Ministry of Tribal Affairs
Eklavya Model Residential School teacher selected for National Award to Teachers2020
Ms. Sudha Painuli, Vice Principal, EMRS-Kalsi Dehradun makes it to the list of 47 outstanding teachers this year
28 AUG 2020 11:56AM by PIB Delhi
This year’s National Award to Teachers 2020 holds special significance for Eklavya Model Residential Schools (EMRS) established under Ministry of Tribal Affairs as it witnessed its first NAT Awardee, Ms. Sudha Painuli, Vice Principal, EMRS-Kalsi, Dehradun, Uttarakhand since its establishment.
Union Ministry of Education (formerly Ministry of Human Resource Development), Department of School Education & Literacy constituted an Independent Jury at National Level to bestow the National Award to Teachers (NAT) for the year 2020. Ms. Sudha Painuli made it to the list of 47 outstanding teachers selected after 3-stage rigorous online transparent process. The most unique features about her expedition constitute innovative experiments like initiative of Eklavya Birthday Garden, Theatre in Education, Eklavya Tribal Museum, Skill Development Workshops, and so on. Her steadfast achievement institutes the efforts of the Ministry of Tribal Affairs made in the right direction creating a fine balance between academic education and all-round development of the tribal students.
Smt. Sudha was congratulated by Minister of Tribal Affairs (MoTA), Sh. Arjun Munda who shares, “In reality, it is a huge achievement for EMRS. In the history of Eklavya, it is the first time an EMRS teacher, Smt. Sudha Painuli has been selected for National Award.” Her achievement is a testament of Government’s efforts to provide quality education to tribal students.This achievement will motivatethe entire EMRS teacher fraternity to showcase their excellence in the education field.
EMRS started in the year 1997-98 to impart quality education to ST children in remote areas in order to enable them to avail of opportunities in high and professional educational courses and get employment in various sectors. Across the country, as per census 2011 figures, there are 564 such sub-districts out of which there is an EMRS in 102 sub-districts. In its continuous journey of expansion, 462 new schools have to be opened by the year 2022. As per revised 2018 EMRS Scheme, every block with more than 50% ST population and at least 20,000 tribal persons, will have an Eklavya Model Residential School by the year 2022. These schools will be on par with Navodaya Vidyalayas and will have special facilities for preserving local art and culture besides providing training in sports and skill development.
As Eklavya Model Residential Schools continue their journey to enable tribal students to pursue quality education, many more triumphs as these in the upcoming times will make the educational expedition worth its while.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ইং ২০২০গী ওজাশিংদা পীগদবা লৈবাক্কী মনাগীদমক্তা এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলগী ওজা খনলক্লে
ই.এম.আর.সি. – কালসি দেহরাদুনগী ভাইস প্রিন্সিপাল মিস সুধা পাইনুলিনা চহিসিগী মশক নাইবা ওজা ৪৭কী মনুং চনবা ঙমখ্রে
28 AUG 2020 11:56AM by PIB Imphal
হন্দক্কী চহিসিগী ওজাশিংগী ওইবা লৈবাক্না পীবা মনা ২০২০গী ওইনা ত্রাইবেল এফিয়ার্স মন্ত্রালয়গী মখাদা লিংখৎপা এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল (ই.এম.আর.এস.)শিংগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা অমা ওইরে মরমদি স্কুল অসিনা হেক লিংখৎখিবদগী অহানবা ওইনা মসিগী উত্তরাখন্দগী ই.এম.আর.এস.-কালসি দেহরাদুনগী ভাইস প্রিন্সিপাল মিস সুনিধা পাইনুলিদা এন.এ.তি.গী মনা পীরগনি।
এজুকেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রালয় (হান্না হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় ওইরম্বা)গী স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগনা ইং ২০২০গী ওজাশিংদা পীবা লৈবাক্কী মনা (এন.এ.তি.) পীনবা লৈবাক্কী থাক্তা মনিং তম্বা জ্যুরী অমা শেমখ্রে। থাক ৩গী নুং ফাওনা উবা ওনলাইনগী পাক চাউরবা থৌওং অমগী মতুংদা খনগৎপা মশক নাইবা ওজা ৪৭কী মনুংদা মিস সুনিধা পাইনুলিসু য়াওখি। মহাক্না পাঙথোকখিবা মশক থোকপা থবকশিংগী মনুংদা এক্লাব্যা বর্থদে গারদেন, এজুকেসন্দা থিএতর য়াওহনবা, এক্লাব্যা ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম, স্কিল দিবেলপমেন্ত ৱর্কশোপ অমসুং অতোপ্পা চাংয়েংগী খুত্থাংদা মহৈ তম্বীবগী অনৌবা থৌওং পুথোকপা কয়া য়াওরি। মহাক্না মাই পাক্না পাঙথোকপা থৌওংশিং অসিনা ত্রাইবেল এফিয়ার্স মন্ত্রালয়না ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংগী মরক্তা একাদমিক এজুকেসন অমসুং হীরম খুদিংমক্তা চাউখৎপা পুরকপগী খল মান্ননা চৎহন্নবগী পয়ান্দম অসিদা মতেং পাংবা ঙমখি।
ত্রাইবেল এফিয়ার্সকী মন্ত্রী (এম.ও.তি.এ.) শ্রী অর্জুন মুন্দানা শ্রীমতি সুধাবু থাগৎলদুনা অসুম্না হায়খি, “তসেংবদি মসি ই.এম.আর.এস.কী অচৌবা মাই পাকপা অমনি। এক্লাব্যাগী পুৱারীদা শ্রীমতি সুধা পাইনুলিনা লৈবাক্কী মনাগীদমক্তা খল্লকপা অহানবা ই.এম.আর.এস.কী ওজানি”। মহাক্কী পাই পাকপা অসিনা ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংদা মগুন লৈবা এজুকেসন পীনবা হোৎনরিবা সরকারগী থবকশিং অসিগী খুদম অমনি। মসিগী মাই পাকপা অসিনা ই.এম.আর.এস.কী ওজাশিংগী কাংলুপ্তা এজুকেসনগী লমদা মখোয়গী হৈ-শিংবা উৎথোক্নিংবগী ইথিল পীরগনি।
ই.এম.আর.এস. অসি ইং ১৯৯৭-৯৮দা মনুং হঞ্জিন্না লৈবা এস.তি. মহৈরোয়শিংদা মগুন লৈবা এজুকেসন পীদুনা থাক ৱাংবা অমসুং প্রোফেস্নেল এজুকেস্নেল কোর্স তম্বগী খুদোংচাবা ফংহন্দুনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা থবক ফংবগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা হৌদোকখিবনি। ২০১১গী সেন্সসকী মতুং ইন্না লৈবাক শিনবা থুংবদা মথক্তা পল্লিবগুম্বা জিলা ৫৬৪ লৈবগী মনুংদা জিলা ১০২দা ই.এম.আর.এস. অমমম লৈ হায়বা তাক্লি। মসিগী পাকথোক চাউথোকপগী খোঙচৎ অমগী শরুক ওইনা ইং ২০২২গী মনুংদা অনৌবা স্কুল ৪৬২ হাংদোকপগী পান্দম লৈ। শেমদোক্লবা ২০১৮গী ই.এম.আর.এস. স্কিমগী মতুং ইন্না ইং ২০২২ ফাওবগী মনুংদা এস.তি.গী অপুনবা মীশিং ৫০% লৈবা অমসুং য়ামদ্রবদা ত্রাইবেলগী মীওই ২০,০০০ লৈবা ব্লোক খুদিংগী ই.এম.আর.এস. অমা লৈরগনি। মসিগী স্কুলশিং অসি নবোদয়া বিদ্যলয়গী থাক মান্ননা লৈগনি অমসুং শান্ন-খোৎনবা অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকী হীরমদা ত্রেনিং পীবগী মথক্তা লোকেল আর্ত অমসুং কলচর য়োকখত্তুনা থম্নবা অখন্নবা ফেসিলিতীসু লৈগনি।
এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিংনা ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংবু মগুন লৈবা এজুকেসন ফংহন্নবা লেপ্তনা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা অসিগুম্বা মাই পাকপা কয়া তুংদসু লাক্লবদি এজুকেসনগী খোঙচৎ অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমসুং কান্নবা ওইগনি।