হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ভারতকী এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংগী গ্লোবেল রেঙ্কিং হেনগৎহন্নবা সরকারনা মখল কয়াগী থৌরাংশিং লৌখৎখ্রে – এজুকেসন মন্ত্রী
17 SEP 2020 5:52PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা হায়র এজুকেসনগী ইন্সতোত্যুসনশিং ফগৎহন্দুনা মখোয়বু মালেমগী থাক্তা তাকপী-তম্বীবা ঙম্নবা অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং ওইবা ঙম্নবা মতেং পাংনবা জাতিগীদমক কত্থোক্লি। হীরম অসিদা ২০১৭গী চহিদা ইন্সতিত্যুসন্স ওফ ইমিনেন্স (আই.ও.ই.) স্কিম হৌদোকখ্রে মসিগী মখাদা য়ু.জি.সি.না আই.ও.ই.শিং ওইনা সরকারগী ইন্সতিত্যুসন ১০ অমসুং লনাইগী ১০ লাউথোকখ্রে। স্কিম অসিগী পান্দমদি মালেমগী মমিং লৈরবা রেঙ্কিংগী ফ্রেমৱার্ক অমা হেক্তগী মকোক থোংবা ৫০০গী মনুংদা মখোয় চনবা ঙমহন্নবা হায়বা অসিনি। সরকারগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা মখোয়না হান্না ফংখ্রবা শেন্থংশিংগী মথক্তা চহি মঙাগী মতম অসিদা লুপা করোর ১০০০গী শেলগী তেংবাং ফংগনি। লনাই সেক্তরদগী খনগৎলবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা ওতোনোমী পীগনি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা তেক্নিকেল এজুকেসন অসিগী ক্বালিতী হেনগৎহন্নবা শাফু অমা পীনবা ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল এজুকেসন (এ.আই.সি.তি.ই.)না অফবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে মখোয় অদুদি একজামিনেসনগী অহোংবশিং, শোইদনা ইন্তর্নশিপ তৌবা, মহৈরোয়শিংগী ইন্দক্সন প্রোগ্রাম মোদেল করিকুলম রিবিজন, ইন্তর্নশিপ, ইন্দস্ত্রী রেদিনেস এক্রিদিতেসন, স্তার্ত-অপ অমসুং তীচর্স ত্রেনিংগীদমক জাতিগী থাক্তা থৌরাংশিং অসিনি।
বেসিক সাইন্তিফিক রিসর্চ (বি.এস.আর.), য়ুনিবর্সিতীস এন্দ কোলেজেস ৱিৎ পোতেন্সিএল ফোর এক্সিলেন্স (য়ু.পি.ই./সি.পি.ই.), ইমপেক্তিং রিসর্চ ইন্নোবেসন এন্দ তেক্নোলোজী (ইম্প্রিন্ত), উচতর অভিশকার য়োজনা (য়ু.এ.ৱাই.) স্কিমশিং, ইম্পেক্তফুল পোলিসী রিসর্চ ইন সোসিএল সাইন্সেস (ইম্প্রেস), স্কিম ফোর ত্রান্স-দিসিপ্লিনরী রিসর্চ ফোর ইন্দিয়া’স দিবেলপিং ইকোনোমী (স্ত্রাইদ), স্কিম ফোর প্রমোসন ওফ একাদেমিক এন্দ রিসর্চ কোল্লাবোরেসন, মাইনর এন্দ মেজর রিসর্চ প্রোজেক্ত (এম.আর.পি.), সেন্তর ফোর এক্সিলেন্স লিংখৎপা, রিসর্চ পার্কশিং অমসুং তেক্নোলোজী বিজিনেস ইনক্যুবেতরশিং (তি.বি.আই.শিং), প্রাইম মিইস্তরগী রিসর্চ ফেলোশিং, স্তদী ইন ইন্দিয়া, রিসর্চ ৱার্কশোপশিং, সেমিনারশিং অমসুং কনফরেন্সশিং অমসুং ইমেরিতস ফেলোশিপ অসিগুম্বা এস এন্দ তি দিসিপ্লিনশিংগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং, এৱার্দশিং, ফেলোশিপশিং, চ্যেরশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংদা শেলগী তেংবাং ফংহন্দুনা সরকারনা ভারতকী এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং গ্লোবেল রেঙ্কিং হেনগৎহন্নবা অমসুং য়ুনিবর্সিতীশিং/ইন্সতিত্যুসনশিংগী রিসর্চ তৌবগী চাং অমসুং ক্বালি হেনগৎহন্নবা থৌরাং মখল কয়া লৌখৎলি।
এ.আই.সি.তি.ই.না কনফরেন্সশিং শিন্নবা শেন্থং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্সশিং/সেমিনারশিং য়াওনবা চত্থোক চৎশিনগী শেন্থং পীরিবা ফেকল্তী দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এফ.দি.পি.) কৌবা মখোয়গী স্কিমশিং অসিগী মখাদা রিসর্চ তৌরিবা ওজাশিংদা শেলগী তেংবাং ফংহল্লি।
মসিগী ই-পাউ অসি হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক'না রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।

Ministry of Education
Government has taken various initiatives to improve the global ranking of Indian education institutions – Education Minister
17 SEP 2020 5:52PM by PIB Delhi
Government of India is committed to the nation to empower Higher Educational Institutions to help them become world class teaching and research institutions. In this context, Institutions of Eminence (IoE) scheme has been launched in the year 2017 under which UGC has declared 10 Public and 10 Private institutions as IoEs . The objective of the scheme is to enable them to achieve rankings within top 500 in any of the world renowned ranking frameworks. Government Institutions will get financial assistance of 1000 crores over a period of five years in addition to the grant already being received. The institutions selected from the private sector will have autonomy to promote innovation and creativity. All India Council for Technical Education (AICTE) has taken various quality initiatives such as examination reforms, mandatory internship, induction program for students,revision of model curriculum, internship, industry readiness accreditation, start-up and national initiative for Teachers’ Training etc to provide a thrust to improve quality of technical education in the country.
Government has taken various initiatives to improve the global ranking of Indian education institutions and to increase quantity and quality of research in Universities / Institutions through various schemes, awards, fellowships, Chairs & Programmes with financial assistance across S&T disciplines such as , Basic Scientific Research (BSR), Universities and Colleges with Potential for Excellence (UPE/CPE), Impacting Research Innovation and Technology (IMPRINT), Uchhatar Avishkar Yojana (UAY) schemes, Impactful Policy Research in Social Sciences(IMPRESS),Scheme for Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy(STRIDE), Scheme for Promotion of Academic and Research Collaboration, Minor and Major Research Projects (MRP), establishing Centres of Excellence, Research Parks and Technology Business Incubators (TBIs), Prime Minister’s Research Fellows, Study in India, research workshops, seminars and conferences and Emeritus fellowship etc.
AICTE provides financial assistance to teachers engaged in research under its schemes namely Faculty Development Program (FDP), grant for organizing conferences and travel grant for attending international conferences/seminars.
This information was given by the Union Minister for Human Resource Development, Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ in a written reply in the Rajya Sabha today.