Ministry of Tribal Affairs
Shri Arjun Munda e-inaugurates “Tribes India Showroom” in Mumbai through video conference
Tribes India expands its retail network to 122 outlets across the country
We are firmly standing behind 50 lakh tribal artisans and forest gatherers in their hour of need – Shri Arjun Munda
21 AUG 2020 4:55PM by PIB Delhi
Shri Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs e-inaugurated via a video conference a ‘Tribes India Showroom’ in Indian Globe Chambers of LIC Western Zonal Office, Fort, Mumbai today. The inaugural event was attended by Secretary, MoTA Shri Deepak Khandekar, Chairman, TRIFED Shri R. C. Meena and MD, TRIFED Shri Pravin Krishna. Renowned designer Ruma Devi and cine star Pooja Batra also participated in the virtual inauguration.
Addressing on the occasion, Shri Arjun Munda said, “We are firmly standing behind 50 lakh tribal artisans and forest gatherers in their hour of need, steadily and firmly to sustain their income, employment and livelihoods.”
Speaking about his ministry’s firm resolve and TRIFED’s concerted efforts to support the tribal brethren, Shri Munda said that taking the Prime Minister’s message forward to “Be Vocal for Local” and to promote the livelihood of the tribal people marketing, TRIFED, Ministry of Tribal Affairs has initiated these path-breaking initiatives that have a wide-ranging impact. In a bid to boost sales and enhance tribal income in these challenging times, Tribes India on Wheels – mobile vans stacked fully with Van Dhan natural produce, immunity boosters and other tribal products - has now been launched. These will take these products directly to the customer’s doorstep in 150 cities across the country.
Shri Munda also expressed his happiness that tribal arts and character is being displayed attractively in this flagship store in the tinsel town and the financial capital, Mumbai . Lauding the tireless efforts of the team of TRIFED warriors, he hoped that the handiwork of these artisans and communities, which is essentially made from the heart, will now get a bigger market.
He said that in a solid push to the existing infrastructure, two production centres for Minor Forest Produce processing as a part of the TRIFOOD project, in association with MoFPI and NSTFDC are being set-up in Jagdalpur, Chhattisgarh, and Raigad, Maharashtra – giving many thousands of tribals employment opportunities!
The TRIBES INDIA outlet which is located in the prestigious area of Fort is the third in the city of Mumbai; there are two existing outlets at Panvel and Juhu. The newly-inaugurated outlet at Indian Globe Chambers, D N Road, Fort, Mumbai is the 122nd Tribes India outlet across the country. Besides stocking products – arts and crafts from all the 27 Indian states, this is the first stop to focus primarily on Van Dhan essentials and immunity boosters – essential products during this pandemic.
Speaking on the occasion, Shri Deepak Khandekarcongratulated the entire team of TRIFED on their diligent efforts during the times of pandemic and reiterated the Ministry’s focus on “Be Vocal for Local.”
Ms. Ruma Devi, noted designer and Goodwill Ambassador of Tribes India also appreciated TRIFED’s work even during the lockdown which have helped the tribal artisans and offered her unstinted cooperation and support.
Earlier, in his welcome address, Mr. Pravir Krishna, thanked the Union Minister for his presence at the formal virtual launch of the Fort outlet.Acknowledging the Minister’s unstinted support for the cause of tribal welfare, he spoke about TRIFED’s path-breaking initiatives during the pandemic that have helped alleviate the distressed tribals by sustaining and improving their income and livelihood.
Due to the suddenness of the pandemic and the immediate lockdown, stocks by tribal artisans worth crores had been lying unsold. In order to ensure that these stocks of tribal artisans are sold, TRIFED trebled its efforts and launched an aggressive drive to sell these goods online through its Tribes India website (www.tribesindia.com) and also other retail platforms such as Amazon, Flipkart and GeM. A novel mobile van service, TRIBES India on Wheels was also launched on August 19, 2020 to bring healthy, immunity-boosting natural tribal produce, such as wild honey, organic haldi, amla, ginger, black pepper, directly to the doorstep of the customer. The van service is now operational in 31 cities across the country.
Another path-breaking initiative that is on the verge of being actualised is TRIFED’s about-to-be-launched exclusive e-marketplace for tribal producers – forest dwellers and artisans, to facilitate the purchase of MFPs, handicrafts and handlooms online. The Tribes India E-Mart platform will be an omni-channel facility for the tribals to sell their goods to a large national and international audience in an e-marketplace through their own e-shop. TRIFED is in the process of onboarding approximately 5 lakh tribal producers across the country and sourcing their natural produce, handcrafted goods.
In its mission to empower the downtrodden tribal people, by promoting the economic welfare of their communities across India (through development of marketing and the sustained upgradation of their skills), TRIFED, as the national nodal agency for tribal welfare, started the procurement and marketing of tribal art and craft items through its network of retail outlets called Tribes India. From a single flagship store at 9 Mahadeo Road, New Delhi in 1999, there are now 122 retail outlets across India.
With these renewed and continuous initiatives, Tribes India/ TRIFED, Ministry of Tribal Affairs continues its endeavour towards protecting and furthering the interests of the tribal communities across the country.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
শ্রী অর্জুন মুন্দানা মুম্বাইদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা 'ত্রাইবস ইন্দিয়া শোরুম' ই-ইনওগুরেৎ তৌখ্রে
ত্রাইবস ইন্দিয়ানা মসিগী রিতেল নেৎৱার্ক লৈবাক শীনবা থুংনা আউৎলেৎ ১২২ হাংদোক্তুনা পাকথোক চাউথোকখ্রে
ত্রাইবেল আর্তিসান অমসুং উমংগী পোত্থোক পুথোকপা মীওই লাখ ৫০গী মনীংদা লেপতুনা মখোয়গীদমক পুকচেল তিংনা লেপ্লি – শ্রী অর্জুন মুন্দা
21 AUG 2020 4:55PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা এল.আই.সি. ৱেস্তর্ন জোনেল ওফিস, ফোর্ত, মুমাইগী ইন্দিয়া গ্লোব চেম্বর্সতা 'ত্রাইবস ইন্দিয়া শোরুম' অমা ঙসি ই-ইনওগুরেৎ তৌখ্রে। হৌদোকপগী থৌরম অদুদা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী দিপক খন্দেকার, চীয়র্মেন, ত্রাইফেদ শ্রী আর.সি. মীনা অমসুং এম.দি. ত্রাইফেদ শ্রী প্রবিন কৃষ্ণসু শরুক য়াখি। শক্নাইরবা দিজাইনর রুমা দেবি অমসুং সিনে স্তার পুজা বাত্রাসু ভর্চুএল ওইনা হৌদোকপগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী অর্জুন মুন্দানা হায়খি, "ত্রাইবেল আর্তিসান অমসুং উমংগী পোত্থোক পুথোকপা মীওই লাখ ৫০গী মনীংদা লেপতুনা মখোয়গী চাগা, ইমপ্লোইমেন্ত অমসুং লাইবলিহুদ তুং কোইনা পীনবগীদমক পুকচেল তিংনা লেপ্লি।"
মহাক্কী মন্ত্রালয় তিংনা লেপ্লিবা অমসুং ত্রাইফেদনা ত্রাইবেল ইচীল ইনাওশিংগীদমক লেপ্লিবসিগী মতাংদা ঙাংলদুনা শ্রী মুন্দানা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেলদা 'বি ভোকেল ফোর লোকেল' অমসুং ত্রাইবেল মীয়ামগী কৈথেল পাক শন্না খঙননবগীদমক, ত্রাইফেদ, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না হায়রিবা অনৌবা থৌরাং অসি লৌখৎলকপনি। ৱারবা মতম অসিদা পোত্থোক য়োনবগী চাং অমসুং মখোয়গী চাগা হেনগৎনবগীদমক্তা ভেন ধন নেচরেল প্রদ্যুস, ইম্ম্যুনিতী বুস্তর অমসুং অতোপ্পা ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং থন্না য়াওরবা কাংখোংদা ত্রাইবস ইন্দিয়া – মোবাইল ভেন অমা হৌদোকখ্রে। মসিনা পোত্থোকশিং অসিবু লৈগদৌরিবা মীওইশিংগী থোঙ্গালদা লৈবাক অসিগী শহর ১৫০দা য়ৌহল্লগনি।
শ্রী মুন্দানা ত্রাইবেল আর্তস অমসুং করেক্তর অসি তিন্সেল তাউন অমসুং শেলথুমগী কোনুং ওইরিবা মুম্বাইগী ফ্লেগশিপ স্তোরশিং অসিদা লৈতেং ওইনা মশক নান্না খিনগনি হায়না হরাউবা ফোংদোকখি। ত্রাইফেদকী লান্মীশিংগী চোকথবা নাইদ্রবা থৌনা অসিবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না থমোইদগী শাজরিবা হায়রিবা আর্তিসানশিং অমসুং কম্ম্যুনিতীশিং অসিবু অচৌবা কৈথেলদা পুথোকপীবা ঙম্লগনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি, হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিদা অহেনবা হাপকৎপা ওইনা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসশিংগী প্রদক্সন সেন্তর অনী অমসু ত্রাইফুদ প্রোজেক্তকী শরুক অমা ওইনা এম.ও.এফ.পি.আই. অমসুং এন.এস.তি.এফ.দি.সি.গা খুৎশম্নদুনা জগদালপুর, ছতিশগর, অমসুং রাইগদ, মহারাস্ত্রদা ত্রাইবেল কয়াদা থবক পীবীবগা লোইননা হৌদোকখ্রে।
ফোর্তকী তাংলবা মফম অসিদা লৈরিবা ত্রাইবস ইন্দিয়া আউৎলেৎ অসিনা মুম্বাই শহরগী ওইনা অহুমশুবনি; পানভেল অমসুং জুহুদা হান্না অমমম লৈখ্রবনি। ইন্দিয়া গ্লোব চেম্বর্স, দি.এন. রোদ, ফোর্ত, মুম্বাইদা নৌনা হাংদোক্লিবা আউৎলেৎ অসিনা লৈবাক অসিদা ত্রাইব ইন্দিয়া আউৎলেৎকী ১২২শুবা নি। স্তোক্কিং প্রদক্তশিং অসিগী মথক্তা – আর্তস অমসুং ক্রাফকী পোত্থোকশিং ভারতকী রাজ্য ২৭তগী পুথোক্লক্লপা অসিনা ভান ধান ইসেন্সিএল অমসুং ইম্ম্যনিতী বুস্তর – তঙাইফদবা পোত্থোকশিংদা লাইচৎ মনুংদা মরুওইবা থম্বসিনা অহানবা খোংথাংনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী দীপক খান্দেকারনা ত্রাইফেদকী অপুনবা কাংবুবু মখোয়গী হনবা লৈতনা লাইচৎ মনুংদা মন্ত্রালয় অসিগী 'বি ভোকেল ফোর লোকেল'গীদমক হোৎনরিবা অসিদা থাগৎপা অমসুং হরাউবা ফোংদোকখি।
শ্রীমতি রুমা দেবি, শক্নাইরবা দিজাইনর অমসুং ত্রাইবস ইন্দিয়াগী গুদৱিল এম্বাসেদোর অসিনসু ত্রাইফেদনা লোকদাউনগী মনুংদা ত্রাইবেল আর্তিসানশিংগীদমক অমসুং হনবা লৈতনা মতেং পীবা অমসুং শৌগৎপীখিবগীদমক শিংথাখি।
মমাংদা, প্রবির কৃষ্ণনা মহাক্কী তরাম্না ওকপগী ৱারোল পীবদা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীবু হৌনবী মতুং ইন্না ভর্চুএল থৌরম ওইনা ফোর্ত আউৎলেৎ হাংদোকপদা শরুক য়াবীবগীদম থাগৎপা ফোংদোকচখি। মন্ত্রী অসিনা ত্রাইবেলশিংগী চাউখৎ থৌরাংশিংদা মতেং কয়া পাংবীবা কয়াবু থাগৎপা ফোংদোকচরদুনা, মহাক্না ত্রাইফেদনা মমাংদা তৌখিদ্রবা খোংথাং কয়ানা লাইচৎ অসিগী মনুংদা ত্রাইবেলশিংগী অৱাবা কোকহনবীবগীদমক অমসুং মখোয়গী শেন্মিৎলোন ফগৎনবা হোৎনবীরিবা কয়া অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
লাইচৎ অসিনা খঙহৌদনা অৱাবা পীরকপা অমসুং খঙহৌদনা লোকদাউন থমজিল্লকপনা ত্রাইবেল আর্তিসানশিংগী পোত্থোক কয়া অমা তাদুনা লৈরুরবনি। হায়রিবা স্তোকশিং অসিবু য়োনখিনবগীদমক, ত্রাইফেদনা হায়রিবা পোৎলমশিং অসি ত্রাইবস ইন্দিয়াগী ৱেবসাইৎ (www.tribesindia.com) অমসুং এমাজোন, ফ্লিপকার্ত, অমসুং জি.ই.এম.দা য়োনখিনবগীদমক কন্না হোৎনরকপনি। অনৌবা মোবাইল ভেন সর্বিস, কাংখোংদা ত্রাইবস ইন্দিয়া হায়বা অমসু ওগস্ত ১৯, ২০২০দা হকচাং ফনা লৈনবা, ইম্ম্যুন ফগৎনবা লমলক্কী খোইহী, ওর্গানিক ওইবা মচু, আমলা, শিং, ব্লেক পেপরসু লৈগদৌরিবশিংগী থোঙ্গালদা হকথেংননা য়োন্নবগীদমক হৌদোকখ্রে। ভেন সর্বিস অসি হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিগী শহ্র ৩১ দা মথৌ তৌরি।
অতোপ্পা মমাংদা লৈখিদ্রিবা থৌরাং অমসু শাফোংলক্কদবগী ঙাইদুনা লৈরিবনি, মদুদি ত্রাইফেদনা হৌদোকপা ত্রাইবেল পোত্থোক পুথোক্লিবশিং – ফোরেস্ত দ্বেল্লর, অমসুং আঋসানশিংগী ওইবা, এম.এফ.পি., হেন্দিক্রাফ অমসুং হেন্দলুম্বু ওনলাইন্দা য়োনবা য়ানবগীদমক লৌখৎপনি। ত্রাইবস ইন্দিয়া ই-মার্ত প্লেৎফোর্ম অসি ওম্নি-চেনেল ফেসিলিতী ওইদুনা ত্রাইবেলশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংবু অচৌবা লৈবাকসিগী অমসুং মপান লৈবাক্কী মীয়ামদা য়োনবা য়াবা মশাগী ই-শোপ ওইগনি। ত্রাইফেদনা লৈবাক অসিদা লৈবা ত্রাইবেল পোত্থোক লাখ ৫ রোম অমসুং মখোয়গী মহৌশাগী পোত্থোক অমসুং খুৎনা শাজবশিং পুথোক্নবা হোৎনরি।
ভারত শীনবা থুংনা লোইরিবা মখোয়গী কাংবুগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনদুনা নমথবীরবা ত্রাইবেল মীয়াম্বু থৌনা পীনবগীদমক হোৎনরকপা মিসন অমা ওইনা ত্রাইফেদনা, ত্রাইবেল মীয়ামগী নেসনেল নোদাল এজেন্সী অমা ওইনা ত্রাইবেল আর্ত অমসুং ক্রাফ আইতেমশিং ত্রাইবস ইন্দিয়া রিতেল আউৎলেত্তা লৈশিন্দুয়া য়োনবা হৌখি। ৯ মহাদিও রোদ, নই দিল্লীদা ১৯৯৯দা ফ্লেগশিপ স্তোর অমখক লৈরম্বদগী হৌজিক্তি ভারত্তা রিতেল আউৎলেৎ ১২২ লৈরে।
অসিগুম্বা অনৌবা অমসুং লেপ্পা লৈতবা থৌরাংশিংগা লোইননা ত্রাইবস ইন্দিয়া/ত্রাইফেদ, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা ত্রাইবেল মীয়ামগী অপাম্বা ঙাক্নবা মখা তানা হোৎনরি।