Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar holds discussions with Chief Ministers and State Agriculture Ministers on recent agriculture market reforms and implementation of the Agriculture Infrastructure Fund
Shri Tomar emphasizes that full benefit of the Rs. 1 lakh crore Agri Infrastructure Fund must reach the small farmers; says, the new ordinances brought in by the government are totally farmer-welfare oriented, procurement from farmers on the basis of MSP will continue
States assure expeditious implementation to enable farmers to realize benefits
21 AUG 2020 8:09PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development & Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar today held detailed discussions with Chief Ministers and State Agriculture Ministers on recent agriculture market reforms and the new Central Sector Scheme of financing facility under the Agriculture Infrastructure Fund of Rs. 1 Lakh Crore. The event was conducted through Video Conference and Chief Ministers of Haryana, Madhya Pradesh, Uttarakhand and Agriculture Ministers of Bihar, Himachal Pradesh, Gujarat and Union Ministers of State for Agriculture Shri Purshottam Rupal and Shri Kailash Chaudhry participated in the discussion.
During the discussions, Shri Tomar emphasized that it has to be ensured that full benefit of the Rs. 1 lakh crore Agri Infrastructure Fund reaches the small and medium farmers who comprise more than 85% of the total farmers in the country. He said that the Prime Minister has allocated such a large fund for the farmers, which is a historical step. The Union Agriculture Minister said that the new ordinances brought in by the government are totally farmer-welfare oriented and there is no need to get misled on the issue of Minimum Support Price. Procurement from farmers on the basis of MSP will continue as before. The Chief Ministers and State Agriculture Ministers gave full assurance that no stone will be left unturned in ensuring utilization of the Rs 1 lakh crore fund, and new infrastructure will be created in all the villages.
The Union Minister shared the aspirational vision for agriculture under “Atmanirbhar Bharat”, highlighting the focus on transforming farmers into entrepreneurs and doubling farmers’ incomes. He noted the various reforms and schemes launched by the Government to strengthen the vision for the agriculture sector, including the Agriculture Infrastructure Fund, the Scheme for Facilitation and Promotion of 10,000 FPOs, three recent Ordinances, and benefits released under PM-KISAN and KCC for the farmers.
Shri Tomar said that farmers are going to benefit greatly from the Ordinances of the Central Government. Contract farming and cluster farming will increase the income of farmers. For formation of 10,000 FPOs under the scheme, a provision of 6865 crore has been made under which 85 percent small farmers will be benefited. These FPOs will have a big role in terms of increasing the production and productivity of small farmers. Collective facilities like irrigation, fertilizer and seeds etc will reduce the cost of cultivation. Discussions will be held with States in the next round of meetings.
The Union Minister and Chief Ministers/Ministers discussed the benefits of the scheme and how it will help states can drive growth in investment, create new jobs in the agriculture and allied sectors, and improve farmers’ incomse. There was a detailed deliberation on the opportunity across states to invest in post-harvest management solutions and community farming assets like modern silos, cold chains, integrated pack-houses, and IoT/ precision agriculture. The group also exchanged views on how different groups, including FPOs, PACS, and start-ups, can avail the benefits under the scheme, thereby creating an ecosystem that reaches farmers in every corner of the country. The Union Minister emphasized how states should explore convergence with multiple central and state schemes to improve the economics of the investments under the Agriculture Infrastructure Fund.
Finally, the Union Minister discussed the implementation of the scheme with the Chief Ministers/Ministers, highlighting the importance of comprehensively identifying projects that can address current infrastructure gaps, and assuring them full cooperation of the Centre for fast-track implementation. The Chief Ministers assured expeditious implementation of the scheme in the states to enable farmers to realize benefits.
Madhya Pradesh Chief Minister Shri Shivraj Singh Chauhan disclosed that a state level Monitoring Committee has been constituted to ensure full utilization of the allotted fund. The State Government is also taking up formation of new Farmer Producer Organizations on mission mode. At least two proposals will be sent from each block. One District-One Product scheme is also being implemented, which will give a boost to products unique to these districts. Start-ups are being promoted and mandis are being modernized in the state. Haryana Chief Minister Shri Manohar Lal Khattar said that the state has formulated projects for the fund allocated to the state under Agri Infrastructure Fund. He said that there are 500 FPOs in the state, and 500 more will be formed. 17000 Kisan Mitr will help to create awareness among 17 lakh farmers about the provisions in the ordinances. Uttarakhand Chief Minister Shri Trivendra Singh Rawat said that infrastructure will be created in accordance with local requirements, so that farmers get facilities at their doorsteps.
Mr. Vivek Agrawal, Joint Secretary, Ministry of Agriculture and Farmers welfare made a presentation of the plan, and suggested to create a Project Management Unit in the States. The Agriculture Infrastructure Fund is a medium - long term debt financing facility for investment in viable projects for post-harvest management infrastructure and community farming assets through interest subvention and credit guarantee. The duration of the scheme shall be from FY2020 to FY2029 (10 years). Under the scheme, Rs. 1 Lakh Crore will be provided by banks and financial institutions as loans with interest subvention of 3% per annum and credit guarantee coverage under CGTMSE for loans up to Rs. 2 Crore. The beneficiaries will include farmers, FPOs, PACS, Marketing Cooperative Societies, SHGs, Joint Liability Groups (JLG), Multipurpose Cooperative Societies, Agri-entrepreneurs, Start-ups, and Central/State agency or Local Body sponsored Public-Private Partnership Projects.
The Agriculture Infrastructure Fund is one of the latest steps in a series of reforms undertaken by the Government of India in the agriculture sector. The scheme will support farmers, PACS, FPOs, agri-entrepreneurs, etc. in building community farming assets and post-harvest agriculture infrastructure. These assets will enable farmers to get greater value for their produce as they will be able to store and sell at higher prices, reduce wastage, and increase processing and value addition. The guidelines of the scheme have been issued. A portal has also been launched.
Agriculture Ministers of Bihar, Himachal Pradesh, Gujarat, Chairman of NABARD, and Union Ministers of State for Agriculture Shri Kailash Choudhary and Shri Parshottam Rupala also expressed their views.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
হন্দক লৌউ-শিংউগী কৈথেলগী মতাংদা অহোংবা পুরকখিবশিং অমসুং এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ পায়খৎনবগী মতাংদা এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা চীফ মিনিস্তরশিং অমসুং রাজ্যগী এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিংগা লোয়ননা ৱা খন্নখ্রে
অপীকপা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ১গী এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী কান্নবা মপুংফানা ফংহন্নবা শ্রী তোমারনা তকশিনখি; সরকারনা পুথোক্লিবা ওর্দিনান্সশিং অসি লৌমীশিংগী য়াইফনবনি, এম.এস.পিদা য়ুম্ফম ওইরগা লৌমীশিংদগী মখা তানা পোৎথোক লৈগনি হায়রি
লৌমীশিং কান্নবা ফংনবা থবক য়াংনা পায়খৎকনি হায়না রাজ্যশিংনা থাজবা পীখি
21 AUG 2020 8:09PM by PIB Imphal
হন্দক লৌউ-শিংউগী কৈথেলগী মতাংদা অহোংবা পুরকখিবশিং অমসুং লুপা করোর লাখ ১গী এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ পায়খৎনবগী মতাংদা এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা চীফ মিনিস্তরশিং অমসুং রাজ্যগী এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিংগা লোয়ননা ঙসি ৱা খন্নখ্রে। ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা পাংথোকখিবা থৌরম অদুদা হরিয়ানা, মৈধ্য প্রদেস, উত্তরখান্দগী চীফ মিনিস্তরশিং অমসুং বিহার, হিমাচল প্রদেস, গুজরাতকী এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিং অমসুং এগ্রিকচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী পুরসোত্তাম রুপাল অমসুং কাইলাস চৌধুরি শরুক য়াখি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসিগী অপুনবা লৌমীশিংগী চাদা ৮৫ ওইরিবা অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ১গী এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী কান্নবা মপুংফানা ফংহনগদবনি। লৌমীশিংগীদমক য়াম্লবা শেনফম অসি প্রধান মন্ত্রীনা কাইথোকপনি। সরকারনা পুথোক্লিবা ওর্দিনান্সশিং অসি লৌমীশিংগী য়াইফনবনি অমসুং মিনিমম সপোর্ত প্রাইজগী মতাংদা লান্না লমজিংবা দরকার ওইদে। হান্নগুম এম.এস.পিদা য়ুম্ফম ওইরগা লৌমীশিংদগী মখা তানা পোৎথোক লৈগনি।লুপা করোর লাখ ১গী ফন্দ শীজিন্ননবা উপ্না তাবা উনা লোঙনা হাইদোক্তুনা থবক পায়খৎকনি হায়না চীফ মিনিস্তরশিং অমসুং রাজ্যগী এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিংনা থাজবা পীখি অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক্তা অনৌবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎকনি হায়রি।
“অত্মানির্ভর ভারত”কী মখাদা পায়খৎকদবা লৌউ-শিংউগী থবক, লৌমীশিং ওন্ত্রে্প্রেনিউয়র ওন্থোক্নবা পান্দম অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনিদা হেনগৎহন্নবগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি সরকারনা পায়খৎলিবা স্কিমশিং অসিনা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ, এফ.পি.ও ১০,০০০ য়োকখৎনবা স্কিম, হন্দক লাউথোকখিবা ওর্দিনান্স অহুম, পিএম-কিষানগী মখাদা ফংহল্লিবা কান্নবশিং অমসুং লৌমীশিংগী কে.সি.সি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মহাক্না হায়খি কেন্দ্র সরকারগী ওর্দিনান্স অসিদগী লৌমীশিং কান্নবা ফংলে। কন্ত্রেক ফার্মিং অমসুং ক্লস্তর ফার্মিংনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লে। এফ.পি.ও ১০,০০০ শেম্নবা লুপা করোর ৬৮৬৫ কাইথোক্লে অমসুং মসিনা অপীকপা লৌমীশিংগী চাদা ৮৫ কান্নবা ফংহনগনি। হায়রিবা এফ.পি.ওশিং অসিনা অপীকপা লৌমীশিংগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। মসিগী মতাংদা রাজ্যশিংগা মথংগী মীফমদা খন্নগনি।
লৌউ-শিংউদা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবগী মতাংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরগা চীফ মিনিস্তরশিং অমসুং মিনিস্তরশিংগা ৱা খন্নখি। মহৈ-মরোং লোকপা লোইরবা মতুংগী থবকশিংদা অমসুং মতমগী অনৌবা গোদাউনশিং, কোল্দ চেনশিং, ইন্তেগ্রেতেদ পেক-হাওসশিংগী লমদা শেন থাদনবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা কুপ্না খন্নখি। স্কিমগী মখাদা কমদৌনা এফ.পি.ওশিং , পি.এ.সি.এস অমসুং স্তার্দ-অপশিংনা কান্নবা ফংগনি হায়বগী মতাংদা কুপ্না খন্নখি। এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী মখাদা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী স্কিমশিং পুনশিন্নবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা রাজ্যশিংদা তকশিনখি।
হৌজিক ৱাৎলিবা মচাক-মথুমশিং মেনখৎনবা মরুওইবা প্রোজেকশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং স্কিমশিং পায়খৎনবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা চীফ মিনিস্তরশিং/মিনিস্তরশিংগা অরোইবদা খন্নখি। লৌমীশিংনা কান্নবা ফংনবা রাজ্যশিংদা স্কিম অথুবদা পায়খৎকনি হায়বগী থাজবা চীফ মিনিস্তরশিংনা পীখি।
মৈধ্য প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর সিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি ফন্দ ফজনা শীজিন্ননবা রাজ্য থাক্কী মোনিতরিং কমিতি অমা শেম্লে। রাজ্য সরকারনা অনৌবা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিং শেম্নবা থবক পায়খৎলে। জিলা অমা-পোৎথোক অমা স্কিম পায়খৎলে। রাজ্য অসিদা স্তার্দ-অপশিং য়োকখৎলে অমসুং মন্দিশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে।
হরিয়ানা চীফ মিনিস্তর মনোহর লাল খাত্তরনা হায়খি এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী মখাদা পায়খৎনবা প্রোজেকশিং রাজ্য অসিনা শেম্লে। রাজ্য অসিদা এফ.পি.ও ৫০০ হেন্না লৈরি অমসুং অনৌবা ৫০০ হেন্না শেম্লগনি। ওর্দিনান্স অসিগী মতাংদা কিষান মিত্র ১৭০০০না লৌমী লাখ ১৭ ৱাখল তান্নবা মতেং পাংগনি।
উত্তরখান্দগী চীফ মিনিস্তর ত্রিবেন্দ্র সিংহ রৱাতনা হায়খি লমদম অমগী দরকার ওইবশিং য়েংলগা মচাক-মথুমশিং শেমগৎকনি অমসুং মসিনা লৌমীশিংগী থোঙজিলদা খুদোংচাবশিং ফংহনবা ঙমগনি।
এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেফিয়ার মিনিস্ত্রগী জোইন্ত সেক্রেতরি বিবেক অগরৱালনা থৌরাং অসিগী মতাংদা শন্দোক্না উৎখি অমসুং প্রোজেক মেনেজমেন্ত য়ুনিত অমা শেম্নবা রাজ্যশিংদা খঙহনখি। স্কিম অসিগী মতম শেনবা চহি ২০২০দগী হৌরগা শেনবা চহি ২০২৯ ফাওবা(চহি ১০)ওইগনি। স্কিম অসিগী মখাদা , বেঙ্কশিংনা লোন ওইনা লুপা করোর লাখ ১ পীগনি অমসুং ইন্তরেস্ত সববেন্সন চহিদা চাদা ৩ ওইগনি অমসুং সি.জি.তি.এম.এস.ইগী মখাদা লুপা করোর ২গী ফাওবগী লোন গরেন্তি পীগনি। কান্নবা ফংগদবশিংগী মনুংদা লৌমীশিং, এফ.পি.ওশিং, পি.এ.সি.এসশিং, মার্কেতিং কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং, এগ্রি-ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, স্তার্দ-অপশিং, কেন্দ্র/রাজ্যগী এজেন্সিশিং য়াওরি।
এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ অসি লৌউ-শিংউগী লমদা ভারত সরকারনা পরিং নাইনা অহোংবশিং পুরক্নবা পায়খৎলকপা খ্বাইদগী নৌবা থবক অমনি। স্কিম অসিনা লৌমীশিং, এফ.পি.ওশিং, পি.এ.সি.এসশিং, মার্কেতিং কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং, এগ্রি-ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, স্তার্দ-অপশিং শৌগৎকনি অমসুং মখোয়না লৌউ-শিংউগী মচাক কয়া শেমগৎকনি। হায়রিবা মচাকশিং অদু শীজিন্নদুনা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং ফজনা থমজিনবা ঙমগনি অমসুং মমল ৱাংনা য়োনবা ঙমগনি।
বিহার, হিমাচল প্রদেস, গুজরাতকী এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিং, নাবার্দকী চেয়রমেন অমসুং এগ্রিকচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী পুরসোত্তাম রুপাল অমসুং কাইলাস চৌধুরিনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকখি।