Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organises webinar on “Promoting Destinations with Authenticated Cuisines” under Dekho Apna Desh Webinar Series
21 SEP 2020 11:48AM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism’s Dekho Apna Desh Webinar series titled “Promoting Destinations with Authenticated Cuisineson 19th September 2020 focused on India - a land with varied cuisines. Each state, area and region has unique traditional dishes which are suited to its climate and the grains, vegetables, spices, herbs and fruits which are locally available are cooked in different styles and variations. India’s traditional cuisine is not only delicious, but also extremely healthy and the spices & herbs added to the dishes help boost immunity and good health. Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat and it is continuously spreading spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through virtual platform.
The webinar focused on some traditional dishes from three states – Uttaranchal, Punjab and Delhi. The webinar was presented by Mrs Radha Bhatia, Chairperson of Bird Group, Mr Anooj Wadhawan, Executive Chef of Roseate House, New Delhi, Mr Chetan Rana, Executive Sous Chef of The Roseate Ganges, Rishikesh and Mr Anand Panwar, Executive Pastry Chef of The Roseate, New Delhi.
Mrs Radha Bhatia who is also the author of the book ‘Lassis of India- Smoothies with a twist’ has won the prestigious World Gourmand Award presented the webinar. She started her presentation talking about civilization, tradition, culture, religion, weather conditions and natures which have played a major role in the way the food is prepared. India’s civilization starts from the Stone Age and traditions, recipes and their secrets have been passed on from generation to generation. Invaders like Mughals, Afghans and Persians have also brought in their food techniques & cooking styles to India. Spices grown in India were a big fascination for the Europeans and the Britishers for trade purposes. India is a mysterious country with different climatic condition, varied vegetation, soil, natural resources, cooking techniques etc., Mrs Bhatia further added in her presentation.
Chef Chetan Rana shared the recipe of Pumpkin leaves Bhaji, Chutney and conducted a live cooking demonstration for the viewers to see & learn. He cooked the main dish in an iron kadhai with basic spice ingredients and also insisted on moderate use of spices in order to maintain the natural taste of the pumpkin leaves. Chutneys made using a grinding stone taste authentic & delicious. He also displayed a beautiful Satvik Uttarakhand Thali containing Kafuli, Chutney, Phaanu, Baadi, Rice, Kumaoni Raita, Dubuk, Jhangora ki Kheera etc.
Chef Anand Panwar shared the recipe of Ram Ladoo, Daulat ki Chaat and conducted a live cooking demonstration for the viewers to see & learn. Talking about Chandni Chowk & its street food, he highlighted the different food lanes (Gali) like Paranthewali Gali, Chaatwali Gali etc. Ram Ladoo, a preparation of Channa & Moong dal with ginger, cumin, salt is fried in oil and topped with sauce, raw onion, radish and pomegranate. A very popular dessert in Chandni Chowk called Daulat ki Chaat was first named by Mr Khem Chand of Moradabad. This dessert is prepared with full cream milk, sugar, dry fruits and saffron.
Chef Anooj Wadhawan highlighted on Avadh food and the concept of Dum cooking. He conducted a live cooking demonstration of Murgzamendoz, a preparation of chicken marinated and rolled in Roomali Roti and cooked in Dum.
All the Chefs were inspired & motivated by their mothers’ cooking which inspired to pursue cookery as a profession.
India believes & promotes Athithi Devo Bhava, the concept of treating guest as God. Summing up the webinar, Ms Rupinder Brar, Additional Director General, Government of India urged people to cook, experience and enjoy the beautiful nature that all of us are blessed with. She also underlined the need for us to respect nature and learn to coexist with nature.
The Dekho Apna Desh webinar series is presented in technical partnership with National e Governance Department, Ministry of Electronics and Information Technology. The sessions of webinar are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media Handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next webinar titled “Rural Tourism: From Previous Niche to future norm” is scheduled on 26th September 2020 at 11.00 am. Register in advance:
https://digitalindiagov.zoom.us/webinar/register/WN_6ydAovSPQtaSCTwzaaNwtw

তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না “মশক খঙলবা চানবা লৈফমদা কোইবা চৎপদা খুমাং চাউশিলহনবা”গী মতাংদা দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সেরিজকী ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
21 SEP 2020 11:48AM by PIB Imphal
তুরিজম মন্ত্রালয়গী দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সেরিজকী “মশক খঙলবা চানবা লৈফমদা কোইবা চৎপদা খুমাং চাউশিলহনবা” মিংথোনবা ভারত-তোঙান তোঙানবা চাবগী মখল লৈবা লৈবাক হায়বা হীরম অসিদা মিৎয়েং চঙবা ৱেবিনার অমা সেপ্তেম্বর ১৯, ২০২০দা পাঙথোকখ্রে। রাজ্য অমসুং তোঙান তোঙানবা মফম খুদিংদা অইং-অশা, মহৈ-মরোং, উহৈ-ৱাহৈ অমসুং হিদাক ওইনা শিজিন্নবা পাম্বীগা চান্নবা মশাগী চৎনবীদা য়ুম্ফম ওইদুনা তোঙান তোঙানবা মওংদা থোং-থাকপা তোপ তোপ্পা চান-থক্নবগী মথেল ময়াম অমা লৈ। হায়রিবশিং অসি মহাউ লৈবতা নত্তনা মসিদা থাক্লিবা হিদাক্কী পাম্বীশিং অমসুং মরু-মরাং অসিনা মখোয়শিংবু হকশেলদসু য়াম্না কান্নহন্দুনা হকচাং ফনা অমসুং ইম্ম্যুন সীস্তেম কনখৎহনবদসু তেংবাংই। দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সেরিজ অসিনা বর্চুএল প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মখাদা ভারতকী তোঙানব তোঙানবা চৎনবীশিংবু মীয়ামদা খঙহনবতা নত্তনা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ইথিল অসি লেপ্তনা শন্দোক্লি।
ৱেবিনার অসিনা উত্তরাঞ্চল, পঞ্জাব অমসুং দিল্লীগী রাজ্য অহুমগী তোঙান তোঙানবা নাৎকী ওইবা চানবশিংদা মিৎয়েং চঙই। ৱেবিনার অসি বর্দ গ্রুপকী চেয়রপর্সন শ্রীমতি রধা ভাতিয়া, নই-দিল্লীগী রোসিএৎ হাউসকী একজেক্যুতিব ছেফ শ্রী অনুজ ৱাধাৱন, রোসিএৎ গঞ্জেসকী একজেক্যুতিব সৌস ছেফ শ্রী চেতন রানা অমসুং নই-দিল্লীগী দি রোসিএৎকী একজেক্যুতিব পেস্ত্রী ছেফ শ্রী অনন্দ পাৱরনা লান্থোকখি।
মালেমগী গর্মান্দ মনা ফংখ্রবী “ভারতকী লসসি- স্মুথি ৱিথ এ ত্বিস্ত”কী অইবী ওইরিবী শ্রীমতি রধা ভাতিয়ানা ৱেবিনার অসিবু লান্থোকখি। মহাক্না থৌওং অসিবু চিঞ্জাক থোংবা-থাকপগী মওংদা মরু ওইবা থৌদাং লৌবা মফম অমগী চাউখৎপা, নাৎ, চৎনবী, ধর্মা, অইং-অশাগী ফিভম অমসুং মহৌশাগী মতাংদা ৱা ঙাংদুনা হৌখি। ভারতকী চাউখৎপা অসি নুঙগী য়ুগকী মতমদগী হৌরক্লবনি অমসুং মখোয়না মখোয়গী চারোন শুরোন্দা চিঞ্জাক থোংবা-থাকপগী মওং কয়া অসি পীথদুনা লাক্লিবনি।
ভারতপু খুদুম চল্লম্বা মুঘল, অফঘান অমসুং পর্সিয়ানশিংনা ভারত্তা মখোয়গী চিঞ্জাক থোংবা-থাকপগী লৌশিং অমসুং মওংসিং পুদুনা লাকখি। ভারত্তা হৌরিবা মরু-মরাংশিং অসি য়ুরোপকী মীওই অমসুং ব্রিতিশশিংনা লল্লোন-ইতিক তৌনবা য়াম্না পাম্নবা পোৎশক অমা ওইখি। ভারত অসি তোঙান তোঙানবা অইং-অশা, মনা-মশিং, লৈহাউ, মহৌশাগী রিসোর্স, থোংবা-থাকপগী মওং লৈবা অঙকপা লৈবাক অমনি হায়না শ্রীমতি ভাতিয়ানা থৌরম লান্থোকপা মতমদা হায়খি।
ছেফ চেতন রানানা মাইরেন মনাগী ভাজি, চত্নী শেম্বগী মওং তাকখি অমসুং মীয়াম মাংদা য়েংনবা অমসুং তম্নবা হায়রিবা মথেল অসি থোংখি। মহাক্না মপুম ওইবা এন্সাং অসি তঙাই ফদনা চঙগদবা মরু-মরাংশিং থাক্তুনা য়োৎকী খাংদা থোংখি অমসুং মাইরেন মনাগী মহাও মাঙদনবা মরু-মরাং য়াম্না হাপ্লোইদবনি হায়খি। নুঙনা তকখায়বা মরু-মরাংশহিং অসিনা মশাগী মহাও মাংহন্দনা মহাও হেন্না লৈহল্লি হায়খি। মহাক্না কফুলি, চত্নী, ফানু, বারি, চাক, কুমাওনি রাইতা, দুবোক, ঝঙ্গোরাগী খের য়াওবা উত্তরাখন্দগী ফজরবা সতবিক উত্তরাখন্দ থালিসু মীয়ামদা উৎখি।
ছেফ অনন্দ পাৱরনা রাম লদ্দু, দাউলৎকী চাৎ শেম্বগী মওং তাকখি অমসুং মীয়াম মাংদা য়েংনবা অমসুং তম্নবা হায়রিবা মথেল অসি থোংখি। চান্দনী চোক অমসুং মসিগী লম্বীদা ফংবা চানবশিং অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না পরাথাগী লৈরক, চাৎকী লৈরক্কুম্বা তোঙানব তোঙানবা লৈরকশিংদা মিৎয়েং চঙখি। চনা অমসুং মুং হৱাইনা শিং, কম্মিন, থাউদা তাওবা থুম শিজিন্নদুনা শাবা রাম লদ্দু শাবা অমসুং মসিদা সোস, তিলহৌ অহিংবা, হঙ্গাম-মুলা অমসুং কফোয় চায়শিনবগী মতাংদা তাকখি। চান্দনী চোক্তা য়াম্না মমিং চৎপা দাউলৎ কি চাৎ কৌবা দেসসর্ত অসি অহানবা ওইনা মোরাদবাদকী শ্রী খেম চান্দনা মিংথোনখিবনি। মসিগী মথেল অসি শঙ্গোমগী ক্রীম, চিনি, উহৈ অকঙবা অমসুং সেফ্রোন শিজিন্নদুনা শাবনি।
ছেফ অনুজ ৱাধাৱন্না অবধকী চিঞ্জাক অমসুং দম থোংবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না মীয়াম মাংদা মেনিনেৎ তৌরবা য়েন থোংবগী মথেল, মুর্গজামেন্দোজ অসি রুমালি রোতিদা য়োম্লবা তুংদা দম ওইনা থোংবগী থৌওং পাঙথোকখি।
মসিদা য়াওরিবা ছেফশিং অসি মখোয়গী মমাশিংনা থোংবা-থাকপা তৌবগী থৌওংশিংনা ইথিল পীদুনা মশাগী পুন্সিগী লম্বী ওইনা খনখিবনি।
ভারতনা অতিথি দেবো ভবা, য়ুমদা লাকপা মীওইশিংবু ইশ্বরনি হায়না খনবগী ৱাখল্লোন্দা থাজবা থম্মি অমসুং ইল্লি। ৱেবিনার অসিবু লোইশিনবা ওইনা ভারত সরকারগী দাইরেক্তর জেনেরেল মিস রুপিন্দর ব্রারনা মীয়ামদা থোংবা-থাকপগী থবক পাঙথোকপীয়ু অমসুং মসিগী নুংঙাইবা লৌবীয়ু হায়খি। ঐখোয়না মহৌশাবু ইকায় খুম্নদুনা মসিগা পুন্না হিংমিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
দেখো অপনা দেশকী ৱেবিনার সেরিজ অসি ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী নেস্নেল ই.-গোবর্নেন্স বিভাগকা খুৎশম্নদুনা পুথোকপনি। ৱেবিনারশিং অসিগী সেসনশিং অসি https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured অমসুং ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিএল মীদিয়া হেন্দলশিংদা ফংগনি।
মথংগী ওইনা “খুঙ্গং কোইবাঃ হান্নগী মতৌ অদুদগী তুংগী মহৌশাদা” মিংথোনবা ৱেবিনার অসি সেপ্তেম্বর ২৬, ২০২০গী অয়ুক্কী পুং ১১দা পাঙথোক্কনি। মাঙজৌননা রেজিস্তর তৌবীয়ু।
https://digitalindiagov.zoom.us/webinar/register/WN_6ydAovSPQtaSCTwzaaNwtw