প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত বিনিয়োগ
19 SEP 2020 4:55PM by PIB Guwahati
২০০১চনৰ মে’ মাহত কেৱল চৰকাৰী খণ্ড হিচাপে সংৰক্ষিত প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ খণ্ডত ভাৰতীয় বেচৰকাৰী খণ্ডৰ ১০০ শতাংশ অংশগ্ৰহণৰ বাবে মুক্ত কৰি দিয়া হয়, য’ত দুউ ধৰণৰ অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বাবে ২৬% প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগত অনুমোদন জনোৱা হয়৷ তদুপৰি, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্ত উদ্যোগ প্ৰসাৰ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য বিভাগে এক বিজ্ঞপ্তিৰ জৰিয়তে ৪৯ শতাংশলৈক স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগত অনুমতি প্ৰদান কৰে আৰু ৪৯ শতাংশৰ ওপৰত চৰকাৰী অনুমতিসাপেক্ষে কোনো আধূনিক বা অন্য কোনো কাৰণ থাকিলে তেনে ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগত অনুমতি দিয়া হয়৷ উদ্যোগ(উন্নয়ন আৰু নিয়ন্ত্ৰণ) আইন, ১৯৫১ৰ অধীনত আৰু উদ্যোগ অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু সৰু অস্ত্ৰশস্ত্ৰ নিৰ্মাণত অস্ত্ৰ আইন, ১৯৫৯ৰ অধীনত প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগত অনুমোদন জনোৱা হৈছে৷ ২০২০চনৰ জুনলৈকে প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ বিজ্ঞান খণ্ডৰ ৩৭টা সংস্থাই দিয়া তথ্য অনুসৰি স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ বিজ্ঞান খণ্ডত ২,৮৩৮ কোটি টকাতকৈ অধিক প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ হৈছে। ২০১৪ৰ পাছত স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ বিজ্ঞান খণ্ডত ১,৮৪৯ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ হৈছে।
ৰাজ্যসভায় আজি জ০ সষ্মিত পাত্ৰৰ প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ ৰাজ্যিকমন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ নায়কে এই তথ্য সদৰি কৰে৷.

Ministry of Defence
Investment in Defence through FDI Route
19 SEP 2020 4:55PM by PIB Delhi
In May, 2001, the Defence Industry sector, which was hitherto reserved for the public sector, was opened up to 100% for Indian private sector participation, with Foreign Direct Investment (FDI) up to 26% both subject to licensing. Further, Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce & Industry vide Press Note No.5 (2016 Series)’, has allowed FDI under automatic route upto 49% and above 49% through government route wherever it is likely to result in access to modern technology or for other reasons to be recorded. Further, FDI in defence industry sector is subject to industrial license under Industries (Development & Regulation) Act, 1951 and manufacturing of small arms and ammunition under the Arms Act, 1959. As per the data furnished by 37 companies in Defence and Aerospace sector, so far (i.e. till June, 2020). FDI inflows of over Rs 2883 crores have been reported in Defence and Aerospace sectors through automatic route. Further, FDI inflows of over Rs.1849 crores have been reported in Defence and Aerospace sectors after 2014 through automatic route.
This information was given by Raksha Rajya Mantri Shri Shripad Naik in a written reply to Dr.Sasmit Patra in Rajya Sabha today.