Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Honey Mission Propels Self-Employment for Migrant Workers; 700 bee boxes distributed in Western UP
25 AUG 2020 4:01PM by PIB Delhi
Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has taken a big leap towards “Aatmanirbhar Bharat” by creating local employment for migrant workers through its flagship “Honey Mission” program. Minister of State for MSME, Shri Pratap Chandra Sarangi distributed 700 bee boxes to 70 migrant workers of Saharanpur and Bulandshahr districts of Uttar Pradesh today and thus providing them with livelihood opportunity under Honey Mission.
These migrant workers – 40 from Saharanpur and 30 from Bulandshahr – had returned to their hometown from states like Karnataka, Maharashtra, Gujarat, facing financial distress due to Covid-19 lockdown. Rising to the call of the Prime Minister for “Aatmanirbhar Bharat”, KVIC identified these workers, imparted them 5-days training on beekeeping and provided the necessary tool kit and bee boxes to them to carry out beekeeping activities. The entire western Uttar Pradesh region, with abundance of flora that includes a variety of crops, is ideal for honey production. Bee boxes were distributed at KVIC’s training center in Panjokera.
Speaking on the occasion, Shri Sarangi lauded the initiative and said while roping in these workers with beekeeping will create local employment; it will also contribute to increasing India’s honey production which is the core objective of Honey Mission. “It is a great initiative. Creating employment to migrant workers at their doorsteps will make them self-reliant,” the Minister said.
KVIC Chairman, Shri Vinai Kumar Saxena who was also present on the occasion, said roping in migrant workers with beekeeping is aligned with Prime Minister Shri Narendra Modi’s call for ‘self-reliance’ by promoting local industries. “Beekeeping will not only increase India’s honey production but it will also increase the income of the beekeepers. Further, products such as bee wax, pollen, propolis, royal jelly, and bee venom are also marketable and hence, a profitable proposition for the locals,” Saxena said.
The migrant workers, who were provided with bee boxes and the tool kit, expressed happiness over the government support shared their experiences saying they would no longer need to leave their homes in search of jobs in other states. Ankit Kumar, who returned to his hometown Saharanpur from Karnataka, said he was rendered jobless in the lockdown. However, with KVIC’s support, he was now self-employed again. Another migrant worker, Mohit, who worked in Maharashtra, said he would not have to leave his family behind while searching for job in other cities and that by engaging with Honey Mission, he will be able to make a better livelihood.
Notably, the Honey Mission launched by KVIC 3 years ago aims at creating employment for farmers, Adivasis, women and unemployed youth by roping them with beekeeping and increasing India’s honey production. So far, KVIC has distributed 1.35 lakh bee boxes in states like Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab, Uttar Pradesh, Bihar, Arunachal Pradesh, Assam and Tripura among others. This has benefited 13,500 people across the country while producing nearly 8500 MT honey.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
হনী মিসন্না শিন্মীশিং মশানা মশাবু থবক পীজবা হেনগৎহল্লে; নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেসতা খোই উপু ৭০০ য়েন্থোকখ্রে
25 AUG 2020 4:01PM by PIB Imphal
“হনী মিসন”গী মখাদা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী হল্লকপা শিন্মীশিং থবক ফংহন্দুনা “অত্মানির্ভর ভারত”কী মাইকৈদা চঙশিন্নবা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রি কমিসন(কে ভি আই সি)না অচৌবা থবক অমা পায়খৎলে। এম.এস.এম.ইগী রাজ্য মন্ত্রী প্রতাপ চন্দ্র সারাঙ্গিনা ঙসি উত্তর প্রদেসকী সাহারানপুর অমসুং বুলান্দসাহর জিলাশিংদা লৈবা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী হল্লকপা শিন্মীশিং খোই উপু ৭০০ য়েন্থোকখি অমসুং হনী মিসনগী মখাদা মখোয়গী হিংনবা লম্বী পীখি।
সাহারানপুরগী শিন্মী ৪০ অমসুং বুলান্দসহরগী শিন্মী ৩০ অসি কোবিদ-১৯ লোকদাউন্না মরম ওইদুনা কর্নাতাকা, মহারাস্ত্রা অমসুং গুজরাত্তগী মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা হল্লকখিবনি। প্রধান মন্ত্রীগী অত্মানির্ভর ভারতকী মখাদা , কে.ভি.আই.সিনা শিন্মীশিং মশক খঙদোকখি অমসুং মখোয়দা নুমিৎ ৫গী খোই লোইবগী ত্রেনিং পীখি অমসুং খোই লোইনবা মখোয়দা খোই উপুশিং অমসুং দরকার ওইবা খুৎলায়শিং পীখি। উত্তর প্রদেসকী নোংচুপ থংবা শরুক অসি মখল কয়াগী মহৈ-মরোংশিং হৌবগা লোয়ন্না পাম্বী কয়া মরাং কাইনা ফংবনা খোইহি পুথোকপগী চুনবা মফম অমনি। পনজোকেরাদা লৈবা কে.ভি.আই.সিগী ত্রেনিং সেন্তরদা খোই উপুশিং য়েন্থোকখি।
থৌরম অদুদা মিনিস্তরনা হায়খি শিন্মী অমনা খোই লোইদুনা থবক ফংবদগী হনী মিসনগী মরুওইবা পান্দম অমা ওইরিবা ভারতকী খোহিগী পোৎথোক হেনগৎহনবা পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংলগনি। মসি শিন্মীশিংগী থোংজিলদা থবক ফংহন্দুনা মখোয় মশা মরোমদোম হিংজনবা অচৌবা থবক অমনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা কে.ভি.আই.সিগী চেয়রমেন বিনাই কুমার সক্সেনানা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম “মশা মরোমদোম হিংজবা” অসি ফংনবা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী হল্লকপা শিন্মীশিংদা খোই লোইবগী শিনফম পায়খৎহনবনি। খোই লোইবনা ভারতকী খোইহিগী পোৎথোক হেনগৎহনবদা নত্তনা খোই লোইরিবা লৌমীশিংগী শেন্থোকসু হেনগৎহনগনি। মসিগী মখা তানা খোইরু য়াওনা অতৈ পোৎথোক কয়া পুথোকপা ঙমহনগনি।
অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী হল্লকপা শিন্মীশিংনা খোই উপু অমসুং দরকার ওইবা পোৎলমশিং ফংবদা হরাওবা ফোংদোকখি অমসুং মখোয় থবক থিনবা মখা তানা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা চৎপা মথৌ তাদ্রে হায়না ফোংদোকখি। কর্নাতাকাদগী মহাক্কী ময়ুম সাহরানপুরদা হল্লকখিবা শিন্মী অনকিৎ কুমারনা হায়খি, মহাক থবক ফংবা মীওই অমা ওইখি। অদুবু কে.ভি.আই.সিগী মতেংদগী হৌজিক মহাক অমুক হন্না থবক ফংলে। মহারাস্ত্রাদগী হল্লকখিবা অতোপ্পা শিন্মী, মোহিৎনা হায়খি খোই লোইবদগী মহাক অমুক হন্নবা মহাক্কী ইমুং-মনুং থাদোক্লম্লগা সহরদা থবক শুবা চৎলরোই। শিনফম অসিনা মহাক হেন্না ফবা হিংনবা লম্বী অমা ফংহল্লে।
লৌমীশিং, অদিবাসিশিং, নুপীশিং অমসুং থবক ফংদ্রিবা নহারোলশিং থবক ফংহন্নবা অমসুং ভারতকী খোইহিগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা পান্দমদা চহি অহুমগী মমাংদা কে.ভি.আই.সিনা হনী মিসন লিংখৎখি। হৌজিক ফাওবদা কে.ভি.আই.সিনা জে অমসুং কে, হিমাচল প্রদেস, পঞ্জাব, উত্তর প্রদেস, বিহার, অরুনাচল প্রদেস, অসাম অমসুং ত্রিপুরাদা খোই উপু লাখ ১.৩৫ য়েন্থোকখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিগী মীওই ১৩,৫০০ কান্নবা ফংহল্লে অমসুং খোইহি মেত্রিক তন ৮৫০০ রোম পুথোকপা ঙম্লে।