Ministry of Civil Aviation
More than 11 Lakh Indians Returned to India Under Vande Bharat Mission
Lifeline UDAN was Started to Ensure Steady Countrywide Supply of Essentials
22 SEP 2020 6:19PM by PIB Delhi
Vande Bharat Mission consists of special repatriation flights operated by Indian carriers and chartered flights operated by both Indian and foreign carriers. As per information provided by the Ministry of External Affairs (MEA), till 31.08.2020, more than 11 lakh Indians (excluding land border crossings) have returned to India under the Vande Bharat Mission. Country-wise and State-wise number of passengers returned are at Annexure A. (click here)
Lifeline UDAN
Ministry of Civil Aviation launched 'Lifeline UDAN' on 26.03.2020. Lifeline UDAN was an initiative to ensure a steady supply of essentials as well as medical supplies, PPEs (Personal Protective Equipment), test kits etc. to all parts of the country. For this purpose, the Ministry facilitated establishing Lifeline UDAN mechanism to match the requirements/consignments of States /UTs/MoHFW (HLL & ICMR)/other Ministries with special flight plans.
Initially, the consignor State Govts./UTs/agencies were to incur the transportation cost for Lifeline UDAN flights. However, a contingency expenditure plan for excess expenditure upto a total amount of Rs.30 crore was approved for payments of Lifeline UDAN operations to be made by MoCA. As of 18.09.2020, an amount of Rs.18.95 crore has been reimbursed by MoCA to airlines/ground handling agencies for Lifeline UDAN flights. State-wise details of flights are at Annexure B. (click here)
Remotely Piloted Aircraft System
The Ministry of Civil Aviation, upto 31.08.2020, has granted conditional exemption to the following State Government agencies for Remotely Piloted Aircraft System:
i. Maharashtra State Electricity Transmission Co. Ltd.
ii. Commissionerate of Agriculture, Government of Rajasthan
iii. Department of Agriculture, Agriculture Education and Research, Government of Uttar Pradesh
iv. Agriculture and Farmers Welfare Department, Government of Haryana
v.Directorate of Plant Protection, Quarantine and Storage (DPPQS), Faridabad
vi. Government Aviation Training Institute, Bhubaneswar
vii. Telangana State Aviation Academy, Hyderabad
This information was given in a written reply by Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (I/C) Civil Aviation, in Lok Sabha today.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
ভারত মচা লাখ ১১ হেন্না বন্দে ভারত মিসনকী মখাদা ভারত্তা হল্লকখি
তঙাইফদবা পোৎলমশিং লৈবাক শীনবা থুংনা ফংহন্নবগীদমক লাইফ্লাইন উরান হৌদোকখি
22 SEP 2020 6:19PM by PIB Imphal
বন্দে ভারত মিসন হায়বসিদা মপান্দা লমদনলুবশিং পুরক্নবা ইন্দিয়ন কেরিয়র অমসুং ভারত অমসুং ফোরেনগী কেরিয়রশিংনা চলাইবা চার্তর্দ ফ্লাইৎশিং য়াওরি। এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ই.এ.)না পীরকপা পাউগী মতুং ইন্না ৩১.০৮.২০২০ ফাওবদা, ভারত মচা লাখ ১১ (লমগী ঙমখৈ লান্না লাকপা থাদনা) ভারত্তা বন্দে ভারত মিসনগী মখাদা হল্লকখি। লৈবাক্কী ওইনা অমসুং রাজ্যগী ওইনা হল্লকখিবা পেসেঞ্জরগী মশীং এনেক্সর এদা পীরি। (মফমসিদা নম্বীয়ু)
লাইফ্লাইন উরান
সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয়না তাং ২৬.০৩.২০২০দা 'লাইফ্লাইন উরান' হৌদোকখি। লাইফ্লাইন উরান হায়বসি তঙাইফদবা পোৎলমশিং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা ফংহন্নবা হোৎনবগী মথক্তা মেদিকেল সপ্লাই, পি.পি.ই. (পার্সনেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত), তেস্ত কিৎ ফংহন্নবা লৌখৎখিবা থৌরাং অমনি। মসিগীদমক, মন্ত্রালয় অসিনা অখন্নবা ফ্লাইৎকী প্লানশিংগা লোইননা রাজ্য/য়ু.তি./এম.ও.ঐচ.এফ.দব্ল্যু. (ঐচ.এল.এল. অমসুং আই.সি.এম.আর.)/অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিংগী তঙাইফদবশিং পীনবা লাইফ্লাইন উরানগী থবক পায়খৎখি।
অহৌবদা, কন্সাইনর ওইরিবা রাজ্য সরকার/য়ূ.তি.শিং/এজেন্সীশিংনা লাইফ্লাইন উরানগী ফ্লাইৎকী অচঙবা শেল পুথোক্লম্মি। অদুবু, অপুনবা লুপা করোর ৩০ ফাওবগী লাইফ্লাইন উরানগী অহেনবা চাদিংগী শেলদি এম.ও.সি.এ.না পুথোকপদা য়াখি। ১৮.০৯.২০২০ ফাওবদা লুপা করোর ১৮.৯৫কী শেনফম এম.ও.সি.এ.না লাইফ্লাইন উরানগী এয়রলাইন/গ্রাউন্দ হেন্দলিং এজেন্সীশিংদা হন্দোকখি। রাজ্যগী ওইবা ফ্লাইৎকী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর বিদা পীরি। (মফমসিদ নম্বীয়ু)
রিমোৎলী পাইলোতেদ এয়রক্রাফ সিস্তেম
সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয়না ৩১.০৮.২০২০ ফাওবদা মখাগী রাজ্য সরকারশিং অসিদা রিমোৎলী পাইলোতেদ এয়রক্রাফ সিস্তেমগী কন্দিসনেল একজেমসন পীখি।
১. মহারাস্ত্রা স্তেৎ ইলেক্ত্রিসিতী ত্রান্সমিসন কম্পেনী লিমিতেদ
২. কম্মিনরেৎ ওব এগ্রিকলচর, রাজস্থান সরকার
৩. দিপার্ত্মেন্ত ওব এগ্রিকলচর, এগ্রিকলচর এজুকেসন অমসুং রিসর্চ, উত্তর প্রদেশ সরকার
৪. লৌউশিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগ, হরিয়ানা সরকার
৫. দিরেক্তোরেৎ ওব প্লান্ত প্রোতেক্সন, ক্বারেন্তিন অমসুং স্তোরেজ (দি.পি.পি.ক্যু.এস.), ফরিদাবাদ
৬. গবর্নমেন্ত এবিএসন ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ, ভুবনেস্বর
৭. তেলঙ্গানা স্তেৎ এবিএসন একাদেমী, হায়দেরবাদ
পাউদম অসি সিবিল এবিএসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী (আই./সি.) শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরিনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।