জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তীগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা জল জীবন মিশন চৎনহন্নবগীদমক্তা অরুনাচল প্রদেসকী মুখ্য মন্ত্রীগা উন্নখ্রে
২০২৩ ফাওবদা অরুনাচল প্রদেশনা চাদা ১০০ চৎনহন্নবা থৌরাং তৌরি
31 AUG 2020 3:47PM by PIB Imphal
জল শক্তীগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেকাৱৎনা অরুনাচল প্রদেসকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খন্দুগা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রাজ্য অদুদা জল জীবন মিশন চৎনহন্নবা ঙসি উন্নখ্রে। কোবিদকী লায়েং চত্থরিবা মরম্না শ্রী শেখাৱৎনা হোসপিতালদগী ভিদিও কনফরেন্স অদু য়াওখি। জল শক্তীগী রাজ্য মন্ত্রী রতন লাল কতারীনসু ভর্চুএল মীফম অদুদা য়াওখি। মন্ত্রালয় অসিগী এদিস্নেল সেক্রতরী অমসুং মিশন দিরেক্তর অমদি ওফিসিএলশিংনসু মীফম অদু য়াওখি। অরুনাচল প্রদেশতগী পি.ঐচ.ই.দি.গী চীফ সেক্রতরী অমসুং অতৈ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
ভারত সরকারনা মীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগী পান্দমদা খুঙ্গংদা লৈরিবা মীশিংদা মরুওইবা সর্ভিসশিং শোইদনা ফংহন্নবা ৱাশক্লি। থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা অসি থিল্লুগদবা থবক অমা ওইবা অসিদা ফংহল্লিবা ঈশিংগী চাং, অফবগী থাক অমদি ঈশিং ফংহনবগী মতম অসি রাজ্য অসিগা খুৎশম্ননা চৎনহনবগী মখাদা শন্দোক্তুনা চত্থবা জল জীবন মিশন(জে.জে.এম.) অসিদগী থবক অসি শোইদনা পাংথোক্কদবনি।মিশন ্সিগী পান্দম অসি ময়াম পুম্বগী ওইনা লোইনমক য়ৌহনবা অসিনি হায়বদি খুঙ্গংদা লৈরিবা ইমুং খুদিংনা মখোয়গী ময়ুমদা তোতী ঈশিংগী কনেক্সন লৈহনবনি।
অরুনাচল প্রদেশনা ২০২৩ ফাওবদা চাদা ১০০ মিশন অসি চৎনহন্নবা থৌরাং তৌদুনা রাজ্য অসিগী খুঙ্গংশিংগী ইমুং খুদিংদা তোতী কনেক্সন ফংহন্নবগী পান্দম থম্লি। মসিগী মতাংসিদা কেন্দ্র মন্ত্রীনা রাজ্য অসিদা মিশন অসি খুমাং চাউশিন্নবা সি.এম.গা নিংথিজনা খন্ন-নৈনখ্রে। খুঙ্গংগী মীশিংগী পুন্সি মহিং অসি ফগৎহন্নবা পুন্সি হোংহন্নিংঙাই ওইবা মিশন অসিদা মরু ওইবা মিৎয়েং থম্লদুনা কেন্দ্র মন্ত্রীনা লৈরিবা ঈশিং ফংহন্নবা ৱাফম ফোংদোকখ্রে।রাজ্য অসিদা লৈরিবা খুঙ্গং ৫,৪৫৭গী মনুংদা ৩,৮২৩ অসিদা পাইপ তিংখ্রে তৌইগুম্বসুং ইমুং লাক্ষ ২.১৭গী মনুংদা শুপ্নতগী ৩,৮২৩(চাদা ২০)দা তোতীগী কনেক্সন তৌই। খুন্নাই অসিগী লাইরবা অমদি লাইরবগী পনখৈদা লৈবা মীওই কাংলুপশিংগী ইমুংশিংদা তোতী কনেক্সন অসি থুনা ফংহন্নবা থবক অসি কেম্পেন মোদতা চত্থখি। কেন্দ্র মন্ত্রীনা
শ্রী শেখাৱৎনা রাজ্য অসিদা পান্দম অসি ফংননবদা মতেং পুম্নক পাংগনি হায়না কেন্দ্র সরকারনা ৱাশকখিবা অদু নিংশিংখি। জল জীবন মিশন অসিগীদমক্তা তোতীগী কনেক্সন ফংহন্নবা অমদি লৈরিবা কেন্দ্রগী অমদি রাজ্যগী শরুক অসি মপা চানা শিজিন্ননবগীদমক্তা পাংথোকপা থবকশিং ওইনা ভারত সরকারনা ফন্দশিং পীখি। জল শক্তীগী মন্ত্রীনা অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীদা ‘চাদা ১০০ এফ.ঐচ.তি.সি.’শিংগী রাজ্য অমা ওইহন্নবা তেংবাং খুদিংমক পীগনি হায়না থাজবা পীখ্রে।
অরুনাচল প্রদেশকী খুঙ্গংগী ইমুং লাক্ষ ২.১৭কী মনুংদা শুপ্নতগী ৪৩,২৪৪(চাদা ২০) দা তোতীগী কনেক্সন ফংহনখি। ২০২০-২০২১কী মতমদা অরুনাচল প্রদেশনা ইমুং ৭৬,৯১৩দা তোতীগী কনেক্সন ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। ২০২০-২১দা লুপা কোতী ২৪৫.৮৫ অসি ফংহনখ্রে অমসুং রাজ্য অসিগী শরুক অমদি মমাংগী চহিদা চাদিং তৌদ্রিবা শেনফম য়াওনা শোইদনা লুপা কোতী ৩৪৭.১০ লৈগনি। ফিজিকেল অমসুং শেল-থুমগী ওইনা তৌথোরকপা থবকশিংদা য়েংলগা রাজ্য অসিনা অহেনবা ফন্দ ফংবা য়ারগনি।
১৫শুবা ফাইনান্স কমিশন গ্রান্তকী মখাদা খুঙ্গংগী লুপশিংদা লুপা কোতী ২৩১ পীখ্রে অদুগা চাদা ৫০দি ঈশিং ফংহন্নবা অমদি মহিক-মতাই লৈহন্দনবগী থবক্তা শিজিন্নগনি। কেন্দ্র মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রীদা মসিগী ফন্দ অসি খুঙ্গংদা ঈশিং ফংহন্নবা, গ্রে ৱাতর ত্রিতমেন্ত অমসুং অমুক হন্না শিজিন্ননবা অমদি খ্বাইদগী মরুওইনা তুং-কোইনা মতম শাংনা ঈশিং ফংহনবগী স্কীম অসি থবক পাংথোক্নবা অমদি য়েংশিন্নবগী থৌরাং তৌনবা হায়জখ্রে।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা ভিলেজ এক্সন প্লানশিং অমসুং ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতী/পানী সমিতীগা লোয়ননা খুঙ্গংগী ঈশিং পীবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি থৌরাং তৌনবা, মওং শেম্নবা, চৎনহন্নবা অমদি থবক পাংথোক্নবা নুপী মীহুৎনা চাদা ৫০ ওইহন্দুনা গ্রাম পঞ্চায়েৎকী সব কম্মিতী শেম্নবা মখা তানা হায়খি। খুঙ্গং খুদিংমক্না ঈশিং ফংফম, ঈশিং পীফম, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং য়েংশিন্নবগী ওইগদবশিং ফগৎহনদগদবা/হাপচিনগী থবক অসি মরুওইনা য়াওগদবা ভিলেজ এক্সন প্লান(ভি.এ.পি.) শেমগদনি। জল জীবন মিশন অসি মীয়ামগী অশেংবা খোংজং অমা ওইহন্নবা মী কাংলুপশিং চুংশিন্নদুনা আই.ই.সি. কেম্পেন তৌনবসু হায়খি।
জল জীবন মিশনগী মখাদা মফমদুগী মীশিংনা নিংথিনা থৌদাং লৌদুনা ঈশিং ফনবা য়েংশিন-থিজিন্নবদা মরু ওইনা তৌগদবা হায়খ্রে। মীওই ৫ মরুওইনা নুপীশিং অসি খুঙ্গং খুদিংদা খুঙ্গং অসিদা পীরিবা ঈশিং অদুগী অফ-ফত্ত য়েংনবা ফীল্দ তেস্ত কীৎশিং শিজিন্নবা তম্বিখ্রে। ফংফম খুদিংমক্না ফিজিকেল অমসুং কেমিকেলগী পেরামিতরশিংগী ওইনা ঈশিং ফংফম খুদিংমক চহি অমদা অমুরক অদুগা বেক্তরিয়ানা মোৎশিল্লকপা অসিগীদমক্তা অনিরক তেস্ত তৌগদবনি। রাজ্য অসিদা মথং থা ৩-৪সিদা রাজ্য অমসুং জিলাগী লেবোরেতরীশিং অসিগী এক্রিদেসন অসি মপুং ফাহন্নবা অমদি য়াম্না অতাবা মমলদা পীরিবা ঈশিং অদু তেস্ত তৌবা ঙম্নবা হাংদোকপিনবা পাউতাক পীখি।
রাজ্য অসিদা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা চিংমায়, মী য়াম্না তাদবা, কনেক্তিবিতী ৱাৎপা অমসুং ময়াম্না খংনরবা কোবিদ-১৯গুম্বা মখল-মখাগী শিংনবশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা অরুনা প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীনা জল জীবন মিশন অসি চাং নাইনা য়েংশিনগনি হায়না পনখি। রাজ্য অকক্নবা মতমগী মনুংদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়ুমগী তোতী শম্ননবগী পান্দম অসি ফংনবা মহাক্না মিশন অসি থুনা-য়াংনা চৎনহনগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti held discussion with Arunachal Pradesh Chief Minister for implementation of Jal Jeevan Mission
Arunachal Pradesh plans 100% coverage by 2023
31 AUG 2020 3:47PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat held discussion with Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khanduregarding implementation of Jal Jeevan Mission in the State through video conferencing today. Shri Shekhawat joined the video conference from the hospital as he is being treated for COVID. MoS for Jal Shakti ShriRatan Lal Katariaalso attended the virtual meeting. Addl.Secretary & Mission Director and other officialsof the Ministry also attended the meeting. From Arunachal Pradesh, Minister of PHED, Chief Secretary and other senior officers took part in the meeting.
Government of India is committed to provide assured basic services to the people living in rural areas of the country with focus on improving their lives. Drinking water supply is a service delivery, wherein the quantity, quality of water supplied and periodicity of water supply has to be ensured for which the flagship programme, Jal Jeevan Mission (JJM) is under implementation in partnership with States. The objective of the Mission is universal coverage i.e. every family in the village gets tap water connection in their households.
Arunachal Pradeshis planning 100% coverage by 2023 to accomplish the ambitious target of providing tap connection to every rural household of the State.In this context, the central Minister had a detailed discussion on the progress of the mission in the State with the CM. Emphasizing the importance of the life changing mission to improve the lives of rural people, central Minister stressed on retrofitting and augmentation of existing water supply schemes.Out of 5,457 villagesin the State,3,823 have piped water supply schemes, but out of 2.17 lakh households only 43,244 (20%) have tap connections. The Union Minister urgedto take up the work a campaign mode so that remaining households belonging to poor & marginalized sections of the society could be provided with tap connections at earliest.
Shri Shekhawat reiterated the commitment of Union Government to provide all assistance to the State to achieve this goal. For Jal Jeevan Mission, funds are provided by Government of India based on the output in terms of tap connections provided and the utilization of available central and matching state share. Minister of Jal Shakti assured Arunachal PradeshChief Minister of all support to make the State a ‘100% FHTCs’ State.
Out of 2.17 lakh rural households in the State of Arunachal Pradesh, only 43,244 (20%)are provided withtap connections. Arunachal Pradeshplans to provide tap connections in 76,912 households during 2020-21. In 2020-21, ₹254.85Crore have been allocated and including State share and unspent amount of previous year, there is assured availability of ₹347.10Crore. State is eligible for additional fund based on physical and financial performance.
Arunachal Pradeshhas been allocated 231 Crore under 15th Finance Commission Grants to rural local bodies and 50% of it is to be used for water supply and sanitation. Central minister requested the Chief Minister to plan for utilizing this fund for rural water supply, grey-water treatment and re-use and most importantly for ensuring long-term operation and maintenance of water supply schemes.
Union Minister further emphasized on preparation of village action plans as well as constitution of Village Water& Sanitation Committee/ PaaniSamiti as a sub-committee of Gram Panchayat with minimum 50% of women members, responsible for planning, designing, implementing and operating & maintaining of in-village water supply infrastructure.All villages have to prepare Village Action Plan (VAP) which essentially will comprise of development/ augmentation of drinking water sources, water supply, grey-water management and operation and maintenance component. It was also suggested totake up IEC campaign along with community mobilization to make Jal Jeevan Mission, truly a people’s movement.
Under Jal Jeevan Mission, priority is being given on water quality surveillance through active participation of the local community. 5 persons especially women are being trainedin every village to use the Field Test Kits to test the quality of water being provided in the rural areas. Every source needs to be tested once every year for physical and chemical parameters and twice for bacteriological contamination. The State was also advised to complete the accreditation of State and district laboratories in next 3-4 months and also to open those for public so that they can test the quality of water supplied at very nominal rate.
Citing about various challenges in the State like difficult terrain, thin population, poor connectivity and the prevailing Covid-19 pandemic, the Chief Minister of Arunachal Pradesh mentioned that he will review the progress of the Jal Jeevan Mission regularly. He assured of expeditious implementation of the mission in the State so as to achieve the target of providing household tap connections in rural areas in time-bound manner.