রেলৱে মন্ত্রালয়
ভারত রেলৱেজগী স্তেসন ৯৬০ হেন্না নুমিৎ মঙালদগী পুথোকপা মৈ শীজিন্নরে
স্তেসন ৫৫০দা নুমিৎ মঙালদগী মৈ মেগাৱাত ১৯৮ পুথোক্নবা থবক পায়খৎলে
২০৩০ ফাওবগী মনুংদা নুমিৎ মঙালদগী দরকার ওইবা মৈ বিল্লিয়ন য়ুনিত ৩৩ হেন্না পুথোক্নবা ভারত রেলৱেজনা থৌরাং তৌরে
নুমিৎ মঙালদগী পুথোকপা মৈ শীজিন্নবা হেনগৎহনবনা ‘কার্বোন থাদোক্তবা রেলৱেজ’ ওইনবা থম্লিবা পান্দম অদু ফংবা ঙমগনি
31 AUG 2020 5:44PM by PIB Imphal
মশাগী দরকার ওইবা মৈ চাদা ১০০ পুথোকপা ঙম্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী নুমিৎ মঙালদগী মৈ পুথোকপগী পান্দম অদু ফংবা ঙম্নবা ভারত রেলৱেজনা হৌজিক স্তেসন ৯৬০ হেন্না নুমিৎ মঙালগী মৈ শীজিন্নরে। স্তেসন ৫৫০দা নুমিৎ মঙালদগী মৈ মেগাৱাত ১৯৮ পুথোক্নবা থবক পায়খৎলে।
২০৩০গী মমাংদা কার্বোন থাদোক্তবা ঙম্নবা ভারত রেলৱেজগী খোঙচৎ অসিদা শরুক য়ানবা মখোয়গী মতেং লৌনবা হন্দক ভারত রেলৱেজনা শীন্দুনা নুমিৎ মঙালদগী মৈ পুথোকপদা মাংজিল থারিবা কম্পেনিশিংগা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা নুমিৎ মঙালদগী দরকার ওইবা মৈ বিল্লিয়ন য়ুনিত ৩৩ হেন্না পুথোক্নবা ভারত রেলৱেজনা থৌরাং তৌরে। হৌজিক চহিগী ওইনা দরকার ওইরিবা অসি বিল্লিয়ন য়ুনিত ২০নি।
২০৩০ ফাওবগী মনুংদা মসিগী অহাংবা লমশিং শীজিন্নদুনা মৈ গিগাৱাত ২০ পুথোকপা ঙমগদবা সোলার প্লান্তশিং লিংখৎনবা ভারত রেলৱেজনা অচৌবা থৌরাং অমা লৈরে। হৌজিক বনারাসি, নিউ দিল্লি, ওল্দ দিল্লি, জয়পুর, সেকন্দ্রবাদ, কোলকাতা, গুৱাহাতি, হায়দ্রবাদ অমসুং হাওরা স্তেসনশিং নুমিৎ মঙালদগী লৌবা মৈ শীজিন্নরে।
ভারত রেলৱেজগী হেক্তর ৫১,০০০ রোমগী অহাংবা লম লৈরি অমসুং রেলৱেজগী খোপচিন্দ্রিবা অহাংবা লমশিংদা সোলার পৱার প্লান্তশিং শেমগৎনবা থৌরাং তৌরি। ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা চাদা ১০০ নুমিৎ মঙালগী মৈ শীজিন্ননবা রেলৱেজনা পান্দম থম্লি।
রেলৱেজনা মসিগী দরকার ওইবা মৈ নুমিৎ মঙালদগী পুথোক্নবা অমসুং মৈখু চেন্দবা চৎথোক-চৎশিনগী থবক ওইহন্নবা থবক পায়খৎলে। মসি রিনিউএবল ইনর্জি প্রোজেকশিং লিংখৎনবা রেলৱেজগী অহাংবা লমশিং শীজিন্ননবা অমসুং রেলৱেজ স্তেসনশিং নুমিৎ মঙালদগী পুথোকপা মৈ শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম অদুগী মখাদা পায়খৎলকপনি।
নুমিৎ মঙালদগী পুথোকপা মৈ শীজিন্নবা হেনগৎহনবনা ‘কার্বোন থাদোক্তবা রেলৱেজ’ ওইনবা থম্লিবা পান্দম অদু ফংবা ঙমগনি। মসি ফংবা ঙম্নবা, ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা নুমিৎ মঙালদগী দরকার ওইবা মৈ গিগাৱাত ২০ পুথোক্নপা ঙম্বা সোলার প্লান্তশিং লিংখৎনবা ভারত রেলৱেজনা মসিগী অহাংবা লমশিং শীজিন্ননবা অচৌবা থৌরাং অমা পায়খৎলে।
থৌরাং অসিগীদমক, রেলৱেজগী অহাংবা লমশিংদা গিগা ৱাত ৩গী সোলার প্রোজেকশিং লিংখৎনবা ভারত রেলৱেজগী পি.এস.য়ু অমা ওইরিবা রেলৱেজ ইনর্জি মেনেজমেন্ত কম্পেনি লিমিতেদনা বিদশিং কৌখ্রে। হায়রিবা সোলার প্রোজেকশিং অসিনা অহোংবা মমলদা রেলৱেজদা মৈ ফংহনবগী মথক্তা, ত্রেক পরিংদা চেকপল খাদুনা রেলৱেজগী লম ঙাকশেনগনি।

Ministry of Railways
Indian Railway Solarises more than 960 Stations
Orders placed for 198 MW solar rooftop capacity for 550 stations which are under execution
Indian Railways is set to produce solar energy for meeting all it's energy consumption needs of more than 33 billion units by 2030
Use of solar power will accelerate the Railways’ mission to achieve the goal of becoming ‘Net Zero Carbon Emission Railway’
31 AUG 2020 5:44PM by PIB Delhi
In order to achieve its objective of becoming 100% self-sustainable for all it's power needs and also to contribute to national solar power goals, Indian Railways has solarised more than 960 stations till date . Orders have been placed for 198 MW solar rooftop capacity for 550 stations which are under execution.
It may be noted that Indian Railways had recently organised a meet of leading solar power developers who had shared their expectations of being partners in the journey of Indian Railways to become “net zero carbon emitter” before 2030. Indian Railways is set to produce solar energy for meeting all it's energy consumption needs of more than 33 billion units by 2030. Current annual requirement is about 20 billion units.
Indian Railways has a mega plan for installing solar plants of 20 GW capacity by utilizing its vacant land by 2030. Some of the Stations solarised are Varanasi, New Delhi,Old Delhi , Jaipur ,Secunderabad , Kolkata , Guwahati , Hyderabad , Howrah etc.
About 51,000 hectare vacant land available with Indian Railways and is now ready to extend all support to the developers for installing solar power plants on Railway’s vacant un-encroached land. It may be noted that Railways is also set to achieve 100% electrification by the year 2023.
It may be noted that Indian Railways is committed to utilize solar energy for meeting its traction power requirement and become a complete ‘Green mode of transportation’. This is in line with the recent directive of Hon’ble Prime Minister to solarise railway stations and utilize vacant railway land for Renewable Energy (RE) projects.
The use of solar power will accelerate the Railways’ mission to achieve the goal of becoming ‘Net Zero Carbon Emission Railway’. In order to achieve this, Indian Railways has developed a mega plan for installing solar plants of 20 GW capacity by utilizing its vacant land by 2030.
In this regard, to begin with, bids for 3 GW solar projects on vacant Railway land parcels and land parcels along the railway track have already been invited by Railway Energy Management Company Ltd. (REMCL), a PSU of Indian Railways. These solar projects, besides supplying power to Railways at reduced tariff, will also protect the Railway land by construction of boundary wall along the track.