କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜିସୁଦ୍ଧା ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର 1095.38 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ହୋଇଛି ଖରିଫ ଫସଲ ଚାଷ
● ଧାନ ବୁଣା ଓ ରୁଆ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି, ତେବେ ଡାଲି, ମୋଟା ଦାନା ଶସ୍ୟ, ମାଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ବୁଣା ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହୋଇଛି
● ଠିକ୍ ସମୟରେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଇନପୁଟ ଯଥା: ବିହନ, କୀଟନାଶକ, ସାର, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଋଣ ଯୋଗାଣ ଦ୍ଵାରା, ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଲକଡାଉନ୍ ଅବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ଚାଷ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ହୋଇ ପାରିଛି - କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର
04 SEP 2020 2:13PM by PIB Bhubaneswar
ଚଳିତ ଖରିଫ ଋତୁ 2020ରେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର 1095.38ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଜମିରେ ଫସଲ ଚାଷ ହୋଇଛି । ଡାଲି, ମୋଟା ଦାନ ଶସ୍ୟ, ମାଣ୍ତିଆ ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଫସଲ ବୁଣା ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ବେଳେ, ଧାନ ବୁଣା ଓ ରୁଆ ଜାରି ରହିଛି । ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖରିଫ ଫସଲ ଚାଷ ଏବଂ ଏହାର ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଓ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ କୋଭିଡ-19ର କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପଡି ନାହିଁ ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ମଞ୍ଜି, କୀଟନାଶକ, ସାର, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଋଣ ଭଳି ଇନପୁଟଗୁଡିକ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଦ୍ଵାରା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଲକଡାଉନ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଖରିଫ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାର ସଫଳ ରୂପାୟନ ହୋଇପାରିଛି । ଶ୍ରୀ ତୋମର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଠିକ ସମୟରେ ପଦକ୍ଷେପ ତଥା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ ଓ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଋଣ ଯୋଗାଣ ଦ୍ଵାରା ଚାଷୀମାନେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିଛନ୍ତି ।
ଖରିଫ ଋତୁ ପାଇଁ ଚୂଡାନ୍ତ ଫସଲ ବୁଣାବୁଣି ପରିସଂଖ୍ୟାନ 2 ଅକ୍ଟୋବର 2020ରେ ଶେଷ ହେବ । ଖରିଫ ଫସଲ ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ଫସଲର ବୁଣିବାର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା:ଧାନ : ଗତ ବର୍ଷ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 365.92 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ 396.18 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ଧାନ ବୁଣା ଓ ରୁଆ ‌ଯାଇଛି। ଚାଷର ବ୍ୟାପକତା 8.27% ବୃଦ୍ଧି।
ଡାଲି: ଗତ ବର୍ଷର 130.68 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ତୁଳନାରେ 136.79 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ବୁଣାଯାଇଛି। ଚାଷ ବ୍ୟାପକତା 4.67% ବୃଦ୍ଧି।
ମୋଟାଦାନା ଶସ୍ୟ: ଗତ ବର୍ଷର 176.25 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ତୁଳନାରେ 179.36 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଛି। ଚାଷର ବ୍ୟାପକତା 1.77% ବୃଦ୍ଧି।
ତୈଳବୀଜ ଫସଲ: ଗତ ବର୍ଷର 174.00 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ତୁଳନାରେ 194.75 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ବୁଣାଯାଇଛି। ଚାଷର ବ୍ୟାପକତା 11.93% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଆଖୁ: ଗତ ବର୍ଷର 51.71 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ତୁଳନାରେ 52.38 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଷ ହୋଇଛି। ଚାଷର ବ୍ୟାପକତା 1.30% ବୃଦ୍ଧି।
କପା: ଗତ ବର୍ଷର 124.90 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ତୁଳନାରେ 128.95 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଷ ହୋଇଛି। ଚାଷର ବ୍ୟାପକତା 3.24% ବୃଦ୍ଧି।
ଝୋଟ ଏବଂ ମେସ୍ତା: ଗତ ବର୍ଷର 6.86 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ତୁଳନାରେ 6.97ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଷ କରାଯାଇଛି। ଚାଷର ବ୍ୟାପକତା 1.68% ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
Progress of area coverage under Kharif crops as on 04.09.2020
S.
No.
Crop
Area Sown in lakh ha
% Increase
2020-21
2019-20
2019-20
1
Rice
396.18
365.92
8.27
2
Pulses
136.79
130.68
4.67
3
Coarse cereals
179.36
176.25
1.77
4
Oilseeds
194.75
174.00
11.93
5
Sugarcane
52.38
51.71
1.30
6
Jute & Mesta
6.97
6.86
1.68
7
Cotton
128.95
124.90
3.24
Total
1095.38
1030.32
6.32
03.09.2020 ସୁଦ୍ଧା, ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକୃତ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହେଉଛି 795.0 ମିଲିମିଟର ଯାହା, 01.06.2020 ରୁ 03.09.2020 ମଧ୍ୟରେ ଛାଡି ଯାଇଥିବା ସାଧାରଣ ବୃଷ୍ଟିପାତ 730.8 ତୁଳନାରେ (+) 9% ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଆୟୋଗଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, 03.09.2020 ସୁଦ୍ଧା, ଦେଶର 123ଟି ଜଳଭଣ୍ଡାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ସମୟର 104% ଏବଂ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷର ହାରାହାରି ସଂରକ୍ଷଣର 120% ଅଟେ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Record area of 1095.38 lakh ha has been coveredunder Kharif crops as on 04.09.2020
Sowing of rice still continues while sowing of pulses, coarse cereals, millets and oilseeds is almost over
Timely inputs by Government like seeds, pesticides, fertilizers, machinery and credit has made it possible for large area coverage even during pandemic lockdown conditions - Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar
04 SEP 2020 2:13PM by PIB Delhi
In the current season of Kharif 2020, record area of 1095.38 lakh ha has been covered. Sowing of rice still continues while sowing of pulses, coarse cereals, millets and oilseeds is almost over. There is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date.
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar said that the timely prepositioning of inputs by Government of India like seeds, pesticides, fertilizers, machinery and credit has made it possible for large coverage even during pandemic lockdown conditions.Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare and State Governments have put all efforts in successful implementation of mission programs and flagship schemes. Shri Tomar said that credit goes to farmers for timely action and adoption of technologies and taking benefit of government schemes.
The final sowing figures for kharif season will be closed on 2nd October 2020.The status of sowing area coverage under Kharif crops is as follows:
• Rice:Sowing has been reported on 396.18 lakh ha compared to 365.92 lakh ha during the corresponding period of last year i.e. increase in area coverage by 8.27%.
• Pulses:Sowing on 136.79 lakh ha against 130.68 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 4.67%.
• Coarse Cereals:Coverage reported on 179.36 lakh ha area against 176.25 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 1.77%,
• Oilseeds:Sowing on 194.75 lakh ha area against 174.00 lakh ha area of last year i.e. area coverage increased by 11.93%,
• Sugarcane:Coverage reported on 52.38 lakh ha area against 51.71 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 1.30%
• Cotton:Area coverage reported on 128.95 lakh ha area against 124.90 lakh ha area of last year i.e. increase in area coverage by 3.24%
• Jute & Mesta:Coverage reported on 6.97 lakh ha area against 6.86 lakh ha area i.e. increase in area coverage by 1.68% reported in the country.
Progress of area coverage under Kharif crops as on 04.09.2020
S.
No.
Crop
Area Sown in lakh ha
% Increase
2020-21
2019-20
2019-20
1
Rice
396.18
365.92
8.27
2
Pulses
136.79
130.68
4.67
3
Coarse cereals
179.36
176.25
1.77
4
Oilseeds
194.75
174.00
11.93
5
Sugarcane
52.38
51.71
1.30
6
Jute & Mesta
6.97
6.86
1.68
7
Cotton
128.95
124.90
3.24
Total
1095.38
1030.32
6.32
As on 03.09.2020, actual rainfall received in the country is 795.0 mm against normal of 730.8 mm i.e. departure of (+)9% during the period from 01.06.2020 to 03.09.2020.
As reported by Central Water Commission, as on 03.09.2020, the live water storage available in 123 reservoirs in the country is 104% of live storage of corresponding period of last year and 120% of storage of average of last ten years.
Click here for details of Kharif crops area coverage as on 04.09.2020