স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
কভিড-১৯ত আক্ৰান্ত লোকসকলৰ বাবে নতুন যোজনা
15 SEP 2020 3:04PM by PIB Guwahati
কভিড-১৯ বিৰোধী যুঁজৰ সৈতে জড়িত স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যাণ পেকেজৰ অধীনত কিছু সুবিধাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় পৰ্যায়ৰ এই আঁচনি অনুসৰি কমিউনিটী স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ লগতে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সৈতে জড়িত সেইসকল লোক যিসকল কভিড-১৯ ৰোগীৰ সেৱাত জড়িত আৰু তেওঁলোক ৰোগীৰ প্ৰত্যক্ষ সংস্পৰ্শলৈ আহিবলগীয়া হ’ব পাৰে আৰু যাৰ ফলত এওঁলোক প্ৰভাৱিত হোৱাৰ শংকা থাকে তেনে লোকসকলক ৫০ লাখ টকাৰ বীমাই সামৰি ল’ব। কভিড-১৯ জনিত কাৰণত মৃত্যু হলেও স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলে বীমাৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
এই আঁচনিৰ অধীনত কভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় দায়িত্বৰ বাবে নিয়োজিত বেচৰকাৰী হাস্পতালৰ কৰ্মচাৰী, অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰী, স্বেচ্ছাসেৱক, স্থানীয় নগৰ সংস্থা, চুক্তিবদ্ধ কৰ্মচাৰী, দৈনিক মজুৰিৰ ভিত্তিত নিযুক্ত কৰ্মচাৰী, এডহক, ৰাজ্যৰ দ্বাৰা প্ৰেৰিত আউটচ’ৰ্ছ ষ্টাফ,কেন্দ্ৰীয় হাস্পতাল,কেন্দ্ৰ,ৰাজ্য,কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ স্বায়ত্ত শাসিত হাস্পতালসমূহ, এইমছ আৰু আইএনআই, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ৰ হাস্পতালসমূহ সামৰি লোৱা হ’ব।
বীমাৰ এই সুবিধা আন বীমাৰ সুবিধাতকৈ সম্পূৰ্ণ পৃথক। ইয়াৰউপৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কভিড-১৯ত আক্ৰান্তসকলৰ চিকিত্সাৰ বাবে আয়ুস্মান ভাৰত-প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাৰ অধীনত প্ৰতি বছৰে প্ৰতিটো পৰিয়ালক ৫লাখ টকাৰ চিকিত্সা সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।

Ministry of Health and Family Welfare
New Healthcare Scheme for Covid-19 Victims
15 SEP 2020 3:04PM by PIB Delhi
There is provision made under ‘Pradhan Mantri Garib Kalyan Package for Health Workers Fighting COVID-19. This is a Central Sector scheme.
The scheme provide an insurance cover of Rs. 50 lakh to healthcare providers, including community health workers, who may have to be in direct contact and care of COVID-19 patients and who may be at risk of being impacted by this. It will also include accidental loss of life on account of contracting COVID-19.
The scheme also covers private hospital staff/ retired/volunteer/ local urban bodies/contract/daily wage/ ad-hoc/outsourced staff requisitioned by States/ Central hospitals/autonomous hospitals of Central/States/UTs, AIIMS & INIs/ hospitals of Central Ministries drafted for COVID-19 related responsibilities.
The insurance provided under this scheme would be over and above any other insurance cover being availed of by the beneficiary.
In addition for treatment of those affected by COVID, Government is implementing Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) to provide health cover of Rs. 5 lakh per family per year for secondary and tertiary care hospitalization to around 10.74 crore poor and vulnerable families (approx. 50 crore Individuals) as per Socio-Economic Caste Census (SECC) data. To effectively cover AB-PMJAY beneficiaries for testing and treatment of COVID-19, packages for ‘Testing for COVID-19’ and ‘Treatment of COVID-19’ have been notified.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.