হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
সন্দে সমবাদ-২ মনুংদা দোক্তর হর্শ বর্ধন্না সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নবশিংগা ৱারী শানখি
“ভারতনা তুংদা লাক্কদবা লাইচৎশিংগী থৌরাং তৌনবা মীয়ামগী হকশেলদা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা অমসুং অতোপ্পা হকশেলগী অওনবশিং পুরক্নবা অত্মা নির্ভর ভারতগী মখাদা সরকারনা থবক পায়খৎলে”
“ভারত্তা সার্স-কোভ-২ মিউতেসন লৈতে”
তিনদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবা আই.সি.এম.আরনা কন্না থিজিল্লি”
ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংদা তিকা অমা মাইথিবগী মতাংদা লৈরিবা চিংনবশিং কোকহল্লদুনা মিনিস্তরনা হায়খি অখঙ-অহৈগী কাংবুনা হন্না খন্নরবা মতুং খক্তদা চাংয়েংশিং মখা চৎথরি
20 SEP 2020 3:58PM by PIB Imphal
ঙসি অনিরকসুবা ওইনা সন্দে সমবাদ থৌরমদা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রী দোক্তর হর্শ বর্ধন্না সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নরিবশিংনা হংলকপা ৱাহংশিংগী পাউখুমশিং পীখ্রে। হায়রিবা ৱাহংশিং অদুদা হৌজিক ওইরিবা কোবিদকী ফিবম অসি খক নত্তনা লাইচৎ অসিগী মতাংদা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং সাইন্সকী লমদা ভারতনা চাউখৎলকপগী মতাংদা মরী লৈনবা হিরমশিংগী ৱাহং কয়া হংলকখি।
থৌরম হৌরকপদা, ভারত বাইওতেক ভেকশিনগী তিকা চাংয়েং তৌবদা মশামক অমসুং মহাক্কী মচানুপী শরুক য়াখিবা মীওই অমা দোক্তর হর্শ বর্ধন্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি অতোপ্পা লাইচৎ অমা য়াওনা তুংদা লাক্কদবশিং থেংন্নবা ‘অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান’না লৈবাক অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ২০২০গী মে ১২দা প্রধান মন্ত্রী মোদী জিনা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা কোরোনাভাইরসকী অৱাবা লাকশিন্নবা আমসুং ভারত ‘অত্মানির্ভর’ ওইহন্নবা লুপা ত্রিল্লিলয়ন ২০গী ইকোনোমিক পেকেজ অমা লাউথোকখি। ভারতনা তুংগা লাক্কদবা লাইচৎশিংগী থৌরাং তৌনবা মীয়ামগী হকশেলদা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা অমসুং অতোপ্পা হকশেলগী অওনবশিং পুরক্নবা অত্মা নির্ভর ভারতগী মখাদা সরকারনা থবক পায়খৎলে
মহাক্না হায়খি এক্সপেন্দিচর ফাইনান্স কমিতি থাক্তা খন্নবদা মখাগী থবকশিং অসি পায়খৎনবা খন্নরে:
· চঙলকপা মফমশিং য়েংশিনবা য়াওনা লৌনগনবা লায়নাশিং থিজিনবা অমসুং শন্দোকরকপা মতমদা লাকশিন্নবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
· দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিংদা লৌনগনবা লায়নশিং লায়েংনবা তোখাইবা ব্লোকশিং লিংখৎপা।
· অপুনবা মীয়ামগী হকশেলগী লেবোরেতোরিশিং লিংখৎপা।
ভারত্তা পোলিও মুৎথৎনবা হোৎনবদা মহাক্কী মাইপাকপগী মতাংদা হংলকপা ৱাহং অমগী পাউখুমদা মহাক্না হায়খি কোবিদ কোরোনাভাইরস অসি অনৌবা লায়না থোকহনবা মহিক অমনি অমসুং পোলিওগুম্না মসিগী মতাংদা অইবা চেরোল অমতা লৈতে। ভারতনা মমাংদা সার্স, ইবোলা অমসুং প্লেগ লাইচৎশিং থেংনখিবা অদুনা কোবিদ লাকশিনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। হৌজিক ভারত্তা সার্স-কোভ-২ মিউতেসন লৈতে। হৌখিবা থা ৭দা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী খোমজিনবা সার্স-কোভ-২ ভাইরসকী স্ত্রেনশিং পাক-চাউনা সিক্বেন্সিং তৌবগী থবক আই.সি.এম.আরনা পাংথোক্লি অমসুং ভারত অসি মিউতেন অমসুং ইভোলুসনগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং ওক্তোবরদা ফংলগনি।
মহাক্না হায়খি তিনদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবা আই.সি.এম.আরনা চাংয়েং খর পাংথোকখ্রে অদুবু চপ চাবা অচুম্বা তেস্ত অমতা ফংবা ঙমদ্রি অমসুং য়ু.এস-এফ.দি.এনা অয়াবা পীরবা কম্পেনিশিংগী তেস্তশিং ভারত সরকারনা খন্নবা লৈত্রি। মসিগী তেস্ত মখল অসি আই.সি.এম.আরনা কন্না থিজিল্লি অমসুং চৎনবা য়ারবা মতমদা মীয়ামদা অথুবদা খঙহনগনি।
মশামক দোক্তর অমা ওইনা মিনিস্তরনা কোবিদ-১৯ লায়েংবগী মতাংদা ৱাহংশিংগী পাউখুম ফজনা পীখি। মহাক্না কোবিদ-১৯ লায়েংনবদা হায়দ্রোজিক্লোরোকুইন অমসুং প্লাজমা থেরাপিগী মতাংদা লৈরিবা অরানবা থাজবশিং কোকহনখি। কমদৌনা কোরোনাভাইরসনা অহলশিং অমসুং অতোপ্পা লায়না লৈবশিং খুদোংথিনিঙাই ওইরিবনো হায়বগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না হায়খি অহলশিংগী মরক্তা ভাইরস য়াম্না চঙখিবা অমসুং সাইতোনকিন স্ত্রোমশিং শেমগৎলকপা অসিনা মরম ওইদুনা সেলশিংগী তোল-লাইক রিসেপ্তরশিংদা জিনেতিক পোলিমোরফিজম থেংনৈ।
কোবিদ-১৯না অহল ওইরবা অনাবশিংগী ভাইরেল তিতরশিং হন্থহনবা ঙম্মি অমসুং মসিনা লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি অসি কাহেন্না থবক তৌহনবদগী ৱান্থবা য়াওরকই অমসুং অপীকপা ঈ উতোংশিংদা ঈ ফমজিনবা থোকহল্লি। মসিনা কোবিদ-১৯না নহা ওইরিবা মীওই অমা শিহল্লোইবা হায়বা নত্তে, নহা ওইরিবা মীওইশিংদা মসিগী কেস অসি য়াম্না হন্থনা থেংনৈ।
মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা ওক্সিজেন মরাংকাইনা পুথোক্লি অমসুং মিনিস্ত্রিনা ফিবম অসি কুপ্না য়েংশিল্লি। লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী শরুকশিংদা হেল্থ মিনিস্ত্রিনা ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং য়ৌহনখ্রে। মসি পুথোক-পুশিনগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পায়খৎপনি।
ওক্সফোর্দ অস্ত্রা জেনেকা ভেকসিনগী মতাংদা লৈরিবা অকিবশিং কোকহল্লদুনা মহাক্না হায়খি তিকা পুথোকপা অসি অরুবা থবক অমনি অমসুং মনিংতম্বা অখঙ-অহৈ কাংবু অমনা মখোয়দা মখা চৎথনবা অয়াবা পীরবা মতুংদা চাংয়েং অমুক হন্না পাংথোকপা হৌরে। ভারত্তা ক্লিনিকেল ত্রাইএল পাংথোক্লিবা তোঙান তোঙানবা তিকাশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবশিংগী মতাংদা মহাক্না শন্দোক্না তাকখি অমসুং হায়খি তিকাগী মচলশিং, দোজশিং অমসুং মীওইবদা থানবগী লম্বীশিং তিকাশিং তোঙানবগী মতুংইন্না তোঙাল্লি অমসুং মখোয়না মথৌ পাংথোকপসু তোঙাল্লি। অদুবু তিকা খুদিংমক্কী পান্দমদি অমতনি হায়বদি হকচাং ফনা লৈরিবা মীওই অমা কোরোনাভাইরসতগী ঙাকথোকপনি।
হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা মমাংঙৈগী লায়েং-কাংলোনগী থৌদাংগী মতাংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ ফহনবা ঙম্বা হিদাক মচল অমা ফাওবা পুথোকপা ঙমদ্রবদু কোবিদ-১৯ লায়েংনবা অয়ুসকী দোক্তরশিংনা ক্লেম তৌরবশিং অসি অচুম্বা খঙদোক্নবা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা সি.এস.আই.আর অমসুং আই.সি.এম.আরগা লোয়ন্না রিছর্স প্রোতোগোলশিং পুথোক্লে। অয়ুসকী লমদা থবক তৌরিবশিংনা কোবিদ-১৯গী মরমদা থিজিন্নবা অমসুং কোবিদ-১৯গী অয়ুর্বেদাগী হিদাক-লাংথকশিং পুথোকপগী মতাংদা সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দার্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন্না অয়াবা পীরে। মহাক্না দব্লিউ.ঐচ.ওগী ইজুকিউতিপ বোর্দকী চিয়রমেন ওইবনা মহাক্না ঙমজবা থাক্তা অয়ুর্বেদা য়াওনা ভারতকী খ্বাইদগী ফবা লায়েং মখলশিং খঙহন্নবা মহাক্না হোৎনগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি। মহাক্না হায়খি মালেমগী মীয়াম্না য়েংনবা দব্লিউ.ঐচ.ওগী ৱেবসাইত্তা ধারাবিদা পায়খৎলিবা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা অমসুং লায়েংনবা পায়খৎলিবা থবকশিং থাগৎতুনা থম্লে।
দোক্তর হর্শ বর্ধন্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনাগী মখাদা কোবিদ লান্মীশিংগী ইমুং ১৫৫দা মতেং পীখ্রে। মখোয়গী মনুংদা লৈখিদ্রবা দোক্তর ৬৪, এন.এন.এম অমসুং হেল্থ ৱার্কর ৩২, অসা ৱার্কর ১৪ অমসুং অতোপ্পা মাংজিল থাবা শিন্মী ৪৫ য়াওরি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা মীওই খুদিংমক্কী পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফিবমদা অকায়বা থোকহল্লে। মসিনা অহলশিংদনা ওইনা অকায়বা থোকহল্লি। সন্দে সমবাদ মনুংদা, অহলশিংনা মখোয়গী ৱাখল নুংঙাইনা লৈনবা পাউতাক কয়া মহাক্না পীখি।
মহাক্না হায়খি অপুনবা মীশিংগী চাদা ৭০ রোম কোনশিন্দুনা হর্দ ইম্মুনিতি লৈহন্নবা হোৎনবদা মতম য়াম্না চঙগনি। মরম অদুনা ভারত সরকারগী লাল্লোংদি লাইচৎ লাকশিনবা আমসুং হোস্পিতালদা লায়েংবা অসিনি।
সাইন্সতা হুমেন রিছোর্স হেন্না থাদনবা অমসুং লোকদাউন মনুংদা অকোয়বগী ফিবম ফজনা থম্বা ঙম্নবা সরকারগী থৌদাংগী মতাংদা হংলকপা ৱাহংশিংগী পাউখুমশিং মহাক্না পীখি।
মহাক্না হায়খি ভারত অসিদা চহি অমদা ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং সাইন্স গ্রেজুয়েদ মশিং য়াম্না পুথোকপা মালেমদা মকোক তারিবা লৈবাক অমনি। ভারত্তা ফুল-তাইম ইকুইবলেন্ত রিছর্সচর লাখ ৩.৪২ রোম লৈরি, মখোয়গী মনুংদা চাদা ৫০ নহারোল অমসুং চহি ৪৫গী মখাদা লৈবা মীওইশিংনি, চাদা ১৬না নুপীশিং(চাউরাক্না ৫৬,০০০)নি; হৌখিবা চহি ৬ অসি রিছার্স তৌবা মীওই মশিং চাদা ৪০ হেনগৎলে; হৌখিবা চহি ৬ অসি নুপী সাইন্তিস্ত মশিং শরুক অনি হেনগৎলে। ভারতনা অনৌবা নেসনেল সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন পোলিশিং শেম্লে অমসুং মসিনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি চাউখৎহন্নবা পান্দম থম্বা খক নত্তনা লৈবাক অসিগী শেন-থুম অমসুং খুন্নাই চাউখৎহন্নবা সাইন্স ময়াইদা থম্লি।
মহাক্না হায়খি লোকদাউন মনুংদা থেংনখিবা মৈখু চেন্দবা অকোয়বগী ফিবম অদু লৈহন্নবা সরকারনা মাইপাক্নবা থবক পায়খৎকনি। হৌখিবা চহি ২-৩ অসিদা নুংশিৎকী ফিবম খর ফগৎলক্লবা মরুওইবা সহরশিংগী নুংশিৎ শেংদবা হন্থহন্নবা ইনভাইরোনমেন্ত অমসুং ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রিনা থবক কয়া পায়খৎলে।
‘সন্দে সমবাদ’গী অনিসুবা ইপিসোৎ য়েংনবা মখাগী লিঙ্কশিং অসিদা চঙবীয়ু :
তুইতর : https://twitter.com/drharshvardhan/status/1307583211510231041?s=20
ফেসবুক : https://www.facebook.com/watch/?v=2762717827332810&extid=w4EiYCzwejHsjcCw
য়ুতুব: https://youtu.be/0xwKC77wgxQ
দি.ঐচ.ভি এপ্প :http://app.drharshvardhan.com/download

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan interacts with social media users during Sunday Samvaad-2
“Atma Nirbhar Bharat underlines Government’s commitment for Increased Investments in Public Health and other health reforms to prepare India for future pandemics”
“No significant mutation in SARS-CoV-2 in India”
“ICMR is actively exploring saliva-based test for COVID-19”
Minister dispels doubts raised over failure of one vaccine in clinical trials, says trials are continuing only after expert committee reappraisal
20 SEP 2020 3:58PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare answered questions posed by his social media interactors on the Sunday Samvaad platform for a second time today. These questions covered a multitude of queries concerning not only the current situation of COVID but also the government’s approach to it and related topics like India’s growth in the field of Science.
At the outset, Dr. Harsh Vardhan congratulated a responder who volunteered himself and their daughter for the Bharat Biotech Vaccine.
Speaking on the concrete measures that have been planned to handle such public health emergencies in the future, he said ‘Atmanirbhar Bharat Abhiyan’ will strengthen the nation to an extent where we will be able to overcome any eventuality including another pandemic. On 12 May, 2020Prime Minister Sh. Narendra Modi ji had announced in his address to the nation an economic package of Rs 20 trillion to tide over the coronavirus crisis and make India ‘Atmanirbhar’. Dr Harsh Vardhan emphasized that ‘Atmanirbhar Bharat’ underlines the commitment of the Government for increased investments in Public Health and other health reforms to prepare India for future pandemics.
He added that a Major proposal under consideration at the Expenditure Finance Committee level includes the following components:
· Strengthening surveillance of infectious diseases and outbreak response including that for points of entry.
· Establishment of dedicated infectious disease management hospital blocks in district hospitals.
· Establishment of Integrated Public Health Laboratories, etc.
Responding to a question regarding his achievement of engineering polio eradication in India, he reminded the audience that COVID Coronavirus is a novel pathogen and literature is absent on it unlike Polio. He added that India’s handling of outbreaks in the past such as SARS, Ebola and Plague will play a major role in containing COVID.The Union Minister assured another follower that no significant or drastic mutations havebeen found in strains ofSARS-CoV-2 in India (available in GISAID, global database), till now. He informed thatICMR has been conducting large-scale sequencingof nationally representative strains of SARS-CoV-2 virus collectedover the past severalmonths over differenttime-points and detailed results on mutations andevolutionof the viruswill be available in early October.
On the recent saliva-based test for COVID-19, Dr. Harsh Vardhan noted that ICMR has validated a few tests but no reliable test has been found and companies with tests approved by US-FDA have still not approached the Government of India. He added that ICMR is actively exploring this test method and will inform as soon as reliable options are available.
Being a doctor himself, the Minister answered questions on the clinical management of COVID in great detail. He dispelled myths surrounding the use of Hydroxychloroquine and Plasma Therapy in treating COVID 19. He also explained to his audience how Coronavirus becomes fatal for the elderly and the co-morbid. “Scientific evidence points towards a high viral load and development of cytokine storms among the elderly perhaps due to certain genetic polymorphism in Toll-like receptors on cells prominent among them. During the course of COVID-19, older patients can reduce their viral titers, only to rapidly descend into a state of shock involving hyperactivation of the immune system and hypercoagulation in small blood vessels.” However, he forewarned that this does not mean that a younger person cannot die due to COVID-19 though the risk of death is far lower in this case for younger people.
On the matter of availability of Medical Oxygen in the country, Dr. Harsh Vardhan assured that there is enough Oxygen being produced in the country and that the Health Ministry is closely monitoring the situation. He took the occasion to remind everyone that the Health Ministry had dispatched Oxygen concentrators to the rural parts of the country specifically to avert the logistic issues coming to light.
He dispelled fears caused by the Oxford Astra Zeneca Vaccine candidate and said that vaccine development is a complex process and that trials have been restarted only after an independent investigative expert committee gave them the permission to proceed ahead.He explained the difference between various vaccines under clinical trial in India and that since the vaccine formulations, doses, route of administration are different for the vaccines, their mechanisms of action are also different. However, the desirable outcome of each vaccine is much the same ie. ensuring healthy individuals with immunity against novel coronavirus.
Dr. Harsh Vardhan also spoke on the role of traditional medicine in the present context. He said that the AYUSH Ministry along with the Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) and Indian Council of Medical Research (ICMR) have developed research protocols for validating the claims of various Ayush practitioners for COVID 19 solutions although no formulations has been validated as a specific drug to treat COVID- 19 till now. He added that the Central Drugs Standard Control Organization has permitted Ayush practitioners to conduct research on covid-19 and generate evidence towards development of Ayurvedic drugs for COVID-19.He assured that he would do his best to highlight the best practices of India including Ayurveda in his capacity as the Chairman of Executive Board of WHO.He said that the work that has been done in Dharavi for COVID-19 control & mitigation is already there on the WHO website for the world to see.
Dr Harsh Vardhan shared that a total of 155 families of COVID Warriors have claimed relief under the Pradhan Mantri Gareeb Kalyan Yojana. These include 64 doctors, 32 auxiliary nurse midwives and multipurpose healthcare workers, 14 ASHA workers and 45 other front line workers who lost their lives.
Dr Harsh Vardhan acknowledged that the current COVID-19 outbreak has had a significant impact on everyone’s mental health, especially so, for elderly persons who are aware of being at a higher risk. During the Sunday Samvaad, he shared several tips for the senior citizens for their mental wellbeing.
He also noted that it would take substantive time for herd immunity to develop so as to be able to cover about 70% of the population. Hence the focus of Government of India is primarily towards putting together a strategy that combines containment and hospital management.
Other than questions on COVID, Dr. Harsh Vardhan also answered queries regarding India’s plan to divert human resource to science and the role of Government Policy to achieve a clean environment witnessed during the Lockdown. Reminding the audience that India is the world’s number one country in producing engineering and science graduates every year, he said that as per the latest estimate, India has as many as 3.42 Lakh Full-Time Equivalent researchers, out of which nearly 50% are young and below 45 years, 16% are women (nearly 56,000); there has been a 40% increase in the number of researchers during the last 6 years or so; the number of women scientists also got doubled in the previous 6 years.He added that India isformulating a new path-breaking and forward-lookingNational Science, Technology and Innovation Policy which aims at not just promoting science and technology but bringing science at the centre stage and contributing to the country's rapid economic and social development growth.
He assured the audience that the Government will be successful in achieving a clean environment like the one witnessed during Lockdown. The Ministry of Environment and Forests and Climate Change has been pursuingnumerousinitiativestoreduce air pollution in major cities due to whichair qualitylevel has shown some improvement during the recent 2 to 3 years.
To watch the second episode of ‘Sunday Samvaad’, please click at the following links:
Twitter: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1307583211510231041?s=20
Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=2762717827332810&extid=w4EiYCzwejHsjcCw
Youtube: https://youtu.be/0xwKC77wgxQ
DHV App:http://app.drharshvardhan.com/download