সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী থাৱৰচন্দ গেহলোটে ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিৰে উদ্বোধন কৰিলে এলিমক'ৰ আৰ এণ্ড ডি ভৱন
09 SEP 2020 4:24PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় সামাজিক ন্যায় আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰী শ্ৰী থাৱৰচন্দ গেহলোটে ডিইপিডব্লিউডিৰ অধীনত আৰ্টিফিচিয়েল লিম্ব্ছ মেনুফেকচাৰিং কৰ্প'ৰেচন অফ ইণ্ডিয়া (এলিমক'), কানপুৰৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন (আৰ এণ্ড ডি) ভৱনটো আজি ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিত উদ্বোধন কৰে। অনলাইনত কানপুৰ (উঃ প্ৰঃ)ৰ জনপ্ৰতিনিধি, শ্ৰীমতী শকুন্তলা ডি গামলিন, ডিইপিডব্লিউডিৰ সচিব আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াবৰ্গ উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষে ভাষণ দি শ্ৰী গেহলোটে কয় যে গৱেষণা আৰু উন্নয়ন ভৱনত থকা সুবিধাৱলীয়ে এলিমক'ৰ বৰ্তমানৰ উপাদনৰাজিক অধিক উন্নত কৰাত সহায় কৰাৰ লগতে আই আই টি কানপুৰৰ দৰে সন্মানীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ সহযোগত নতুন সহায়কাৰী যন্ত্ৰপাতি উপাদনত সক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব। ই আমাৰ দেশৰ 'দিব্যাংগজন' আৰু 'জ্যেষ্ঠ নাগৰিক'ক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উপযোগী হ'ব।
আৰ এণ্ড ডি ভৱনটো মুঠ ১৮৫৬ বৰ্গমিটাৰ এলেকা সামৰি চাৰি মহলীয়াকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তলৰ মহলাত স্পেকট্ৰমিটাৰ, ইউনিভাৰচেল টেষ্টিং মেচিন ইত্যাদিৰ দৰে বিভিন্ন ধৰণৰ উচ্চ মানসম্পন্ন যন্ত্ৰপাতিৰ জৰিয়তে মানদণ্ড ধৰি ৰখাৰ জৰিয়তে বিভিন্ন ধৰণৰ পৰীক্ষা আৰু আৰ্হি প্ৰস্তুতৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তলৰ মহলাৰ মুঠ এলেকা হৈছে ৪৮১.৭৫ বৰ্গমিটাৰ। প্ৰথম মহলাত মান নিয়ন্ত্ৰণৰ কাৰ্যালয় আৰু গৱেষণাগাৰ আছে। দ্বিতীয় মহলাত আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰণ আৰু উন্নয়নৰ কাৰ্যালয় আৰু গৱেষণাগাৰ আছে। তলৰ মহলাৰ মুঠ এলেকা হৈছে ৪৪৬.৩৭ বৰ্গমিটাৰ আৰু ইয়াত সম্পূৰ্ণ পৰ্যায়ৰ বিটিই এছেম্বলী, পৰীক্ষা আৰু ইয়াৰ ভঁৰাল আছে। এই মহলাৰ বিশেষত্ব হৈছে ই এছ ডি (ইলেক্ট্ৰ ষ্টেটিক ডিছচাৰ্জ) ফ্লৰিং, য'ত মানুহৰ শৰীৰত সৃষ্ট চাৰ্জ মাটিত সমাহিত হ'ব। সেয়ে বি টি ইৰ সমৃদ্ধিশালী বৈদ্যুতিন অংশবিলাক সমন্বিত কৰণৰ সময়ত সুৰক্ষিত হৈ থাকিব। সম্পূৰ্ণ ভৱনটোৰ নিৰ্মাণ পি ডব্লিউ ডিৰ বিবেচনাৰ অধীনত আৰু পৰিৱেশৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কৰা হৈছে, ইয়াত বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা আছে।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Shri Thaawarchand Gehlot Inaugurates R&D Building of Alimco through virtual mode
09 SEP 2020 4:24PM by PIB Delhi
Union Minister for Social Justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot inaugurated the Research and Development (R&D) Building of Artificial Limbs Manufacturing Corporation of India (ALIMCO), Kanpur under DEPwD, Ministry of Social Justice and Empowerment through virtual mode here today. People’s representatives from Kanpur (UP), Smt. Shakuntala D. Gamlin, Secretary, DEPwD and senior officers were also present online.
Addressing on the occasion, Shri Gehlot said that the state of the art facilities in the Research & Development (R&D) Building shall immensely improve the capability of ALIMCO in upgradation of the existing product & development of new aids & assistive device in house as well in collaboration with prestigious organization such as IIT Kanpur. This will be useful in serving ‘Divyangjan” & “Senior Citizen” of our country.
This R&D building is constructed in four floors covering total area of 1856 Sq Meter. The Ground floor is facilitated for the Various type of Testing & High End Precision Machines for The Quality Control and Design & Development like Spectrometer, Universal Testing Machines etc. The total area of Ground Floor 481.75 sqm. The Ist Floor is facilitated for Quality Control Office & Lab. The IInd Floor is facilitated for Design & Development Office and Lab. The total area of Ground Floor 446.37 sqm and is facilitated for full-fledged BTE assembly, Testing and its storage. The specialty of this floor is ESD (Electro Static Discharge) flooring, in which the generated charge in human body will be grounded therefore the sophisticated electronic parts of BTE will be safe during assembly. The Construction of Complete Building is in consideration of PwD and in in the view of environmental safety there is provision of Rain Water Harvesting.