হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না এম্স, নই দিল্লীগী ৬৫শুবা মপোক কুমওনগী থৌরম হৌদোকখ্রে
৬৫শুবা মপোক কুমওন অসিদা লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা এম্স নই দিল্লীনা লৌরিবা থৌদাংবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
“মসিগী অমুক্তা থোকখিদ্রিবা অমসুং অৱাবা তানফমশিং অসিদা তেলি-মেদিসিন অমসুং তেলি-কন্সল্তেসনশিংগী খুত্থাংদা মেদিকেল সর্ভিসশিং মতিক চানা পীখিবা এম্সকী থৌদাং অসি ফীদমনিংঙাই ওই”
“এম্স ইন দি কোবিদ তাইম্স” হায়বা হীরমদা এক্সিবিসন হৌদোকখ্রে
25 SEP 2020 3:52PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্র মন্ত্রী অমসুং এম্সকী প্রসিদেন্ত দা. হর্শ ভর্ধন্না, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী এস.ঐচ. অশ্বিনি কুমার চৌবে য়াওবা এম্স নই দিল্লীগী ৬৫শুবা মপোক কুমওন পালন হৌদোকখ্রে। ঙসিগী নুমিৎ অসিদা এম্সতা অন্দর গ্রেজ্যুৎকী মহৈ তম্বা হৌখি অমসুং ১৯৫৬তা এম.বি.বি.এস.কী অহানবা বেচকী ক্লাস নুমিৎ অসিদা হৌখি।
হ্যুমেন রিসোর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক (এন.আই.আর.এফ.)কী মেদিকেল ইন্সিত্যুসনশিংগী মরক্তা অহানবা রেঙ্ক তারকপদা এম্সকী ফ্রেতর্নিতীবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, দা. হর্শ বর্ধন্না এম্স, নই দিল্লী লিংখৎখিবা মতমদা ১৯৬৫তা ভারতকী পার্লিয়ামেন্তনা মসি লিংখৎপদা থমখিবা পান্দমশিং অদু থুংবা ঙমহনবদা অমসুং মসিনা মখা তানা হেল্থক্যের সর্ভিসশিং, এজুকেসন অমসুং রিসর্চকী অৱাংবা থাক অমা ফংবা ঙম্নবা লেপ্তনা হোৎনরিবা অসিদা অপেনবা ফোঙদোকখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না ইন্সতিত্যুসন অসিনা কোবিদ লায়চৎ মনুংদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, “কোরোনাভাইরসনা মীওই মিলিয়ন ৫গী মথক্তা নাহল্লি অদুবু ভারতকী হেল্থক্যের সিস্তেম অসনা দাইগনোস্তিক তৌবা অমদি মেনেজমেন্ত ফেসিলিতীশিংগী লমদা মপুং ফানা মথৌ তৌবদা নত্তনা শীবগী চাং তানা থম্লি অমসুং নাবা ফগৎলকপগী চাংনা ৱাংহল্লি।” “হৌখিবা থা ৬ অসিদা এম্সনা কোবিদ-১৯না নারবা মীওইশিং লায়েংবদা, রিসর্চকী লমদা অনৌবা পুথোকপদা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা কয়া লমজিংবদা অমসুং তাকপী তম্বীবগী অমদি কম্ম্যুনিকেসন্দা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি।” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবগী মতাংদা, দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং মখা তানা ৱাংখৎলকপা অমসুং লৈখিদবগী চাংনা লেপ্তনা হন্থরকপা অসিনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী থৌনা লৈবা লুচিং মখাদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্না লৌখৎলিবা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা লালোং অসি মাই পাক্লে হায়না উৎলি। ঐখোয়না তেস্ত তৌবা অসি মাই পাক্না হেনগৎহল্লি মসিনা ঙসিদি লাখ ১৫গী ময়া য়ৌবগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা তেস্তিং লেব ১৮০০ হেন্না লৈহনবা ঙমখ্রে। কোবিদ-১৯গী লায়েংবগী অমদি বেক্সিনশিংগী লম অসিদা সাইন্তিফিক্কী ওইবা দিবেলপমেন্তশিং অসিদা ঐহাক্না থাজবা থম্লি অমদি ভারতনা অথুবদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসিদা মাই পাকপা ঙমগনি।”
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেনা কোবিদগী মনুং অসিদা মেদিকেল কম্ম্যুনিতীনা হনবা লৈতনা অমদি চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবশিং অসি থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, “এম্সনা অৱাংবা মিংচৎ উরোন খিন্দুনা একাদেমিক, রিসর্চ অমসুং অনাবা মীওইশিং লায়েংবদা চাউনা মতেং পাংখ্রে। মসিনা য়ু.এস.এ., য়ু.কে., ওস্ত্রেলিয়া, জর্মনীগুম্বা অতোপ্পা লৈবাক মখল কয়াদগী মহৈরোয়শিং পুশিল্লক্লি অমদি মসি অচৌবা মাই পাকপা অমনি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি এম্স অসি খ্বাইদগী নৌবা ফেসিলিতী লৈবা ইন্সতিত্যুসন মখল অমনি। সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংদা এম্সকী কান্নবা ফংহন্নবা হোৎনরি।
থৌরম অসিদা দা বর্ধন অমসুং শ্রী চৌবেনা ফেকল্তী মেম্বরশিং অমসুং গ্রেজ্যুৎ তৌরিবা মহৈরোয়শিংদা এৱার্দশিং অমসুং মেদলশিং পীখি। দা বর্ধন্না হায়খি, “মেদিকেলগী মহৈরোয় খুদিংমক্না এম্সকী মহৈরোয় অমা ওইনিংবগী অপাম্বা পোকই। ঙসি ৬৫শুবা মপোক কুমওনগী নুমিৎ অসিদা, ভারতকী মেদিকেল সর্ভিসশিং মপাঙ্গল কনখৎনবা অমদি মকোক থোংবা সাইন্তিফিক নেসনশিংগী মরক্তা ভারত য়াওবা ঙমনবা ৱাখল লৌশিং পুথোক্তুনা মতেং পাংনবা কন্না হোৎনৌ হায়না ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা হায়জরি। ”
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রিসর্চ সেক্সন মেন্যুল ফোঙখি অমদি পব্লিক হেল্থ ইমর্জেন্সী করম্না থেংনগনি হায়বগী মতাংদা এম্স, নই দিল্লীদা ‘এম্স ইন কোবিদ তাইম্স’ হায়বা হীরম অসিগী একজিবিসন অমা হৌদোকখ্রে। কোবিদ তেস্তিং অমসুং ইভাল্যুএসন, সেম্পল কলেক্সন তৌবগী মওং অমসুং লেবোরেতরীগী থবক থৌরম, কোবিদ তাস্ক ফোর্স, মেনপাৱরগী পাকশন্না ত্রেনিং পীবা, কোবিদকা চান্নবা লমচৎ শাজৎ য়াওনা তোঙান তোঙানবা ৱাফমশিংদা বিভাগ পুম্নমক্না একজিবিৎশিং উৎখি।
পি.জি.আই.এম.ই.আর., চন্দিগরগী প্রোফেসর দিগম্বর বেহেরা, এম্সকী দিরেক্তর প্রোফেসত রন্দীপ গুলেরিয়া, এম্স নই দিল্লীগী দীন (একাদেমিক্স) দা অনিতা সক্সেনা, সাইন্তিফিক একজিবিসন কম্মিতীগী চ্যেরমেন দা পিয়ুশ সহনি অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা দোক্তরশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan inaugurates 65th Foundation Day celebrations of AIIMS, New Delhi
Thanks AIIMS New Delhi for its contribution in the Nation’s fight against COVID-19 on its 65th Foundation Day
“In these unprecedented and difficult times, contribution of AIIMS is monumental in ensuring smooth delivery of medical services through tele-medicine and tele-consultations”
Exhibition themed “AIIMS in COVID Times” inaugurated
25 SEP 2020 3:52PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare and President, AIIMS presided over an event to mark the 65th Foundation Day of AIIMS, New Delhi in the presence of Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare.This day marks the beginning of undergraduate teaching at AIIMS and was the day the first batch of MBBS classes was held in 1956.
Congratulating the AIIMS fraternity for being ranked as number one among medical institutions by National Institute Ranking Framework (NIRF) by the Ministry of Human Resource and Development, Dr Vardhan expressed satisfaction that AIIMS, New Delhi has fulfilled the objectives of its establishment set by the Indian Parliament in 1956 during its foundation and has continually sought to achieve a high standard in healthcare services, education and research.
Dr. Harsh Vardhanalso expressed gratitude for the institution’s huge contributionduring the COVID Pandemic. He said ,”More than 5 million patients have been infected with Coronavirus but healthcare system of India has shown a great efficiency in not only providing diagnostic and management facilities but also keeping the mortality at minimum and recovery at maximum.” “I appreciate that in last 6 months, AIIMS has taken a huge responsibility of providing care to patients suffering from COVID-19, for innovating in areas of research, guiding colleagues across the country and developing new methods of teaching and communication,” he added.
On India’s fight against COVID-19, Dr. Harsh Vardhan said, “India’s continuously rising Recovery Rate and progressively falling Case Fatality Rate have proven the success of the COVID-19 containment strategy followed by all States and UTs under the dynamic guidance of ourPrime MinisterShriNarendraModi. We have successfully ramped up our testing capacity which has touched nearly 15 lakh milestone today with more than 1800 testing labs spread across the country. I have confidence in the scientific developments taking place in the field of treatment and vaccines for COVID-19 and soon India will achieve more success in our fight against COVID-19.”
Speaking at the event, Sh. Ashwini Kumar Choubeypraised the medical community for their endless and selfless efforts during COVID times. He said,“AIIMS has established high reputation and has contributed significantly in academic, research and patient care. It has attracted students from various other countries like USA, UK, Australia, Germany, etc. It is a huge achievement.” He further added that AIIMS is one of its kind institutions with its state-of-the-art facility. This Government is making efforts to spread the services of AIIMS to every nook and corner of the country.
At the function, Dr Vardhan and ShriChoubey gave away awards and medals to faculty members and graduating students. Dr Vardhan said, “This is the dream of every medical student to become a student of AIIMS. On this 65th foundation Day, I request all of you to aggressively and meticulously brainstorm some ideas which will be helpful in strengthening the medical services in India and in positioning India among top scientific nations.”
The Union Health Minister also released Research Section Manual and inaugurated an exhibition themed ‘AIIMS in COVID Times’ that highlights the contribution of AIIMS, New Delhi to deal with the Public Health Emergency. All the departments displayed exhibits on different topics includingCOVID testing and evaluation, the procedure for collection of samples and laboratory performance, COVID task force, extensive training of manpower, COVID appropriate behaviour etc.
Prof. DigambarBehera of PGIMER, Chandigarh, Prof. RandeepGuleria, Director AIIMS, Dr. Anita Saxena, Dean (Academics), AIIMS New Delhi, Dr PeushSahni, Chairman, Scientific Exhibition Committee and other senior doctors were also present at the event.