লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউদা অহোংবা অমা পুরক্নবা অমসুং লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎনবগী পান্দম থম্লিবা বিল অহুম লোক সভাদা ঙসি পুথোকখ্রে; মসিনা জুন ৫, ২০২০দা শেমখিবা ওর্দিনান্সকী মহুৎ শিল্লগনি
লেজিস্লেসন্না লৌউ-শিংউগী পোত্থোক্তা অথিংবা লৈতনা লল্লোন ইতীক তৌহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংনা মখোয়গী অপাম্বা মওংদা ইনভেস্তরশিং খনবা য়াহল্লগনি – কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরনাং মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
14 SEP 2020 3:16PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউদা অহোংবা অমা পুরক্নবা অমসুং লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎনবগী পান্দম থম্লিবা বিল অহুম লোক সভাদা ঙসি পুথোকখ্রে, মসিনা জুন ৫, ২০২০দা শেমখিবা ওর্দিনান্সকী মহুৎ শিল্লগনি-
১. লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংগী লল্লোন ইতীক (প্রোমোসন অমসুং ফেসিলিতেসন) বিল ২০২০
২. লৌমীশিং (এম্পাৱরমেন্ত অমসুং প্রোতেক্সন)না য়ানরবা মমলগী এজুরেন্স অমসুং ফার্ম সর্বিস বিল ২০২০
৩. ইসেন্সিএল কোমোদিতীজ (এমেন্দমেন্ত) বিল ২০২০
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং, খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং অমসুং পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংগী লল্লোন ইতীক (প্রোমোসন অমসুং ফেসিলিতেসন) বিল ২০২০ অমসুং লৌমীশিং (এম্পাৱরমেন্ত অমসুং প্রোতেক্সন)না য়ানরবা মমলগী এজুরেন্স অমসুং ফার্ম সর্বিস বিল ২০২০ অদুগা কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী রাওসাহেব পতিল দানবেনা ইসেন্সিএল কোমোদিতীজ (এমেন্দমেন্ত) বিল ২০২০ লোক সভাদা পুথোকখি।
বিলশিং অসিবু পুথোকচনবগী অয়াবা লৌরবা মতুংদা শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খি মদুদি মসিদা য়াওরিবা খোংথাংশিং অসিনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংদা অথিংবা য়াওদনা লল্লোন ইতীক তৌবা য়াহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংদা মখোয়না অপাম্বা ইনভেস্তরশিং খঞ্জনবগী খুদোংচাবা পীগনি হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী খোংথাংশিং অসি সরকার অসিনা ভারতকী লৌমীশিংগী য়াইফথৌরাংশিংগীদমক লেপ্পা লৈতনা লৌখৎপা খোংথাংশিংগী মনুংদা অহানবনি।
লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংগী লল্লোন ইতীক (প্রোমোসন অমসুং ফেসিলিতেসন) বিল ২০২০না লৌমী অমসুং লল্লোন ইতীক তৌরিবশিংনা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং লৈবা অমসুং য়োনবা মতমদা মখোয়দা ইফিসিএন্ত ওইবা, মনুং মপান ফাউনা উবা অমসুং রাজ্য অমগা অমগগী মরক্তা অমসুং রাজ্য অমগী মনুংদা অথিংবা লৈতনা চাংদম্নবগী মতৌদা মমল খুদোংচাবা মমল ফংজনবা অমসুং লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংবু ফিজকেল ওইবা মফমগী ৱাংমদা নত্ত্রগা তোঙান-তোঙানবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং য়োন্নবগীদমক লাউথোকখ্রবা মফমগী ৱাংমদা য়োনবগী খুদোংচাবা পীগনি; মসিনা ইলেক্ত্রোনিক ত্রেদিং তৌনবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শাগৎকনি অমসুং মসিগা মরী লৈনবগী থবকশিংদা খুদোংদোংচানবা হোৎনগনি।
হৌরকফম
ভারত্তা লৈরিবা লৌমীশিং অসি মখোয়না পুথোকচবা পোত্থোকশিংবু য়োন্নবা হোৎনবা মতমদা অথিংবা কয়া মাইয়োক্নৈ। এ.পি.এম.সি. মার্কেৎকী মফমশিংদা নত্তনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক লৌমীশিংনা য়োনবা য়াদে। লৌমীশিংনা রাজ্য সরকারনা শকখঙলবা মফমশিংদতমক পোত্থোকশিং য়োনগদবনি। মসিগী মথক্তা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং রাজ্য সরকারশিংনা এ.পি.এম.সি. লেজিস্লেসন লৈবনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা পুথোক পুশিন তৌবদা অথিংবা লৈ। মসিগী লেজিস্লেসন অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং লৈবা য়োনবা মতমদা থম্বা অথিংবশিং লৌথোক্নবগী পুৱারী ওইহৌরগদবা খোংথাং অমনি। মসিনা লৌমীশিংদা খুদোংচাবা হেন্না পীগনি, লল্লোন ইতীক তৌবদা মমল হন্থরগনি অমসুং মখোয়দা অহেনবা মমল ফংনবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি। মসিনা অহেনবা পোত্থোক লৈবা লমগী লৌমীশিংদা অহেনবা মমল ফংলগনি অমসুং পোত্থোক ৱাৎপা লমশিংদনা মমল তানা ফংহল্লগনি।
লৌমীশিং (এম্পাৱরমেন্ত অমসুং প্রোতেক্সন)না য়ানরবা মমলগী এজুরেন্স অমসুং ফার্ম সর্বিস বিল ২০২০না লৌউ-শিংউগী মতাংদা লৌমীশিংনা এগ্রি বিজিনেস ফার্ম, প্রোসেসর, হোল সেল্লর, এক্সপোর্তর নত্ত্রগা অচৌবা রিতেলরশিংগা ফার্মগী সর্বিসশিংগীদমক অমসুং তুংদা পুথোক্কদবা পোৎলমশিং য়োনবদা য়ানরবা মমল অমদা চুম্না অমসুং মনুং মপান ফাউনা উবা য়ানবা মওংদা শেম্বা মতমদা লৌমীশিং ঙাকশেনবীনবা অমসুং শক্তি পীনবগীদমক লৈবাক্কী ওইবা ফ্রেমৱার্ক অমা পীনবা হোৎনরি।
হৌরকফম
ভারতকী লৌউ-শিংউ অসি অপীকপা লমশিংদা তৌবা অমসুং অইং অশাগী ফিবম, চাথোক লৈবগী চাং তম্বা ঙমদবা অমসুং কৈথেলগী ফিবম তম্বা ঙমদবগী নুংঙাইতবা কয়া অমা লৈরি। মসিনা লৌউ-শিংউ তৌবা হায়বসি য়াম্না তম্বা ঙমদবা অমা ওই অমসুং ইনপুৎ অমসুং আউৎপুৎ মেনেজমেন্তকী য়েংলগা য়াম্না মতীক চাদবা অমা ওইরি। মসিগী লেজিস্লেসন অসিনা কৈথেলগী ফিবম তম্বা ঙমদবগী ফিবম অসি লৌমীশিংদগী স্পোন্সর তৌরিবশিংদা শিন্নখ্রগনি অমসুং মসিনা লৌমীশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং অফবা ইনপুৎশিং শীজিন্নবা য়ারগনি। মসিনা কৈথেলদা পুথোক্নবা হোৎনবা মতমদা চঙবা শেল হন্থহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎলগনি। লৌমীশিংনা হকথেংননা য়োনবা ফংজদুনা দোলালি চাবা মুত্থৎলগনি অমসুং চপ চাবা শেলদুমক ফংজরগনি। লৌমীশিংদা মতীক চানা ঙাকপীরগনি। ৱাথোক থোক্লকপদা থুনা লোইশিনবা মেকানিজম অমসু কোকহন্নবা হোৎনবদা চঙবা মতম মাংহন্দনবগীদমক শেমগনি।
ইসেন্সিএল কোমোদিতীজ (এমেন্দমেন্ত) বিল ২০২০না সেরিএল, পল্সেস, থাউ থোকপা মরু, অচাথাউ, তিলহৌ অমসুং অলুবু ইসেন্সিএল কোমোদিতীদগী লৌথোক্লগনি। মসিনা প্রাইবেৎ ইনভেস্তরশিংনা মখোয়গী লল্লোন ইতীক্তা খুৎ থিংজনবা হন্থরগনি। পুথোক্নিংবা মওংদা পুথোকপা, লেপ্পা, হোংবা, য়েন্থোকপা অমসুং সপ্লাই তৌবদা নীং তম্বা পীবনা ওব স্কেলগী শেন্মিৎলোন শাগৎপদা মতেং পাংগনি অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর /ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্তবু লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা পুশিনলকপা ঙমগনি।
হৌরকফম
ভারতনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংদা অহেনবা চাথোক লৈরবসু, ইসেন্সিএল কোমোদিতী এক্তনা মরম ওইদুনা ওন্ত্রপ্রিনরগী ইহুল কয়া লৈতবনা লৌমীশিংনা কোল্দ স্তোরেজ, ৱেইয়রহাউজ, প্রোসেসিং অমসুং ইক্সপোর্ততা শেল থাদবা ৱাৎপনা মমল নিংথীনা ফংবা ঙমজদে। লৌমীশিংনা কা হেন্না চাথোক লৈবা মতমদা চাউনা মাংই, মরুওইনা পৎপা পুম্বা য়াবা পোত্থোকশিংদা। লেজিস্লেসন অসিনা কোল্দ স্তোরেজদা শেল থাদবা নুংঙাইহল্লগনি অমসুং ফুদ সপ্লাই চেন্দা মোদর্নাইজ তৌবা য়ারগনি। মসিনা লৌমী অমসুং লৈরিবশিংদা মতীক চাবা মমল পীবা ঙম্লগনি। মসিনা চাংদম্ননিংঙাই ওইবা কৈথেল অমা শাগৎলগনি অমসুং লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং তুংশিন্নবগী খুদোংচাবা লৈতবনা মাংবগী চাং হন্থরগনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Three bills aimed at transformation of agriculture and raising farmers’ incomeintroduced in Lok Sabha today; to replace ordinances promulgated on 5th June 2020
Legislations will enable barrier-free trade in agricultural produce and empower farmers to engage with investors of their choice - Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar
14 SEP 2020 3:16PM by PIB Delhi
Three bills aimed at transformation of agriculture in the country and raising farmers’ incomewere introduced in Lok Sabha today to replace ordinances promulgated on 5th June 2020–
1. The Farmers' Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020
2. The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020
3. The Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development & Panchayati Raj, Shri Narendra Singh Tomar introduced The Farmers' Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020 and The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020, while Minister of State for Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Shri Raosaheb Patil Danve introduced The Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020 in the Lok Sabha.
Seeking permission of the Chair to introduce the Bills, Shri Narendra Singh Tomar said that the measures contained therein will enable barrier-free trade in agricultural produce, and also empower farmers to engage with investors of their choice. He said that these steps are only the latest in a series of measures taken by the Government, which shows its continuous commitment to championing the cause of welfare of the farmers of India.
The Farmers' Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020 seeks to provide for the creation of an ecosystem where the farmers and traders enjoy the freedom of choice relating to sale and purchase of farmers' produce which facilitates remunerative prices through competitive alternative trading channels to promote efficient, transparent and barrier-free inter-State and intra-State trade and commerce of farmers' produce outside physical premises of markets or deemed markets notified under various State agricultural produce market legislations; to provide a facilitative framework for electronic trading and for matters connected therewith or incidental thereto.
Background
Farmers in India suffered from various restrictions in marketing their produce. There wererestrictions for farmers in selling agri-produce outside the notified APMC market yards. The farmers were also restricted to sell the produce only to registered licensees of the State Governments. Further, Barriers existed in free flow of agriculture produce between various States owing to the prevalence of various APMC legislations enacted by the State Governments. This legislationis a historic-step in unlocking the vastly regulated agriculture markets inthe country.It will open more choices for the farmer, reduce marketing costs for the farmers and help them ingetting better prices. It will also help farmers of regions with surplus produce to get better prices andconsumers of regions with shortages, lower prices.
The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020 seeks to provide for a national framework on farming agreements that protects and empowers farmers to engage with agri-business firms, processors, wholesalers, exporters or large retailers for farm services and sale of future farming produce at a mutually agreed remunerative price framework in a fair and transparent manner and for matters connected therewith or incidental thereto.
Background
Indian agriculture is characterized by fragmentation due to small holding sizes and has certainweaknesses such as weather dependence, production uncertainties and market unpredictability. This makes agriculture risky and inefficient in respect of both input & output management. This legislation will transfer the risk of market unpredictability from the farmer to the sponsor andalso enable the farmer to access modern technology and better inputs. It will reduce cost of marketing and improve income of farmers. Farmers will engage in direct marketing thereby eliminating intermediaries resulting in full realization of price. Farmers have been provided adequate protection. Effective dispute resolution mechanism has been provided for with clear time lines for redressal.
The Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020 seeks to remove commodities like cereals, pulses, oilseeds, edibleoils, onion and potatoes from the list of essential commodities. This will remove fearsof private investors of excessive regulatory interference in their business operations.The freedom to produce, hold, move, distribute and supply will lead to harnessing of economies ofscale and attract private sector/foreign direct investment into agriculture sector.
Background
While India has become surplus in most agri-commodities, farmers have been unable to get better prices due to lack of investment in cold storage, warehouses, processing and export as theentrepreneurial spirit gets dampened due to Essential Commodities Act. Farmers suffer huge losses when there are bumper harvests, especially of perishable commodities. The legislation will help drive upinvestment in cold storages and modernization of food supply chain. It will help both farmers and consumers while bringing in price stability. It will create competitive market environment and also prevent wastage of agri-produce that happens due to lack of storage facilities.