Ministry of Science & Technology
Landslide susceptibility mapping of Mussoorie and its surrounding areas in Uttarakhand Himalaya
Study show that 15 percent of the region is highly susceptible to landslides
31 AUG 2020 12:54PM by PIB Delhi
Like most hill townships, Mussoorie, the popular hill station in Uttarakhand, has witnessed several landslides, probably resulting from an increased spate of developmental activities. The increased disaster hazard has led scientists to map the landslide susceptibility of Mussoorie and surrounding areas, showing that 15 percent of the region is highly susceptible to landslides.
Scientists from Wadia Institute of Himalayan Geology (WIHG), an autonomous institute under the Department of Science and Technology, Govt. of India, carried out the study in Mussoorie township and its surroundings covering 84 square km in the Lesser Himalaya. They found that dominant part of the area falling under very high and high landslide susceptible zone lies in the settlement area --. Bhataghat, George Everest, Kempty fall, Khattapani, Library road, Galogidhar, and Hathipaon and are covered by highly fractured Krol limestone exhibiting slope more than 60 degrees.
The Landslide Susceptibility Mapping (LSM) published in the Journal of Earth System Science also showed that about 29% of the area falls in the moderate landslide susceptible zone and 56% in low to very low landslide susceptible zone.
The researchers from WIHG carried out the study using bivariate statistical Yule Coefficient (YC) method utilizing Geographic Information System (GIS) and high-resolution satellite imageries.
According to their study, various possible causative factors of landslides in the study area include lithology, landuse-landcover (LULC), slope, aspect, curvature, elevation, road-cut drainage, and lineament. The WIHG team obtained Landslide Occurrence Favourability Score (LOFS) for a particular class of the causal factor of landslide and subsequently calculated the weight of each factor of landslide to finally generate Landslide Susceptible Index (LSI) in GIS platform. This has been reclassified into five zones using natural break criteria.
The accuracy of this map was verified by using the Success Rate Curve (SRC) and Predication Rate Curve (PRC) exhibiting the Area Under Curve (AUC) for SRC as 0.75 and for PRC as 0.70 indicating a good correlation between different landslide susceptible zones and the occurrence of landslides.
The study could help initiate a large scale landslide hazard, risk, and vulnerability assessment (HRVA) of the hilly townships in different parts of India.
(Publication link: https://doi.org/10.1007/s12040-020-01428-7)
Figure - Landslide susceptible map of the Mussoorie Township and its surrounding areas

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
উত্তরখান্দ হিমালয়াগী মুসোরি অমসুং মসিগী অকোয়বগী চীং নিংখাইগনবা মফমশিং মেপ লৌরে
লমদম অসিগী চাদা ১৫ লৈবাক নিংখাইগনবা মফমশিংনি হায়বা থিজিনবদগী খঙলে
31 AUG 2020 12:54PM by PIB Imphal
চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলকপা হেনগৎলকপদগী, অতৈ চীংগী সহরশিংগুম, উত্তরখান্দগী মমিং লৈরবা চীংগী সহর মুসোরিদা য়াম্না তোইনা চীং নিংখাইবা থেংনরে। খুদোংথিবা থোকপা হেনগৎলকপদগী সাইনতিস্তশিংনা মুসোরিগী চীং নিংখাইগনবা মফমশিং মেপ লৌরে অমসুং লমদম অসিগী চাদা ১৫ লৈবাক নিংখাইগনবা মফমশিংনি হায়বা থিজিনবদগী খঙলে।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা ৱাদিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ হিমালয়ান জিওলোজিগী সাইনতিস্তশিংনা মুসোরি সহর অমসুং মসিগী অকোইবা ইসক্বার কিলোমিতর ৮৪ রোমগী লেসর হিমালয়াগী শরুকশিং থিজিল্লে। মী তারিবা মফমশিং হায়বদি-বাতাগাত, জর্জ ইভরেস্ত, কেম্পতি হোল, খাতাপানি, লাইব্রেরি রোদ, গালোগিধার অমসুং হাথিপাউ অসি চীং নিংখাইবগী চাং য়াম্না ৱাংবা মফমগী মনুং চল্লে হায়বা মখোয়না খঙলে অমসুং মফমশিং অসি য়াম্না চেকখাইগনবা রোল শুনু নুঙগী চীংমাইনা দিগ্রি ৬০ হেন্না ঙম্না লৈরি।
আর্থ সিস্তেম সাইন্স জর্নেলদা ফোংখিবা লেন্দস্লাইদ সসেপ্তিবিলিতি মেপ্পিং(এল এস এম)দা মফম অসিগী লমগী চাদা ২৯ ময়াই ওইরপ চীং নিংখাইগনবা শরুক অমসুং চাদা ৫৬না লৈবাক য়াম্না নিংখাইগন্দবা শরুক ওইরি।
ৱাদিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ হিমালয়ান জিওলোজিগী সাইনতিস্তশিংনা জি.আই.এস অমসুং ময়েক য়াম্না শেংবা সেতেল্লাইতকী মমিশিং শীজিন্নদুনা বাইবারিএদ স্তেতিস্তিকেল য়ুল কোইফিসিয়েন্ত (ৱাই সি) পাম্বৈ শীজিন্নদুনা থিজিনখি।
মখোয়না থিজিনবগী মতুংইন্না, লৈবাক নিংখাইবগী ওইবা য়াবা মরমশিংগী মনুংদা লিথোলোজি, লেন্দয়ুজ-লেন্দকোবর(এল য়ু এল সি), ঙম্বা, অকুৎ-অতোং লৈবা, লম্বী ফাওরবা খোঙবাল শেম্বা য়াওরি। য়াম্না তোইনা লৈবাক নিংখাইবগী মরমশিং খঙদোক্নবা ৱাদিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ হিমালয়ান জিওলোজিগী সাইনতিস্তশিংনা লেন্দস্লাইদ ওকুরেন্স ফেবররেবিলিতি স্কোর(এল ও এফ এস) ফংলে অমসুং জি.এস.আই শীজিন্নদুনা লেন্দস্লাইদ সসেপ্তিবিলিতি ইন্দেক্স(এল এস আই) পুথোক্লে। মসি মফম মঙা থোক্না অমুক খাইদোক্লে।
সক্সেস রেত কার্ব(এস আর সি) অমসুং প্রিদিক্সন রেত কার্ব(পি আর সি)শীজিন্নদুনা মেপ অসি কয়া য়াম্না চুম্বগে হায়না খঙদোক্লে অমসুং এস.সি.আরগী এরিয়া অন্দর কার্বনা ০.৭৫ অমসুং পি.আর.সিগী ০.৭০ ওইরে অমসুং লৈবাক নিংখাইগনবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিং অমসুং নিংখাইরিবা মফমশিংগী মরক্তা লৈরিবা মরী অদু ফজনা উৎলে।
থিজিনবা অসিনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা চীংগী সহরশিংদা লৈবাক নিংখাইগনবা মফমশিং খঙদোকপা অমসুং ভুলনেরেবিলিতি এসেসমেন্ত(ঐচ আর ভি এ) পাংথোকপদা মতেং পাংলগনি।