হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ওজাগী নুমিৎতা ভর্চুএল ওইনা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ওজা ৪৭দা নেস্নেল এৱার্দ পীখ্রে
কোবিদ লাইচৎ মনুংদা দিজিতেল ইজুকেসনগী খুৎথাংদা ওজাশিংগী থৌদাং ভারতকী রাস্ত্রপতিনা থাগৎলি
নেস্নেল ইজুকেসন পোলিসিনা অঙাংশিং তুংগী শেম-শাগনি: শ্রী রাম নাথ কোবিন্দ
ওজাশিং অসি মখোয়গী লমচৎ-শাজৎ, ৱাখল্লোন অমসুং শক্তিনা লৈবাক্কী মরাইবক লেপ্পা লৈবাক শেমগৎপশিংনি: য়ুনিয়ন ইজুকেসন মিনিস্তর
05 SEP 2020 2:57PM by PIB Imphal
ঙসি ওজাগী নুমিৎতা ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা অহানবা মনা য়েন্থোকপগী থৌরমদা লৈবাক অসিগী ওজা ৪৭দা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা নেস্নেল এৱার্দশিং পীখ্রে। রাস্ত্রপতিনা মহাক্কী ৱারোলদা মনা ফংলবা ওজাশিং থাগৎখি অমসুং স্কুলগী ইজুকেসন ফগৎহন্নবা ওজাশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং থাগৎখি। নেস্নেল এৱার্দ ফংলবশিংগী চাদা ৪০ রোম নুপীশিংনি অমসুং লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী লমদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাং রাস্ত্রপতিনা থাগৎখি। থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন ইজুকেসন মিনিস্তর রামেস পোখ্রিয়াল ‘নিসানক’, ইজুকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী সঞ্জয় ধোত্রে শরুক য়াখি। স্কুল ইজুকেসন অমসুং লিতেরেসি দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি শ্রীমতি অনিতা করৱাল, হায়র ইজুকেসন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি অমিত খারে অমসুং অতৈ সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
দোক্তর এস.রাধাকৃষ্ণন ইকায়খুম্না উৎলদুনা, রাস্ত্রপতি কোবিন্দনা হায়খি মহাক মিৎয়েং শানবা, রাজনিতিৱালা অমসুং শিংথানিংঙাই ওইরবা ওজা অমনি। মহাক্না লৈবাক অসি চাউখৎনবা হোৎনরম্বশিং ইকায়খুম্বা উৎপা ওইনা অমসুং ওজাশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা মহাক্কী মপোক নুমিৎতা ওজাগী নুমিৎ থৌরম পাংথোকপনি। থৌরম অসিনা ঐখোয়গী ওজাশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবগী খুদোংচাবা অমা পীরে। অঙাংশিংগী লমচৎ-শাজৎ অমসুং লৌশিং শেমগৎতুনা ওজাশিং অসি তশেংনা লৈবাক শেমগৎপা মীওইশিংনি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা দিজিতেল তেক্নোলোজিগী মরুওইবা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি অঙাংশিং লাইরিক তাক্নবা ঐখোয়গী ওজাশিংনা মসিগী তেক্নোলোজি অসি শীজিন্নরি। ইজুকেসন অসি হেন্না কান্ননবা অমসুং মহৈরোইশিং অনৌবা তেক্নিকশিং খুৎলোইনবা ওজাশিং দিজিতেল তেক্নোলোজিশিংগী অনৌবা লৌশিং তানশিনবা অসি য়াম্না মরুওই। ওনলাইন ইজুকেসনগী থবক অসিনা তঙাইফদনা মমা-মপাশিংগা ওজাশিংগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নরে অমসুং অঙাংশিং লাইরিক তম্বগী অনৌবা লম্বীদা থৱায় য়াওহল্লে। ত্রাইবেল অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংগী অঙাংশিংসু কান্নবা ফংনবা থবক পায়খৎকদবনি।
নেস্নেল ইজুকেসন পোলিসিগী মতাংদা রাস্ত্রপতি কোবিন্দনা হায়খি নৌনা হৌদোক্লিবা পোলিসি অসিনা ঐখোয়গী অঙাংশিংনা তুংদা দরকার ওইরক্কবশিং থৌরাং তৌগনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিং তান্নরবা মতুংদা শেম্বনি। পোলিসি অসি মাইপাকহনবা অমসুং কান্নবা ওইহনবদা হৌজিক ওজাশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌগদবনি। অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা ওজাশিং মতিক চাহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং খ্বাইদগী মতিক চাবশিং খক ইজুকেসনগী লমদা থবক তৌনবা খনগনি।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোলগীদমক চানবীদুনা মখাগী অসিদা নম্বীয়ু :
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/hindi%20msg.pdf
ঐখোয়গী অঙাংশিংগী তুংগী য়াইফনবা মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং শকখঙবা উৎতুনা মসিগী মনা অসি ফংলবা ওজাশিং য়ুনিয়ন ইজুকেসন মিনিস্তর পোখ্রিয়ালনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
ইজুকেসন মিনিস্তরনা হায়খি ওজাশিংগী খুন্নাই অমদা খ্বাইদগী ইকায়খুম্নবা মীওইশিংনি। ওজাশিং অসি মখোয়গী লমচৎ-শাজৎ, ৱাখল্লোন অমসুং শক্তিনা লৈবাক্কী মরাইবক লেপ্পা লৈবাক শেমগৎপা মীওইশিংনি। খুন্নাইগী অচুম্বা পুরকপা ঙম্নবা অমসুং তুংগী মীরোলশিং ইথিল পীনবা ওজাশিংনা মখোয়গী হৈশিংবা মপুংফানা শীজিন্নগদবনি। ওজা অমগী মরুওইবা থৌদাংদি খুন্নাইগী হোঙলক্লিবশিং অমসুং মহৈরোই অমনা দরকার ওইরবশিং খঙগদবনি অমসুং তাকপী-তম্বীবগী থবকশিংদা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী অমসুং ইজুকেসনগী পান্দমশিং ফংনবা হৌখ্রবা মতমগী থৌদোকশিংদগী ফংলবা লৌশিং শীজিন্নগদবনি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ওজাশিংগী থৌদাং পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মাই মাই ওনশিন্নরগা লাইরিক তাক্লম্বদগী অতোপ্পা মওং অমদা লাইরিক তম্বীবা অসিনা ওজাশিংদা শিংনবা কয়া মায়োক্নরি। হৌজিক লাইরিক তম্বগী মওং অসি ওনলাইন, তি.ভি, মোবাইল, রেদিওনা মহুৎশিল্লে। ওজাশিং অমসুং মহৈরোইশিংনা দিজিতেল এপ্পশিং হায়বদি-দিকশা, শ্বায়াম, শ্বায়াম প্রভা, ফোসে, এনরোর শীজিন্নরে।
#OurTeachersOurHeroes National Awards to Teachers 2020. Hon'ble President of India Shri Ram Nath Kovind Ji felicitating the teachers on #TeachersDay. @rashtrapatibhvn #TeachersFromIndia #NAT2020 @PIB_India @MIB_India @EduMinOfIndia @DDNewslive https://t.co/rdMrSjZ3YA
— Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank (@DrRPNishank) September 5, 2020
মিনিস্তরনা হায়খি, এন.ই.পি-২০২০না লাইরিক তম্বীবা অমসুং ওজাশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লগনি। এন.ই.পিনা ওজাশিংগী ক্বালিফিকেসন অমসুং ওজাশিং থবক হাপ্পগী মতাংদা অহোংবা পুরকলগনি।
থাগৎ ৱাহৈ পীরদুনা রাজ্য মন্ত্রী ধোত্রেনা হায়খি, ওজাশিংগী থৌদাং অসি খুন্নাই অমগী য়ুম্ফমনি। ওজাশিংগী লেংবানদা সিবিলাইজেসন্না লেপ্লিবনি অমসুং তুংগীদমক য়েংলিবনি। মরম অদুনা ঐখোয়গী খুন্নাইগী মরুওইবা মীওই অমা ওইরিবা ওজাশিং ইকায়খুম্নবা উৎগদবনি।মহাক্না মনা ফংলবা ওজাশিং থাগৎখি।
চহি অসিগী ওইনা কেন্দিদেদশিং ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা জুরিগী মমাংদা থোক্তুনা প্রসেন্তেসন পীখি। জুরিনা ওজা ৪৭ খনখি। স্কুল ইজুকেসনগী লমদা অনৌবা থবকশিং অমসুং মহৈরোইশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙম্বা থবকশিং পাংথোকপগীদমক নেস্নেল এৱার্দ পীনবা ওজাশিং খনগৎখিবনি।

Ministry of Education
President of India Shri Ram Nath Kovind virtually confers the National Award to Teachers to 47 awardees on Teachers Day
President of India appreciates the role of Teachers through Digital Education during COVID times
National Education Policy to prepare Children for Future Needs – Shri Ram Nath Kovind
Teachers are the nation builder whose character, spirit and energy shape the destiny of nations- Union Education Minister
05 SEP 2020 2:57PM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind, conferred National Awards on 47 teachers from across the country in the first ever award ceremony held virtually today (September 5, 2020) on the occasion of Teachers’ Day. The President in his speech congratulated the winners of the award and appreciated the steps taken by the teachers in order to improve school education qualitatively. He observed that about 40 percent of the winners of the National Awards were women and appreciated the role women have played as educators. The Union Minister for Education, Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, and Minister of State for Education, Shri Sanjay Dhotre also graced the occasion. Smt. Anita Karwal, Secretary, Department of School Education and Literacy and Shri Amit Khare, Secretary, Department of Higher Education and other senior officials were present on the occasion.
Paying obeisance and tributes to Dr. S Radhakrishnan, President Kovind said that he was a visionary, statesman and most significantly an extraordinary teacher. Celebrating his birthday as Teachers’ Day is a mere token for the services he had rendered towards the development of the nation and also a mark of respect for the entire community of educators, he added. This occasion also gives an opportunity to pay respect to our teachers for their commitment and supreme contribution in the lives of pupil. He further opined that it is this commitment that is the foundation stone for any school as teachers are the true nation builders who are instrumental in building the character and knowledge of the children.
Emphasizing on the importance of digital technology in challenging times of COVID pandemic, President Kovind said that our teachers are taking the help of this technology to reach out to the children. Applauding the skills of teachers in shifting to this new technology driven teaching, he said that it is important for all teachers “to upgrade and update” their skills in the field of digital technology so as to make education more effective and also make the students conversant with the new techniques. President Kovind said the online education system has made it obligatory for the parents to join hands with the teachers and encourage children to evoke interest in new fields of learning. Pointing out at the digital divide, he also emphasized that steps should be taken so that children from tribal and far-flung areas are also benefitted.
Talking about the National Education Policy, President Kovind opined that the newly introduced policy is an endeavour to prepare our children for future needs and has been designed after considering the opinion of various stakeholders. It is now the teachers who would be at the center-stage for making the policy successful and productive, he added. All efforts are being made to make the teachers competent to implement the new National Education Policy and only the best would be chosen for the field of education, President Kovind said.
Please click below for President's address:
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/hindi%20msg.pdf
While addressing the participants, Shri Pokhriyal expressed his gratitude to the President of India Shri Ram Nath Kovind for sharing his vision and encourage a great sense of pride among the participants. Shri Pokhriyal appreciated the award winning teachers, who have earned this award in recognition of their contribution towards grooming the future of our children.
The Minister said that the teachers are considered to the most respected member of society as they shape the future of children and the future of the nation. Teachers are the nation builder whose character, spirit and energy shape the destiny of nations. He appealed that a teacher should make full use of their intellectual abilities to inspire generations and to achieve the goals of parity, social justice and excellence in national and global contexts. The Minister added that the main responsibility of a teacher is to be aware of the changing social needs and individual needs of the learners and also to take into account the past experiences, educational priorities and national development goals in teaching-learning process.
Further highlighting the role of teachers during COVID-19 Pandemic Shri Pokhriyal said that the challenges faced by teachers were enormous because they had to replace face to face teaching with alternative teaching and learning strategies. The situation was initially challenging but our teachers overcame the obstacles and moved forward in the field of education made in a well-organized manner. Formal teaching was replaced by alternative learning mediums such as online, TV, mobile, radio, textbooks, etc. Students and teachers turned to digital apps - DIKSHA, SWAYAM, SWAYAM PRABHA, FOSSEE, NROER.
The Minister said that the NEP-2020 will witness a radical transformation not only in the education system but also in the life of the teachers. In NEP we have made some provisions related to teachers which will act as a positive catalyst from the qualification and appointment of teachers to improvement in their functioning.
While giving the vote of thanks Shri Dhotre said that expressed his gratitude to the President of India Shri Ram Nath Kovind for his generous presence and thoughtful address in the field of education. He said that the President has initiated several reforms in the universities of India and is continuously working for the differently-abled and orphans, along with supporting the greater participation of women in the creation of the nation.
Shri Dhotre said that the role of teachers in any society is undeniably the foundation of the society. They are the teachers on whose shoulders any civilization stands and looks towards its future. Therefore, it is our endeavor to reestablish teachers at all levels as the most respected and important members of our society, as they truly shape our next generation of citizens. Shri Dhotre congratulated all the awardees and hoped that that these awards will encourage the awardees and inspire others to keep the good work that they have started in the schools.
This year, the candidates appeared before the Jury through Video Conference and made presentations before the Jury. Jury selected 47 teachers. The selected awardees with their commitment have not only improved the quality of school education but also enriched the lives of their students and community through various activities like improving enrolment and reducing dropouts, adopting joyful and experiential teaching-learning practices, development and use of cost effective TLMs, organizing extra-curricular & co-curricular activities, spreading social awareness among children, encouraging community participation, appropriate and effective use of ICT in teaching, promotion of nation building and national integration.
For more details of the Awardee Teachers, kindly click the link.