স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
বেরহাম্পুরগী ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা থৌওংগী পেতেন্ত ৩ ফাইল তৌখ্রে
তেক্নিকেলগী হৈ-শিংবা শিজিন্নদুনা আত্মানির্ভর ভারত্তা তেংবাংলি
21 AUG 2020 4:12PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ শন্দোকপা হন্থহন্নবা মশাগী লৈজবা তেক্নিকেলগী হৈ-শিংবা শিজিন্নদুনা থবক কয়া পায়খৎলিবা অসিগী শরুক অমা ওইনা বেরহাম্পুরগী ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (আই.তি.আই.)না খুদোংচাদবা খুদিং থেংনবা ঙম্বগী মতিক উৎপা ওইনা নোবেল কোরোনাভাইরস্কা লান্থেংননবগীদমক্তা পুথোকখিবা অনৌবা খুৎলায় অহুমগী পেতেন্ত অহুম পেতেন্ত জর্নেলদা থাজিনখ্রে। মসিনা অনৌবা পুথোকপগী হীরমদা ইন্সতিত্যুৎ অসিদা প্রাইওরিতী রাইৎ পীরগনি। আই.আই.তি.শিং অমসুং এন.আই.তি.শিংগী তুং ইনবা ওইনা আই.তি.আই. বেরহাম্পুরসু লৈবাক অসিগী পেতেন্ত ইন্সতিত্যুৎ ক্লবকী মনুং চনখ্রে। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা মসিগী মায় পাকপা অসিনা অতোপ্পা আই.তি.আই.শিংদসু মখোয়না পুথোকপা অনৌবা খুৎলায়শিংগী পেতেন্ত ফাইল তৌনিংবগী ইথিল পীরগনি অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী ‘আত্মানির্ভর ভারত’ ওইবগী মঙলানবু মঙফাওনহনবদা তেংবাংলগনি।
আই.তি.আই. অসিগী হোৎনবশিংবু থাগৎপা ওইনা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ মন্ত্রী দাঃ মহেন্দ্র নাথ পান্দেনা হায়খি, “লৈমাইবু দিস-ইনফেক্ত তৌবা ঙম্বা য়ু.ভি.সি. রোবো ৱারিয়র দিজাইন তৌবা ওইরো নত্ত্রগা মোবাইল স্বাব কল্লেক্সন কিওস্ককী খুত্থাংদা ৱারোইশিন পীববু ওইরো, ইন্দস্ত্রিলে ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ অসিনা ঐখোয়না কোবিদ-১৯গা লান্থেংনরিবা অসিদা মাং থাদুনা চৎলি। অসিগুম্বা অনৌবা থৌওংশিং অসিনা ইরোমদোম লেপচবা ঙমহনবদা অমসুং খুন্নাই পুম্বগী তঙাই ফদবশিংবু থেংননবা পাঙথোক্লিবা রিসর্চশিংদা পুক্নিং থৌগৎলগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ অমসুং থৌওংশিং অসিনা অতোপ্পা আই.তি.আই.শিংদসু ভাইরস অসিনা শন্দোকপা থিংবদা তেংবাংগদবা ৱারোইশিন পুরকপা ঙমগদবা অনৌবা থৌওং কয়া পুথোক্লক্কনি হায়বগী থাজবসু লৈ। ঐহাক্না আই.তি.আই. বেরহাম্পুরগী তিম্বু লৈবাক অসিদা লৈরিবা আই.তি.আই.শিংদা অসিগুম্লবা মশক থোকপা খুদম অমা পীদুনা অমত্তা ওইনা পুন্দুনা সরকারনা ভাইরস অসিগা লান্থেংননবা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংদা তেংবাংবগী থাগৎপা ফোঙদোক্লি”।
প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর ভারত ওইহল্লসি হায়বগী খোল্লাও অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী অফবা মওং পাঙথোকপা ঙম্বগী মতিক অসি পুথোকপা ঙমহনগনি অমসুং আই.তি.আই. বেরহাম্পুর অসি অসিগুম্বা থৌওং পাঙথোকপগী হীরমদা লুচিংবা য়াবগী থাক্ত থম্লে।
ইন্সতিত্যুৎ অসিনা পুথোকপা অনৌবা থৌওং অহুম অদুদিঃ
মোবাইল স্বাব কল্লেক্সন কিওস্ক
দবল্যু.ঐচ.ও.না হন্দক্তা ফোঙখিবা রিপোর্ত অমদা কোবিদ-১৯ ভাইরসকী এরোসোলশিং অসি নুংশিৎকী খুত্থাংদসু শন্দোকপা ঙম্মি হায়খি। এরোসোলশিং অসি নুংশিত্তা মতম শাংনা লৈবা ঙম্মি অমসুং মোবাইল কিওস্ক নত্ত্রগা হোস্পিতালশিংদা স্বাব লৌবা মতমদা লায়না অসিনা নারে হায়বগী চিংনবা লৈবা মীওই অদু মপান্দা লৈ। হেলথ তেক্নিসিয়ানশিংনা কিওস্ক মনুংদা লৈ। মসিনা সেম্পল লৌফমগী অকোয়বশিংদা এরোসোলশিংনা নুংশিত্তা য়াওদুনা লৈবগী ওইথোকপা য়াম্না লৈ। মফম অদুদগী কোবিদকী ভাইরস শন্দোরকপগী ওইথোকপা য়াবসু লৈ। আই.তি.আই. বেরহাম্পুরনা চিংনরবা অনাবা অমবু কিওস্ককী মনুংদা অমসুং তেক্নিসিয়ানশিংনা মপান্দা লৈহনবগী ৱারোইশিন অমা পুথোক্লে। হেপা ফিলতর শিজিন্নবা নেগেতিব প্রেসরগী তেক্নোলোজী অমনা এরোসোলশিং অসি চুম্থোক্তুনা মফম অদুগী অকোয়বা অদুদা কোবিদকী ভাইরস লৈহন্দবা য়াহল্লি।
য়ু.ভি.সি. খোঙউপ খুগা (সোল) সেনিতাইজর
খোঙউপ খুগা সেনিতাইজ তৌনবা খুৎলায় অসিদা পুথোক পুশিন তৌবা য়াবা প্লেৎফোর্ম অমা অমসুং ওপন বোতম সর্ফেস য়াওবা খোঙউপ খুগা পুংবা অমা থম্বা য়াবা শরুক অমা য়াওই। খোঙউপ খুগা পুংবা অমা থম্বা য়াবা শরুক অসি খোঙউপকী মপান থংবা নাকলশিং থম্বা য়ানবা মওংদা শেম শাই। মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিদা শিজিন্নরবা তুংদা লংথোকখিবা য়াবা মনুং মপান ফাওনা উবা য়াবা মেৎ মশিং য়াম্না য়াওই অমসুং মসি লৌথোক্তুনা প্লেৎফোর্ম অসিগী মথক্তা থম্বা য়াহল্লি। স্তেসন অসিদা থম্লিবা খোঙউপকী অশাংবগা মতুং ইন্না য়ু.ভি.সি. লাইৎ সোর্স কয়া শীন-লাংদুনা থম্মি। খোঙউপকী খুগা অনিমক প্লেৎফোর্ম অসিদা থম্লবা মতুংদা মেকানিজম অসি আই.আর. সেন্সরগী খুত্থাংদা মথৌ পাঙথোকহল্লি অমসুং থৌওং অসি থোক্লবা মতুংদতা য়ু.ভি.সি. মঙালশিং অসি কাপ্পি। য়ু.ভি.সি. মঙালশিং অসি মথক্লোমদা কাপ্পি অমসুং খুগাদা পকপা মাইক্রো-ওর্গানিজমশিং হাত্তোকই। দিজিতেল কাউন্তর মেছিন অসি সেকেন্দ ৮দা থম্মি অমসুং সেকেন্দ ৮গী মতুংদা য়ু.ভি.সি. মঙালশিং অসি মশা মথন্নতা মুৎখি। ভাইরস শন্দোকপগী ৮০% অসি খোঙউপকী খুগাশিংদগী ওইগল্লি। খুন্নাইদা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা অসি হেনগৎলকপগী মতুং ইন্না খোঙউপকী খুগাশিংবু কোবিদ-১৯গী ভাইরস অমসুং অতোপ্পা মখলগী মহিক পকপদগী ঙাকথোকপা অসি য়াম্না তঙাই ফদ্রে। হায়রিবা অসি হোস্পিতাল, ওফিস, এয়রপোর্ত, রেলৱে স্তেসন, শোপ্পিং মোল, হোতেল অমসুং ইন্সতিত্যুৎশিংনচিংবা মফমশিংদা খোঙউপকী খুগাশিং মহিক পকহন্দনবা শিজিন্নবা য়াই। পুথোক পুশিন তৌবা য়াবা খোঙউপ খুগা অমখক্তং চনবা অপিকপা মেছিনশিংসু য়ুমদা শিজিন্নবা য়াগনি।
য়ু.ভি.সি. রোবো ৱারিয়র
য়ু.ভি.সি. রোবো ৱারিয়র মেছিন্না মীয়াম্বু পুথোক পুশিন তৌবগী পথাপশিংগী মমায়শিং অমসুং কোবিদ-১৯না নারবা অমসুং নারে হায়না চিংনবা মীওইশিংনা লৈরম্বা আইসোলেতেদ কাশিংবু দিস-ইনফেক্ত তৌবা য়াবা য়ু.ভি.সি. মঙালগী দিসইনফেক্সন এপারেতস পীরি। মসিগী এপারেতস অসিনা মহিক হাৎকদবা মফমশিংদা চত্তুনা য়ু.ভি.সি. মঙালশিং অসি হকথেংননা কাপ্পি। য়ু.ভি.সি. মঙালশিং অসিনা বেক্তরিয়া অমসুং ভাইরস্কী প্রোতিনশিং অমসুং ন্যুক্লিক এসিদশিংনা লাইনা লৌশিনবা ঙম্বা এম.এম. ২৫৪গী ৱেবলেংথ লৈবা য়ু.ভি. রে কাপ্পি। মসিনা ন্যুক্লিক এসিদতা য়াওবা থাইমাইন দিম্মরশিংদগী প্রোতিনশিংবু লাইনা মওং কায়হন্দুনা লৌথোকপা ঙমদুনা ন্যুক্লি এসিদ থুগাইদুনা মখা তানা দি.এন.এ., আর.এন.এ. অমসুং তোঙান তোঙানবা বেক্তরিয়া কয়াগী মওং থুগাই।
থৌওং অসিনা রোবোৎ অসি য়ু.ভি.সি. মঙালশিংবু মহিক হাৎকদবা মফমশিংদা পুবা য়াই অমসুং রোবোৎ অসিবু কাগী মপান্দা মফম লাপ্না লৈবা অরাপ্পদগী এন্দ্রোইদ ফোন অমদগী ব্লুতুথকী খুত্থাংদা লেংথোক লেংশিন তৌহনবা য়াই হায়বা তাক্লি। রোবোৎ অসিনা মহিক হাৎকদবা ঐখোয়না য়ৌবা ঙমদবা মফমশিংদা য়ু.ভি.সি. মঙালশিং কাপ্পা ঙম্মি। রোবোৎ অসিগী মমিত্তা হাপ্পা ব্লুতুথ কেমেরা অসিনা ঐখোয়গী মোবাইলগী স্ক্রিন্দা মহিক হাৎকদবা মফমশিং উহল্লি অমসুং মসিগী মতেংনা ঐখোয়না রোবোৎ অসি লেংথোক লেংশিন তৌবগী মওং অসি য়াম্না লাইনা লাকশিনবা ঙম্মি। রোবোৎ অসিগী মশাদা হাপ্লিবা সেন্সরশিং অসিনা রোবোৎ অসিনা ফক্লাং নত্ত্রগা মহাক্কী লম্বীদা লাকপা অপনবশিংদা থেংজিন্দনবা হায়দুনা মহাক্না লেংথোক লেংশিন তৌবা মতমদা লেপহনবা ঙম্মি। রোবোৎ অসি প্লাইৱুদনা শাবনি অমসুং পুথোক পুশিন তৌবা য়াই, য়াম্না লুমদে অমসুং চার্জ তৌবা য়াবা বেত্তরি হাপ্পি অমসুং শাবদা শেল য়াম্না চংদে।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Industrial Training Institute, Berhampur files 3 Patents for COVID-19 related innovations;
Leverages technical expertise to contribute to Aatmnirbhar Bharat
21 AUG 2020 4:12PM by PIB Delhi
In an ongoing effort to use its technical expertise to help curtail the spread of COVID-19, Industrial Training Institute (ITI), Berhampur has registered three of its innovative products developed to fight against the novel Coronavirus in the patent journal, attesting its inherent strength to be able to rise to any challenge. This will give priority right to the institute over invention. Following the footsteps of IITs and NITs, ITI Berhampur has joined in the patent institute club of the country. In coming days, this achievement will catapult more ITIs participation towards filing patents for their innovations and contribute towards fulfilling Hon’ble Prime Minister’s vision of ‘Aatmnirbhar Bharat’.
Lauding the efforts of the ITI, Dr. MahendraNathPandey, Minister for Skill Development and Entrepreneurship, said “Be it designing a UVC Robo warrior that disinfects surfaces or providing solution through mobile swab collection kiosk, Industrial Training Institutes have been at the forefront of our fight against COVID-19. I am confident that such innovations will encourage self-reliance and research spinoffs catering to the needs of the society at large and will encourage more ITIs to come forward with innovative solutions to contain the spread of the virus. My heartiest congratulations to the team at ITI Berhampur for setting an ideal example for other ITIS across the country to stand in solidarity with the government in its efforts to fight the virus”.
Hon’ble Prime Minister’s call for Aatmnirbhar Bharat promises to bring out the best that we have to offer and ITI Berhampur is eminently placed to lead such self-reliant efforts.
The three innovations by the institute include:
MOBILE SWAB COLLECTION KISOK
In a recent report of WHO the COVID 19 virus Aerosol can also transmit through air. The aerosols can remain in air for a longer period, so during swab collection either at the mobile kiosk or at hospitals, the suspected patient stays outside. The health technician stays inside the kiosk. This creates a possibility of contaminated aerosols in that area where sample is collected. There is a possibility of spreading COVID Virus from that location. ITI Berhampur has provided a solution to put the suspected patient inside the cabin and technician outside the kiosk. By a negative pressure technology using HEPA filters the aerosols are filtered, making the environment free from COVID virus in that area.
UVC SOLE SANITIZER
A sole sanitizing device includes a portable platform and a pair of shoe sole receiving sections including open bottom surface. Each of the shoe sole receiving sections is adapted to receive the exterior part of the shoe. This platform also includes plurality of disposable transparent mats along which can be removed and placed on the platform. A plurality of UVC light source is aligned as per length of shoe receiving station. Mechanism is provided through IR sensors when both the soles are on the platform then only the UVC light gets triggered at the same time. The UVC light emits the ray upwards and eradicates the microorganisms deposited on the exterior surface. The digital counter machine is set to 8 sec. and after 8 seconds, both the UVC lights are automatically turned off. 80% of transmissions of viruses happen through shoe sole. As the COVID-19 infection number is increasing in the society, preventing our soles from any chance of COVID virus as well as other infections is highly essential. It can be used at entrance of public places like Hospital, Office, Airport, Railway station, Shopping mall, hotel and institute etc. to disinfect the shoe sole. A portable small single sole machine is also designed to be used at home.
UVC ROBO WARRIOR
The UVC Robo Warrior machine provides UVC light disinfection apparatus that disinfects the surfaces of public transport system and the isolation rooms occupied by COVID 19 infected or suspected patients. This apparatus moves to the point of disinfection surfaces for direct exposure of UVC light. UVC light emits UV Ray with a wave length of 254 mm. which is most easily absorbed by proteins and nucleic acid of bacteria and virus. It can denature and disassociate proteins from thymine dimmers in nucleic acid and destroy the nucleic acid and destroy the DNA, RNA, structure of various bacteria.
This shows a robot is used to carry the UVC light to point of disinfection the movement of robot is controlled by an android mobile phone with Bluetooth by the operator who controls the movement of robot from a long distance outside the room. The ROBOT can emit UVC ray to all the inaccessible points in the field of disinfection. The Bluetooth camera fitted in the eyes of robot sends the video of the area of disinfection to the mobile screen for better control movement of robot. The sensor fitted on the body of the robot prevents any collision of robot with the wall or any object coming on its track by stopping the movement. This robot is made out of plywood and is portable, light-weight and low cost with chargeable battery.