Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Increasing Farmers’ Income
21 SEP 2020 2:16PM by PIB Delhi
The Government constituted an Inter-ministerial Committee in April, 2016 to examine issues relating to “Doubling of Farmers Income” and recommend strategies to achieve the same. The Committee submitted its Report to the Government in September, 2018 containing the strategy for doubling of farmers’ income by the year 2022.The DFI strategy as recommended by the Committee include seven sources of income growth viz., (i) improvement in crop productivity; (ii) improvement in livestock productivity; (iii) resource use efficiency or savings in the cost of production; (iv) increase in the cropping intensity; (v) diversification towards high value crops; (vi) improvement in real prices received by farmers; and (vii) shift from farm to non-farm occupations. After acceptance of the DFI Committee recommendations, the Government has constituted an ‘Empowered Body’ to review and monitor the progress.
Agriculture being a State subject, the State Governments undertake implementation of programs/schemes for the development of the sector. Government of India supplements the efforts of the State Governments through various schemes/ programs. These schemes/ programs of the Government of India are meant for the welfare of farmers by increasing production, remunerative returns and income support to farmers. A list of initiatives taken by the Government are at Annexure.
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers’ Welfare is implementing RKVY scheme in the States which provides flexibility to the States for preparing projects for the promotion of more beneficial crops. These projects are approved by the State Level Sanctioning Committee under the Chairmanship of the Chief Secretary of the State. In addition DAC&FW provides support for the promotion of Commercial Crops like Sugarcane, Cotton, and Jute etc. under NFSM scheme and Horticulture Crops under MIDH to enhance the income of the farmers. Besides a crop diversification programme, as a sub-scheme of RKVY, is being implemented in the States of Punjab, Haryana and western Uttar Pradesh to replace Paddy with alternative crops like Oil Seeds, Pulses, Cotton and Maize etc.
The Government has taken following measures to promote the farming of dates in drought prone area and dry weather area:
1. Under the Mission for Integrated Development of Horticulture, assistance is provided for establishment of Tissue Culture Lab @ 40% of cost to private sector and 100% of total cost to public sector (cost norms Rs.250.00 lakh/unit) for multiplication of Tissue Culture Plant of Date palm.
1. National Horticulture Board provides assistance for Date palm cultivation under the component of Development of Commercial Horticulture on demand driven basis.
1. Central Institute for Arid Horticulture (CIAH) under ICAR encourages planting of date palm in dry parts of the country where irrigation facilities are available for successful cultivation of date palm and impart training to farmers on production technologies of date palm, pollination and packaging etc. in selected districts of Rajasthan, Gujarat, Punjab, Haryana and Tamil Nadu.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha yesterday.
****
APS/SG/RC
Annexure
List of various interventions and schemes launched for the benefit of farmers.
(i) With a view to provide income support to all farmers’ families across the country, to enable them to take care of expenses related to agriculture and allied activities as well as domestic needs, the Central Government started a new Central Sector Scheme, namely, the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN). The scheme aims to provide a payment of Rs. 6000/- per year, in three 4-monthly installments of Rs. 2000/- to the farmers families, subject to certain exclusions relating to higher income groups.
(ii) Further with a view to provide social security net for Small and Marginal Farmers (SMF) as they have minimal or no savings to provide for old age and to support them in the event of consequent loss of livelihood, the Government has decided to implement another new Central Sector Scheme i.e. Pradhan Mantri Kisan MaanDhan Yojana (PM-KMY) for providing old age pension to these farmers. Under this Scheme, a minimum fixed pension of Rs. 3000/- will be provided to the eligible small and marginal farmers, subject to certain exclusion clauses, on attaining the age of 60 years.
(iii) With a view to provide better insurance coverage to crops for risk mitigation, a crop insurance scheme namely Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) was launched from Kharif 2016 season. This scheme provides insurance cover for all stages of the crop cycle including post-harvest risks in specified instances, with low premium contribution by farmers.
(iv) Giving a major boost for the farmer’s income, the Government has approved the increase in the Minimum Support Price (MSPs) for all Kharif & Rabi crops for 2018-19 season at a level of at least 150 percent of the cost of production.
(v) Implementation of flagship scheme of distribution of Soil Health Cards to farmers so that the use of fertilizers can be rationalized.
(vi) “Per drop more crop” initiative under which drip/sprinkler irrigation is being encouraged for optimal utilization of water, reducing cost of inputs and increasing productivity.
(vii) “Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY)” for promoting organic farming.
(viii) Launch of e-NAM initiative to provide farmers an electronic transparent and competitive online trading platform.
(ix) Under “Har Medh Par Ped”, agro forestry is being promoted for additional income. With the amendment of Indian Forest Act, 1927, Bamboo has been removed from the definition of trees. A restructured National Bamboo Mission has been launched in the year 2018 to promote bamboo plantation on non forest government as well as private land and emphasis on value addition, product development and markets.
(x) Giving a major boost to the pro-farmer initiatives, the Government has approved a new Umbrella Scheme ‘Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan (PMAASHA)’. The Scheme is aimed at ensuring remunerative prices to the farmers for their produce as announced in the Union Budget for 2018. This is an unprecedented step taken by Govt. of India to protect the farmers’ income which is expected to go a long way towards the welfare of farmers.
(xi) Bee keeping has been promoted under Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH) to increase the productivity of crops through pollination and increase the honey production as an additional source of income of farmers.
(xii) To ensure flow of adequate credit, Government sets annual target for the flow of credit to the agriculture sector, Banks have been consistently surpassing the annual target. The agriculture credit flow target has been set at Rs. 13.50 lakh crore for the F.Y.2019-20 and Rs.15.00 lakh crore for F.Y. 2020-21.
(xiii) Extending the reach of institutional credit to more and more farmers is priority area of the Government and to achieve this goal, the Government provides interest subvention of 2% on short-term crop loans up to Rs.3.00 lakh. Presently, loan is available to farmers at an interest rate of 4% per annum on prompt repayment.
(xiv) Further, under Interest Subvention Scheme 2018-19, in order to provide relief to the farmers on occurrence of natural calamities, the interest subvention of 2% shall continue to be available to banks for the first year on the restructured amount. In order to discourage distress sale by farmers and to encourage them to store their produce in warehouses against negotiable receipts, the benefit of interest subvention will be available to small and marginal farmers having Kisan Credit Card for a further period of upto six months post harvest on the same rate as available to crop loan.
(xv) The Government has extended the facility of Kisan Credit Card (KCC) to the farmers practicing animal husbandry and fisheries related activities. All processing fee, inspection, ledger folio charges and all other services charges have been waived off for fresh renewal of KCC. Collateral fee loan limit for short term agri-credit has been raised from Rs.1.00 lakh to Rs.1.60 lakh. KCC will be issued within 14 days from the receipt of completed application.
(xvi) Several market reforms have been rolled out. These include
1. Model APLMC (Promotion & Facilitation) Act, 2017
2. Establishment of 22,000 number of Gramin Agriculture Markets (GrAMs) as aggregation platforms
3. Agri-Export Policy, that targets to double agri-exports by 2022
4. The Farmers Produce Trade and Commerce (Promotion & Facilitation) Ordinance, 2020
5. The Farmers (Empowerment & Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Ordinance, 2020
6. Amendments to Essential Commodities Act, 1955, that deregulates various agri-commodities
7. Promotion of 10,000 FPOs by 2024
(xvii) Creation of Corpus Funds
1. Micro Irrigation Fund – Rs. 5,000 crores
2. Agri-marketing Fund to strengthen eNAM and GrAMs – Rs. 2,000 crores
3. Agricultural Infrastructure Fund (AIF) to build agri-logistics (backward & forward linkages) – Rs. 1 lakh crores

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎলকপা
21 SEP 2020 2:16PM by PIB Imphal
“লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎপা” অসিগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং য়েংশিন্নবা অমসুং পান্দম অসি ফংনবা লাল্লোংশিং তাক্নবা ২০১৬গী এপ্রিলদা সরকারনা ইন্তর-মিনিস্তরিএল কমিতি অমা শেমখ্রে। ২০২২ ফাওবগী মনুংদা লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎনবা লাল্লোং য়াওবা মসিগী রিপোর্ত অমা ২০১৮গী সেপ্তেম্বরদা কমিতিনা সরকারদা পীখৎখ্রে। শেন্থোক শরুক অনিদা হেনগৎহন্নবা কমিতিনা পীখিবা লাল্লোং অদুদা শেন্থোক হেনগৎনবা থবক ৭ য়াওখি হায়বদি (১) মহৈ-মরোংগী পোৎথোক হেনগৎহনবা (২) শা-ষনগী পোৎথোক হেনগৎহনবা (৩) মহৈ-মরোং থাবা হেনগৎপা (৪) মমল ৱাংবা মহৈ-মরোং মখল কয়া থাবা (৫) পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা শেনফম হন্থহনবা (৬) লৌমীশিংনা ফংবা অশেংবা মমল হেনগৎহনবা (৭) লৌউ-শিংউগী থবক্তগী অতোপ্পা শীনফমদা হোংবা অসিনি। কমিতিগী রিপোর্ত সরকারনা য়ারবা মতুংদা, থবক অসি হন্না য়েংশিন্নবা অমসুং খুমাংচাউশিনবা য়েংশিন্নবা সরকারনা ‘ইমপ্বার বোদি’ অমা শেম্লে।
লৌউ-শিংউ অসি রাজ্যগী থবক অমা ওইবনা, হিরম অসি চাউখৎহন্নবা রাজ্য সরকারশিংনা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং পায়খৎলে। তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা ভারত সরকারনা রাজ্য সরকারশিংগী মতেং পাংলি। ভারত সরকারগী স্কিমশিং অসিগী পান্দমদি পোৎথোক হেনগৎহন্দুনা, শেন্দোং য়াম্না ফংহন্দুনা অমসুং লৌমীশিংদা ইনকমগী মতেং পাংদুনা লৌমীশিং নুংঙাইহনবনি। সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী পরেং অমা এন্নেকজরদা য়াওরে।
এগ্রিকলচর, কোরপোরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলিফয়ার দিপার্তমেন্তনা রাজ্যশিংদা আর.কে.ভি.ৱাই স্কিম পায়খৎলি অমসুং হেন্না শেন্দোং ফংবা মহৈ-মরোংশিং থানবা পুক্নিং থৌগৎনবা প্রোজেকশিং শেম্নবা রাজ্যশিংদা স্কিম অসিনা মনিংতম্বা পীরে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি রাজ্যগী চীফ সেক্রেতরিনা চিয়রমেন ওইবা স্তেৎ লেবেল সেঙ্কসন্নিং কমিতিনা অয়াবা পীরে। লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎনবা চু, লশিং অমসুং লিমোন থাবদা এন.এফ.এস.এম স্কিমগী মখাদা এগ্রিকলচর, কোরপোরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলিফয়ার দিপার্তমেন্তনা মতেং পাংলি অমসুং এম.আই.দি.ঐগী মখাদা হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিংদা মতেং পাংলি। ফৌগী মহুত্তা অতোপ্পা মহৈ-মরোংশিং হায়বদি থাউ থোকপা মরু, হৱাইশিং, লশিং অমসুং চুজাক্না মহুৎশিন্নবা আর.কে.ভি.ৱাইগী সব-স্কিম অমা পঞ্জাব, হরিয়া, অমসুং উত্তর প্রদেসতা পায়খৎলে।
ইকং থোকপা মফমশিং অমসুং অকংবা মফমশিংদা থাংতুব(দেৎ) পুথোকপা পুক্নিং থৌগৎনবা সরকারনা মখাগী থবকশিং অসি পায়খৎলে:
১. ইন্তেগ্রেতেদ দিবলপমেন্ত ওফ হোর্তিকলচর মিসনগী মখাদা দেৎ প্লামগী তিসু কলচর পাম্বী মশিং য়াম্না পুথোক্নবা তিসু কলচর লেপ লিংখৎপদা মতেং পাংলি। লনাই ওইনা লিংখৎপদা চঙবা অপুনবা শেনফমগী চাদা ৪০ পুথোকলি অমসুং সরকারনা লিংখৎপদা(য়ুনিৎ অমদা লুপা লাখ ২৫০.০০০ ফাওবা) চাদা ১০০ মতেং পাংলি।
২.দিবলপমেন্ত ওফ হোর্তিকলচরগী মখাদা দেৎ প্লাম থাবদা নেসনেল হোর্তিকলচর বোর্দনা মতেং পাংলি।
৩. আই.সি.এ.আরগী মখাদা লৈবা সেন্ত্রেল ইন্সতিতুৎ ওফ এরিদ হোর্তিকলচরনা ইথৈ-লৌখোঙগী খুদোংচাবা লৈবা লৈবাক অসিগী অকংবা মফমশিংদা দেৎ প্লাম থাবদা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং দেৎ প্লাম পুথোকপা, পোল্লিনেসন অমসুং পোৎথোক য়োম্বগী মতাংদা রাজস্থান, গুজরাত, পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং তামিল নাদুগী খনখৎলবা জিলাশিংদা লৌমীশিংদা ত্রেনিং পীখ্রে।
ৱাফম অসি ঙরাং লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ফোঙদোকখিবনি।
****
এন্নেকচর
লৌমীশিংগী য়াইফনবা পায়খৎলিবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং
(১) লৈবাক অসিগী লৌমীশিং শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা, লৌউ-শিংউগী অমসুং ইমুং-মনুংগী চাদিং তৌবা ঙম্নবা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি(পিএম-কিসান)কৌবা অনৌবা স্কিম অমা কেন্দ্র সরকারনা হৌদোক্লে। স্কিম অসিনা লৌমীশিংগী ইমুংশিংদা চহি অমদা লুপা ৬০০০, হায়বদি ইন্তোলমেন্ত অহুম থোক্না থা মরি খুদিংগী লুপা ২০০০ পীগনি।
(২) শেন তুংশিনবা ঙমজদবা অপীকপা অমসুং লায়রবা লৌমীশিং অহল ওইরকপা মতমদা মতেং পাংনবা অমসুং হিংনবা লম্বী লৈরক্তবা মতমদা মতেং পাংনবা হায়রিবা লৌমীশিংদা ওল্দ এজ পেন্সন পীনবা প্রধান মন্ত্রী কিসান মনধন য়োজনা(পিএম-কে এম ৱাই) কৌবা অনৌবা স্কিম অমা পায়খৎনবা ৱারেপ লৌরে। স্কিম অসিগী মখাদা খুদোংচাবা ফংবা য়ারবা চহি ৬০শুরবা লায়রবা অমসুং অপীকপা লৌমীশিংদা থাদা লুপা ৩০০০গী পেন্সন অমা পীগনি।
(৩) মহৈ-মরোংদা ইন্সুরেন্স পীনবা পান্দমদা ২০১৬গী কালেন লৌরোক্তগী হৌদুনা প্রধান মন্ত্রী ফাসাল বিমা য়োজনা কৌবা ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম অমা হৌদোক্লে। লৌমীশিংনা অপীকপা প্রেমিয়ম পীরবা মতুংদা মসিগী স্কিম অসিনা মহৈ-মরোংগী তাঙ্কক খুদিংদা অমাং-অতা থোরকপা মতমদা ইন্সুরেন্স পীরি।
(৪) লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা ২০১৮-১৯গী কালেন অমসুং নিংথম লৌরোক অনিমক্কী মহৈ-মরোংশিগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ(এম এস পি)হেনগৎপা সরকারনা য়ারে, মসি য়ামদ্রবদা পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা শেনফমগী চাদা ১৫০ ওইগনি।
(৫) হার চাং চানা শীজিন্নবা ঙম্নবা লৌমীশিংদা সোইল হেল্থ কার্দ য়েন্থোক্নবা স্কিম পায়খৎলে।
(৬) “ঈশিং মরিক অমনা মহৈ-মরোং হেন্না থাবা” হায়বা থৌরাংগী মখাদা ঈশিং ফজনা শীজিন্ননবা অমসুং শেন চঙবা হন্থনবা অমসুং পোৎথোক হেনগৎহন্নবা দ্রিপ ইরিগেসন শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলে।
(৭) ওর্গনিক ফার্মিং য়োকখৎনবা “পরাম্পরাগৎ কৃসি বিকাস য়োজনা(পি কে ভি ৱাই)” পায়খৎলে।
(৮) লৌমীশিংদা অরোন-অথুপ লৈতবা ইলেকত্রোনিক ওনলাইন ত্রেদিংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা ই-নাম হৌদোক্লে।
(৯) “হর মেধ পর পের”গী মখাদা অহেনবা শেন্থোক লাক্নবা এগ্রো ফোরেস্ত্রি য়োকখৎলে। ইন্দিয়ান ফোরেস্ত এক্ত,১৯২৭ শেমদোক্তুনা, ৱা অসি উ অমনি হায়না লৌরম্বা অদু তোক্লে। উমং নত্তবা মফমশিং অমসুং লনাই লমশিংদা ৱা থাবা পুক্নিং থৌগৎনবা ২০১৮দা নেসনেল বেম্বু মিসন হৌদোক্লে অমসুং ৱাগী পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং কৈথেলশিং শেমগৎনবা থবক পায়খৎলে।
(১০) ২০১৮গী বজেৎতা লাউথোকখিবগী মতুংইন্না লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং চুনবা মমলদা য়োনবা ঙম্নবা ‘প্রধান মন্ত্রী অন্নাদাতা আই সনরাক্ষন অভিয়ান(পিএমঅসা)’কৌবা অনৌবা স্কিম অমা সরকারনা অয়াবা পীরে। মসি লৌমীশিংগী য়াইফনবা ভারত সরকারনা মমাংদা অমুক্তা পায়খৎখিদ্রিবা থৌরাং অমনি।
(১১) পোল্লিনেসনগী খুৎথাংদা মহৈ-মরোংশিংগী পোৎথোক হেনগৎনবা অমসুং লৌমীশিংগী অহেনবা শেন্থোক লম্বী অমা ওইনা খোইহিগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা মিসন ফোর ইন্তেগ্রেতেদ দিবলপমেন্ত ফোর হোর্তিকলচরগী মখাদা খোই লোইবা পুক্নিং থৌগৎলে।
(১২) লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা চহি ওইনা শেন্থং পীনবা থম্লিবা পান্দমশিং ফংবা ঙম্নবা বেঙ্কশিংনা চহিগী পান্দমশিং হেন্দোক্না শেন্থং পীরে। শেনবা চহি ২০১৯-২০দা লুপা করোর লাখ ১৩.৫০ লৌউ-শিংউগী শেন্থং পীনবা পান্দম থমখি অমসুং শেনবা চহি ২০২০-২১দা লুপা করোর লাখ ১৫.০০ পান্দম থমখি।
(১৩) লৌমীশিংদা শেন্থং হেন্না ফংহনবা অসি সরকারগী মরুওইবা পান্দমনি অমসুং মসি ফংনবা লুপা লাখ ৩ ফাওবগী মহৈ-মরোংগী লোন পীবদা সরকারনা চাদা ২ শেন্দোইগী সবসিদি পীরে। হৌজিক লৌমীশিংদা চহিদা চাদা ৪গী শেন্দোইগী চাংদা লোন পীরি।
(১৪) ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিম ২০১৮-১৯গী মখাদা, মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা থোরকপা মতমদা লৌমীশিংদা চাদা ২গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন মখা তানা পীগনি। লৌমীশিংনা মমল তানা য়োনবা পুক্নিং থৌগৎতনবা অমসুং মখোয়গী পোৎথোকশিং লিদুনা থম্নবা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ পায়বা লৌমীশিংদা লৌ লোক্লবা মতুং থা ৬ ফাওবা মখা তানা ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী খুদোংচাবা পীগনি।
(১৫) শা-ষন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপা লৌমীশিংদা সরকারনা কিসন ক্রেদিৎ কার্দকী খুদোংচাবা পীরে। কিসন ক্রেদিৎ কার্দ অমুক নৌথোকহনবদা চঙবা শেনফমশিং অমতা লৌদ্রে। গরেন্তি য়াওদনা অতেনবা মতমগী লোনগী শেনফম লুপা লাখ ১.০০০দগী লুপা লাখ ১.৬০দা হেনগৎলে। মপুংফারবা এপ্লিকেসন ফংলবা নুমিৎ ১৪গী মনুংদা কিসন ক্রেদিৎ কার্দ পীগনি।
(১৬) কৈথেলগী অওনবা কয়া পুরক্লে। মখোয়গী মনুংদা য়াওরিবশিংদি :
ক. মোদেল এ.পি.এল.এম.সি(প্রোমোসন এন্দ ফেসিলিতেসন)এক্ত,২০১৭
খ. গ্রামিন এগ্রিকলচর মার্কেত(গ্রাম) ২২,০০০ লিংখৎপা
গ. ২০২২ ফাওবদা এগ্রি-এক্সপোর্ত শরুক অনি হেনগৎনবা এগ্রি-এক্সপোর্ত পোলিসি
ঘ. দি ফার্মরস প্রদুস ত্রেৎ এন্দ কমর্স(প্রোমোসন এন্দ ফেসিলিতেসন)ওর্দিনান্স, ২০২০
ঙ. দি ফার্মরস(ইমপ্বারমেন্ত এন্দ প্রোতেক্সন)এগ্রিমেন্ত ওন প্রাইজ এসুরেন্স এন্দ ফার্ম সর্বিস ওর্দিনান্স,২০২০
চ. ইসেন্সিএল কম্মোদিতিস এক্ত, ১৯৫৫ শেমদোকপা
ছ. ২০২৪ ফাওবদা এফ.পি.ও ১০,০০০ য়োকখৎপা
(১৭) কোর্পস ফন্দশিং শেমগৎপা
ক. মাইক্রো ইরিগেসন ফন্দ-লুপা কোরোর ৫,০০০
খ. ই-নাম অমসুং গ্রামশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লুপা করোর ২,০০০গী এগ্রি-মার্কেত্তিং ফন্দ
গ. লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং পুথোক-পুশিনগী লুপা করোর লাখ ১গী এগ্রিকলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ(এ আই এফ)