কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
শ্রী রাম বিলাস পাসৱন্না সনা শাবশিংগী ওনলাইন্দা রেসজিস্ত্রেসন অমসুং রিন্যুএল তৌবগী পথাপ অমসুং এসেয়িং অমসুং হোল্মার্কিং (এ. অমসুং ঐচ.) সেন্তরশিংবু মশক খঙবা অমসুং রিন্যুএল তৌবগী ওনলাইনগী পথাপশিং লোঞ্চ তৌখ্রে
দি.ও.সি.এ.না লৈবাক অসিদা অথুবা মতমদা পোত্থোক খুদিংমক্কী স্তেন্দর্দাইজ তৌনবা লৈবাক অমা স্তেন্দর্দ অমগী স্কিম অমসু লোঞ্চ তৌরগনি
21 AUG 2020 5:35PM by PIB Imphal
কঞ্জ্যুমর এফিয়ার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রাম বিলাস পাসৱন্না ঙসি বর্চুএলগী খুত্থাংদা ঙসি সনা শাবশিংগী ওনলাইন্দা রেসজিস্ত্রেসন অমসুং রিন্যুএল তৌবগী পথাপ অমসুং এসেয়িং অমসুং হোল্মার্কিং (এ. অমসুং ঐচ.) সেন্তরশিংবু মশক খঙবা অমসুং রিন্যুএল তৌবগী ওনলাইনগী পথাপশিং লোঞ্চ তৌখ্রেমসিগী ওনলাইনগী পথাপশিং অসি ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দকী ৱেব পোর্তেল www.manakonline.in গী খুত্থাংদা য়েংবা য়াগনি। ওনলাইনগী পথাপ অসি লোঞ্চ তৌবা মতমদা শ্রী পাসৱন্না মেনুএল ওইনা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী মশিং য়াম্বা ৱাহৌদোক কয়া অমা লাকপগী অৱাবা কয়া থেংনরি অমসুং মসিগী ওনলাইনগী থৌওং অসিনা এসেয়িং অমসুং হোল্মার্কিং সেন্তরশিং লৈজরবা অমসুং লৈহন্নিংবা সনা শাবশিং অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিংগী কারবার তৌবগী থৌওং য়াম্না নুংঙাইহল্লগনি হায়খি। জুন ১, ২০২১দগী হৌদুনা অতাংবা ধাতুশিং হোল্মার্কিং তৌবা অসি শোইদনা পাঙথোক্কদবা থৌওং ওইরগনি।
স্কিমশিং অসিগী মতাংদা মীদিয়াদা পাউদম্বা মতমদা শ্রী পাসৱন্না ওনলাইন পথাপকী খ্বাইদগী ফবা মগুন্দি এপ্লিকেসনশিং অসিবু প্রোসেস তৌবা মতমদা মীওইবা অমত্তা য়াওদবা অসিনি হায়খি। হৌজিক্তি সনা শাবশিংনা মসিগী পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা লাইসেন্স লৌনবগীদমক ওনলাইন্দা এপ্লাই তৌদুনা অচংবা চে চাংশিং অমসুং থীগদবা ফীশিং থীবা য়ারগনি। ওনলাইনগী থৌওং অসিগী মরমদা তাক্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা সনা শাবা মীওই অমনা অচংবা ফীগা লোয়ননা এপ্লিকেসন থাজিল্লক্কনি অমসুং মসিগী মতুংদা রেসজিস্ত্রেসন তৌবা য়াহনগনি। রেজিস্ত্রেসন নম্বর য়াওবা ইমেল নত্ত্রগা এস.এম.এস. অমা মঙোন্দা থাগনি অমসুং মসি ফংলবা তুংদা মীওই অসুনা রেসজিস্ত্রেসন নম্বর অদু শিজিন্নদুনা রেজিস্ত্রেসন সর্তিফিকেৎ অদু দাউনলোদ তৌদুনা প্রিন্ত তৌবা য়াগনি।
শ্রী পাসৱন্না সনাগী লিক-কোনশিং অমসুং পোৎলমশিং হোল্মার্কিং তৌবা অসি শোইদনা পাঙথোক্কদবা থৌওং ওইবদগী হৌজিক লৈরিবা সনা শাবগী মশিং ৩০,০০০ ওইরিবা অসিদগী রেজিস্ত্রেসন তৌনবা লাক্লিবা সনা শাবগী মশিং অসি লাখ ৫ ফাওবা য়ৌগনি হায়বগী থাজবা থম্মি হায়খি। হোল্মার্ক তৌগদবা সনা-লুপাশিং অমসুং পোত্থোকশিংগী মশিংদসু য়াম্না হেনগৎলক্কনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি। হৌজিক লৈরিবা কোতি ৫গী মশিং অসিদগী কোতি ১০ ফাওবা হেনগৎলক্কনি হায়বগী থাজবসু লৈ হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না এসেয়িং অমসুং হোল্মার্কিং সেন্তরসু হেনগৎহল্লগনি। হৌজিক লৈবাক অসিগী জিলা ২৩৪দা পুল্লপ্না সেন্তর ৯২১ লৈরি। লেমহৌরিবা জিলা ৪৮০দা জুন ২০২১ ফাওবগী মনুংদা এ. অমসুং ঐচ. সেন্তরশিং মথৌ তৌবা হৌহন্নবা বি.আই.এস.না থৌরাং তৌরি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী পাসৱন্না হৌজিক বি.আই.এস. হোল্মার্ক অসি কাংলুপ ৩ খক্কী ওইনা পীরগনি হায়খি। মখোয়শিং অদুদি এ. অমসুং ঐচ. সেন্তরগী মশক তাকপগী মার্ক/নম্বর অমসুং সনা শাবগী মশক তাকপগী মার্ক/নম্বর য়াওবা করাৎ ১৪ (১৪কে.৫৮৫), করাৎ ১৮ (১৮কে.৭৫০) অমসুং করাৎ ২২ (২২কে.৯১৬)নি।
ওনলাইনগী পথাপ অসিনা এপ্লিকেসন থারক্লিবশিং অসিনা অনৌবা সেন্তর অমা হৌহনবা অমসুং হৌজিক লৈরিবা লাইসেন্সপু রিন্যু তৌদুনা ওনলাইন্দা পীশিনবা য়াহল্লগনি হায়খি। সেন্তরশিংবু ওদিৎ তৌবা, ওদিৎ রিপোর্ত পীশিনবা অমসুং শক খঙবা নত্ত্রগা রিন্যু তৌবগী অয়াবা পীবা য়াওবা মশক খঙবগী থৌওং অপুনবা অসি হৌজিক ওতোমেতেদ ওইরে। এপ্লিকেসন থারক্লিবা মীওই অমনা ই-পাউ খুদিংমক খঙবতা নত্তনা এপ্লিকেসন প্রোসেস তৌবগী থৌওংশিংগী হৌজিক হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভমশিং য়েংবসু য়ারগনি।
শ্রী পাসৱন্না মহাক্কী ৱারোল অদুদা ওনলাইন্দা ওদিৎ তৌবগী পথাপ অসিনা সনা-লুপাগী পোৎলমশিং হোল্মার্ক তৌবদা মীচং মীখায় নাইবগী মতাংদা লাকপা ৱাকৎশিং নীংথিনা লোইশিনবা য়ারগনি হায়না য়াম্না মরু ওইনা হায়খি। বি.আই.এস.না এসেয়িং অমসুং জোল্মার্কিং সেন্তরশিংগী থবক তৌবগী মওংবু ওতোমেৎ তৌনবা মোদ্যুল অমদা থবক কন্না চত্থরি অমসুং মসি দিসেম্বর ২০২০ ফাওবগী মনুংদা লোইরগনি হায়বগী থাজবা থম্মি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ওনলাইন পথাপ অনি লোঞ্চ তৌখিবগা লোয়ননা মগুন অমসুং শেংবগী প্রমান লৈরবা সনা লুপাশিং অসি কঞ্জ্যুমরশিংদা ফংহন্নবা সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা সনা শাবশিং অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিংনা তেংবাংনবা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না মহাক্না হায়খি। বি.আই.এস.কী মথৌ তৌবগী মওংবু হঙ্গৎনা য়েংশিল্লদুনা শ্রী পাসৱন্না হায়খিবদা হোল্মার্কিং তৌবগী মেনপাৱরদা ফগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না হায়খি অমসুং ব্রাঞ্চ ওফিসশিংদা অহেনবা মেনপাৱর শিজিন্নবগী অয়াবসু পীখি।
শ্রী পাসৱন্না বিভাগ অসিনা পোত্থোকশিং অসিগী ওইনা ভারত্তা আই.এস. নত্ত্রগা ই.য়ু.গী স্তেন্দর্দ চৎনহন্নবা থবক পায়খৎলি হায়খি। সেপ্তেম্বর ২০২০দগী বি.আই.এস. ওফিসিএলশিংনা কস্তমস ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ভারতকী হিথাংফম ৭তা মীরমদগী পুশিল্লকপা পোত্থোকশিংগী কার্গোগী মগুন অমসুং স্তেন্দর্দ য়েংশিনবা হৌরগনি হায়খ্রে। তঙাই ফদনা চেনগদবা মগুন লৈবগী স্তেন্দর্দ য়ৌরবা পোত্থোকশিংখক্তা ভারতকী মার্কেৎশিংদা চংবা য়াবগী অয়াবা পীগনি। হৌজিক্কী ওইনা স্তীল, কেমিকেল, অরুম্বা মেছিনশিং অমসুং শান্নপোৎশিংনা লৈবাক অসিদা মীরমদগী পুশিল্লকপগী অয়াম্বা শরুক ওইরি।
শ্রী পাসৱন্না হৌজিক বি.আই.এনা মার্কেত্তা ফংলিবা তোঙান তোঙানবা পোত্থোকশিংগী মগুন য়েংশিনবগী থবক পাঙথোক্লি হায়খি। হৌজিক্কী ওইনা পোত্থোক ২৫৪গী ক্যু.সি.ও.শিং লৈরি অমসুং পোত্থোক ২৬৮গী ক্যু.সি.ও.শিং অসি মথংদা লৈরি। শ্রী পাসৱন্না অতোপ্পা অমসুং অহেনবা পোত্থোক কয়াগী ক্যু.স পীনবা অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংগা ৱা তানবগী থৌওং চত্থরি হায়খি।
অনৌবা বি.আই.এস. এক্ত ২০১৭ অসিনা শেন্মিৎলোনগী অনৌবা খুদোংচাদবা কয়া অমা থেংনবদা হেন্না কান্নরি। এক্ত অসিগী খুত্থাংদা বি.আই.এস.কী তৌবা ঙমবশিং অসি পাকথোক চাউথোক্লি। কঞ্জ্যুমর এফিয়ার্সকী বিভাগ্না অতোপ্পা মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংগা ৱারী শাদুনা পোত্থোকশিংগী পথাপ ইনবা অমসুং স্তেন্দর্দ য়ৌবগী সর্তিফিকেৎ পীবসু তঙাই ফদনা য়াহন্নবা হোৎনরি।
মহাক্কী ৱা ঙাংবা লোইশিনবা ওইনা শ্রী পাসৱন্না মতম খরগী মমাংদা লোঞ্চ তৌখিবা ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ – বি.আই.এস. কেয়র এপকী মতাংদা মীয়ামগী মিৎয়েং চিংশিনখি। মহাক্না কঞ্জ্যুমরশিংনা এপ অসি শিজিন্নদুনা সনা-লুপা/মরী লৈনবা পোৎলমশিংগী মগুনগী মতাংদা নত্ত্রগা রেজিস্ত্রেসনগী অয়াবা পীবদা অৱাৎপা লৈবা নত্ত্রগা এ. অমসুং ঐচ. সেন্তর মশক খঙবগী মতাংদা নত্ত্রগা অতোপ্পা পোত্থোকশিংগী মতাংদা ৱাকৎপগী রেজিস্তর তৌনবা শিজিন্ননবসু হায়খি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Shri Ram Vilas Paswan launches online system of Registration and Renewal for Jewellers and online system of recognition and renewal of Assaying and Hallmarking (A&H) Centers
DoCA will launch One Nation One Standard scheme for standardization of all products in the country soon
21 AUG 2020 5:35PM by PIB Delhi
The Union Minister for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan today virtually launched the online system of Registration and Renewal of Jewellers and online system of recognition and renewal of the Assaying and Hallmarking Centres. This online system can be accessed through Bureau of Indian Standards web portal www.manakonline.in.While launching the online system, Shri Paswan said that it was difficult tohandle thelarge number of proposals received for registration manually, these online modules will bring about ease of doing business for both the jewellers and the entrepreneurs who have established Assaying and Hallmarking Centres or wish to do so. Hallmarking of precious metals will be mandatory from 1st June 2021.
While briefing the media about the scheme, Shri Paswan said that the best thing about the online system is that there will be no human interface in processing the applications. Now, Jewellers can apply online and submit required necessary documents and fees for obtaining a licence through this online portal. Explaining about the online process, he said that the moment a jewellersubmits the application with the requisite fees, he will be granted registration. A mail and SMS alert will go to him, informing Registration Number, and then he can download and print the Certificate of Registration using the Registration Number.
Shri Paswan said that with hallmarking of gold jewellery and artefacts becoming mandatory, the number of jewellers coming forward for registration is expected to go up5 lakh from the present 31,000. Shri Paswan said thatthe number of jewellery and artefacts to be hallmarked will also see a big jump too. He said, it is estimated that the number may go up to 10 crores from the present level of 5 crores. This will necessitate increase in the number of Assaying and Hallmarking Centres too. At present, there are 921 Centres, located in 234 districts of the country. He informed that BIS is working on operationalizing the A&H centers in remaining 480 districts by June, 2021. Shri Paswan informed that now BIS Hallmark will be issued for three categories only. They are 14 carat (14K585), 18(18K750) carat and 22 (22K916) carat only with A&H centre’s identification mark/number and jewellers identification mark/number.
He said that the online system will ensure that applications to start a new center or renew the existing license can be submitted online. Entire process of recognition, which involves audit of the Centres, submission of audit report, and grant of recognition orrenewal, has been automated. Not only the applicant will have all the information available with him, but it will also be possible to do real-time basis monitoring of the processing of applications.
Shri Paswan in his addressmade special mention of the fact that the online system of audit will facilitate expeditious disposal of complaints regarding malpractices in the Hallmarking of jewellery items.He said that BIS was also working on the module to automate the work-flow of the Assaying and Hallmarking Centres, which is expected to be ready by December, 2020.
He said that with the launch of the two online systems, he expects jewellers and entrepreneurs will be encouraged to join the government's effort to ensure the availability of the gold jewellery of proven quality and purity to the consumers. Shri Paswan further said that while reviewing the functioning of BIS, he could also see the need for augmenting the manpower dedicated to Hallmarking and approved the engagement of additional manpower at the Branch Offices.
Shri Paswan said that the Department is in process to implement IS or EU standards for products in India. He said, from September, 2020, BIS officials along with custom officials will examine the quality and standard of imported products cargos on 7 Indian ports. Only those products, who meet the prescribed quality standards will be given permission to enter the Indian markets. Presently steel, chemical, heavy machineries and toys holds major share in import list of the country.
Shri Paswan informed that the BIS is also working on Quality Checks for various products available in the market. At present QCO’s for 254 products are there and QCO’s for another 268 products under pipeline. Shri Paswan informed that the discussion with other ministries and departments are going on to provide QC for more products.
The new BIS Act,2017 is more effective in overcoming the new challenges of the economy. The scope of BIS widens through this Act. Department of Consumer Affairs is having discussion with other ministries and department so that they can also issue the certificate of conformity for standardization of products comes under their prerogative.
In his concluding remarks Shri Paswan drew attention towards the Bureau of Indian Standards -BIS Care app launched some time back. He urged consumers to use this app to register complaints regarding quality of jewellery/artefacts or any deficiency in the grant of registration or recognition of A&H centers or any other product.