রেলৱে মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন রেলৱেনা মখোয়গী য়ুনিৎ বিল্লিয়ন ৩৩ হেনবগী ইনর্জীগী তঙাইফদবা পুম্নমক ২০৩০ ফাওবদা পীবা ঙম্নবা হোৎনগদৌরি। হৌজিক্কী ওইনা চঙলিবসি য়ুনিৎ বিল্লিয়ন ২১নি
সোলর পাৱর দিবেলপরশিংগী মীফম অমা ইন্দিয়ন রেলৱেনা পাঙথোকখ্রে
ইন্দিয়ন রেলৱেনা দিবেলপর খুদিংদা সোলর পাৱর প্লান্তশিং রেলৱেগী অহাংবা অন-এঙ্ক্রোচ ওইবা লমদা লিংখৎপদা মতেং পাংগদৌরি
মকোক থোংবা সোলর পাৱর দিবেলপরশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াখি অমসুং রেলৱেনা ২০৩০ ফাওবগী মমাংদা "নেৎ জিরো কার্বোন ইমিত্তর" ওইবা ঙম্নবগী পান্দমগা লোইননা চৎমিন্ননবগী মতাংদা মোৎ ফোংদোকখি
রেলৱেনা ২০২৩ ফাওবদা মৈ চাম্মদা চাম্মা পীবা ঙম্নবা হোৎনগনি
ইন্দিয়ন রেলৱেনা মখোয়গী অহাংবা শীজিন্নদনা লৈরিবা লমদা গিগাৱাৎ ২০গী সোলর পাৱর প্লান্ত লিংখৎপগী অচৌবা থৌরাং অমা তৌরি
ইন্দিয়ন রেলৱেনা 'আত্ম-নির্ভর' ফংনবগী লম্বীদা খুমাং চাউশিল্লি
27 AUG 2020 3:43PM by PIB Imphal
তঙাইফদবা ইনর্জী ১০০% পীবা ঙম্নবগী পান্দম ফংনবগীদমক অমসুং লৈবাক অসিগী সোলর পাৱরগী পান্দম ফংনবগীদমক, ইন্দিয়ন রেলৱেনা মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা হীরম কয়াগী মতাংদা রেলৱে অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ালগী চীয়রমেনশিপকী মখাদা খন্ন-নৈনবা কয়া পাংথোকখ্রে।
নিংশিংবা য়াই, ইন্দিয়ন রেলৱেনা ত্রেক্সন পাৱরদা চঙবা মৈ খুদিংমক পীনবা অমসুং মপুং ফানা 'ত্রান্সপোর্ত্তা গ্রীন মোদ" ওইনবগীদমক লেপখিবনি।
খন্ন-নৈনবদুগী মরুওইবা হীরমশিং মখাদা পীরিঃ
১. রেলৱে ত্রেকশিংদা য়াওনা সোলর প্রোজেক্তশিং লিংখৎপা।
২. গিগাৱাৎ ২০গী রিন্যুএবল ইনর্জী ফংনবগীদমক মৈ লৈরিবসি ২০৩০ ফাওবদা চহী অমদা কার্বোন থাদোকপগী চাং জিরো ওইহনবা।
৩. ইন্দিয়ন রেলৱেনা অচৌবা সোলর ইনর্জী প্রোজেক্তশিং পায়খৎনবা হোৎনবদা থেংনগদবা খুদোংচাদবশিং
দিবেলপরশিংনা লৈবাক অসিদা ইন্দিয়ন রেলৱেনা রিন্যুএবল ইনর্জী পুথোক্নবগীদমক হোৎনরিবশিংবু শিংথাখি অমসুং ইন্দিয়ন রেলৱেনা ২০৩০ ফাওবদা নেৎ জিরো কার্বোন ইমিসন ফংনবা পান্দম থম্লিবাসিদা মতেং পাংগনি হায়না ফোংদোক্নখি।
হায়রিবসি হন্দক্তা নৌনা ইকাইখুম্নজরবা প্রধান মন্ত্রীনা রেলৱে স্তেসনশিং সোলর ওন্থোক্নবগীদমক ফোংদোকখিবা অমসুং অহাংবা রেলৱেগী লমশিংবু রিন্যুএবল ইনর্জীগী প্রোজেক্ত পায়খৎনবগীদমক খঙহনখিবদুগী মতুংদা পায়খৎলকপনি।
মসিনা নেস্নেল সোলর মিসন, হায়বা ভারত সরকারনা সোলর পাৱর মপাঙ্গল কনখৎনবগীদমক হোৎনরিবসিদা মতেং পাংলগনি।
মসিগী মখা তাবা অমা ওইনা, রেলৱে মন্ত্রালয়না রেলৱেগী শীজিন্নদনা লৈরিবা লমশিং অসিদা পাক চাউনা সোলর পাৱর প্লান্ত লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখিবনি। মেগাৱাৎ ১.৭গী কেপাসিতীগী প্রোজেক্ত অমসু কে.ভি. ত্রেক্সন সিস্তেম ২৫দা শম্নদুনা মাই পাক্না বিনাদা পায়খৎখ্রে। মসিগী মথক্তা, মেগাৱাৎ ৩গী কেপাসিতীগী সোলর পাৱর প্লান্ত অমসু রাইবরেলিগী মোদর্ন কোচ ফেক্তরী (এম.সি.এফ.)দা নন ত্রেক্সন এপ্লিকেসনগীদমক লিংখৎখ্রে। মখা তানা, প্রোজেক্ত অনী অমসু – অমনা দিবানাদা মেগাৱাৎ অনীগী অমসুং মেগাৱাৎ ৫০গী কেপাসিতীগীদমক স্তেৎ ত্রান্সমিসন য়ুতিলিতী (এস.তি.য়ু.) অমসুং সেন্ত্রেল ত্রান্সমিসন য়ুতিলিতী (সি.তি.য়ু.)দা শম্নবগীদমক পাইখৎলি।
সোলর পাৱর শীজিন্নবনা রেলৱে অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ালগী ইন্দিয়ন রেলৱেবু 'নেৎ জিরো কার্বোন ইমিসন রেলৱে' ওইহন্নবগী মিসন অসিদা খোংজেল য়াংশিনহল্লগনি। মসি ফংনবগীদমক, ইন্দিয়ন রেলৱেনা গিগাৱাৎ ২০গী কেপাসিতীগী সোলর পাৱর প্লান্ত অমা ২০৩০ ফাওবদা মখোয়গী লৈরিবা অহাংবা লমশিং শীজিন্নদুনা লিংখৎনবা অচৌবা প্লান অমা হৌখি। রেলৱেবু ২০২৩ ফাওবদা মৈ চাম্মদা চাম্মা থানবা ঙম্নবগীদমক ইন্দিয়ন রেলৱেগী ইনর্জী কঞ্জুমসন অসি হৌজিক চহীদা য়ুনিৎ বিল্লিয়ন ২১ ওইরম্বদগী ২০৩০ ফাওবদা বিল্লিয়ন ৩৩ য়ৌনবা হোৎনরি।
ইন্দিয়ন রেলৱেনা হৌজিক লিংখৎনবা হোৎনরিবা সোলর প্রোজেক্তশিং অসিনা মপুং ফাহনগদবা দিকার্বোনাইজেসনগী লম্বীদা চঙশিন্ননবগীদমক মখল কয়াগী উপাইশিং পুথোক্লদুনা মসিবু মশানা মৈ পুথোকচবা অহানবা ত্রান্সপোর্ত ওর্গনাইজেসন ওইহনখ্রে। মসিনা ইন্দিয়ন রেলৱে অসি গ্রীন ওইহনবদা নত্তনা 'আত্মনির্ভর' ফংবদসু মতেং ওইরগনি।
মসিগা মরী লৈননা, অহৌবা ওইনা, ইন্দিয়ন রেলৱেগী পি.এস.য়ু. অমা ওইরিবা রেলৱে ইনর্জী মেনেজমেন্ত কম্পেনী লিমিতেদনা গিগাৱাৎ ৩গী ওইবা রেলৱেগী অহাংবা লমশিংদা অমসুং রেলৱে ত্রেকশিংদা লৈরিবা লেন্দ পার্সেলশিংদা লিংখৎনবা বিদ কৌখ্রবনি। মসিগী সোলর প্রোজেক্তশিং অসিনা, রেলৱেদা অতাবা তারিফ মমলদা মৈ পীবদা নত্তনা ত্রেক্কী নাকন নাকন্দা ফক্লাং খাগত্তুনা রেলৱেবু ঙাক শেনবদসু মতেং ওইরগনি।
রেলৱে অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা ইন্দিয়ন রেলৱেনা দিবেলপর খুদিংদা সোলর পাৱর প্লান্তশিং রেলৱেগী অহাংবা অন-এঙ্ক্রোচ ওইবা লমদা লিংখৎপদা মতেং পাংগনি হায়না ফোংদোকখি। ত্রেকশিংগী অকোইবদসু বাউন্দরী ৱাল খাগত্তুনা দিবেলপরশিংনা য়েংশিনগনি অমসুং মসিনা ত্রেক্তা মী চত্থোক চৎশিন তৌবা থিংবদা মতেং ওইরগনি।
অনৌবা লমদমসিগী ওইবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা ইন্দিয়ন রেলৱেবু ইনর্জী পুথোকচবা ঙম্নবা হোৎনবনা ভারতনা থম্লিবা রিন্যুএবল ইনর্জীগী পান্দম অমসুং ঐখোয়গী ইকাইখুম্নজরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খঞ্জবা নেসনেল্লি দিতর্মিন্দ কত্রিব্যুসনসু মাই পাকপা ঙমগনি।

Ministry of Railways
Indian Railways set to meet all it's energy consumption needs of more than 33 billion units by 2030. Current annual requirement is about 21 billion units
Solar Power Developers Meet organized by Indian Railways
Indian Railways to extend all support to the developers for installing solar power plants on Railway’s vacant un-encroached land
Leading Solar Power Developers attended the meet and shared their expectations of being partners in the journey of Indian Railways to become “net zero carbon emitter” before 2030
Railways set to achieve 100% electrification by the year 2023
Indian Railways has a mega plan for installing solar plants of 20 GW capacity by utilizing its vacant land by 2030
Indian Railways is on track to being ‘Atma-Nirbhar’.
27 AUG 2020 3:43PM by PIB Delhi
In order to achieve its objective of becoming 100% self sustainable for all it's power needs and also to contribute to national solar power goals, Indian Railways organized wide ranging discussions with key stake holders under the chairmanship of Minister of Railways and Commerce & Industry Shri Piyush Goyal.
It may be noted that Indian Railways is committed to utilize solar energy for meeting its traction power requirement and become a complete ‘Green mode of transportation’.
The primary areas of discussion in this meeting were as follows:
1. Innovative solutions for setting up solar projects along the railway track.
2. Possible power procurement routes for achieving 20 GW renewable energy target, set by the Indian Railways, to become the net zero carbon emitter by 2030.
3. Challenges in large scale deployment of solar energy projects by the Indian Railways.
The developers acknowledged the efforts of Indian Railways in leading the development of renewable energy in the country and expressed strong support to Indian Railways on the path of going green and achieving the net zero carbon emissions target by 2030.
This is in line with the recent directive of Hon’ble Prime Minister to solarise railway stations and utilize vacant railway land for Renewable Energy (RE) projects.
It will also contribute towards National Solar Mission, an initiative of the Government of India to promote solar power.
As a follow up, it has been decided by Ministry of Railways to provide solar power plants on vacant unused Railway land on mega scale. A pilot project of 1.7 MW capacity with direct connectivity to 25 KV traction system has been successfully operationalised in Bina. In addition, solar plant of 3 MW capacity has also been commissioned at Modern Coach Factory (MCF), Raebareli for non-traction applications. Further, 2 more projects – one at Diwana for 2 MW and another at Bhilai for 50 MW capacity for connectivity with State Transmission Utility (STU) and Central Transmission Utility (CTU) respectively are in progress.
The use of solar power will accelerate the Minister of Railways and Commerce & Industry, Shri Piyush Goyal’s mission to achieve conversion of Indian Railways to ‘Net Zero Carbon Emission Railway’. In order to achieve this, Indian Railways has developed a mega plan for installing solar plants of 20 GW capacity by utilizing its vacant land by 2030. With the ambitious plan of achieving 100% electrification for Railways by the year 2023, Indian Railways energy consumption is set to become more than 33 billion units by 2030 from its current annual requirement of about 21 billion units.
Indian Railways has adopted a multi-pronged approach towards decarbonization which would be fulfilled by the solar projects being deployed, making it the first transport organization to be energy self-sufficient. This would help in making Indian Railways green as well as ‘Atma-Nirbhar’.
In this regard, to begin with, bids for 3 GW solar projects on vacant Railway land parcels and land parcels along the railway track have already been invited by Railway Energy Management Company Ltd. (REMCL), a PSU of Indian Railways. These solar projects, besides supplying power to Railways at reduced tariff, will also protect the Railway land by construction of boundary wall along the track.
Minister of Railways and Commerce & Industry Shri Piyush Goyal pointed out that Indian Railways is willing to extend all support to the developers for installing solar power plants on Railway’s vacant un-encroached land. Boundary wall along the track will be constructed and maintained by developers which will also help in preventing trespassing on tracks.
Adoption of modern indigenous technology to create an energy self-reliant Indian Railways will contribute towards meeting India’s renewable energy targets and Intended Nationally Determined Contributions (INDCs), as committed by our Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi.