অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
উড়ান ৪.০ৰ অধীনত ৭৮টা নতুন পথৰ অনুমোদন
এই পৰ্যন্ত এই আঁচনিৰ অধীনত ৭৬৬টা পথৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰা হৈছে
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল, পাহাৰীয়া ৰাজ্যসমূহ তথা দ্বীপপুঞ্জলৈ যোগাযোগত বৃহৎ অগ্ৰগতি
নতুন পথে লাক্ষাদ্বীপৰ আগাট্টি, কাবাৰাট্টি আৰু মিনিকয় দ্বীপপুঞ্জক সংযোজিত কৰিছে
27 AUG 2020 2:41PM by PIB Guwahati
আঞ্চলিক যোগাযোগ আঁচনি (আৰচিএছ)-উড় দেশ কা আম নাগৰিক (উড়ান)ৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়ত ৭৮টা নতুন পথৰ বাবে অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ আঞ্চলিক তথা দুৰ্গম অঞ্চলসমূহলৈ যাতায়াত ব্যৱস্থা সূচল হ’ব৷ এই নতুন পথকেইটাত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল, পাহাৰীয়া ৰাজ্য তথা দ্বীপপুঞ্জসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে৷
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ গুৱাহাটীৰ পৰা তেজু, ৰূপসী, তেজপুৰ, পাছিঘাট, মিছা আৰু শ্বিলঙলৈ যোগাযোগ স্থাপনত যথেষ্ট গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ উড়ান ৪ৰ এই অনুমোদিত পথকেইটাৰ অধীনত যাত্ৰীসকলে হিচাৰৰ পৰা চণ্ডীগড়, ডেৰাডুন আৰু ধৰ্মশালালৈ যাত্ৰা কৰিব পাৰিব৷ বাৰাণসীৰ পৰা চিত্ৰকূট আৰু শ্ৰাৱস্তীলৈও পথসমূহৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰা হৈছে৷ তাৰোপৰি লাক্ষাদ্বীপৰ আগাট্টি, কাবাৰাট্টি আৰু মিনিকয় দ্বীপপুঞ্জকো এই পথকেইটাৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছে৷
এই পৰ্যন্ত উড়ান আঁচনিৰ অধীনত ৭৬৬টা পথৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰা হৈছে৷
ডিচেম্বৰ ২০১৯ত আৰম্ভ হোৱা উড়ানৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়ত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল, পাহাৰীয়া ৰাজ্য আৰু দ্বীপপুঞ্জসমূহক যথেষ্ট গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ উড়ান ৪ৰ অধীনত হেলিকপ্টাৰ আৰু ছীপ্লেনৰ ব্যৱস্থাকো সামৰি লোৱা হৈছে৷ ইয়াৰ আৰম্ভণিৰে পৰা অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে ২৭৪টা উড়ান পথ কাৰ্যকৰী কৰি তুলিছে য’ত ৪৫টা বিমানবন্দৰ আৰু ৩খন হেলিকপ্টাৰ সংযোজন কৰা হৈছে৷
নতুন অনুমোদিত আৰচিএছ পথসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
ক্ৰমিক নং
আৰচিএছ পথসমূহ
১
গুৱাহাটীৰ পৰা তেজুলৈ
২
তেজুৰ পৰা ইম্ফললৈ
৩
ইম্ফলৰ পৰা তেজুলৈ
৪
তেজুৰ পৰা গুৱাহাটীলৈ
৫
গুৱাহাটীৰ পৰা ৰূপসীলৈ
৬
ৰূপসীৰ পৰা কলকাতালৈ
৭
কলকাতাৰ পৰা ৰূপসীলৈ
৮
ৰূপসীৰ পৰা গুৱাহাটীলৈ
৯
বিলাসপুৰৰ পৰা ভূপাললৈ
১০
ভূপালৰ পৰা বিলাসপুৰলৈ
১১
হিচাৰৰ পৰা ধৰ্মশালালৈ
১২
ধৰ্মশালাৰ পৰা হিচাৰলৈ
১৩
হিচাৰৰ পৰা চণ্ডীগড়লৈ
১৪
চণ্ডীগড়ৰ পৰা হিচাৰলৈ
১৫
হিচাৰৰ পৰা ডেৰাডুনলৈ
১৬
ডেৰাডুনৰ পৰা হিচাৰলৈ
১৭
কানপুৰ (চাকেৰি)ৰ পৰা মোৰাদাবাদলৈ
১৮
মোৰাদাবাদৰ পৰা কানপুৰলৈ (চাকেৰি)
১৯
কানপুৰ (চাকেৰি)ৰ পৰা আলিগড়লৈ
২০
আলিগড়ৰ পৰা কানপুৰলৈ (চাকেৰি)
২১
কানপুৰ (চাকেৰি)ৰ পৰা চিত্ৰকূটলৈ
২২
চিত্ৰকূটৰ পৰা প্ৰয়াগৰাজ/এলাহবাদলৈ
২৩
প্ৰয়াগৰাজ/এলাহবাদৰ পৰা চিত্ৰকূটলৈ
২৪
চিত্ৰকূটৰ পৰা বাৰাণসীলৈ
২৫
বাৰাণসীৰ পৰা চিত্ৰকূটলৈ
২৬
চিত্ৰকূটৰ পৰা কানপুৰলৈ (চাকেৰি)
২৭
কানপুৰ (চাকেৰি)ৰ পৰা শ্ৰাৱস্তীলৈ
২৮
শ্ৰাৱস্তীৰ পৰা বাৰাণসীলৈ
২৯
বাৰাণসীৰ পৰা শ্ৰাৱস্তীলৈ
৩০
শ্ৰাৱস্তীৰ পৰা প্ৰয়াগৰাজ/এলাহবাদলৈ
৩১
প্ৰয়াগৰাজ/এলাহবাদৰ পৰা শ্ৰাৱস্তীলৈ
৩২
শ্ৰাৱস্তীৰ পৰা কানপুৰলৈ (চাকেৰি)
৩৩
বাৰেলীৰ পৰা দিল্লীলৈ
৩৪
দিল্লীৰ পৰা বাৰেলীলৈ
৩৫
কোচিন আন্তৰ্জাতিক বিমানবন্দৰ (চিআইএল)ৰ পৰা আগাট্টিলৈ
৩৬
আগাট্টিৰ পৰা কোচিন আন্তৰ্জাতিক বিমানবন্দৰ (চিআইএল)লৈ
৩৭
আইজলৰ পৰা তেজপুৰলৈ
৩৮
তেজপুৰৰ পৰা আইজললৈ
৩৯
আগৰতলাৰ পৰা ডিব্ৰুগড়লৈ
৪০
ডিব্ৰুগড়ৰ পৰা আগৰতলালৈ
৪১
শ্বিলঙৰ পৰা পাছিঘাটলৈ
৪২
পাছিঘাটৰ পৰা গুৱাহাটীলৈ
৪৩
গুৱাহাটীৰ পৰা পাছিঘাটলৈ
৪৪
পাছিঘাটৰ পৰা শ্বিলঙলৈ
৪৫
গুৱাহাটীৰ পৰা তেজপুৰলৈ
৪৬
তেজপুৰৰ পৰা গুৱাহাটীলৈ
৪৭
গুৱাহাটীৰ পৰা মিছালৈ (হেলিপ’ৰ্ট)
৪৮
মিছা (হেলিপ’ৰ্ট)ৰ পৰা গেলেকীলৈ
৪৯
গেলেকীৰ পৰা যোৰহাটলৈ
৫০
যোৰহাটৰ পৰা গেলেকীলৈ
৫১
গেলেকীৰ পৰা মিছালৈ (হেলিপ’ৰ্ট)
৫২
মিছা (হেলিপ’ৰ্ট)ৰ পৰা গুৱাহাটীলৈ
৫৩
আগাট্টিৰ পৰা মিনিকয়লৈ
৫৪
মিনিকয়ৰ পৰা আগাট্টিলৈ
৫৫
আগাট্টিৰ পৰা কাবাৰাট্টিলৈ
৫৬
কাৰাবাট্টিৰ পৰা আগাট্টিলৈ
৫৭
গুৱাহাটীৰ পৰা শ্বিলঙলৈ
৫৮
শ্বিলঙৰ পৰা ডিমাপুৰলৈ
৫৯
ডিমাপুৰৰ পৰা শ্বিলঙলৈ
৬০
ইম্ফলৰ পৰা শিলচৰলৈ
৬১
শিলচৰৰ পৰা ইম্ফললৈ
৬২
শ্বিলঙৰ পৰা গুৱাহাটীলৈ
৬৩
আগৰতলাৰ পৰা শ্বিলঙলৈ
৬৪
শ্বিলঙৰ পৰা ইম্ফললৈ
৬৫
ইম্ফলৰ পৰা শ্বিলঙলৈ
৬৬
শ্বিলঙৰ পৰা আগৰতলালৈ
৬৭
ইম্ফলৰ পৰা শ্বিলঙলৈ
৬৮
শ্বিলঙৰ পৰা শিলচৰলৈ
৬৯
শিলচৰৰ পৰা শ্বিলঙলৈ
৭০
শ্বিলঙৰ পৰা ইম্ফললৈ
৭১
শ্বিলঙৰ পৰা ডিব্ৰুগড়লৈ
৭২
ডিব্ৰুগড়ৰ পৰা শ্বিলঙলৈ
৭৩
দিল্লীৰ পৰা ছিমলালৈ
৭৪
ছিমলাৰ পৰা দিল্লীলৈ
৭৫
ডিউৰ পৰা ছুৰাটলৈ
৭৬
ছুৰাটৰ পৰা ডিউলৈ
৭৭
ডিউৰ পৰা বডোডৰালৈ
৭৮
বডোডৰাৰ পৰা ডিউলৈ
আনছাৰ্ভড বিমানবন্দৰৰ তালিকাসমূহ:
১. তেজু, অৰুণাচল প্ৰদেশ
২.ৰূপসী, অসম
৩বিলাসপুৰ, চট্টিশগড়
৪. হিচাৰ, হাৰিয়ানা
৫. মিছা (হেলিপ’ৰ্ট), অসম
৬. গেলেকী (হেলিপ’ৰ্ট),অসম
৭. মিনিকয়, লাক্ষাদ্বীপ
৮. কাভাৰাট্টি (ৱাটাৰ এৰ’ড্ৰম), লাক্ষাদ্বীপ
আণ্ডাৰছাৰ্ভড বিমানবন্দৰসমূহৰ তালিকা:
১. আগাট্টি, লাক্ষাদ্বীপ
২. পাছিঘাট, অৰুণাচল প্ৰদেশ

Ministry of Civil Aviation
78 New Routes Approved Under UDAN 4.0
766 Routes Sanctioned so far under the Scheme
Major Boost to Connectivity in North East, Hilly States and Islands
New Routes Connect Agatti, Kavaratti and Minicoy Islands in Lakshadweep
27 AUG 2020 2:41PM by PIB Delhi
78 new routes under the 4th round of Regional Connectivity Scheme (RCS)- UdeDesh Ka AamNagrik (UDAN) have been approved following the three successful rounds of bidding by the Ministry of Civil Aviation. This will further enhance the connectivity to remote and regional areas of the country. The North Eastern Region, Hilly States and Islands have been given priority in the approval process for the new routes.
Special boost is being given to connectivity in North East with routes from Guwahati to Tezu, Rupsi, Tezpur, Passighat, Misa and Shillong. People will be able to fly from Hissar to Chandigarh, Dehradun and Dharmshala under these UDAN 4 routes. Routes from Varanasi to Chitrakoot and Shravasti have also been approved.Agatti, Kavaratti and Minicoy islands of Lakshadweep have also been connected by the new routes of UDAN 4.0.
So far, 766 routes have been sanctioned under the UDAN scheme. 29 served, 08 unserved (including 02 heliports and 01 water aerodrome), and 02 underserved airports have been included in the list for approved routes.
The 4th round of UDAN was launched in December 2019 with a special focus on North-Eastern Regions, Hilly States, and Islands. The airports that had already been developed by AAI are given higher priority for the award of VGF(Viability Gap Funding) under the Scheme. Under UDAN 4, the operation of helicopter and seaplanes is also been incorporated. Since its inception, MoCA has operationalized 274 UDAN routes that have connected 45 airports and 3 heliports.
The new approved RCS routes are as below:
S.No
RCS Routes
1
Guwahati To Tezu
2
Tezu To Imphal
3
Imphal To Tezu
4
Tezu To Guwahati
5
Guwahati To Rupsi
6
Rupsi To Kolkata
7
Kolkata To Rupsi
8
Rupsi To Guwahati
9
Bilaspur To Bhopal
10
Bhopal To Bilaspur
11
Hissar To Dharamshala
12
Dharamshala To Hissar
13
Hissar To Chandigarh
14
Chandigarh To Hissar
15
Hissar To Dehradun
16
Dehradun To Hissar
17
Kanpur(Chakeri) To Moradabad
18
Moradabad To Kanpur(Chakeri)
19
Kanpur(Chakeri) To Aligarh
20
Aligarh To Kanpur(Chakeri)
21
Kanpur(Chakeri) To Chitrakoot
22
Chitrakoot To Prayagraj/Allahabad
23
Prayagraj/Allahabad To Chitrakoot
24
Chitrakoot To Varanasi
25
Varanasi To Chitrakoot
26
Chitrakoot To Kanpur(Chakeri)
27
Kanpur(Chakeri) To Shravasti
28
Shravasti To Varanasi
29
Varanasi To Shravasti
30
Shravasti To Prayagraj/Allahabad
31
Prayagraj/Allahabad To Shravasti
32
Shravasti To Kanpur(Chakeri)
33
Bareilly To Delhi
34
Delhi To Bareilly
35
Cochin International Airport(CIAL) To Agatti
36
Agatti To Cochin International Airport(CIAL)
37
Aizawl To Tezpur
38
Tezpur To Aizawl
39
Agartala To Dibrugarh
40
Dibrugarh To Agartala
41
Shillong To Passighat
42
Passighat To Guwahati
43
Guwahati To Passighat
44
Passighat To Shillong
45
Guwahati To Tezpur
46
Tezpur To Guwahati
47
Guwahati To Misa(Heliport)
48
Misa(Heliport) To Geleki
49
Geleki To Jorhat
50
Jorhat To Geleki
51
Geleki To Misa(Heliport)
52
Misa(Heliport) To Guwahati
53
Agatti To Minicoy
54
Minicoy To Agatti
55
Agatti To Kavaratti
56
Kavaratti To Agatti
57
Guwahati To Shillong
58
Shillong To Dimapur
59
Dimapur To Shillong
60
Imphal To Silchar
61
Silchar To Imphal
62
Shillong To Guwahati
63
Agartala To Shillong
64
Shillong To Imphal
65
Imphal To Shillong
66
Shillong To Agartala
67
Imphal To Shillong
68
Shillong To Silchar
69
Silchar To Shillong
70
Shillong To Imphal
71
Shillong To Dibrugarh
72
Dibrugarh To Shillong
73
Delhi To Shimla
74
Shimla To Delhi
75
Diu To Surat
76
Surat To Diu
77
Diu To Vadodara
78
Vadodara To Diu
List of Unserved airports:
1. Tezu, Arunachal Pradesh
2. Rupsi, Assam
3. Bilaspur, Chattisgarh
4. Hisar, Haryana
5. Misa (Heliport), Assam
6. Geleki (Heliport), Assam
7. Minicoy, Lakshadweep
8. Kavaratti (Water aerodrome), Lakshadweep
List of Underserved airports:
1. Agatti, Lakshadweep
2. Passighat, Arunachal Pradesh