সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
হকচাংগী মনুং থংবা শরুক্কী শিংলিদা ঈ ফমজিনবা ঙাকথোক্নবা লৈবাক অসিদা পুথোকপা খুৎলায় শীজিন্নবনা শিবা য়াবা ফিবমশিংদগী পুন্সি কনবদা শেন চঙবা হন্থহনবা ঙমগনি
13 SEP 2020 2:15PM by PIB Imphal
মহৌশানা খোঙগী শরুক্তা হকচাংগী মনুং থংবা শরুক্কী শিংলিদা ঈ ফমজিনবা নৎত্রগা দিব ভেন থ্রোম্বোসিস(দি ভি তি)না মীওইবগী পুন্সি মাঙবা য়াবা খুদোংথিবা কয়া থোকহল্লি। দিব ভেন থ্রোম্বোসিস ঙাকথোক্নবা খোঙগী শিংলিশিংদা ঈগী খোঙজেল হেনগৎহন্নবা সাইন্সতিস্তশিংনা খুৎলায় অমা পুথোকলে।
মতম কুইনা চৎপা য়াদ্রবা, ফমুংদা লৈরবা, ওপরেসন মতুংদা লেংবা য়াদ্রবা, খোঙশিং শিথরবা, অনাবা ফাওরবা, পোমখৎপা, ঙাংবা, শাগৎপা অমসুং শিংলিশিং মপান্দা তোংথোরকপা অসি খুৎলায় অসিনা ফহনবা ঙমগনি। ফমজিল্লবা ঈ অদু লংস ফাওবা শেংদবা ঈ পুরিবা আর্তিরিশিংদা লাকপা মতমদা থৱায় মাঙবা য়াবা অনাবা ‘পুলমোনারি আর্তিরি ইমবোলিজম’ থোকহল্লি।
দিব ভেন থ্রোম্বোসিস ঙাকথোক্নবা খুৎলায় অসি ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিতুৎ, শ্রী চিত্রা ত্রিরুনাল ইন্সিতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস এন্দ তেক্নোলোজি, ত্রিবানদ্রমগী কাংবু অমনা পুথোকপনি। ইঞ্জিনিয়ারিং কাংবু অদুদা জিতিন কৃষ্ণন, বিজু বেঞ্জামিন অমসুং কোরুথু পি বারুগেসে য়াওখি।
অসিগুম্বা খুৎলায়শিং অসি হৌজিক ফাওবা লুপা লাখ ২দগী লাখ ৫ ফাওবা পীদুনা মপান্দগী লৈরি । শ্রী চিত্রা ত্রিরুনাল ইন্সিতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস এন্দ তেক্নোলোজিগী কাংবুনা খুৎলায় অসি পুথোকপদগী কৈথেলদা লুপা লাখ ১গী মখাদা ফংলগনি।
নৌনা পুথোকপা খুৎলায় অসিনা খোঙগী শিংলিশিং তপ্না তপ্না নমশিন্দুনা খোঙগী শিংলিশিংদা ঈ চেনবা হেনগৎহনগনি। নমশিনবা অসি ভেনশিংদনি অমসুং আর্তিরিশিংদা নত্তে। খুৎলায় অসিদা নমশিনবগী চাং অদু য়েংশিন্নবা য়াওরি অমসুং ইলেকত্রোনিক সর্কুইত অমগী খুৎথাংদা ভেল্বশিংনা কন্ত্রোল তৌগনি। মতম পুম্নমক্তা অশোই-অঙাম থোক্তনবা চাংদা নমশিন্নবা খুৎলায় অসিদা সোফয়াৱার অমা অমসুং কন্ত্রোল সর্কুইত অমা য়াওরি। খুৎলায় অসিদা মৈ মুৎখিবা মতমদা মৈ ফংহন্নবা খুদোংচাবা য়াওরি।
খুৎলায় অসি শাবা অমসুং য়োনবগী লাইসেন্স কেরলাগী কোচিদা লৈবা ইনপ্রদক্সদা পীখ্রে। চহি ৭ শুরবা কম্পেনি অসি ওতোমেসন অমসুং কন্ত্রোলগী পোৎথোকশিং পুথোকপদা মাংজিল থারিবা অমনি।

Ministry of Science & Technology
Indigenous device developed by SCTIMST of Deptt of S&T can help prevent blood clot in deep vein and lowers cost of saving life threatening conditions
13 SEP 2020 2:15PM by PIB Delhi
The formation of a blood clot in a deep vein, usually in the legs or Deep Vein Thrombosis (DVT), can lead to life threatening complications. Scientists have come up with a device that can facilitate flow of blood from the veins in the legs thus preventing DVT.
The device can bring relief to patients affected by prolonged immobility, bed ridden state, post-operative immobilization, paralysis of legs, a large number of whom are affected by DVT causing pain, swelling, redness, warmth and engorged surface veins. The detachment of the clot and its transport to the arteries carrying impure blood to the lungs can cause ‘pulmonary artery embolism’, a potentially life-threatening complication.
A team from Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology, Trivandrum (SCTIMST), an autonomous institute of the Department of Science and Technology, Government of India has developed a device for the prevention of DVT. The engineering team included Mr. Jithin Krishnan, Mr. Biju Benjamin and Mr. Koruthu P Varughese from SCTIMST.
Such devices which are so far imported cost between 2 lakh to 5 lakh rupees whereas the device developed by SCTIMST team can be placed in the market for less than 1 lakh rupees.
The newly developed device works by compressing the veins in the legs in sequence so that the flow of blood from the veins in the legs is facilitated. The compression pressure is set in such a way that the veins are compressed but not the arteries. It is equipped with closed loop monitoring of compression pressure and also has controls through valves which are driven by an electronic circuit. A dedicated software and a control circuit are provided in the device to ensure that safe compression levels are always maintained. The device is also equipped with a power supply back-up in case of power failure.
The license for the manufacture and sale of the device has been transferred to Enproducts located in Kochi, Kerala. This seven-year-old company has products in the market in the domain of automation and control.