জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তীগী কেন্দ্র মন্ত্রী অমসুং লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াই-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রীনা জি.-২০ লৌউ-শিংউ অমসুং ঈশিংগী মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ভারত সরকারনা হান্না মরুওইনা তৌগদবশিং অদু পুথোক্তুনা উৎখ্রে
12 SEP 2020 8:46PM by PIB Imphal
জি.-২০ লৌউ-শিংউ অমসুং ঈশিংগী মন্ত্রীশিংগী ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখিবা মীফমদা জি.-২০গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিং অমদি অখন্নবা ইনভাইতীশিং য়াওখি। জল শক্তীগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱৎ অমসুং লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াই-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী(এম.ও.এস.) শ্রী পুরুশোত্তম রুপালানা মীফম অদুদা য়াওখি। শ্রী শোখাৱৎনা মহাক্কী অথোইবা হৌদোক ৱারোল থম্বদা জি.-২০গী হৌজিক্কী প্রসিদেন্সী ওইবিরিবা সাউদী অরাবিয়াবু থাগফপা ফোংদোকখি অদুগা কোবিদ-১৯গী মতম অসিদা মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংগা ভর্চুএল ওইবা মীফমশিংদগী ৱারী-ৱাতাই শান্নবগী খুদোংচাবা লৈহনবগীদমক্তা সাউদী অরাবিয়াবু শিংথানিংঙাই ওইনা লুচিংবিবগীদমক্তা শিংথাখি। তেক্নোলোজীনা লৈরিবা লায়চৎকী ফীভম অসিদা অথোইবা থৌদাং লৌরি অমসুং ভারতকী আই.তি.গী অথোইবশিং অসি ভারতনা মালেম পুম্বগা শরুক য়ামিন্নরিবা অসি শিংথানিংঙাইনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না জাপানবু লায়চৎ অসিগী মতমদা প্রসিদেন্সীনা লুচিংবিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি অমদি ইতালীদা মথংগী প্রসিদেন্সীদা লাইফ-পাউজেল পীখি।
তুং কোইবা অমদি হান্নগী মওংদা হঞ্জিল্লকপা ঙম্বা ঈশিংগী থবক শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌবগী মতাংদা পাংথোকখিবা জি.-২০গী ৱা খন্নবগী মীফম অদু পাংথোকপা মতমদা সাউদী অরাবীয়ানা প্রসিদেন্সীনা তেংবাং পীবিদুনা জি.-২০ ফোরমদা ঈশিংগী মরি লৈনবা থবকশিং অদু নিংথিজনা থম্নবা, ঈশিংগী তোঙান-তোঙানবা মরি লৈনবা মতাংশিং খংহনখি। হৌখিবা থা ১০সিদা মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা ৱাখল চান্ননবা অমদি অশেংবা ঈশিংগী থবক শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌনবগী লম্বি য়াৎনবা মীফম কয়া অমা পাংথোকখি। মসিগী ৱারী শান্নবসিগী শরুক অমা ওইনা সেপ্তেম্বর ১০-১২, ২০২০দা সাউদী অরাবিয়ানা প্রসিদেন্সীনা নুমিৎ ৩নিগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। ঈশিং অমদি লৌউ-শিংউগী ফম পুবিরিবা উপ মন্ত্রীশিংনা সেপ্তেম্বর ১০ অমসুং সেপ্তেম্বর ১১দা ঈশিং অমসুং লৌউ-শিংউগা মরি লৈনবা ৱাফমশিং খংহনখি অমদি লৌউ-শিংউ অমদি ঈশিংগী মন্ত্রীশিংনা সেপ্তেম্বর ১২, ২০২০দা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা উনখি।
জল-শক্তীগী মন্ত্রীনা ‘ময়াম পুম্বগী ওইনা ইচিল-ইনাও ওইবগী ৱাখল্লোন অমসুং অপুনবা ৱাখলগী মঙালনা’গী ৱাখল্লোন্দা থাজবা থম্মি হায়না অমু্ক্কা হন্না নিংশিংখি অমদি জি.-২০গুম্বা গ্রুপশিংগা তেংবাংনদুনা নিংথিজনা থৌদাং লৌগনি হায়না ফংদোকখি। জি.-২০না থমখিবা ওবজেক্তিবশিং, গোলশিং অমদি তার্গেৎশিং অদু শরুক য়ামিন্নদুনা চোকথবা নাইদনা থবক তৌনবা ভারতকী ফোরমগী ৱাশক অদু ঙাক্কনি হায়না থাজবা পীখি। মন্ত্রীনা জি.২০ অমসুং সাউদী অরাবিয়াগী প্রসিদেন্সী ওইবিদুনা ঈশিং ফংফমগী থবক শিন্দোক-শিঞ্জিনগী তোঙান-তোঙানবা মতাংদা তোঙান্না ৱারী শান্নবগী মওং অমা হৌদোক্তুনা লুম্না লৌবিরিবা অসিগীদমক্তসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
লৌউ-শিংউ অসি ভারত সরকারগী অথোইবা ওইনা হান্না মরু ওইনা লৌবা সেক্তর অমনি হায়না ফোংদোক্তুনা লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রুপালানা সরকারনা লৌখৎলিবা ফুদ সেক্যুরিতীগী থবক-থৌরাংশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না পোত্থোক-পুথোকপা হেনগৎহন্নবা, নেচরেল রিসোর্সশিং লেপ্পা লৈতনা শিজিন্নদুনা, লৌউ-শিংউগী ভেল্যু চেন অসি ফগৎহন্নবা অমদি মীয়ামগী কান্ননবগীদমক্তা লল্লোন-ইতিক তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবগী ৱাশক অদু অমুক হন্না নিংশিংখি। মহাক্না লৈকংলাগী কৌজেংনা লান্দারকখিবা মতমদা লাকশিন্নবগীদমক্তা তীলহাৎ হীদাক চাইনবগীদমক্তা দ্রোন শিজিন্ননবগীদমক্তা ভারতনা শেমখিবা প্রোতোকোল অদু মায় পাকখিবগী মতাংদা পাউ পীরদুনা জি-.২-গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিং দা ত্রান্স-কীৎ অমসুং মহৈ-মরোংশিংগী লায়নাশিং ঙাকথোক্নবগীদমক্তা থবক তৌনবগী থৌরাংগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্ননবগীদমক্তা অপীল তৌখি। অনৌবা লৌউ-শিংউগী কৈথেলগী ওপ্সনশিং, লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎনবা, ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইজেজশিং, ফিশরিজ অমদি এনিমেল হজবেন্দরীগী, মেদিকেল অমদি হর্বেলগী পাম্বিশিংগী ভেল্যু চেনশিং অমদি লোজিস্তিকশিং হাংদোক্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা চাউখৎপা মওংদা শেমদোকপীখিবশিং অমদি পাম্বৈশিং অদুদা হেন্না অকনবা মিৎয়েং থমখি। শ্রী রুপালানা লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী পুন্সি মহিংদা চৈথেং পীরকপা য়াবা নোংজু-নোংশা হোংবগী ফত্তবা চৈথেংশিং অসি হন্থহন্নবা ৱাখল-লৌসিং অমদি খ্বাইদগী অফবা থবক পাংথোকপশিং অদু পুথোক্ননবা জি.-২০গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংদা অপিল তৌখি।
জল শক্তীগী মন্ত্রীনা ভারত্তা ঈশিংগী অমদি সেনিতেসনগী ৱাফমশিং থম্নবা ভারতকী প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবিখিবা অমদি থবক-থৌরাংশিং অদু অথোইবা মওংদা পুথোক্তুনা খংহনখি। ভারত সরকারনা খুঙ্গংদা লৈবা ইমুং মিলিয়ন ১৯০মুক্তা তোতী ঈশিং ফংহন্নবা ‘জল জীবন মিশন’ গী থৌরাং অসি য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫১ থবক্তা চৎহন্দুনা থক্নবা ঈশিং শোই ঙামদনা ফংহন্নবা মীওই বিলিয়ন ১.৩৭গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা থবকশিং ভারত সরকারনা পায়খৎখিবশিং অদু খংহনখি। অহাংবদা অমাং-অশোই তৌশিনবদগী কোক্লবা ভারতকী মতাংদা পল্লদুনা স্বচ্ছ ভারত মিশনগী কান্নবা অসি অদুম্মক লৈহন্নবা হোৎনরিবশিং অসিগী মতাংদা হায়রদুনা মপং অমদি মহিগী ওইবা ফত্ত-হৌদি য়েংশিনবা অমদি গ্রে ৱাতর ত্রিতমেন্ত অমদি রিয়ুজ তৌনবদা হেন্না অকনবা মিৎয়েং থমখি।
ভারতনা জি.-২০গী মীহুৎ ওইবা লৈবাকশিংগী ঈশিংগী লমদা মায় পাক্লবা কেস স্তদী/খ্বাইদগী অফবা মওংদা থবক পাংথোকখিবশিং অদু পুথোক্লদুনা সাউদী অরাবিয়াগী প্রসিদেন্সীনা পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অসিবু তরাম্না ওকখি। মন্ত্রীনা ইথৈ-লৌখোংগী ফীভম ফগৎহনবদা অমদি ফুদ সেক্যুরিতী ফংবা ঙম্নবা ঈশিংগী রিসোর্সশিং অসি খ্বাইদগী হন্থনা শিজিন্ননবা হায়খি।
ভারত অসি দিসেম্বর ২০২১দগী নবেম্বর ২০২২ ফাওবা জি.-২০ত্রোতিকাগী শরুক ওইরগনি অমদি দিসেম্বর ২০২১দগী নবেম্বর ২০২২ ফাওবা জি.-২০গী প্রসিদেন্সী ওইরগনি, মতম অসিদা ভারতনা নিং-খা তম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগী থৌরম পাংথোকপদা ইপা-ইপুগী নাৎ অমদি মালেম পুম্বগী ওইনা খ্বাইদগী চাউরবা দেমোক্রেসী অমদি অরিবা সভ্যতাগী তোঙান-তোঙানবা মতাংশিং অদু খংহৌনবগীদমক্তা জি.-২০গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংগী ওইনা খুদোংচাবগী খুদোংচাবা ঙাক্তা ওইরগনি।
সাউদী অরাবিয়াগী প্রসিদেন্সী অমসুং জি.-২০গী মীহুৎ ওইরিবা লৈবাকশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা ক্ষী শেখাৱৎনা তুংদা জি.-২০গী ৱারী শান্নবশিংদা ঈশিংগী তোঙান-তোঙানবা মতাংদা অথোইবা থৌদাং লৌগনি, ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং অপুনবা ঈশিংগী ফংফমশিং য়েথোক-য়েংশিন তৌবগী লম্বি য়াৎলগনি হায়না ফোংদোকখি।

Ministry of Jal Shakti
Union Jal Shakti Minister and Minister of State for Agriculture and Farmer’s Welfare highlighted Indian Government’s priorities in G-20 Agriculture and Water Ministers’ Meet
12 SEP 2020 8:46PM by PIB Delhi
A virtual meeting of G-20 Agriculture and Water Ministers held today was attended by G-20 Member countries and special invitees. Minister of Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat and Minister of State (MoS) for Agriculture and Farmer’s Welfare Shri Parshottam Rupala attended the meeting. In his opening remarks Shri Shekhawat thanked Kingdom of Saudi Arabia for the current Presidency of G-20 and complemented Saudi Arabia for its exemplary leadership during this Covid-19 pandemic for successfully facilitating the dialogue among the member countries through virtual meetings. The Minister stated that technology plays a critical role in the prevailing pandemic situation and applauded India’s IT expertise which India shares with the whole world. He also praised Japan for its leadership during previous presidency and extended best wishes to Italy for the next presidency.
During the Saudi presidency G-20 discussion held on sustainable and resilient water management, thereby optimizing the impacts of water related activities in G-20 forum through collaboration, knowledge sharing on different aspects of water. In the last 10 months, number of meetings have been held among member countries to bring synergy and prepare roadmap for holistic water management. As a part of this dialogue, a 3-days meeting was organized by Saudi presidency during 10-12 September, 2020. Deputy Ministers, in-charge of water and agriculture, deliberated issues related to water and agriculture on 10thand 11thSeptember, 2020 and the Ministers of Agriculture and Water met on 12th September, 2020 to share their views.
TheMinister of Jal Shakti reiterated that India believes in the concept of ‘Universal brotherhood & Collective wisdom’ and will continue to play an active role in collaborative groups such as G-20. The Minister assured the Forum of India’s commitment to work tirelessly to contribute to the objectives, goals and targets set by G-20. The Minister appreciated G-20 and Saudi Presidency for emphasis given on water by initiating a separate dialogue on various aspects of water resources management.
Stating that agriculture is a high priority sector for Government of India, MoS, Agriculture and Farmer’s Welfare, Shri Rupala mentioned about the policy measures taken by the government to ensure food security. He also reiterated India’s resolve to work together in collaboration to enhance the productivity, sustainable use of natural resources, development of agriculture value chain and promotion of trade for the benefit of people. He also informed about successful protocols developed by India to use drones for spraying of pesticides for timely control of the dessert locust, thereby appealing G-20 member countries to work in tandem to come up with an action plan for trans-boundary pest and diseases to safeguard agricultural crops. It was also emphasized about the progressive reforms and measures taken up by government of India to open up new agricultural market options, development of agricultural infrastructure, food processing enterprises, value chains and logistics for fisheries and animal husbandry, medicinal and herbal plants. Shri Rupala also appealed G-20 member countries to share knowledge and best practices to reduce the ill-effects of climate change that could affect agriculture and livelihoods of farmers.
The Minister of Jal Shakti highlighted the leadership and initiatives of Prime Minister of India, Shri Narendra Modi to address India’s water and sanitation issues.He informed that Government of India has takenseveral initiatives to improve the quality of life of its 1.37 billion people by implementing a 51 Billion USDollar programme, ‘Jal Jeevan Mission’ to provide household tap connections to 190 million rural homes, thereby ensuring drinking water security. Mentioning about Open Defecation Free India,it was informed about the efforts to sustain the gains of Swachh Bharat Mission, with more focus on solid and liquid waste management and grey water treatment and reuse.
India welcomed the new initiative of Saudi Presidency of sharing successful case studies/ best practices in water sector of G-20 member countries. The Minister offered toshare India’sexperience on irrigation development and optimal use of water resources to achieve food security.
India will be part of G-20 Troika from December, 2020 and host G-20 Presidency from December, 2021 to November, 2022 when India celebratesits 75 years of Independence, which will be anexcellent opportunity forG-20 member countries to explore the cultural heritage and various aspects of the world’s largest democracy and ancient civilization.
Thanking Saudi Presidency and G-20 member countrieson behalf of the Government of India, Shri Shekhawat expressed hope that various aspects of water will assume primacy in future G-20 dialogues, paving way for food security and integrated water resource management.