সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দি.এস.তি.না কার্বোন কেপচর, য়ুতিলাইজেসন অমসুং স্তোরেজ(সি.সি.য়ু.এস.)কী ত্রান্সলেস্নেল রিসর্চ তৌবদা পুক্নিং থৌগৎলি
সি.সি.য়ু.এস. অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগনা নিংথিনা মথৌ তৌবা খোংবু অমা ওইরিবা মালেমগী ওইনা অশেংবা ইনর্জী ইনোবেসন অসি খোংজেল য়াংশিলহন্নবা লৈবাক ২৪ অমসুং য়ুরোপকী য়ুনিয়নকী মালেমগী ওইনা পায়খৎপা খোংথাং অমা ওইরিবা মিশন ইনোভেসন(এম.আই.)গী মশক খংদোক্লবা খ্বাইদগী ইনৌ নৌবা শিংননিংঙাই ওইবা থবকশিংগী মনুংগী অমনি
দি.এস.তি.না হান্না মাংজৌননা এম.আই.গী য়ুখল মরুমদা এম.আই.গী লৈবাক ১৩গা খুৎশম্নদুনা সি.সি.য়ু.এস.কী লমশিংদা আর. অমসুং দি.গী প্রোজেক ১৯দা ফন্দ পীথখ্রে
দি.এস.তি.না অতোপ্পা খুৎশম্নবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা এসেলরেতিং সি.সি.য়ু.এস. তেক্নোলোজীগী মখাদা সি.সি.য়ু.এস.কী লমশিংদা ভারতকী রিসর্চ তৌরিবশিংগী ৱাফমশিং কৌখ্রে। মসিগী খোংথাং অসি পান্দম থম্লিবা ইনৌ নৌবা অমসুং রিসর্চকী থবকশিংদগী সি.সি.য়ু.এস. অসি হেনগৎহন্নবা অমসুং মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা প্রোজেকশিংদা ত্রাঞ্জেস্নেল ফন্দিংদগী কার্বোনদাইওক্সাইদ কেপচর তৌনবা, য়ুতিলাইজেসন অমদি স্তোরেজ (সি.সি.য়ু.এস.)তৌনবগী খুদক্তা তঙাই ফদবা লৈবা অসিদা খুদোং চাবা পীনবনি।
শোক্নিংঙাই ওইদবা অমসুং মমল তাংহল্লোইদবা মালেমগী থাক্কী আর.দি.অমসুং দি.দা ফন্দ পীনবগী পান্দমদা এ.স
20 AUG 2020 2:11PM by PIB Imphal
কার্বোন কেপচর তৌবা, য়ুতিলাইজেসন, অমসুং স্তোরেজ(সি.সি.য়ু.এস.)দা ত্রাঞ্জেস্নেল রিসর্চতা থৱায় য়াওবা রিসর্চ তৌবশিংনা মালেমগী নোংজু-নুংশা হোংবগী খুদোংচাবশিং অসি ফহননা মখোয়গী তেক্নোলোজী অমসুং রিসর্চকী থবকশিংদা অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরে।
সি.সি.য়ু.এস. অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগনা নিংথিনা মথৌ তৌবা খোংবু অমা ওইরিবা মালেমগী ওইনা অশেংবা ইনর্জী ইনোবেসন অসি খোংজেল য়াংশিলহন্নবা লৈবাক ২৪ অমসুং য়ুরোপকী য়ুনিয়নকী মালেমগী ওইনা পায়খৎপা খোংথাং অমা ওইরিবা মিশন ইনোভেসন(এম.আই.)গী মশক খংদোক্লবা খ্বাইদগী ইনৌ নৌবা শিংননিংঙাই ওইবা থবকশিংগী মনুংগী অমনি।
দি.এস.তি.না অতোপ্পা খুৎশম্নবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা এসেলরেতিং সি.সি.য়ু.এস. তেক্নোলোজীগী মখাদা সি.সি.য়ু.এস.কী লমশিংদা ভারতকী রিসর্চ তৌরিবশিংগী ৱাফমশিং কৌখ্রে। মসিগী খোংথাং অসি পান্দম থম্লিবা ইনৌ নৌবা অমসুং রিসর্চকী থবকশিংদগী সি.সি.য়ু.এস. অসি হেনগৎহন্নবা অমসুং মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা প্রোজেকশিংদা ত্রাঞ্জেস্নেল ফন্দিংদগী কার্বোনদাইওক্সাইদ কেপচর তৌনবা, য়ুতিলাইজেসন অমদি স্তোরেজ (সি.সি.য়ু.এস.)তৌনবগী খুদক্তা তঙাই ফদবা লৈবা অসিদা খুদোং চাবা পীনবনি। শোক্নিংঙাই ওইদবা অমসুং মমল তাংহল্লোইদবা মালেমগী থাক্কী আর.দি.অমসুং দি.দা ফন্দ পীনবগী পান্দমদা এ.সি.তি.দা লৈবাক, লম অমসুং লৈবাক মচা তরাতরুক্না পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
এ.সি.তি.না অনৌবা নত্রগা হান্ননা লৈরবা পাইলোৎ নত্রগা দেমোন্সত্রেসনগী খুদোংচানবা মফমশিংদা অপিকপা রিসর্চ প্রোজেক্তগী হৌরগা ইনৌ-নৌবা প্রোজেকশিং থীরি। অনৌবা পাইলোৎ অমসুং দেমোন্সত্রেসনগী খুদোংচাবশিং অসিনা ইন্দস্ত্রীগী সাইজজা দেমো ফেজ নত্রগা দেমো ফেজ অমদা থাক হেনগৎহন্নবগী মঙম অদু লৈহনবদা খুদোংচাহনগনি। প্রোজেক্কী ৱাফম অসি এ.সি.তি. কোল অসিদা য়ামদ্রবদা লৈবাক/লম অহুমদগী ফন্দ পীখিবা তঙাই ফদবা মওংদা মতিক চারবা এপ্লিকান্ত অহুমগী অপুনবা প্রোজেক কন্সোর্তিয়মদগী পীশিনগদবনি। প্রোজেক কন্সোর্তিয়ম খুদিংনা অখন্নবা থীমশিং অসিগী মনুংদা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তা থবক পায়খৎপা ঙম্বা মথৌ তাবা অখং-অহৈশিং লৈগদবনি।
এ.সি.তি.গী অমসুং ওর্গনাইজেসনগী মীহুৎ ১৫ অসিনা মসিগী অহুমশুবগী কোল অসিদা শরুক য়ানবা অমগা-অমগা ফোর্স অসিদা য়াওনবা ৱারেপ লৌখ্রে। ফন্দ খুদিংমক রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তকা লোয়ননা পাইলোৎ অমসুং দেমোন্সত্রেসন প্রোজেক অসিদা তেংবাং পীবা নেস্নেল অমসুং রিজনেল বজেত্তগী ফংহনগনি।
এ.সি.তি. কোল অসি তাঙ্কক অনিগী প্রোসেসনি। অহানবগী তাঙ্কক অসি প্রিৃপ্রোপোজেলশিং, অমসুং অনিশুবা তাঙ্কক্তা মপুং ফাবা প্রোজেক্কী প্রোপোজেলশিং কৌগনি। পি.-প্রোপোজেলগী কোল অসি নবেম্বর ১০, ২০২০ ফাওবা হাংগনি। দিসেম্বর ১০, ২০২০দা অহানবা তাঙ্কক্তা মায় পাক্লবা এপ্লিকান্তশিংনা প্রোসিদ্যুর অসিগী অনিশুবা তাঙ্কক্তা চংনবা এপ্লিকান্তশিং কৌগনি। মপুং ফাবা প্রোপোজেল কৌবা অসি মার্চ ১৫, ২০২১দা লোইশিনগনি। প্রোজেক অসি হৌনবগী তাং অসি সেপ্তেম্বর ২০২১গী অরোইবদনি।
এ.সি.তী.গী অপাম্বা অসি ইনোবেসন অমসুং রিসর্চকী থবকশিংদা শেল পীথনবগী পান্দম থমদুনা সি.সি.য়ু.এস. তেক্নোলোজী অসি য়াংশিলহন্নবা অমসুং মপুং-মরৈ ফাহন্নবগী মথৌ তাব অদুগী খুদোং চাবা ফংহনবনি। এ.সি.তি.না সি.সি.য়ু.এস. য়াংশিলহনবদা চংলিবা তেক্নোলোজিকেল, এনভাইরোন্মেন্তেল, মিশন ইনোবেসন চেলেঞ্জ ৱর্কশোপ(হতসন, ২০১৭) দা মশক খংখ্রবা প্রাইওরিতী রিসর্চ দিরেক্সন্স(পি.আর.দি.) অসি য়াওখিবা অমসুং লাউথোকখিবা প্রোজেকশিং অদু মরুওইনা তরাম্না লৌগনি।
ঙসিফাওবদা এ.সি.তি.গী কোল অনি লৈখ্রে, অহানবা(২০১৬) অসিদা শরুক য়ামিন্নরিবা খুৎশম্নরিবশিং অমসুং য়ুরোপিয়ন কমিশনশিংদগী ফন্দশিং খোমজিনখি অদুগা অনিশুবা কোল(২০১৮) অসি শরুক য়ারিবা নেস্নেল ফন্দিং এজেন্সীশিংখক্তনা ফন্দ পীখি।

Ministry of Science & Technology
DST encourages translational research on Carbon Capture, Utilisation & Storage (CCUS)
CCUS is one of the identified innovation challenges in the Mission Innovation (MI) Programme, a global initiative of 24 countries and the European Union to accelerate the global clean energy innovation in which the Department of Science & Technology (DST) is an active partner
The DST has already funded 19 R&D projects in the area of CCUS under the MI umbrella, partnering with 13 MI countries
The DST has invited proposals from Indian researchers in the area of CCUS under Accelerating CCUS Technologies (ACT) in collaboration with other ACT member countries. This is an initiative to facilitate the emergence of CO2 Capture, Utilisation, and Storage (CCUS) via translational funding of projects aimed at accelerating and maturing CCUS technology through targeted innovation and research activities.
Sixteen countries, regions, and provinces are working together in ACT with the ambition to fund world-class RD&D innovation that can lead to safe and cost-effe
20 AUG 2020 2:11PM by PIB Delhi
Researchers interested in translational research on Carbon Capture, Utilisation, and Storage (CCUS) now have a major opportunity to accelerate and mature their technology and research activities as solutions to the growing problem of global climate change.
CCUS is one of the identified innovation challenges in the Mission Innovation (MI) Programme, a global initiative of 24 countries and the European Union to accelerate the global clean energy innovation in which the Department of Science & Technology (DST) is an active partner. The DST has already funded 19 R&D projects in the area of CCUS under the MI umbrella, partnering with 13 MI countries.
Currently, the DST has invited proposals from Indian researchers in the area of CCUS under Accelerating CCUS Technologies (ACT) in collaboration with other ACT member countries. This is an initiative to facilitate the emergence of CO2 Capture, Utilisation, and Storage (CCUS) via translational funding of projects aimed at accelerating and maturing CCUS technology through targeted innovation and research activities. Sixteen countries, regions, and provinces are working together in ACT with the ambition to fund world-class RD&D innovation that can lead to safe and cost-effective CCUS technology.
ACT is seeking innovative projects that range from smaller research projects to new or already existing pilot and demonstration facility sites. New pilot and demonstration facilities should have potential for upscaling to industrial size either in a demo phase or early commercial phase. Each project proposal has to be submitted by a project consortium consisting of at least three eligible applicants funded by at least three countries/regions participating in this ACT call. Each project's consortium must have the required expertise to undertake research and development within the specified themes.
The 15 ACT member countries and organizations have decided to participate in this third call
and joined forces with each other. All funds will be allocated from national and regional budgets that support research and development as well as pilot and demonstration projects.
The ACT call is a two-stage process. Stage 1 invites pre-proposals, and Stage 2 invites full project proposals. The call for pre-proposals is open until 10th November 2020. By or on 10th December 2020, applicants that are successful in Stage 1 will be invited to enter Stage 2 of the procedure. The call for full proposals will close on 15th March 2021. The targeted start date for projects is end of September 2021.
The intention of ACT is to facilitate the emergence of CCUS by accelerating and maturing CCUS technology through targeted financing of innovation and research activities. ACT will address the technological, environmental, social, and economic challenges required to accelerate CCUS. Projects that incorporate or address the Priority Research Directions (PRDs, link) identified at the Mission Innovation CCUS Challenge Workshop (Houston 2017) will be particularly welcome.
To date, there have been two ACT calls, the first (in 2016), which mobilised funds from participating partners and the European Commission, and the second call (in 2018) was funded by participating national funding agencies only.