প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারদা লুপা করোর ১৪,০০০গী হাইৱেজ প্রোজেক ৯ উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিদা ওপ্তিকেল ফাইবর ইন্তরনেৎ সর্বিসশিং হৌদোক্কনি
বিহারগী খুঙ্গং ৪৫,৯৪৫ পুম্নমক ওপ্তিকেল ফাইবর ইন্তরনেৎ সর্বিসকী খুৎথাংদা শম্নগনি
প্রোজেকশিং অসিনা লম্বী-থোঙ ফগৎহন্দুনা য়াংনা চাউখৎনবগী লম্বী শেম্লগনি
19 SEP 2020 5:37PM by PIB Imphal
২০২০গী সেপ্তেম্বর ২১ নিংথৌকাবা নুমিৎতা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারদা লুপা করোর ১৪,০০০গী হাইৱেজ প্রোজেক ৯ উরেপ-উয়ুং তমগনি।
বিহারগী খুঙ্গং ৪৫,৯৪৫ পুম্নমক ওপ্তিকেল ফাইবর ইন্তরনেৎ সর্বিসকী খুৎথাংদা শম্নগদবা ওপ্তিকেল ফাইবর ইন্তরনেৎ সর্বিসসু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শঙ্গাগনি।
হাইৱেজ প্রোজেকশিং
হাইৱেজ প্রোজেক ৯ অসিদা লুপা করোর ১৪,৩৫৮ চঙনা কিলোমিতর ৩৫০ রোমগী লম্বী শেমগৎকনি।
বিহার চাউখৎনবা লম্বী শেম্লদুনা, হায়রিবা লম্বীশিং অসিনা রাজ্য মনুং অমসুং অকোয়দা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহনগনি অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি। য়ুম্লোন্নরিবা রাজ্যশিং উত্তর প্রদেস অমসুং ঝারখান্দগা মী চৎথোক-চৎশিন অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিনগী থবক শিংথাবা য়ানা ফগৎহল্লগনি।
২০১৫দা প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অখন্নবা পেকেজ অমা লাউথোকখ্রে। মসিদা লুপা করোর ৫৪,৭০০গী প্রোজেক ৭৫ য়াওখি, মখোয়গী মনুংদা প্রোজেক ১৩ লোইশিনখ্রে অমসুং ৩৮ থবক পায়খৎলি অমসুং অতোপ্পশিংনা দি.পি.আর/বিদ্দিং/সেঙ্কসনগী তাঙ্কক্তা লৈরি।
হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি লোইশিল্লকপা মতমদা, বিহারগী তুরেল খুদিংমক ২১সুবা চহিচাগী থোঙশিং লৈরগনি অমসুং মরুওইবা নেসনেল হাইৱেজ পুম্নমক পাকথোক্লগনি অমসুং মপাঙ্গল কনখৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রীগী পেকেজ মখাদা, গঙ্গা তুরেল মথক্তা অপুনবা ওইনা থোং ১৭ লৈরগনি, মসিদা লেন ৬২ লৈগনি। মসিগা লোয়ন্না, রাজ্য অসিদা কিলোমিতর ২৫ খুদিংগী তুরেলশিংগী মথক্তা থোঙ অমা লৈরগনি।
প্রোজেকশিং অসিগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি এন.ঐচ-৩১গী বাখতিয়ারপুর-রাজৌলি সেক্সনগী কিলোমিতর ৪৭.২৩ লুপা করোর ১১৪৯.৫৫ চঙনা লেন মরি ওন্থোকপা, এন.ঐচ-৩১গী বাখতিয়ারপুর-রাজৌলি সেক্সনগী কিলোমিতর ৫০.৮৯ লুপা করোর ২৬৫০.৭৬ চঙনা লেন মরি ওন্থোকপা, ই.পি.সি মোত্তা লুপা করোর ৮৮৫.৪১ চঙনা এন.ঐচ-৩০গী অরা-মোহানিয়া সেক্সনগী কিলোমিতর ৫৪.৫৩ লেন মরি ওন্থোকপা, ই.পি.সি মোত্তা লুপা করোর ৮৫৫.৯৩ চঙনা এন.ঐচ-৩০গী অরা-মোহানিয়া সেক্সনগী কিলোমিতর ৬০.৮০ লেন মরি ওন্থোকপা, হাম মোত্তা লুপা করোর ২২৮৮ চঙনা এন.ঐচ-১৩১এগী নরেনপুর-পুর্নিয়া সেক্সনগী কিলোমিতর ৪৯ লেন মরি ওন্থোকপা, ই.পি.সি মোত্তা লুপা করোর ৯১৩.১৫ চঙনা এন.ঐচ-১৩১জিগী কিলোমিতর ৩৯ শাংবা পাতনা-রিং রোদ(কনহৌলি-রামনগর) লেন তরুক ওন্থোকপা, লুপা করোর ২৯২৬.৪২ চঙনা পাতনাদা এন.ঐচ-১৯দা গঙ্গা তুরেল মথক্তা কিলোমিতর ১৪.৫গী লেন মরিগী অনৌবা থোঙ(হৌজিক লৈরিবা এম.জি সেতুগা পরেলেল ওইনা) অমা শাবা, ই.পি.সি মোত্তা লুপা করোর ১৪৭৮.৪০ চঙনা এন.ঐচ-১০৬দা কোসি তুরেল মথক্তা অনৌবা কিলোমিতর ২৮.৯৩গী লেন মরিগী থোঙ শাবা অমসুং লুপা করোর ১১১০.২৩ চঙনা এন.ঐচ-১৩১বিগী গঙ্গা তুরেল মথক্তা অনৌবা কিলোমিতর ৪.৪৪৫গী লেন মরিগী থোঙ শাবা য়াওরি।
ওপ্তিকেল ফাইবর ইন্তরনেৎ সর্বিসশিং
অচৌবা প্রোজেক অসিনা বিহারগী খুঙ্গং ৪৫,৯৪৫ খুদিংমক কোনশিন্দুনা রাজ্য অসিগী খ্বাইদগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা দিজিতেলগী অওনবা পুরকপা ঙমহনগনি।
মসিগী প্রোজেক অসি ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রিগী তেলিকোম দিপার্তমেন্ত অমসুং কমন সর্বিস সেন্তর(সি এস সি)শিংনা পুন্না পায়খৎকনি।
বিহার রাজ্য শীনবা থুংনা সি.এস.সি ৩৪,৮২১ লৈরি। মসিগী প্রোজেক অসি পায়খৎনবা মখোয়না সি.এস.সিশিং শীজিন্নবা খক নত্তনা সেন্তরশিং অসিনা বিহারগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা মীয়ামদা ওপ্তিকেল ফাইবর ইন্তরনেৎ সর্বিসশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। প্রোজেক অসিনা সরকারগী প্রাইমারি স্কুলশিং, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, অসা ৱার্করশিং, জিবিকা দিদি অসিনচিংবদা ৱাই-ফাই ১ অমসুং কন্নেক্সন ৫ লেম্না পীগনি।
মসিগী প্রোজেক অসিনা দিজিতেলগী থবকশিং হায়বদি ই-ইজুকেসন, ই-এগ্রিকলচর, তেলি-মেদিসিন, তেলি-লো অমসুং অতোপ্পা সোসিএল সেকুরিতিগী স্কিমশিংগী থবকশিং বত্তম অমা নম্বদা বিহারগী মীয়ামদা য়াম্না লাইনা ফংহনগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister to lay foundation Stone of nine highway projects worth over Rs 14,000 crore in Bihar
Prime Minister to inaugurate Optical Fibre internet services in the state
All 45,945 villages of Bihar will be connected through Optical Fibre Internet Services
Projects to pave way for faster development with better connectivity
19 SEP 2020 5:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone of nine highway projects in Bihar through video conference on Monday, 21st September 2020.
Shri Narendra Modi, shall also inaugurate the Optical Fibre internet services where all the 45,945 villages of Bihar will be connected through Optical Fibre Internet Service.
Highway Projects
These nine highwayprojects involve a road length of about 350 kilometers at a cost of Rs 14,258 Crore.
Paving the way for development of Bihar, these roads will enhance better connectivity, convenience and economic growth in and around the State. Movement of people and goods will also improve substantially, especially with the neighbouring States of Uttar Pradesh and Jharkhand.
The Prime Minister had declared a special package for significant infrastructure development of Bihar in the year 2015. This included 75 projects worth Rs 54,700 crore, of which 13 projects have been completed, work is undergoing at 38 and others are in DPR/Bidding/Sanction stage.
With the completion of these projects, all rivers in Bihar will have bridges conforming to 21st century specifications, and all major NHs will stand widened and strengthened.
Under the PM’s package, total number of bridges over river Ganga are going to be 17, with a lane capacity of 62. This way, on an average, there will be a bridge over rivers in the State at every 25 KMs.
The projects include four-laning of 47.23 km Bakhtiyarpur-Rajauli section of NH-31 at a cost of Rs 1149.55 crore, four-laning of 50.89 km Bakhtiyarpur-Rajauli section of NH-31 at a cost of Rs 2650.76 crore, four-laning of 54.53 km Ara-Mohania section of NH-30 on EPC Mode at a cost of Rs 885.41 crore, four-laning of 60.80 km Ara-Mohania section of NH-30 on EPC Mode at a cost of Rs 855.93 crore, four-laning of 49 km Narenpur-Purnea Section of NH-131A on HAM Mode at a cost of Rs 2288 crore, six-laning of 39 km Patna-Ring Road (Kanhauli-Ramnagar) of NH 131G on EPC Mode at a cost of Rs 913.15 crore, construction of a new 14.5 km four-lane bridge (Parallel to existing MG Setu) with its approaches across river Ganga on NH-19 at Patna at a cost of Rs 2926.42 crore, construction of a new 28.93 km 4-lane bridge across river Kosi on NH-106 with 2-Lane paved shoulder on EPC mode at a cost of Rs 1478.40 crore, and construction of new 4.445 km 4-Lane bridge (parallel to existing Vikramashila Setu) across river Ganga on NH-131B at a cost of Rs 1110.23 crore.
Optical Fibre internet services
It is a prestigious project covering all 45,945 villages of Bihar which will enable a digital revolution to reach the farthest corner of the State.
This project will be executed by combined efforts of Department of Telecom, Ministry of Electronics & Information Technology and Common Service Centres (CSC).
CSC has 34,821 Centres throughout the length and breadth of Bihar State. They will utilise this workforce to not only implement this project but also make it professionally run to provide Optical Fibre Internet Services for common citizens at every village of Bihar. The Project would also entail implementation of 1 wi-fi and 5 free of cost connections to Government Institutions like Primary Schools, Anganwadi Centres, Aasha Workers, Jeevika Didi etc.
This project will lead digital services like e-Education, e-Agriculture, Tele-Medicine, Tele-law and other social security schemes to be easily available to all citizens of Bihar at the click of the button.