হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দোক্তর হর্শ বর্ধন্না রাজস্থানদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অনি অমসুং সুপর-স্পিসিএলিতি ব্লোক অহুম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
বাজপায় জীনা লৈবাক অসিদা পীখিবা থাজবা থবক ওইনা পাংথোকপগীদমক দোক্তর হর্শ বর্ধন্না কো-ওপরেতিপ ফেদেরেলিজম থাগৎখি
26 AUG 2020 3:45PM by PIB Imphal
হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্শ বর্ধন্না রাজস্থানগী চীফ মিনিস্তর অসোক গেলোতকা লোয়ন্না দিজিতেল ওইনা রাজস্থানদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অনি অমসুং সুপর-স্পিসিএলিতি ব্লোক অহুম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। থৌরম অদুদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেসু শরুক য়াখি।
রাজমাতা বিজয়া রাজে সিন্দিয়া মেদিকেল কোলেজ,বিলৱারা অমসুং ভারতপুর মেদিকেল কোলেজ দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিংদগী মেদিকেল কোলেজশিং ওন্থোকখি অমসুং গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ,কোতা; সারদার পতেল মেদিকেল কোলেজ,বিকানর; অমসুং রাবিন্দ্র নাথ তেগোর মেদিকেল কোলেজ, উদয়পুরদা সুপর-স্পিসিএলিতি ব্লোকশিং হাপচিনখি। হায়রিবা প্রোজেক অসিদা পুন্না লুপা করোর ৮২৮ থাদখিবগী মনুংদা মেদিকেল কোলেজ অমমমদা লুপা করোর ১৫০ থাদখি। কোলেজশিংদা অন্দরগ্রেজুয়েতকী সিত ১৫০ লৈ। ভারতপুর মেদিকেল কোলেজদা আই.সি.য়ু ফমুং ৩৪ য়াওনা ফমুং ৫২৫ অমসুং রাজমাতা বিজয়া রাজে সিন্দিয়া মেদিকেল কোলেজদা আই.সি.য়ু ফমুং ১২ য়াওনা ফমুং ৪৫৮ লৈগনি।
থৌরম অদুদা দোক্তর হর্শ বর্ধন্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা মেদিকেল ইজুকেসনগী লমদা অহোংবশিং পুরক্নবা লৈঙাক্না মরুওইবা থবকশিং পায়খৎলে। মেদিকেল কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া অসি অনৌবা নেসনেল মেদিকেল কমিসন্না মহুৎশীন্দুনা মেদিকেল ইজুকেসনগী লমদা অহোংবশিং পুরক্তুনা মালেমগী থাকশিং য়ৌহনবা ঙম্লগনি। হৌখিবা চহি ৫দা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ১৫৮ লিংখৎলে। হায়রিবা কোলেজশিং অসিগী মনুংদা কোলেজ ৪২ দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিং মেদিকেল কোলেজশিং লিংখৎনবগী কেন্দ্রগী স্কিমগী শরুক অমা ওইনা লিংখৎপনি। স্কিম অসিগী মখাদা অনৌবা কোলেজ ১৫৭ লিংখৎনবা থৌরাং তৌরি অমসুং মসিগী মনুংদা ২০১৯-২০গী ওইনা কোলেজ ৭৫ অয়াবা পীরে।
মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি হৌখিবা চহি ৫দা ঐখোয়না এম.বি.বি.এস সিত ২৬,০০০ অমসুং পোস্ত-গ্রেজুয়েত সিত ৩০,০০০ হাপচিল্লে। সরকারনা অওনবা কয়া পুরকপদগী লৈবাক অসিদা মশিং য়াম্লবা মেদিকেল কোলেজশিং লিংখৎপনি অমসুং মেদিকেল সিতশিং হেনগৎপনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা অফবা মখলগী অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং চাউখৎত্রিবা মফমশিংদা মেদিকেল ইজুকেসন ফংহনবা ঙমগনি।
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসিদা মেদিকেল ইজুকেসনগী মগুন হেনগৎহন্নবা মেদিকেল কোর্সশিংদা মিং চন্নবা নিত কৌবা কমসন ইন্ত্রান্স একজাম অমা হৌদোক্লে। রাজ্যগী থাক্তসু চুনবা নিয়মশিংগী খুৎথাংদা কমন কাউন্সেল্লিং পাংথোক্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মেদিকেলগী মিংচনবদা অরোন-অথুপ লৈহন্দবা, মহৈরোইশিং ফগৎহনবা অমসুং মেদিকেল ইজুকেসনগী থাক হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
দোক্তর হর্শ বর্ধন্না হায়খি হেল্থ ইজুকেসনগী অতোপ্পা হিরমশিংদসু মসিগা মান্নবা অহোংবশিং পুরক্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। “নেসনেল কমিসন ফোর এ্ল্লাইদ এন্দ হেল্থকিয়ার প্রোফেসনেল বিল”কৌবা অনৌবা বোদি অমা শেম্নবা অনৌবা লো অমা সরকারনা অয়াবা পীরে। মসিগী লো অসি পাস হক তৌবগা, তোঙান-তোঙানবা এল্লাইদ অমসুং হেল্থকিয়ার শীনফম ৫০ হেনবগী চৎন-কাংলোনশিংগী মতাংদা অৱাৎপা অমা লৈরম্বা অদু মেনশিনবা ঙম্লগনি।
লৈবাক অসিদা অহেনবা এ.আই.আই.এম.এস ২২ লিংখৎলে, মসিগী মনুংদা ইন্সতিতুৎ ৬ থবক হৌরে অমসুং ১৪না এম.বি.বি.এস ক্লাস হৌরে।
রাজ্য মন্ত্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা হায়খি রাজস্থান্না হকশেলগী লমদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নবা মরম্না কেন্দ্রগী স্কিম অসিগী খুদোংচাবা খ্বাইদগী য়াম্না ফংবা রাজ্যশিংগী মনুংদা রাজস্থান অমা ওইরি। স্কিম অসিগী ফেজ অহুমগী মনুংদা, রাজ্য অসিগী ওইনা অপুনবা মেদিকেল কোলেজ ২৩ অয়াবা পীরেল, অহানবা ফেজদা কোলেজ ৭, অনিসুবা ফেজদা ১ অমসুং অহুমসুবা ফেজদা ১৫নি। হায়রিবা কোলেজশিং অসিগী মনুংদা, অহানবা ফেজগী কোলেজ ৬ থবক হৌরে।
রাজস্থান্দা মেদিকেল কোলেজশিং লিংখৎপগীদমক চীফ মিনিস্তর অসোক গেলোতনা কেন্দ্র সরকার থাগৎখি অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থবকশিংদা রাজস্থানগী মীয়াম্না মতেং পাংনবা লম্বীশিং খন্নখি।
মসিগা ইরোইন্না, বাজপায়ি জিনা লৈবাক অসিদা পীখিবা থাজবা থবক ওইনা পাংথোকপগীদমক দোক্তর হর্শ বর্ধন্না কো-ওপরেতিপ ফেদেরেলিজম থাগৎখি। ২০০৩গী মহাক্কী নিংতম্বা নুমিৎকী ৱারোলদা হকশেলগী মচাক-মথুমশিংগী লমদা থোং মান্নদবা লৈরিবা অসি কোকহন্নবা এ.আই.আই.এম.এসশিং অমসুং রিজনেল মেদিকেল কোলেজশিংদা সুপর-স্পিসিএলিতি ব্লোকশিং লিংখৎকনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।
রাজস্থানগী মেদিকেল অমসুং হেল্থ দিপার্তমেন্তগী কেবিনেৎ মিনিস্তর রগু শর্মা, রাজস্থানগী মেদিকেল অমসুং হেল্থ দিপার্তমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর সুবাস গার্গ অমসুং রাজস্থানগী অতৈ কেবিনেৎ মিনিস্তরশিং জয়পুরদগী শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan dedicates two new Medical Colleges and three Super-Speciality Blocks in Rajasthan to the Nation
Dr. Harsh Vardhan lauds Co-operative Federalism in fulfilling “Vajpayee ji’s commitment to the Nation”
26 AUG 2020 3:45PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare along with Sh. Ashok Gehlot, Chief Minister of Rajasthan digitally inaugurated two new medical colleges and three Super Speciality Blocks in Rajasthan in the presence of Sh. Ashwini Kumar Choubey, MoS, Health and Family Welfare.
The Rajmata Vijaya Raje Scindia (RVRS) Medical College, Bhilwara and the Bharatpur Medical College have been upgraded from District Hospitals into Medical Colleges while Super Speciality Blocks (SSB) are added to the Government Medical College, Kota; Sardar Patel Medical College, Bikaner; and Ravindra Nath Tagore Medical College, Udaipur. These projects have a combined investment of Rs. 828 crores out of which Rs. 150 crores is invested in each of the medical colleges. The colleges have a capacity of 150 undergraduate students. The Bharatpur Medical College will have 525 beds including 34 ICU beds while RVRS Medical College will have 458 beds including 12 ICU beds.
Addressing everybody present on the occasion, Dr. Harshan Vardhan said, “The government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji has prioritized reforms in medical education as a key component in governance. The Medical Council of India is being replaced by a new National Medical Commission through an Act of the Parliament which will go a long way in overhauling the quality of medical education, bringing it at par with the international standards.” Further, enumerating the government’s achievements, he added “158 new medical colleges have been opened in the last five years. These include 42 colleges that have been opened as part of the Central Scheme of Establishment of medical colleges attached with district hospitals. Under this Scheme, 157 new colleges have been planned, of which, 75 were approved in 2019-20. The Scheme provides for establishment of new medical college by upgrading the district hospital preferably in the underserved districts of the country.”
Dr Harsh Vardhan also stated “over the last five years, we have been able to add approx. 26,000 seats in MBBS and 30,000 seats in post-graduation. The establishment of such large number of medical colleges and increase in medical seats in the country are outcome of a number of initiatives and reforms undertaken by the Government. These measures are accelerating improved access to tertiary care and expansion of medical education in underserved areas”.
The Union Health Minister stated that as a measure to improve the quality of medical education in the country, a common entrance examination, namely, NEET has been introduced for admission to all medical courses. Common counselling at State level has also been introduced through appropriate changes in regulations. These measures have brought about complete transparency in medical admissions, improving the quality of students and the overall standard of medical education, he added.
“We are committed to carrying out similar reforms in other sectors of health education as well. The government has recently approved the introduction of a new law for a regulatory body for all the allied and healthcare professionals called ‘The National Commission for Allied and Healthcare Professionals Bill’. This law, once passed, will fill in the long-felt vacuum for regulation and development of more than 50 different allied and healthcare professions”, Dr Harsh Vardhan said.
The country has seen rapid progress in setting up 22 more AIIMS across the country, of which six are fully functional and MBBS classes have started in fourteen.
Sh. Ashwini Kumar Choubey expressed his happiness that today’s event would take India one step closer to the Prime Minister’s goal of “Sarve Santu Niramaya”. Speaking on the unique health challenges faced by Rajasthan, he reminded how the State is one of the biggest beneficiaries of the Scheme, “Under the three phases of the Scheme, a total 23 medical colleges have been sanctioned for the State – seven in Phase I, one in Phase II and 15 in Phase III. Out of these, six medical colleges of Phase I have become functional.”
Sh. Ashok Gehlot thanked the Union Government for its pro-active role in setting up health infrastructure in Rajasthan and discussed possible ways in which Centre-State co-operation can be extended to help the people of Rajasthan tide over the COVID crisis.
In the same vein, Dr Harsh Vardhan also lauded the co-operative federalism in fulfilling former Prime Minister Vajpayee ji’s commitment to the nation. He had promised to rectify regional imbalances in health infrastructure by setting up AIIMS and SSBs in regional medical colleges in his 2003 Independence Day speech.
Sh. Raghu Sharma, Cabinet Minister for Medical & Health Dept., Ayurved and Indian Medical Dept., Medical & Health Services (ESI) Dept., Information & Public Relation Dept. Rajasthan, Dr. Subhash Garg, Minister of State for Medical & Health Dept., Ayurved and Indian Medical Dept., Medical & Health Services (ESI) Dept., Information & Public Relation Dept. and other members of the Rajasthan Cabinet joined the meet for Jaipur. Elected representatives to the Lok Sabha and Rajasthan Vidhan Sabha, Sh. Gulab Chand Kataria, Leader of Opposition, Rajasthan, and Sh. Rajesh Bhushan, Health Secretary were also digitally present at the occasion.