Ministry of Environment, Forest and Climate Change
We are walking in the right direction for a better future for Rhinoceros: Shri Babul Supriyo
Delhi Zoo to soon get a male rhinoceros from Patna zoo
22 SEP 2020 5:13PM by PIB Delhi
On the occasion of World Rhino Day, Minister of State for Environment, Forest and Climate Shri Babul Supriyo congratulated and expressed his gratitude to the frontline forest staff and officials for working tirelessly to save Rhinos and said that India has been successfully saving its Rhinos and the country is one of the best places for them.
Speaking on the the population of Greater One-horned Rhinoceros which reached to the brink of extinction by the end of the 20th century with fewer than 200 animals in wild, Shri Supriyo said timely efforts and stringent protection and management of the Governments of India and the State Governments have revived the population of Rhinos in the country and we are walking in the right direction for a better future for the iconic species. Today, approximately 75% of the entire population of Greater One-horned Rhinoceros now occurs in India in the three States viz, Assam, Uttar Pradesh and West Bengal. Census of Rhinoceros is undertaken at the State-level by the respective State Governments periodically.
The World Rhino Day is celebrated every year on 22nd September to emphasize the importance of conservation of Rhinoceros species and its habitats. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India celebrated the World Rhino Day, 2020 through virtual platforms in the esteem presence of Shri Babul Supriyo, Hon’ble Minister of State for Environment, Forest and Climate Change. The senior officials of the Ministry, State Forest Departments and other organizations such as Central Zoo Authority, WWF-India, Aaranayak, and UNDP etc. also attended the meeting.
The Minister also thanked the Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar for accepting the request of Central Zoo Authority towards translocation of an alpha male Rhino from Patna zoo to Delhi zoo.
Efforts are currently ongoing in the country to protect the existing rhino population and also to increase the distribution of the species through the Indian Rhino Vision (IRV) 2020 programme. Success was achieved in restocking the rhino population in the World Heritage Site Manas National Park recently through wild to wild translocations. One-horned Rhinoceros is also one of the 21 species identified for Recovery programme for critically endangered species by the Ministry. The Ministry has also launched the “National Conservation Strategy for the Indian One-Horned Rhinoceros” with the goal to repopulate Rhinoceros population in those areas also which used to hold the Rhinoceros earlier by augmenting the existing conservation efforts and strengthening them through scientific and administrative measures.
The Ministry and the State Forest Departments of the Assam, Uttar Pradesh &West Bengal with support from other organizations are taking appropriate steps in accordance with the “New Delhi Declaration” which was signed after the 2nd Asian Rhino range States Conservation meeting held on 26th-28th February, 2019 at MoEF&CC, New Delhi wherein representatives from Bhutan, Indonesia, Malaysia and Nepal attended the meeting besides India.
Initiatives have been undertaken by the State Governments such as West Bengal and Bihar are also working for the reintroduction of the Rhinoceros in the areas which used to hold the Rhino populations till a few decades back.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ঐখোয়না রাইনোসেরসকী হেন্না ফবা তুংগীমক অচুম্বা লম্বিদা খোং থাংজগল্লি: শ্রী বাবুল সুপ্রিয়ো
দিল্লী জু অথুবা মতমদা পতনা জুদগী রাইনোসেরস লাবা অমা ফংলগনি
22 SEP 2020 5:13PM by PIB Imphal
ৱার্লদ রাইনো দেগী থৌরমদা, এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেতকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বাবুল সুপ্রিয়োনা ফ্রোন্তলাইন ফোরেস্ত স্তাফ অমসুং ওফিসিয়েলশিংবু রাইনোশিংবু অৱাবা থিদনা কনবগীদমক নুঙাইবা ফংদোকখি অমসুং তৌবীমল খংবগী মতৌ উৎখি অমসুং ভারতনা মা্ পাক্না রাইনোশিংবু কল্লি অমসুং লৈবাক অসি মখোয়গীদমক খ্বাইদগী ফবা লৈফম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি।
২০সুবা চহি চাদা উমংদা মশিং ২০০দগীসু হেন্না লিক্না মাংবগী ফিভমদা য়ৌরুরবা গ্রেতর ৱান-হোর্ন্দ রাইনোসেরসকী মশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা, শ্রী বাবুল সুপ্রিয়োনা হায়খি মদুদি ইন্দিয়াগী অমসুং রাজ্যগী সরকারশিংনা মতম চানা হোৎনবা অমসুং কন্নবা অকনবা খোংথাং অমসুং মেনেজমেন্ত তৌদুনা লৈবাক অসিদা রাইনোগী মশিং হেনগৎহনবা ঙম্লিবনি অমসুং অসিগুম্বা য়াম্না অতাংবা মখলগী স্পেসীস অসিগীদমক ঐখোয়না তুংগীদমক হেন্না ফবা অচুম্বা মাইকৈদা চৎলি। ঙসি, গ্রেতর ৱান হোর্ন্দ রাইনোসেরসকী অপুনবা মশিংগী চাউরাক্না ৭৫%দি ভারতকী রাজ্য অহুম মিং ওইনা পল্লবদা, অসাম, উত্তর প্রদেস অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গালদা লৈরি। মশা-মশাগী রাজ্য সরকারনা মতম-মতমদা রাজ্যগী থাক্তা রাইনোসেরসকী সেন্সস পাংথোক্লি।
ৱার্লদ রাইনো দে অসি চহি খুদিংগী সেপ্তেম্বরগী ২২দা রাইনোসেরসকী স্পেসীস অমসুং মখোয়গী হেবিতেতপু কনবগী মরু ওইবশিং খংহন্নবগীদমক পাংথোকই। ভারত সরকারগী, এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী মন্ত্রালয়না ভর্চুৱল প্লেতফোর্মগী খুত্থাংদা, এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্যগী মন্রী, ইকাইখুম্নরবা শ্রী বাবুল সুপ্রিয়ো য়াওনা ৱার্লদ রাইনো ২০২০ পাংথোকখ্রে। মন্ত্রালয় অসিগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং , স্তেত ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তশিং অমসুং সেন্ত্রেল জু ওথোরিতী, দবল্যু.দবল্যু.এফ.-ইন্দিয়া, আরানায়াক, অমসুং য়ু.এন.দি.পি.নচিংবা ওর্গনাইজেশনশিংসু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
মন্ত্রী অসিনা বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী, নিতিস কুমারবুসু সেন্ত্রেল জু ওথোরিতীনা অল্ফা রাইনো লাব অমা পতনা জুদগী দিল্লীগী জুদা পুরকপগী হায়বদা য়াবিরকপগীদমক্তসু থাগৎ ৱাহৈ ফোংদোখ্রে।
লৈবাক অসিদা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা রাইনোগী মশিং অসি ঙাকশেন্ননবা অমসুং ইন্দিয়ন রাইনো ভিসন (আই.আর.ভি.) ২০২০ প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা স্পেসিস অসিবু শন্দোকপা হেনগৎহন্নবগীদমক্তসু হোৎনরি। ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত মানস নেস্নেল পার্কতা রাইনো পোপুলেসন উমং অমদগী অমদা পুথোক-পুশিন তৌবগী খুত্থাংনা অমুক্কা হন্না মফম অদুদা লৈহনবা ঙমখি। ৱান-হোর্ন্দ রাইনোসেরস অসিসু মন্ত্রালয়না খ্বাইদগী হেন্না খুদোং থিরবা স্পেসিসকীগীদমক রোকোভরী প্রোগ্রামগীদমক্তা মশক খঙদোকখিবা স্পেসিস ২১গী মনুংদা অমনি। মন্ত্রালয় অসিনসু সাইন্তিফিক ওইবা অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিবকী পাম্বৈশিংগী খুত্থাংদা লৈরিবা কঞ্জার্ভেশন এফর্তশিং ফগৎহন্দুনা অমসুং কনখৎহন্দুনা মমাংদা রাইনোসেরস লৈরম্বা মফমশিংদা রাইনোসেরসকী পোপুলেশন অমুক হন্না লৈহন্নবগী পান্দমগা লোইননা “নেস্নেল কঞ্জার্ভেশন স্ত্রেতেজী ফোর ইন্দিয়ন ৱান-হোর্নদ রাইনোসেরস” হৌদোকখি।
মন্ত্রালয় অমসুং অতোপ্পা ওর্গনাইজেশনদগী মতেংগা লোইননা অসাম, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গালগী রাজ্যগী ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তনা এম.ও.ই.এফ. অমসুং সি.সি., নই দিল্লীদা ২০১৯গী ফেব্রৱারী ২৬-২৮ ফাওবা পাংথোকখিবা অনিশুবা এসিয়ন রাইনো রেঞ্জ স্তেত কঞ্জার্ভেশনগী মীতিংগী মতুংদা খুৎয়েক পীনখিবা “ন্যু দিল্লী দিক্লেরেশন”গী মতুং ইন্না মতিক চাবা খোথাংশিং লৌখৎলক্লি, মসিদা ভারত খক্তা নত্তনা ভুতান, ইন্দোনেসিয়া, মলেসিবা অমসুং নেপাল মীফম অসিদা শরুক য়াখি।
রাজ্য সরকারশিংনা অনৌবা খোংথাংশিং পাইখৎলকখ্রে খুদম ওইনা ৱেস্ত বেঙ্গাল অমসুং বিহারনসু হৌখিবা দিকেদ খরদা রাইনো লৈরম্বা মফমশিংদা রাইনোসেরস অমুক হন্না পুরক্নবগীদমক্তা কন্না হোৎনরি।