জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জিবন মিসন পায়খৎনবা জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর অমসুং গৱাগী চীফ মিনিস্তরনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা অপুনবা হন্না য়েংশিনবা মীফম পাংথোকখ্রে
২০২০-২১ ফাওবগী মনুংদা গৱাদা য়ুমথোঙশিং চাদা ১০০ তোতি শমহনগনি
27 AUG 2020 7:45PM by PIB Imphal
রাজ্য অদুদা জল জিবন মিসন পায়খৎপগী মতাংদা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা গৱাগী চীফ মিনিস্তর প্রমোদ সাৱান্তগা মীফম পাংথোকখ্রে। লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা রাজ্যশিংগা লোয়ন্না জল জিবন মিসন পায়খৎপনি। মিসন অসিগী পান্দমদি খুঙ্গং অমগী ইমুং খুদিং মখোয়গী য়ুমদা তোতি ঈশিংগী ফংহনবনি।
জল জিবন মিসনগী পান্দমদি খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিংদা চাংনাইনা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা অমসুং খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং থাক ৱাংখৎহনবনি। ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং ঈশিংগী ফংহন্নবদা দরকার ওইবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা চাংনাইনা য়েংশিল্লি।
২০২০-২১ ফাওবগী মনুংদা গৱাদা য়ুমথোঙ চাদা ১০০ তোতি কন্নেক্সন পীনবা থৌরাং তৌরি। রাজ্য অসিগী য়ুমথোঙ লাখ ২.৬গী মনুংদা য়ুমথোঙ লাখ ২.২৯ তোতি ঈশিং শম্লে। ২০১৯-২৯দা রাজ্য অসিদা শুপ্নগী য়ুমথোঙ ১০২৫ খক তোতি শমখি। ২০২০-২১দা য়ুমথোঙ ৪,৫০০ তোতি শম্লে।
মিসন অদুগী পায়খৎলিবা থবকশিং রাজ্য অদুগী চীফ মিনিস্তরগা লোয়ন্না জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা কুপ্না খন্নখি। রাজ্য অদুগী খুঙ্গংগী লেমহৌরবা য়ুমথোঙশিংদা তোতি ঈশিং ফংহনগনি হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা থাজবা পীখি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মিসনগী পান্দম ফংনবা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংবা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারদা পীবা য়াবা মতেং পুম্নমক পীগনি। থক্নবা ঈশিং ফংহনবা অসি সরকার অসিগী মরুওইবা পান্দমনি। মিসন অসি অথুবদা পায়খৎপনা খুঙ্গংগী মীয়াম্না অফবা থক্নবা ঈশিং মরাংকাইনা ফংবা ঙমগনি। থৌরাং অসিনা ঐখোয়গী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং হিংবদা লাইহল্লগনি অমসুং ইকায়খুম্নবা পুন্সি অমা ফংলগনি।
খুন্নাইগী লায়রবা কাংলুপকী ইমুংশিং তোতি শম্বা ফংনবা খোঙজং অমগী মওংদা থবক পায়খৎনবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা গৱাগী চীফ মিনিস্তরদা হায়জখি। ঈশিং লিক্নবা ফংবা খুঙ্গংশিং, চাউখৎত্রিবা জিলাশিং, এস.সি/এস.তিশিংনা মশিং য়াম্না খুন্দাবা খুঙ্গংশিং অমসুং সনসদ অদার্স গ্রাম য়োজনা খুঙ্গংশিংদা মরুওইবা মিৎয়েং চঙনবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা তকশিনখি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি তোঙান তোঙানবা থবকশিং হায়বদি এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস, জে.জে.এম, এস.বি.এম(গ্রামিন), পি.আর.আইশিংদা ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসন্না পীবা গ্রান্তশিং, দিস্ত্রিক মিনরেল দিবলপমেন্ত ফন্দ, কামপারা, সি.এস.আর ফন্দ, লোকেল এরিয়া দিবলপমেন্ত ফন্দ পুনশিন্দুনা মতম শাংনা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা হৌজিক লৈরিবা ঈশিং ফংহল্লিবা মফমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা জল শক্তি মিনিস্তরনা তকশিনখি।
খুঙ্গং খুদিংমক্তা ঈশিং ফংহন্নবা থবকশিংদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা হোৎনবা দরকার ওই। খুঙ্গংশিংদা ঈশিং ফংহনবগী থবকশিং য়েংশিন্নবা অমসুং চাং ওন্নবা সেন্সরদা য়ুমফম ওইবা ইন্তরনেত ওফ থিংসগী পাম্বৈশিং রাজ্য অসিদা চাংয়েং ওইনা শীজিন্নবা হৌবা য়াগনি। রাজ্য অসিদা ঈশিং ফংহন্নবা হোৎনবদা অমসুং থবক পাংথোকপদা শেনফম য়াম্না চঙলিবা অসিদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা নুংনাংবা ফোংদোকখি। মীয়াম্না মমল হোংনবা ঈশিং চাংয়েং তৌবা য়ানবা মীয়ামগীদমক ঈশিং চাংয়েং তৌনবা লেবোরেতোরিশিং হাংদোক্নবা হায়জখি।
ঈশিং চাংনাইনা ফংহনবা অমসুং মীয়ামগী অৱাবশিং কোকহনবদা গৱা অসি তমজনফম ওইবা রাজ্য অমা ওইবা য়াগনি হায়না মীফম অদুদা খন্নখি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti and Goa Chief Minister held joint review meeting through VC for implementation of Jal Jeevan Mission
Goa will provide tap connections to 100% households by 2020-21
27 AUG 2020 7:45PM by PIB Delhi
Minister of Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat held a meeting with Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant through video conferencing today to discuss the implementation of Jal Jeevan Mission in the State. Jal Jeevan Mission (JJM) is under implementation in partnership with States to provide drinking water to every rural household of the country. The objective of the Mission is universal coverage i.e. every family in the village gets tap water connection in their households.
Jal Jeevan Mission’s vision is to ensure that every rural household has drinking water supply in adequate quantity of prescribed quality on regular and long -term basis at affordable service delivery charges leading to improvement in living standards of rural communities. To assist, empower and facilitate States in implementation of the participatory rural water supply strategy, water security & building water infrastructure, Ministry of Jal Shakti is reviewing the progress regularly.
Goa is planning 100% tap connections to all households by 2020-21. Out of 2.6 lakh households in the State, 2.29 lakh households have household tap connections. In 2019-20, the State could provide only 1025 household tap connections. In 2020-21, 4,500 households provided with tap connections so far.
The Union Minister of Jal Shakti had a detailed discussion on the progress of the mission in the State with the Chief Minister. The Chief Minister assured to provide household tap connections to remaining households in rural areas of the State.
The Union Minister mentioned that Union Government led by Prime Minister is committed to provide all assistance to the State Government to achieve the goal of the mission. The Minister stated that providing potable water is a national priority for the Government. He stated that expeditious implementation of JJM will ensure that people living in rural areas will get potable water in adequate quantity, of prescribed quality on regular basis in their households on long-term basis; thus, ensuring our mothers, sisters and daughters a well-deserved ‘ease of living’ and dignified life. The Minister requested Goa Chief Minister to work in a ‘campaign mode’ and enable the households of marginalised sections of society with tap connections. Shri Shekhawat urged that priority should be given on saturating villages in water scarce areas and aspirational districts, SC/ ST dominated villages/ habitations & Sansad Adarsh Gram Yojana villages.
The minister of Jal Shakti emphasized on strengthening of existing drinking water sources to ensure long-term sustainability of drinking water supply systems through convergence of various programmes like MGNREGS, JJM, SBM (G), 15th FC Grants to PRIs, District Mineral Development Fund, CAMPA, CSR Fund, Local Area Development Fund, etc.
It was also emphasised the need for source strengthening and grey water management in each village. Sensor-based IoT solutions can be started in the State on pilot basis to measure and monitor water supply in villages. The minister also raised his concerns over high operation & maintenance cost of water supply in the State. It was further requested to open the water testing laboratories for public, so that people can test the water at reasonable rate.
It was highlighted that Goa can become a model state in public utility for water service delivery by assuring regular water supply and also ensuring responsive grievance redressal system.