মহাকাশ দপ্তৰ
সম্প্ৰতি কক্ষপথত ৩২টা পৃথিৱী নিৰীক্ষণ ছেন্সৰ আছে আৰু ই মহাকাশ সম্পৰ্কীয় তথ্য প্ৰদান কৰি আছে
17 SEP 2020 5:10PM by PIB Guwahati
উত্তৰ পূব উন্নয়ন দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক (স্বতন্ত্ৰ) মন্ত্ৰী; প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়, ব্যক্তিগত, ৰাজহুৱা অভিযোগ, পেঞ্চন, আণৱিক শক্তি আৰু মহাকাশ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে আজি ৰাজ্যসভাত এক লিখিত উত্তৰত কয় যে কক্ষপথত এতিয়া অত্যাধুনিক সক্ষমতাসমৃদ্ধি ৩২টা পৃথিৱী নিৰীক্ষণ ছেন্সৰ আছে আৰু ই মহাকাশ সম্পৰ্কীয় তথ্য পৃথিৱীলৈ প্ৰেৰণ কৰি আছে। জানুৱাৰী, ২০২০ৰ পৰা ই বানপানী, সাগৰীয় ঘূৰ্ণি বতাহ আৰু বনজুইৰ দৰে ভয়াবহ দূৰ্যোগৰ আগজাননী দি আহিছে।
এপ্ৰিল,২০২০ৰ পৰা প্ৰায় ২,৫১,০০০ মূল্য সংযোজিত তথ্য সামগ্ৰী ব্যৱহাৰকাৰীৰ মাজত বিতৰণ কৰা হৈছে। ইছৰোৰদ্বাৰা মুকলি হোৱা মুঠ উপগ্ৰহসমূহৰ কিছুমান এতিয়া কাৰ্যক্ষম হৈ থকা নাই(ম্যাদ উকলিছে) আৰু বৰ্তমান কক্ষপথত ৪৭টা কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।

Department of Space
32 Earth Observation Sensors currently in orbit, providing space based information
17 SEP 2020 5:10PM by PIB Delhi
The Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh said in a written reply in Rajya Sabha today that there are 32 earth observation sensors with advanced capabilities, currently in orbit, providing space based information.Five earth observation satellites and five communication payloads were realized since January, 2018.Information support was provided for all the major disaster events viz. floods, cyclones and forest fires occurred since January 2020.
About 2,51,000 value added data products were disseminated to users since April 2020. The value added products comprise of geophysical & remote sensing data products derived using the data from meteorological, oceanographic and land remote sensing satellites.The total number of satellites launched by ISRO that are no longer operational (life ended)and currently in orbit are 47 (26 satellites are in LEO/Low-Earth-Orbit and 21 are in GEO/Geosynchronous-Equatorial-Orbit).