প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৪,০০০ কোটি টকাৰ বিহাৰৰ নটা ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব অপ্টিকেল ফাইবাৰ ইন্টাৰনেট সেৱা
অপ্টিকেল ফাইবাৰ ইন্টাৰনেট ছাৰ্ভিচৰে সংযোজিত হ’ব বিহাৰৰ ৪৫,৯৪৫ খন গাঁও
এই প্ৰকল্পই উৎকৃষ্ট সংযোগেৰে ক্ষীপ্ৰ উন্নয়নৰ পথ প্ৰশস্ত কৰি তুলিব
19 SEP 2020 5:37PM by PIB Guwahati
২১ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০ অৰ্থাৎ সোমবাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ নটা ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তদুপৰি, অপ্টিকেল ফাইবাৰ ইন্টাৰনেট সেৱা উদ্বোধন কৰিব যাৰ জৰিয়তে অপ্টিকেল ফাইবাৰ ইন্টাৰনেট সেৱাৰে বিহাৰৰ ৪৫,৯৪৫ খন গাঁও সংযোজিত হৈ পৰিব।
ঘাইপথ প্ৰকল্প
এই নটা ঘাইপথ প্ৰকল্পই প্ৰায় ৩৫০ কিমি পথ দৈৰ্ঘ্যক সামৰি ল’ব। ইয়াৰ ব্যয় ১৪,২৫৮ কোটি টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
বিহাৰৰ বাবে উন্নয়নৰ পথ প্ৰশস্ত কৰি, এই পথসমূহৰ জৰিয়তে উৎকৃষ্ট সংযোগ সম্ভৱ হোৱাৰ লগতে ৰাজ্যখনৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশত ই প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব। মানুহ আৰু দ্ৰব্যৰ আহ-যাহত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব, বিশেষকৈ চুবুৰীয়া ৰাজ্য উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু ঝাৰখণ্ডৰে যোগা-যোগ ব্যৱস্থাত লক্ষ্যণীয় পৰিৱৰ্তন ঘটিব।
২০১৫ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰৰ বলিষ্ঠ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে এটা বিশেষ পেকেজ ঘোষণা কৰিছিল। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছিল- ৫৪,৭০০ কোটি টকাৰ ৭৫ টা প্ৰকল্প। ইয়াৰে ১৩ টা প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে, ৩৮ টা প্ৰকল্পৰ কাম অব্যাহত আছে আৰু বাকীকেইটা ডিপিআৰ প্ৰস্তুত/বিডিং/অনুমোদন পৰ্য়ায়ত আছে।
এই প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিলে, ২১ শ শতিকাৰ বিশেষীকৰণ অনুসৰি, বিহাৰৰ সকলো নদীৰ ওপৰত দলং হ’ব আৰু সকলো মূল ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ বহল আৰু শক্তিশালী হৈ উঠিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পেকেজটোৰ অধীনত, গংগাৰ ওপৰত মুঠ ১৭ খন দলং নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আগবঢ়া হৈছে, যাৰ লেন ক্ষমতা হ’ব ৬২। এইদৰে, গড় হিচাপত, ৰাজ্যখনত প্ৰতি ২৫ কিমিৰ দূৰত্বত নদীৰ ওপৰত এখনকৈ দলং হ’ব।
এই প্ৰকল্পই সাঙুৰি লৈছেঃ ১১৪৯.৫৫ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৩১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৪৭.২৩ কিমি বখটিয়াৰপুৰ-ৰাজৌলী খণ্ডৰ ফ’ৰ-লেনিং, ২৬৫০.৭৬ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৩১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৫০.৮৯ কিমি বখটিয়াৰপুৰ-ৰাজৌলী খণ্ডৰ ফ’ৰ-লেনিং, ৮৮৫.৪১ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৩০ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৫৪.৫৩ কিমি আৰা-ম’হানিয়া খণ্ডৰ ইপিএইচ ম’ডত ফ’ৰ-লেনিং, ৮৫৫.৯৩ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৩০ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৬০.৮০ কিমি আৰা-ম’হানিয়া খণ্ডৰ ইপিএইচ ম’ডত ফ’ৰ-লেনিং, ২২৮৮ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ১৩১ এ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৪৯ কিমি নৰেনপুৰ-পূৰ্ণিয়া খণ্ডৰ এইচএএম ম’ডত ফ’ৰ-লেনিং, ৯১৩.১৫ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ১৩১ জি নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৩৯ কিমি পাটনা-ৰিং ৰ’ড (কানহাউলী-ৰামনগৰ)ৰ ইপিএইচ ম’ডত ছিক্স-লেনিং, ২৯২৬.৪২ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে পাটনাত গংগা নদীৰ ওপৰেদি যোৱা ১৯ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথত ১৪.৫ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰি-লেনযুক্ত দলং (বৰ্তমানে থকা এমজি সেতুৰ সমান্তৰালভাৱে) নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, ১৪৭৮.৪০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ইপিএইড ম’ডত ২-লেন পেভড ছ’লজাৰৰ সৈতে ১০৬ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথত কোশি নদীৰ ওপৰত নতুনকৈ ২৮,৯৩ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ ৪-লেনযুক্ত দলং নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু ১১১০.২৩ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে গংগা নদীৰ ওপৰেদি যোৱা ১৩১বি নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথত ৪.৪৪৫ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰি-লেনযুক্ত দলং (বৰ্তমানে থকা বিক্ৰমশীলা সেতুৰ সমান্তৰালভাৱে) নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
অপ্টিকেল ফাইবাৰ ইন্টাৰনেট সেৱা
বিহাৰৰ মুঠ ৪৫,৯৪৫ খন গাঁৱক সামৰি এই সন্মানীয় প্ৰকল্পই দৰাচলতে ডিজিটেল বিপ্লৱৰ সূচনাৰে ৰাজ্যখনৰ দূৰৱৰ্তী প্ৰান্তকো সংযোজিত কৰি তুলিব।
ইলেকট্ৰনিক্স ও তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰীলয়ৰ টেলিকম বিভাগ আৰু কমন ছাৰ্ভিচ চেন্টাৰ (চিএছচি)ৰ যুটীয়া প্ৰচেষ্টাত এই প্ৰকল্পটো সম্পন্ন কৰা হ’ব।
বিহাৰৰ ভিন্ন প্ৰান্তত থকা চিএছচিৰ সংখ্যা হৈছে ৩৪,৮২১ টা। এই কেন্দ্ৰসমূহে নিজা ৱৰ্কফ’ৰ্চ কেৱল এই প্ৰকল্পটো ৰূপায়ণতেই নহয়, বিহাৰৰ প্ৰতিখন গাঁৱলৈ সাধাৰণ নাগৰিকৰ অৰ্থে অপ্টিকেল ফাইবাৰ ইন্টাৰনেট সেৱা আগবঢ়োৱাত বিশেষ ভূমিকা পালন কৰিব। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে প্ৰাথমিক বিদ্য়ালয়, অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ, আশা কৰ্মী, জীৱিকা দিদিৰ দৰে চৰকাৰী অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠান আৰু ব্যক্তি বিশেষলৈ ১ টা ৱাই-ফাই আৰু ৫ টা বিনামূলীয়া সংযোগ প্ৰদান কৰা যাব।
এই প্ৰকল্পই ই-শিক্ষা, ই-কৃষি, টেলি-মেডিচিন, টেলি-আইন আৰু আন সামাজিক সুৰক্ষামূলক আঁচনি বুটামৰ এটা টিপাতে বিহাৰৰ জনসাধাৰণে লাভ কৰিব পৰাকৈ জিজিটেল সেৱা আগবঢ়াব।

Prime Minister's Office
Prime Minister to lay foundation Stone of nine highway projects worth over Rs 14,000 crore in Bihar
Prime Minister to inaugurate Optical Fibre internet services in the state
All 45,945 villages of Bihar will be connected through Optical Fibre Internet Services
Projects to pave way for faster development with better connectivity
19 SEP 2020 5:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone of nine highway projects in Bihar through video conference on Monday, 21st September 2020.
Shri Narendra Modi, shall also inaugurate the Optical Fibre internet services where all the 45,945 villages of Bihar will be connected through Optical Fibre Internet Service.
Highway Projects
These nine highwayprojects involve a road length of about 350 kilometers at a cost of Rs 14,258 Crore.
Paving the way for development of Bihar, these roads will enhance better connectivity, convenience and economic growth in and around the State. Movement of people and goods will also improve substantially, especially with the neighbouring States of Uttar Pradesh and Jharkhand.
The Prime Minister had declared a special package for significant infrastructure development of Bihar in the year 2015. This included 75 projects worth Rs 54,700 crore, of which 13 projects have been completed, work is undergoing at 38 and others are in DPR/Bidding/Sanction stage.
With the completion of these projects, all rivers in Bihar will have bridges conforming to 21st century specifications, and all major NHs will stand widened and strengthened.
Under the PM’s package, total number of bridges over river Ganga are going to be 17, with a lane capacity of 62. This way, on an average, there will be a bridge over rivers in the State at every 25 KMs.
The projects include four-laning of 47.23 km Bakhtiyarpur-Rajauli section of NH-31 at a cost of Rs 1149.55 crore, four-laning of 50.89 km Bakhtiyarpur-Rajauli section of NH-31 at a cost of Rs 2650.76 crore, four-laning of 54.53 km Ara-Mohania section of NH-30 on EPC Mode at a cost of Rs 885.41 crore, four-laning of 60.80 km Ara-Mohania section of NH-30 on EPC Mode at a cost of Rs 855.93 crore, four-laning of 49 km Narenpur-Purnea Section of NH-131A on HAM Mode at a cost of Rs 2288 crore, six-laning of 39 km Patna-Ring Road (Kanhauli-Ramnagar) of NH 131G on EPC Mode at a cost of Rs 913.15 crore, construction of a new 14.5 km four-lane bridge (Parallel to existing MG Setu) with its approaches across river Ganga on NH-19 at Patna at a cost of Rs 2926.42 crore, construction of a new 28.93 km 4-lane bridge across river Kosi on NH-106 with 2-Lane paved shoulder on EPC mode at a cost of Rs 1478.40 crore, and construction of new 4.445 km 4-Lane bridge (parallel to existing Vikramashila Setu) across river Ganga on NH-131B at a cost of Rs 1110.23 crore.
Optical Fibre internet services
It is a prestigious project covering all 45,945 villages of Bihar which will enable a digital revolution to reach the farthest corner of the State.
This project will be executed by combined efforts of Department of Telecom, Ministry of Electronics & Information Technology and Common Service Centres (CSC).
CSC has 34,821 Centres throughout the length and breadth of Bihar State. They will utilise this workforce to not only implement this project but also make it professionally run to provide Optical Fibre Internet Services for common citizens at every village of Bihar. The Project would also entail implementation of 1 wi-fi and 5 free of cost connections to Government Institutions like Primary Schools, Anganwadi Centres, Aasha Workers, Jeevika Didi etc.
This project will lead digital services like e-Education, e-Agriculture, Tele-Medicine, Tele-law and other social security schemes to be easily available to all citizens of Bihar at the click of the button.