হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মেদিকেল এজুকেসনদা ইতিহাসিক ওইবা শেমদোকপা: নেস্নেল এদুকেসন কমিশন (এন.এম.সি.) লিংখৎখ্রে
মেদিকেল কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া(এন.এম.সি.) অসি মুত্থৎখ্রে
25 SEP 2020 4:34PM by PIB Imphal
মেদিকেল এজুকেসনগী লমদা ইতিহাসিক ওইবা মওংদা নৌনা শেমদোক্তুনা ওতোনোমস বোর্দ মরী লৈবা নেস্নেল মেদিকেল কমিসন(এন.এম.সি.) অসি অসি কেন্দ্র সরকারনা চৎনবা হৌহনখ্রে। মসিগা কোন্ননা চহি কয়া লিরবা মেদিকেল কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া(এম.সি.আই.) অসি মুত্থৎখ্রে। এন.এম.সি. অসিগা কোন্ননা অন্দর গ্রেজুএৎ অমসুং পোস্ত গ্রেজুএৎ মেদিকেল এজুকেসন বোর্দশিং, মেদিকেল এসেসমেন্ত অমসুং রেতিং বোর্দ অমসুং ইথিক্স অমসুং মেদিকেল রেজিস্ত্রেসন বোর্দ হায়রিবা ওতোনোমস বোর্দ মরী অসি এন.এম.সি. অসি মতেং পাংননবা নুমিৎ অদুদগী মথৌ পাংথোকপা হৌহনখ্রে।
ইতিহাসিক ওইবা মওংদা শেমদোকপা অসিনা মেদিকেল এজুকেসন অসি নুং-পান শেংনা উবা, অফবা অমদি থৌদাং লৌবা ঙম্বরোমদা মমায় ওনশিলহল্লক্লগনি। মরুওইনা অহোংবা অসিদা রিগুলেতর অসি ‘সেলেক্তেদ’ নত্রগা ‘মেরিৎ’ ওইবা মওংদা ‘ইলেক্তেদ’ হাইবা রিগুলেতর অসিগী মায়োক্তা ওইনা খল্লগনি। অমকপা লৈতনা পুকচেল শেংবা, প্রোফেস্নেলিজম ওইবা, নিংথিনা খং-হৈরবা অমদি মরেপ শুনা ৱাংবা নুপা অমসুং নুপীশিংনা হৌজিক মেদিকেল এদুকেসন অসি অনৌবা মওংদা শেমদোকপা অসি মাংজিল থাহন্নবগীদমক্তা লমজিংহনখ্রে।
মসিগী মতাংদা থোকখিবা নোতিস অসি হৌখিবা অহিং সেপ্তেম্বর ২৪, ২০২০দা থোকখিবনি।
দা.এস.সি. শর্মা(এ.আই.আই.এম.এস., ন্যু দিল্লীগী ই.এন.তি. থবক্তগী পোত্থারবা প্রোফেসর) অসি চহি ৩গী চেয়রপর্সন ওইনা খনখ্রে। চেয়রপর্সনখক্তা নত্তনা এন.এম.সি. অসিদা ওতোনোমস বোর্দ মরী অসিগী অধ্যক্ষ পি.জি.এম.আই.এম.ই.আর., চান্দিগঢ়গী দিরেক্তর দা. জগত রাম, তাতা মেমোরিএল হোসপিতাল, মুম্বাইগী দা. রাজেন্দ্র বাড়ৱে অমসুং এ.আই.আই.এম.এস. গোরখপুরগী একজিক্যুতিব দিরেক্তর দা. সুরেখা কিশোরগী অধ্যক্ষশিং য়াওনা এক্স-ওফিসিও ১০সু লৈগনি। মসিগী মথক্তা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী হেল্থ য়ুনিভর্সিতীশিংগী নোমিনী ১০, স্তেত মেদিকেল কাউন্সিলদগী নোমিনী ৯ অমসুং তোঙান-তোঙানবা শিনফমশিংদগী খং-হৈরবা মীহুৎ অহুম লৈগনি। মহারাস্ত্রগী ত্রাইবেল মেলাঘাৎকী মফমদা থবক তৌবা শক্নাইরবা সোসিএল ৱার্কর দা. স্মিতা কোহলে অমসুং ফুৎ সোলজর্স ফোর হেল্থ প্রাইভেৎ লিমিতেদকী সি.ই.ও. অসি এক্সপর্ত মেম্বর অহুম ওইনা খনখ্রে। দা. আর.কে. ভেত্সনা এন.এম.সি. অসিগী সেক্রতরিএৎ অসিগী সেক্রতরী ওইনা লমজিংগনি।
এন.এম.সি. অসিদা নত্তনা অতোপ্পা ওতোনোমস বোর্দ মরী অমসু শেমখ্রে অদুগা ঙসিদগী থবক পাংথোকপা হৌহনখ্রে। ....বোর্দ অসি ....না থৌবুরেল ওইগনি অদুগা...লৈগনি। কমিসন অসদা অন্দর গ্রেজুএৎ মেদিকেল এজুকেসন বোর্দ, পোস্ত গ্রেজুএৎ মেদিকেল এজুকেসন বোর্দ, মেদিকেল এসেসমেন্ত অমসুং রেতিং বোর্দ অমসুং ইথিক্স অমসুং মেদিকেল রেজিস্ত্রেসন বোর্দ হায়রিবা বোর্দ মরীসিনা অন্দর গ্রেজুএৎ/পোস্ত গ্রেজুএৎ এজুকেসন, এক্রিদেসন অমসুং ইথিক্সকা মরি লৈনবা মতাংশিং অমদি দোক্তরশিংগী প্রোফেস্নেলগী ওইবা থবক পাংথোকপা অসি য়েংশিনগনি।
এন.এম.সি.না অনৌবা মওংদা শেমদোকপা অসি দা. ভি.কে. পোলগী মখাদা লৈবা বোর্দ ওফ গবর্নরশিংনা হৌদোককিবনি। হান্না মাংজৌননা অম.বি.বি.এস.কী সিৎ মশিং অসি ২০১৪দগীনা ২০২০ ফাওবগী চহি তরুক অসিদা চাউরাক্না ৫৪০০০ মুক ওইদুনা চাদা ৪৮ হেনগৎহনখ্রে। হায়রিবা মতম অসিগী ওইনা পি.জি.গ সিৎ মশিং অসি ২৪০০০দগীনা ৫৪০০০দা হেনগত্তুনা চাদা ৭৯ হেনগৎহবৃনখ্রে।
এন.এম.সি.না মরুওইনা পাংথোক্কদৌরিবা থবক অসি রিগুলেসনশিং অসি মখা তানা পরম চুম্না তৌহনবা, ইন্সতিত্যুসনশিং রেতিং তৌবা, ঐচ.আর.এসেসমেন্ত তৌবা, রিসর্চতা মাই ওনশিনহনবনি। মসিদা নত্তনা মসিগীশিং অসিনা এম.বি.বি.এস.কী মতুংদা(এন.ই.এক্স.তি.-নেস্নেল একজিৎ তেস্ত) ময়ামগী ওইবা অরোইবা পরিক্ষাগী মওংশিংদা রেজিস্ত্রেসন অমদি পি.জি. এন্ত্রান্স অনিমক্কী ওইনা, প্রাইভেৎ মেদিকেল কোলেজশিংগী ফী অসি নিংথিনা লৌহন্নবগী লমজিং-লমতাকপদা, অমসুং মীয়ামগী লায়েং চত্থনবগী থবক তৌহল্লিবশিংদা প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিংদা অকক্নবা প্রেক্তিস তৌবগী লাইসেন্সকা লোয়ননা থবক তৌনবগীদমক্তা ওইনা থাক ফগৎহন্নবগী থবকশিং তৌগনি।
নেস্নেল মেদিকেল কমিশন অসি সংসদতা অগস্ত, ২০১৯দা পাস তৌখি হায়বা নিংশিংবা য়াই।
এন.এম.সি.এক্ত অসি সেপ্তেম্বর ২৫, ২০২০দগী চৎনবা হৌদুনা ইন্দিয়ন কাউন্সিল মেদিকেল কোলেজ এক্ত, ১৯৫৬ অসি চরনহনখিদ্রে অমদি মেদিকেল কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ানা থবক অসি পায়শিল্লদুনা খল্লবা বোর্দ ওফ গবর্নেন্স অসিসু হায়খিবা মতম অদুদগী থুপচিলহনখ্রে।

Ministry of Health and Family Welfare
Historic reform in Medical Education: National Medical Commission (NMC) constituted
Medical Council of India (MCI) stands abolished
25 SEP 2020 4:34PM by PIB Delhi
Historic reform in the field of medical education has been effectedby the Union Government with the constitution of the National Medical Commission (NMC), along with four Autonomous Boards. With this, the decades old institution of the Medical Council of India (MCI) stands abolished. Along with NMC, the four Autonomous Boards ofUG and PG Medical Education Boards, Medical Assessment and Rating Board, and Ethics and Medical Registration Board have also been constituted to help the NMC in day to day functioning.
This historic reform will steer medical education towards a transparent, qualitative and accountable system. The basic change that has happened is that the Regulator is now 'selected' on merits, as opposed to an 'elected' Regulator. Men and Women with impeccable integrity, professionalism, experience and stature have been now placed at the helm to steer the medical education reforms further.
The Notifications in this regard were issued late last night on the 24th September, 2020.
Dr S C Sharma (retd. Prof, ENT, AIIMS, Delhi) has been selected as the Chairperson for a period of three years. Besides the Chairperson, NMC will have 10 ex-officio members that include Presidents of the four Autonomous Boards, Dr.Jagat Ram, Director PGIMER, Chandigarh, Dr RajendraABadwe, Tata Memorial Hospital, Mumbai and Dr SurekhaKishore, Executive Director, AIIMS, Gorakhpur. In addition, NMC will have 10 nominees from Vice Chancellors of Health Universities from States/UTs, 9 nominees from State Medical Councils, and three expert members from diverse professions. Dr SmitaKolhe, a renowned social worker working in tribal Melaghat area of Maharashtra and ShriSantosh Kumar Kraleti, CEO, Foot Soldiers for Health Pvt Ltd have been nominated as these expert members. Dr R K Vats will head the Secretariat as Secretary of the NMC.
In addition to NMC, four Autonomous Boards have also been constituted and come into effect from today. The … Board will be chaired by ….. and will have …..The Commission has four Autonomous Boards, namelyUnder-Graduate Medical Education Board, Post-Graduate Medical Education Board, Medical Assessment and Rating Board andEthics and Medical Registration Board to oversee UG/ PG education, accreditationand assessment and the matters related to ethics and professional conduct of doctors.
The NMC will carry forward the reforms initiated by the Board of Governors under Dr V K Paul. Already, number of MBBS seats has increased over the last six years by 48% from around 54000 in 2014 to 80,000 in 2020. The PG seats have increased by 79% from 24000 to 54000 in the same duration.
The key functions of the NMC will be further streamlining regulations, rating of institutions, HR assessment, focus on research. Besides they will work on modalities of the common final year exam after MBBS (NEXT- National Exit Test) to serve for both registration and PG entrance; prepare guidelines for fee regulation by private medical colleges; and developing standards for Community Health Providers to serve in primary healthcare with limited practicing licence.
It may be recalled that the National Medical Commission Act, 2019 was passed by the Parliament in August, 2019.
With the coming into effect of the NMC Act from 25th September, 2020, the Indian Medical Council Act, 1956 stands repealed and the Board of Governors appointed in supersession of Medical Council of India has also been dissolved with effect from the said date.