্ৰীয় তালিকা(এনএলইএম),২০১৫ৰ অন্তৰ্ভুক্ত একে পদাৰ্থ একে সূত্ৰ আধাৰিত ৮৭১টা ঔষধক মূল্য নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাৱলীৰ আওতালৈ অনাৰ বাবে ব্যৱস্থা কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ঔষধ মূল্য নিৰ্দ্ধাৰণ প্ৰধিকৰণ(এনপিপিএ)ক নিৰ্দেশ দিছে চৰকাৰে। এই সম্পৰ্কীয় নিৰ্দেশটোত চৰকাৰে এইসমূহ ঔষধৰ উচ্চ সীমা নিৰ্দ্ধাৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
‘ঔষধৰ মূল্য নিয়ন্ত্ৰণ নিৰ্দেশনা(ডিপিচিঅ),২০১৩’ৰ ১৯নং দফাৰ অধীনত দামৰ উচ্চ সীমা নিৰ্দ্ধাৰণ ব্যৱস্থাত ‘কাৰ্ডিয়াক ষ্টেণ্ট’সমূহকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ পৰিণতিত ‘কৰোনাৰী ষ্টেণ্ট’সমূহৰ দাম ‘বেয়াৰ মেটল ষ্টেণ্ট’ৰ ক্ষেত্ৰত ৮৫শতাংশ পৰ্যন্ত আৰু ‘ড্ৰাগ এলিটিং ষ্টেণ্ট’ৰ ক্ষেত্ৰত ৭৪শতাংশ পৰ্যন্ত হ্ৰাস পোৱাটো সম্ভৱ কৰি তোলে।
ৰাজ্যসভাত আজি এই তথ্য প্ৰকাশ কৰে ৰসায়ণ আৰু সাৰ বিভাগৰ মন্ত্ৰী ডি ভি সদানন্দ গৌড়াই।
‘এনপিপিএ’-ৰ দ্বাৰা দৰ নিৰ্দ্ধাৰণ কৰাটো এক অবিৰত প্ৰক্ৰিয়া বুলি উল্লেখ কৰে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। যেতিয়াই ঔষধসমূহক ৰাষ্ট্ৰীয়সূচীৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়, তেতিয়াই ‘এনপিপিএ’-ই ইয়াৰ দৰ নিৰ্দ্ধাৰণ কৰে বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
871 scheduled formulations of Essential medicines are covered under price control mechanism
23 SEP 2020 3:16PM by PIB Delhi
Government has said that The National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) has fixed the ceiling prices of 871 scheduled formulations of medicines under National List of Essential Medicines (NLEM), 2015.
The fixation of Ceiling price includes ceiling price of Cardiac Stents under Para 19 of the Drug Price Control Orders (DPCO), 2013 resulting in price reduction for Coronary Stents worked out up to 85% for Bare Metal Stents and 74% for Drug Eluting Stents.
This information was given by Union Minister for Chemicals & Fertilizers Shri D. V. Sadananda Gowda in a written reply in Rajya Sabha today. Shri Gowda informed that besides Cardiac Stents, Knee Implants, 106 anti-diabetic and cardiovascular medicines and 42 non-scheduled anti-cancer medicines have also been brought under price rationalisation in public interest by exercising extra-ordinary powers under the DPCO, 2013.
He said, the fixation of the ceiling prices by the NPPA is an on-going process. As and when the formulations are included in the National List of Essential Medicines their prices are fixed by the NPPA.