হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ থেংন্নবা লাল্লোং পুথোকপা
15 SEP 2020 2:57PM by PIB Imphal
মখাগী ওইথোকপা য়াবা ফিভমশিং অসি থেংন্নবা ভারতনা সিনারিও অমগী মতুং ইন্না থেংনরগনি (i) ভারততা রিপোর্ত তৌরকখিবা চত্থোক চৎশিনগা মরী লৈনবা কেস (ii) কোবিদ-১৯গী লোকেল ত্রান্সমিসন(iii) পাক শন্না শন্দোরকপনা কন্তেনমেন্ত ওইরকপা (iv) কোবিদ-১৯ লাইনা অসি পাক-শন্না কম্ম্যুনিতী ত্রান্সমিসন লৈরকপা (v) ভারতনা কোবিদ-১৯গীদমক ইন্দেমিক ওইরকপা৷
হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা মফম ময়াম অমা পাক-শন্না শন্দোরকপনা মরম ওইরগা কন্তেনমেন্ত ওইখ্রে৷মরম অদুনা ভারত সরকারনা কন্তেনমেন্ত স্ত্রাতিজী অমা ইন্দুনা লাক্লি৷
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা পাক শন্না শন্দোরক্লিবা অসি সরকারনা মাই পাক্না লাকশিনবা ঙম্লে৷ ভারতকী মিলিয়ন পোপুলেসন অমদা কেস মশিং ৩৩২৮ থেংন্নদুনা অমসুং শিবগী চাং ৫৫ থেংন্দুনা মহাক্কা চাং মান্ননা শোকমিন্নবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা মতমদা ভারতনা মলেম অসিদা খ্বাইদগী চাং নেম্বা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি৷
ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না(এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু)কোবিদ-১৯ লাইয়েংবদা শিজিন্নরিবা অনা-লাইয়েংশঙশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাওথোকহন্দুনা হেন্না ফগৎনবা হোৎনখ্রে৷ মমাংগী থা ৬ অসিদা কোবিদ লাইয়েংবদা শিজিন্নবা আইসোলেসন ফমুং ২০২০গী মার্চ থাদা লৈরম্লিবা অদুদগী ৩৬.৩রক হেন্না পাকথোক চাওথোকহনখ্রে অমসুং আই.সি.য়ু. ফমুংশিং ২৪.৬রক হেন্না লৈহনখ্রে৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা অথু অকাইগী থবক অমা হেক্তা লাকপা মতমদা মাই পাক্না থেংন্নবা ফমুং মশিং মতিক চানা লৈরে৷মখাতানা কোবিদ-১৯গীদমক ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল পুথোকখ্রে অমসুং চাং নাইনা অপদেত তৌদুনা অমসুং পাক-শন্না খঙহনখ্রে৷লাইচৎ অসি লাইয়েংবদা মপুং ওইনা চৎথবা লাইয়েং অদুদি চান্নবা মওংদা রিহাইদ্রেসন তৌবা, ওক্সিজেন থেরাপী পীবা,মাইল অমসুং মোদিরেত কেসশিংদা হাইদ্রোসিক্লোরোক্ব্যুইন পীজবা অসমুং লাইওংশিং অদু নিংথীজনা য়েংশিনবিবা অসিনা ওই৷ (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু)না ওক্সিজেন অমসুং হাইদ্রোসিক্লোরোক্ব্যুইন মতিক চানা লৈ হায়দুনা ফোংদোকখ্রে৷ লাইচৎ অসিনা ভারততা শিবগী চাং অসি মালেমগী শিরিবা মীশিংগী চাংচৎকী তংখায়মুক্তমক ওই৷
শিবগী চাং নেম্না লৈরিবা অসি সর্ভিলেন্স তৌদুনা ঙন্না অনাবা মী খঙদোকপা,ওক্সিজেনগী চাং নিংথীনা য়েংশিনবা, য়াম ঙন্না কোবিদ লাইয়েং চৎথবা অমসুং লাক্লিবা কেসশিং অসি মতিক চানা লাইয়েংবিবা অসিনা ওইবা য়াই৷
পল্লিবা ৱারোল অসি রাজ্যগী(হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী) শ্রী অশৱিনি কুমার চৌবেনা অইবা ৱারোল অমদা ঙসি রাজ্য সভাদা ফোংদোকখ্রে৷

Ministry of Health and Family Welfare
Strategic Approach to Combat Covid-19
15 SEP 2020 2:57PM by PIB Delhi
India would be following a scenario based approach for the following possible scenarios, (i) Travel related case reported in India, (ii) Local transmission of COVID-19, (iii) Large outbreaks amenable to containment, (iv) Wide-spread community Transmission of COVID-19 disease and (v) India becomes endemic for COVID-19.
Currently many areas are experiencing large outbreaks amenable to containment. Hence a containment strategy is being followed by Government of India.
Government has succeeded to a great extent in controlling the aggressive progression of COVID-19 in the country. India has recorded 3,328 cases and 55 deaths per million population, which is one of the lowest in the world as compared to similarly affected countries.
Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), Government of India followed a graded approach for expanding COVID-19 dedicated hospital infrastructure. Over the past 6 months, dedicated isolation beds capacity has been expanded 36.3 times and dedicated ICU beds above 24.6 times to what existed in March 2020. As of now, there are enough bed available to face any contingency. Further clinical management protocol for COVID-19 was issued and regularly updated & widely circulated. Mainstay of treatment is appropriate rehydration, supplemental oxygen therapy, hydroxychloroquine for mild (but high-risk cases) and for moderate cases and management of symptoms. MoHFW has ensured adequate availability of oxygen and hydroxychloroquine. The case fatality rate in India is almost half that of global average.
The low case fatality can be attributed to constant monitoring for fatality mitigation that includes early case detection through surveillance, monitoring of oxygen saturation, early referral to COVID treatment facilities and adequate case management.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.