কৃষি মন্ত্ৰালয়
বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত চলিত বছৰত প্রায় ৫৯ লাখ হেক্টৰতকৈ অধিক ভূমিত খাৰিফ শস্যৰ খেতি হৈছে
তৈলবীজৰ খেতিৰ এলেকা ১০ শতাংশতকৈ অধিক হৈছে
11 SEP 2020 3:23PM by PIB Guwahati
চলিত বছৰত ১১০৪.৫৪ লাখ হেক্টৰ ভূমিত খাৰিফ শস্যৰ খেতি কৰা হৈছে৷ বিবিগত বৰ্ষৰ এই সময়ছোৱাত ১০৪৫.১৮ লাখ হেক্টৰ ভূমিত খাৰিফ শস্যৰ খেতি কৰা হৈছিল। অর্থাৎ বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত এইবছৰত প্রায় ৫৯ লাখ হেক্টৰ অধিক ভূমিত খাৰিফ শস্যৰ খেতি কৰা হৈছে৷ চলিত বৰ্ষত ধান খেতি এতিয়াও চলি আছে যদিও দাইল, গোটা দানাজাতীয় শস্য, তৈল বীজৰ খেতি প্রায় শেষ পর্যায়ত উপনীত হৈছে৷ ১ অক্টোবৰত খাৰিফ শস্যৰ বতৰৰ খেতিৰ চূড়ান্ত পৰিসংখ্যা পোৱাৰ আশা কৰা হৈছে৷
ধানঃ এইবছৰ ৪০২.২৫ লাখ হেক্টৰ ভূমিত ধান খেতি কৰা হৈছ। বিবিগত বৰ্ষত ৩৭৩.৮৭ লাখ হেক্টৰ ভূমিত ধান খেতি হৈছিল। অর্থাৎ বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত এইবছৰ ৭.৫৯ হেক্টৰ অধিক ভূমিত ধান খেতি হৈছে৷
দাইলঃ বিগত বৰ্ষৰ ১৩১.৭৬ লাখ হেক্টৰ ভূমিৰ বিপৰীতে এইবছৰ ৪.৬৪ শতাংশ অধিক অর্থাৎ ১৩৭.৭৮ লাখ হেক্টৰ ভূমিত এই খেতি কৰা হৈছে৷
গোটা দানাজাতীয় শস্যঃ চলিত বৰ্ষত ১৭৯.৭০ লাখ হেক্টৰ ভূমিত গোটা দানাজাতীয় শস্যৰ খেতি কৰা হৈছে৷ বিগত বৰ্ষত ১৭৭.৪৩ হেক্টৰ ভূমিত এই খেতি কৰা হৈছিল। অর্থাৎ বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত এইবছৰ ১.২৮ শতাংশ অধিক পৰিমাণ ভূমিত গোটা দানাজাতীয় শস্যৰ খেতি হৈছে৷
তৈল বীজঃ বিগত বৰ্ষত ১৭৬.৯১ লাখ হেক্টৰ ভূমিত তৈল বীজৰ খেতি কৰা হৈছেছিল৷ এইবছৰ ১৯৫.৯৯ লাখ হেক্টৰ ভূমিত তৈল বীজৰ খেতি কৰা হৈছে, যিটো পূৰ্বত ১০.৭৯ শতাংশ অধিক৷
কুৎহিয়াৰঃ এইবছৰ ৫২.৪৬ লাখ হেক্টৰ ভূমিত কুঁহিয়াৰৰ খেতি কৰা হৈছে৷ বিগত বৰ্ষ ৫১.৭৫ লাখ হেক্টৰ ভূমিত কুঁহিয়াৰৰ খেতি কৰা হৈছিল। বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত এইবছৰ ১.৩৭ শতাংশ অধিক ভূমিত কুঁহিয়াৰৰ খেতি কৰা হৈছে৷
কঁপাহঃ বিগত বৰ্ষত ১২৬.৬১ লাখ হেক্টৰ ভূমিত কঁপাহ খেতি হৈছিল, এইবছৰ ২.১২ শতাংশ অধিক ১২৯.৩০ লাখ হেক্টৰ ভূমিত কঁপাহৰ খেতি কৰা হৈছে৷
মৰাপাট আৰু মেষ্টাঃ বিগত বৰ্ষত ৬.৮৬ লাখ হেক্টৰ ভূমিত মৰাপাট আৰু মেস্তা খেতি কৰা হৈছিল৷ এইবছৰ ৬.৯৭ লাখ হেক্টৰ ভূমিত এই খেতি কৰা হৈছে৷
খাৰিফ শস্যৰ অধীন কোনো খেতিতে ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰভাৱ পৰা নাই৷ এই সংক্রান্তীয় কোনো তথ্য এতিয়ালৈকে পোৱা নাই৷ কেন্দ্রীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয় আৰু সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ জনকল্যাণকামী কাৰ্যসূচী বাস্তবায়িতকৰাৰ বাবে সকলোধৰণৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে৷ কৃষিৰ বীজ, সাৰ, যন্ত্ৰপাতি আৰু কৃষকসকলৰ ঋণ প্ৰদানৰ সুবিধার্থে সময়মতে উপযুক্ত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ মহামাৰী আৰু লকডাউনৰ সময়তো কৃষকসকলক সকলো সুযোগ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে৷ সময়মতে কৃষকসকলৰ ঋণ প্ৰদান আৰু প্ৰযুক্তিগত সাহায্য আৰু চৰকাৰী প্ৰকল্পৰ সা-সুবিধা দিয়া হৈছে৷
১০ ছেপ্টেম্বৰলৈকে পোৱা তথ্য মতে দেশত ৮২৮.৬ মিলিমিটাৰ বৃষ্টিপাত হৈছে৷ সাধাৰণতে ১ জুনৰ পৰা ১০ ছেপ্টেম্বৰলৈকে গড়ে ৭৭৭.৩ মিলিমিটাৰ বৃষ্টিপাত হয়৷ তাৰ তুলনাত এই বছৰ প্রায় ৭ শতাংশ অধিক বৃষ্টিপাত হৈছে৷ কেন্দ্রীয় জল আয়োগৰ পৰা পোৱা তথ্য অনুসৰি ১০ ছেপ্টেম্বৰলৈকে দেশত ১২৩টা জলভাণ্ডাৰত যথেষ্ট পৰিমাণে পানী আছে৷
অধিক জানিবলৈ এই লিংকত ক্লিক কৰক Please click the link for more details

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Around 59 lakh ha more sowing area coverage reported under kharif crops in comparison to last year
Sowing area coverage of oilseeds increased by more than 10%
11 SEP 2020 3:23PM by PIB Delhi
Record progress of area coverage reported on 1104.54 lakh ha area compared to corresponding period of last year 1045.18 lakh ha. Sowing of rice still continues while sowing of pulses, coarse cereals and oilseeds is almost over. The final sowing figures for kharif season are expected to be closed on 1st October 2020.
Rice: Sowing of Rice has been reported on 402.25 lakh ha compared to 373.87 lakh ha during the corresponding period of last year i.e. increased in area coverage by 7.59%.
Pulses: Pulses on 137.87 lakh ha against 131.76 lakh ha area of last year i.e. increased in area coverage by 4.64%.
Coarse Cereals: Coverage of Coarse Cereals reported on 179.70 lakh ha area against 177.43 lakh ha area of last year i.e. increased in area coverage by 1.28%.
Oilseeds: Oilseeds 195.99 lakh ha area against 176.91 lakh ha area of last year i.e. area coverage increased by 10.79%.
Sugarcane: Sugarcane on 52.46 lakh ha area against 51.75 lakh ha area of last year i.e. increased in area coverage by 1.37%.
Cotton: Cotton area coverage reported on 129.30 lakh ha area against 126.61 lakh ha area of last year i.e. increased in area coverage by 2.12%
Jute & Mesta: Jute & Mesta on 6.97 lakh ha area against 6.86 lakh ha area i.e. increased in area coverage by 1.68% reported in the country.
There is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and State Governments have put all efforts in successful implementation of mission programs and flagship schemes. The timely prepositioning of inputs by Government of India like seeds, pesticides, fertilizers, machinery and credit has made it possible for large coverage during pandemic lockdown conditions. Credit goes to farmers for timely action and adoption of technologies and taking benefit of government schemes.
Progress of area coverage under Kharif crops as on 11.09.2020
S.
No.
Crop
Area Sown in lakh ha
% Increase
2020-21
2019-20
2019-20
1
Rice
402.25
373.87
7.59
2
Pulses
137.87
131.76
4.64
3
Coarse cereals
179.70
177.43
1.28
4
Oilseeds
195.99
176.91
10.79
5
Sugarcane
52.46
51.75
1.37
6
Jute & Mesta
6.97
6.86
1.68
7
Cotton
129.30
126.61
2.12
Total
1104.54
1045.18
5.68
As on 10.09.2020, actual rainfall received in the country is 828.6 mm against normal of 777.3 mm i.e. departure of (+)7% during the period from 01.06.2020 to 10.09.2020.
As reported by Central Water Commission, as on 10.09.2020, the live water storage available in 123 reservoirs in the country is 102% of live storage of corresponding period of last year and 118% of storage of average of last ten years.
Please click the link for more details