উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ-রাস্ত্রপতিনা মীশিং য়াম্বা হেনগৎলকপগী মতুং ইন্না চাউখৎপদা খুদোংচাদবা পীরকপগী মতাংদা চেকশিনৱা হায়খ্রে
উপ-রাস্ত্রপতিনা রাজনিতী দল অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিংনা হীরমশিগী মতাংদা তাকপী তম্বীনবা হায়খ্রে
উপ-রাস্ত্রপতিনা ভারত্তা চৎনদুনা লাক্লবা অপুনবা ইমুংগী চৎনবী অমুক হৌদোক্লসি হায়খ্রে
করিগুম্বা নহাক অসি “দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্দ” ওইরবদি নহাক্কী মথক থোংবনা লৈবাক অসিগী “দেমোগ্রাফিক বোনস” ওইগনিঃ উপ-রাস্ত্রপতি
অহল ওইবশিংবু তাথী তাওইনা তৌবীবসি তাবদা য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওইঃ উপ-রাস্ত্রপতি
সেক্স রেসিওদা অথুবা অহোঙবা লাকপা অসিনা ঐখোয়গী খুন্নাইগী খল কায়হনগনিঃ উপ-রাস্ত্রপতি
উপ-রাস্ত্রপতিনা জেন্দর খায়দোকপা লৈতবা খুন্নাই অমা শেম্লসি হায়রি
পার্লিয়ামেন্ত অমসুং লেজিসলেচরশিংদা নুপীগী মতিক চাবা মফম কল্লসি হায়না হায়খ্রে
আই.এ.পি.পি.দি.গী রিপোর্ত অনি পুথোকখ্রে; “ভারত্তা পোকপদা লৈবা সেক্স রেসিওগী ফিভম” অমসুং “ভারতকী অহল ওইরবা মীওইশিংগী মীশিং: ফিভম অমসুং ঙাক্লৌ পথাপ”
20 AUG 2020 1:31PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম. বেঙ্কয়া নাইদুনা ঙসি মীওই মশিং য়াম্লকপগী মতুং ইন্না চাউখৎপগী লম্বীদা খুদোংচাদবা থেংনবা হেনগনি হায়না হায়খ্রে।
ঙসি ইন্দিয়ন এসোসিএসন ওফ পারলিয়ামেন্তরিয়ানস ফোর পোপ্যুলেসন অমসুং দিবেলপমেন্ত (আই.এ.পি.পি.দি.)না নই-দিল্লীদা “ভারত্তা পোকপদা লৈবা সেক্স রেসিওগী ফিভম” অমসুং “ভারতকী অহল ওইরবা মীওইশিংগী মীশিং: ফিভম অমসুং ঙাক্লৌ পথাপ” হায়বা রিপোর্ত অনি অসি ফোঙবগী থৌরমদা মহাক্না বর্চুএলগী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখি।
মীশিং অমসুং চাউখৎপগী মরমদা মিৎয়েং চংবগীদমক আই.এ.পি.পি.দি. থাগৎলদুনা মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়না মতম পুম্বদা মীশিং অমসুং চাউখৎপগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মশক খংগদবনি” অমসুং অখঙ অহৈশিংনা ভারতকী মীশিং অসি ইং ২০৩৬ ফাওবগী মনুংদা বিলিয়ন ১.৫২ (ইং ২০১১দা ওইরিবা অসিগী শরুক ২৫% হেনগত্তুনা) য়ৌরকপা য়াই হায়বগী ৱাফমসু পনখি।
তঙাই ফদবা সেবা পীবগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা লৈবাক অসিনা মসিগী মীওইগী শরুক ২০%না পোবর্তী লাইনগী মখাদা লৈদুনা অমসুং মসিগা চপ মান্নবা মশিংনা লাইরিক হৈতনা লৈবদগী খুদোংচাবা কয়া থেংনরি হায়খি। হীরম অসিগা মরী লৈননা মীওই খুদিংনা মখয়গী ইমুং মনুংগী ওইনা প্লান্নিং তৌনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহিদা মহাক্কী নিং-খা তম্বা নুমিৎকী ৱা ঙাংবদা অপিকপা ইমুংগী চৎনবী ইনবা মীওই খুদিংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা তেংবাংলি হায়না উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি।
শ্রী নাইদুনা রাজনিতী দল অমসুং মীয়ামগী মীহুৎ শিনবশিংদা মসিগী মরু ওইরবা হিরম অসিদা মিৎয়েং চংদুনা মীয়াম্বুসু খঙহন্নবা হোৎনৌ হায়খি।
ভারতকী মতম কুইনদগী চৎনদুনা লাক্লবা অপুনবা ইমুং মনুংগী চৎনবী অসিসু হৌহৌননা অমুক হৌদোক্লসি হায়রদুনা মহাক্না ঐখোয়গী ইমুং মনুংগী পথাপ অসি অতোপ্পা লমশিংনসু মতৌ তম্নরিবনি হায়খি।
শ্রী নাইদুনা হায়খিবদা ভারতকী অপুনবা ইমুং ওইনা লৈমিন্নবগী পথাপ অসিদা ঐখোয়গী অহল-লমনশিংনা ইকায় খুম্নবগী মফম অমদা লৈ অমসুং মখোয় অসি থকশি-খাসি নাইবা, নাৎ, ইমুংগী ইকায় খুম্নবা অমসুং সমসকরাগী ঙাক শেনবা মীওইশিং ওই হায়খি। অসিগুম্বা ইমুংশিং অসিদা অঙাংশিংনা নুংশিবা, পাম্মুবা, ঙাকপী শেনবীবা, লৌশিং অমসুং অহলশিংনা ঙাক শেনবীদুনা থম্বগী নুংঙাইবা কয়া অমা ফংই হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা অহল লমনশিংবু তাথী তাওই তৌবীবগী পাউ তাবদা মঙোন্দা থৱাই নুংঙাইতবা ফাওই হায়খি। “মসি চৎনবা শুকয়া য়ারোইদবা পথাপ অমনি” হায়না মহাক্না হায়খি অমসুং অঙাংশিংনা মখোয়গী অহল লমনশিংবু নীংথিনা থম্বীবা হায়বসি য়াম্না শেংলবা থৌওং অমনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
শ্রী নাইদুনা অহল ওইরবা মীওইশিংদা মতমগা চানবা অনৌবা মহৈ তম্বীদুনা মপুং ফাবা প্রোফেস্নেল ওইবা পুন্সি অমা হিংদুনা লৈবাক শেমগৎ শাগৎপগী মনুং চলহন্নিংই হায়না হায়খি”। “ঐখোয়না কাওরোইদবদি করিগুম্বা নহাক অসি “দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্দ” ওইরবদি নহাক্কী মথক থোংবনা লৈবাক অসিগী “দেমোগ্রাফিক বোনস” ওইগনি হায়বা অসিনি”, হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা ঐখোয়গী হকশেলগী পথাপ অসিবু নৌনা শেমদোক্তুনা অহল লমনশিংদা অনা লায়েংবগী খুদোংচাবা অমসুং ইন্স্যুরেন্স কবরেজ পীবগী তঙাই ফদবা কয়া অসিদা মিৎয়েং চংদুনা শেমদোকপা তারি হায়না মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা হায়খি।
মতম কুইনদগী ভারত্তা সেক্স রেসিওদা মান্নদবগী খুদোংচাদবা কয়া থেংনদুনা লাক্লিবা অসিগী মরমদা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা সেক্স রেসিও অসি তুমিন্না লৈবা য়াম্না মরু ওইবা হীরম অমনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী খুন্নাইদা পামদবা চৈথেং কয়া পীরক্কনি হায়না হায়খি।
শ্রী নাইদুনা লৈবাক অসিদা অপাম্বা সেক্স ওইহন্নিংবদগী এবোর্সন তৌবগী চৎনবী লৈরক্লিবা অসিগী মতুং ইন্না পি.সি.-পি.এন.দি.তি. এক্ত নীংথিনা চৎনহন্নিংবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি। নুপী ওইবী অঙাংশিংবু পোক্ত্রিঙৈদা হাৎপগী চৎনবী অসি মতম পুম্বগী ওইনা লোইশিল্লসি হায়রগদি জেন্দরগী মতাংদা খেৎনবা থমদবা মতমদা ওইগনি হায়খি।
শ্রী নাইদুনা স্কুলশিংদা মোরেল এজুকেসন তম্বীদুনা মখোয়না চাউরক্লবা মতমদা থৌদাং খঙবা সিতিজন ওইদুনা জেন্দরগী খেৎনবা লৈবসি অরানবনি খনবা ঙমহনগদবনি হায়খি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা অঙাং নুপীমচা খুদিংদা লেম্না মহৈ তম্বা ফঙহনবা অমসুং ফিমেল ফিতিসাইদ অমসুং অউনপোৎ পীবগী চৎনবীদা অথিংবা থম্বগী অহকপা আইন শেমগদবনি হায়খি। নুপীশিংদসু লন-থুমগী মান্নবা শরুক পীদুনা মখওয়বুসু শেন্মিৎলোনগী হীরমদা মপাঙ্গল হাপকদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী নাইদুনা ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্ত অমসুং রাজ্যগী লেজিসলেচর খুদিংদা নুপীশিংগী মতিম চাবা ফম খাকহন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং মসিগী মরু ওইবা হীরম অসিগী মতাংদা রাজনিতী দলশিংনা অথুবা মতমদা য়ানবা অমা পুরক্নবা হোৎননবা হায়খি। মতম কুইনদগী মসিগী হৌদোকপা অসি পন্দুনা লৈরকপা অসি য়াম্না লাইবক থীবনি হায়খি। “নুপীশিংবু চাং মান্নবা থাক্তা থমদ্রবদি লৈবাক্কী চাউখৎপদা য়াম্না থিন্থগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা মীয়ামগী মীহুৎশিং, পোলিসী শেম্বা মীওইশিং, রাজনিতী দলশিং অমসুং লায়রবা, ইবা-পাবা হৈতবা অমসুং জেন্দরগী খেৎনবা থম্বগী সোসিএলগী ওইবা ফত্তবা অয়া অসিবু কোকহনবগী থবক থৌরিবা স্তেকহোলদরশিংদগী অহেনবা মিৎয়েং চংলকপগী তঙাই ফদবা লৈবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হীরম অসিগী মতাংদা রাজ্য সরকারনসু মিৎয়েং চঙহন্নিংই হায়খি।
শ্রী নাইদুনা সেক্স রেসিগী চাং মান্নদবা অমসুং অহল লমনশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মরমদা মীদিয়ানা মিৎয়েং চংনবসু হায়খি।
মহাক্না আই.এ.পি.পি.দি., মসিগী চেয়রমেন অমসুং হান্নগী দেপ্যুতী দাইরেক্তর রাজ্য সভাগী এম.পি. প্রোফঃ পি.জে. কুরিএন অমসুং দাঃ পি.পি. তলৱার, দাঃ সুদেশ নাঙ্গিয়া অমসুং দাঃ জে.এস. য়াদবনচিংবা অখঙ অহৈশিংবুসু মনুং হঞ্জিনবা রিপোর্ত অনি অসি পুথোরকপগী থাগৎপা ফোঙদোকখি।
আই.এ.পি.পি.দি.গী চেয়রমেন অমসুং হান্নগী দেপ্যুতী দাইরেক্তর রাজ্য সভাগী এম.পি. প্রোফঃ পি.জে. কুরিএন অমসুং দাঃ পি.পি. তলৱার, দাঃ সুদেশ নাঙ্গিয়া অমসুং দাঃ জে.এস. য়াদবনচিংবা অখঙ অহৈশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
মখাগী অসি মহাক্কী ৱা ঙাংখিবগী অকুপ্পা ৱারোলনিঃ
ঐহাক্না ইন্দিয়ন এসোসিএসন ওফ পারলিয়ামেন্তরিয়ানস ফোর পোপ্যুলেসন অমসুং দিবেলপমেন্ত (আই.এ.পি.পি.দি.)না “ভারত্তা পোকপদা লৈবা সেক্স রেসিওগী ফিভম” হায়বা লৈবাক্কী মীশিংদা নুপা অমসুং নুপীগী মশিংগী খল কায়বগী মতাংদা পনবা অমসুং “ভারতকী অহল ওইরবা মীওইশিংগী মীশিং: ফিভম অমসুং ঙাক্লৌ পথাপ” হায়বা লৈবাক অসিদা লৈরিবা অহল-লমনশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবা কায়গী মতাং অমসুং মখোয়গী ইথিল পীনবা ৱারোল খরা পনবা রিপোর্ত অনি অসি ফোঙবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
রিপোর্তশিং অসিনা লৈবাক অসিদা থেংনরিবা য়াম্না মরু ওইবা সোসিএলগী হীরমগী মরমদা পল্লি। ঐহাক্না থবক অসি পাঙথোকপদা তেংবাংবগীদমক আই.এ.পি.পি.দি.গী চেয়রমেন অমসুং হান্নগী দেপ্যুতী দাইরেক্তর রাজ্য সভাগী এম.পি. প্রোফঃ পি.জে. কুরিএনবু থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
ঐহাক্না দাঃ পি.পি. তলৱার, দাঃ সুদেশ নাঙ্গিয়া অমসুং দাঃ জে.এস. য়াদবপুসু অতেনবা মতমদা রিপোর্ত অসি লোইশিন্নবা হোৎনবদা তেংবাংবগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
মালেমগী ওইনা চহি ৬০+কী মথক্তা লৈবা মীওইশিংগী মশিং য়াম্বা হেনগৎলক্লি।
জপান, রসিয়া, জর্মনি, য়ু.কে. অমসুং য়ু.এস.এ.দা য়াম্না থুনা অহল ওইরক্লিবা মীওইশিংগী মশিং য়াম্না লৈ অমসুং মসিনা তাকপদি মালেম অসিদা অহল ওইবা মীওইশিংগী হীরমদা খুদোংচাদবা কয়া লৈরে হায়বনি।
মীওই অমনা হিংবগী চাং অসি হৌখিবা দিকেদ খরগী মনুংদা ভারত্তা য়াম্না হেনগৎলক্লে হায়বা তাবসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিনা অহল ওইবা মীওইশিংগী মীশিংসু য়াম্না হেনগৎলক্লি। ঐখোয়গী অহলশিংগী মীশিং অসি ইং ২০৫০ ফাওবগী মনুংদদি মিলিয়ন ৩০০ হেল্লগনি অমসুং মখোয়না অপুনবা মীশিংগী ২০%গী শরুক ওইগনি।
ঐখোয়না মখোয়শিং অসি হকশেল ফনা লৈনবা, খুনাইগা মরী লৈনদুনা লৈনবা, শেলথুমগী হীরমদা তংদু লৈতানা লৈনবা অমসুং কান্নবা থবক পাঙথোকপা ঙমহন্নবা হোৎনগদবনি।
অহল ওইবা মীওইশিংদা তাথী তাওইনা তৌবিরে হায়বগী পাউ তাবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইতে। করিগুম্বা মতাং খরদদি অহল ওইবী নুপীশিংদনা থীনা তৌবা হেল্লি। মেন্তেনেন্স অমসুং ৱেলফিয়ার ওফ পেরেন্তস অমসুং সেনিয়র সিতিজনস এক্ত ২০০৭ লৈনা লৈনা অসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি থোক্লি হায়বসিদা হেন্না নুংঙাইতবা ফাওই। মসি চৎনবা য়াবা থবক নত্তে।
খুন্নাই অমা ওইনা ঐখোয়না অহল-লমনশিংদা য়াম্না থাগৎফম থোকই। মখোয়না হোৎনরকপগী মহৈ অদু ঙসি ঐখোয়না ফংলিবনি। মখোয়বু নীংথিনা থম্বীবা হায়বা অসি ইমুং মনুংগী থৌদাংনি।
ঐখোয়গী অরিবা মতমগী ৱারোল অমা ওইরিবা মানু স্মৃতিনা অসুম্না হায়রম্মিঃ
“করিগুম্বা মীওই অমনা অহল-লমনবু ইকায় খুম্ননা লোয়নরবদি মহাক অদু পুন্সি শাংবা, অফবা মহৈ-মশিং হৈবা, অফাউবা অমসুং মপাঙ্গল লৈবা মীওই অইগনি”।
ঐখোয়না অসিগুম্বা অরিবা ৱাখল্লোন অসিদগী ইথিল লৌগদবনি অমসুং খুন্নাইনা অহল-লমনশিংদা লোয়নবগী থৌওংগী মশক অমা শেমগদবনি।
ভারতকী অপুনবা ইমুং ওইনা লৈমিন্নবগী পথাপ অসিদা ঐখোয়গী অহল-লমনশিংনা ইকায় খুম্নবগী মফম অমদা লৈ অমসুং মখোয় অসি থকশি-খাসি নাইবা, নাৎ, ইমুংগী ইকায় খুম্নবা অমসুং সমসকরাগী ঙাক শেনবা মীওইশিং ওই।
তৌবতবু চাউখৎলকপা অমসুং ইমুং মনুং চাওখৎলকপগী মতুং ইন্না চারোন-শুরোনগী মরক্তা লৈবা অকনবা মরীসু শোন্থরক্লে। পুন্না লৈমিন্নবা ইমুংশিং অসিদা অঙাংশিংনা নুংশিবা, পাম্মুবা, ঙাকপী শেনবীবা, লৌশিং অমসুং অহলশিংনা ঙাক শেনবীদুনা থম্বগী নুংঙাইবা কয়া অমা ফংই।
মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না চহি কুইনদগী চৎনরক্লবা পুন্না লৈমিন্নবগী পথাপ অসি নৌহৌননা অমুক ইনগদবনি। অতোপ্পা লৈবাকশিংনা খুদম ওইনা পীনরিবা চৎনবী অসি ভারত্তা অমুক হৌদোক্কদবনি। তেংবাংনবা অমসুং নুংশিনবা অসিনা মতম পুম্বদা ঐখোয়গী নাৎকী ময়ায়দা লৈদুনা লাক্লি।
অহল-লমনশিংবু নীংথিনা থম্বীবা অসি খুন্নাইগী থৌদাংনি। মসি অমুক হন্না খুন্নাইগী চৎনবী ওইগদবনি।
সরকারনা ভরিসথ পেন্সন বিমা য়োজনা, ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম ফোর সিনিয়র সিতিজনস অমসুং নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর দি হেলথকেয়র ওফ এলদর্লী হায়বা স্কিমশিং হৌদোকপা অমসুং ইনকম তেক্স অমসুং রেলৱে/ফ্লাইৎকী তিকেত্তা দিস্কাউন্ত পীবগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
তৌবতবু মসিদগী হেন্না তৌবগী মথৌ তারি। হিংবগী চাং হেনগৎপা অসিনা মীওই অমনা চহি ৬০গী মতুংদগী মথংগী চহি ১৭-২০ ফাওবা হিংবা ঙম্লগনি।
মীওই কয়া অমনা চহি ৬০ শুরবা ফাওবা থবক তৌবা ঙম্মি অমসুং মখোয়না ফুল তাইম নত্ত্রগা পার্ত তাইমগী থবক তোউবা য়াই। মতমগা চানবা অনৌবা মহৈ তম্বীদুনা মপুং ফাবা প্রোফেস্নেল ওইবা পুন্সি অমা হিংদুনা লৈবাক শেমগৎ শাগৎপগী মনুং চলহন্নিংই।
ঐখোয়না কাওরোইদবদি করিগুম্বা নহাক অসি “দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্দ” ওইরবদি নহাক্কী মথক থোংবনা লৈবাক অসিগী “দেমোগ্রাফিক বোনস” ওইগনি হায়বা অসিনি। ঐখোয়গী হকশেলগী পথাপ অসিবু নৌনা শেমদোক্তুনা অহল লমনশিংদা অনা লায়েংবগী খুদোংচাবা অমসুং ইন্স্যুরেন্স কবরেজ পীবগী তঙাই ফদবা কয়া অসিদা মিৎয়েং চংদুনা শেমদোকপা তারি।
সোসিএলগী ওইবা হীরমশিংদা, মরি মতাগী মীওইশিংখক্ত নত্তনা য়ুম্লোন্নবশিং, লোকেল এন.জি.ও.শিং অমসুং পুলিস্কী মীওইশিংসু হীরম অসিগী মতাংদা খঙহন্দুনা অমসুং ত্রেন তৌদুনা অহল-লমনশিংগী অপাম্বশিং অসি ঙাক শেনবীগদবনি অমসিং মসি মরু ওইনা নুপী ওইবীশিং, শোয়নাইবা অমসুং মতম কুইনদগী নাদুনা লৈরকপশিংগী হেন্না মরু ওইনা লৌগদবনি।
অহল-লমনশিংনা নুংঙাইজবা মীয়ামগী অমসুং খুন্নাইগী মফমশিং শেমগৎপগী তঙাই ফদবা লৈ। মখোয়শিং অসি মতম শাংনা ক্যুদা লেপহল্লোইদবনি অমসুং বেঙ্ককুম্বা মফমদা মখোয়গী তোঙানবা কাউন্তর থমগদবনি।
ঐহাক্না আই.এ.পি.পি.দি.দা মীয়াম্না খল্লবা মীহুৎশিংবু অমসুং মরী লৈনবা স্তেকহোলদরশিংনা মখোয়গী পুন্সিবু নুংঙাইহন্নবা থবক কয়াগী মতাংদা খঙহন্নবা হোৎনহন্নিংই। মসিগী রিপোর্ত অসিনা ঐখোয়গী অহল-লমনশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং মসিগী তুং কোইবা ৱারোইশিন অমা পুরকপদা মিৎয়েং চংগনি হায়বগী ঐঙোন্দা থাজবা লৈ।
আই.এ.পি.পি.দি.গী অনিশুবা রিপোর্ত অসিনা পোকপদা ওইবা সেক্স রেসিও (এস.আর.বি.)গী মরু ওইবা খুন্নাইগী হীরম অমগী মতাংদা পল্লি।
মতম কুইনদগী হৌনা ভারতনা খল কায়বা সেক্স রেসিও থেংনদুনা লাক্লি। মহৌশাগী ওইনা অঙাং পোক্নবা অসিদা নুপীমচা পোকপগী চাং অসি য়াম্না হন্থবা ঐখোয়না উদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নুপামচা ১১০ পোকপা খুদিংগী নুপীমচা ১০০ পোকই। সেন্সস ২০১১না ভারত্তা নুপামচা ১০০০ খুদিংগী নুপীমচা ৯৪০ লৈ হায়বা তাক্লি। মসিগী খল কায়বা রেসিও অসি তুমিন্না লৈবা অথুবা অমনি অমসুং মসিনা খুন্নাইদা পামদবা চৈথেং কয়া পীরকখিগনি।
লৈবাক অসিদা অপাম্বা সেক্স ওইহন্নিংবদগী এবোর্সন তৌবগী চৎনবী লৈরক্লিবা অসিগী মতুং ইন্না পি.সি.-পি.এন.দি.তি. এক্ত নীংথিনা চৎনহন্নিংবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি। নুপী ওইবী অঙাংশিংবু পোক্ত্রিঙৈদা হাৎপগী চৎনবী অসি মতম পুম্বগী ওইনা লোইশিল্লসি হায়রগদি জেন্দরগী মতাংদা খেৎনবা থমদবা মতমদা ওইগনি। মীয়ামগী ৱাখল্লোন শেমদোকপগী তঙাই ফদবা অমা লৈ অমসুং মসি য়ুম য়ুমদগী হৌগদবনি। নুপামচাশিংদা নুপীমচাশিংবু ইকায় খুম্নহনগদবনি।
বেতি বচাও, বেতি পরাও অমসুং সুকন্য সাম্রিধি য়োজনানচিংবা সরকারগী তুং উবা স্কিমশিং অসিনা নুপীমচাশিংবু ঙাকথোক্তুনা থম্বা অমসুং মপাঙ্গল হাপ্পগী হীরমশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চংলি। মসিদগী হেনবা থবক কয়া অমা তৌগদবা ৱাৎলি।
স্কুলশিংদা মোরেল এজুকেসন তম্বীদুনা মখোয়না চাউরক্লবা মতমদা থৌদাং খঙবা সিতিজন ওইদুনা জেন্দরগী খেৎনবা লৈবসি অরানবনি খনবা ঙমহনগদবনি
অঙাং নুপীমচা খুদিংদা লেম্না মহৈ তম্বা ফঙহনবা অমসুং ফিমেল ফিতিসাইদ অমসুং অউনপোৎ পীবগী চৎনবীদা অথিংবা থম্বগী অহকপা আইন শেমগদবনি হায়খি। নুপীশিংদসু লন-থুমগী মান্নবা শরুক পীদুনা মখওয়বুসু শেন্মিৎলোনগী হীরমদা মপাঙ্গল হাপকদবনি। ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্ত অমসুং রাজ্যগী লেজিসলেচর খুদিংদা নুপীশিংগী মতিম চাবা ফম খাকহন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং মসিগী মরু ওইবা হীরম অসিগী মতাংদা রাজনিতী দলশিংনা অথুবা মতমদা য়ানবা অমা পুরক্নবা হায়গনি। নুপীশিংবু চাং মান্নবা থাক্তা থমদ্রবদি লৈবাক্কী চাউখৎপদা য়াম্না থিন্থগনি।
সেক্স রেসিওগী খল য়াম্না মান্নদনা লৈবা জিলাশিং অসিদা মীয়াম্না খল্লবা মীহুৎশিংনা অহেনবা মিৎয়েং চংগদবনি। আই.এ.পি.পি.দি.না নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎপগী মন্ত্রালয় অমসুং নিতি আয়োগকা থবক তৌমিন্নদুনা অমসুং মসিদা মীয়াম্না খল্লবা মীহুতশিংসু য়াওহন্দুনা অসিগুম্বা জিলাশিং অসিদা সেক্স রেসিও অমসুং অতোপ্পা সোসিএল ইন্দিকেতরশিংবু অপাম্বা খলদা থম্বা ঙম্নবা হোৎনগদবনি।
ঐহাক্না আই.এ.পি.পি.দি.বু অসিগুম্বা চাউখৎপগী থবকশিং অসিদা লৈবাক অসিদা পুরকপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্লি। অসিগুম্বা থৌওং কয়া অসিনা অসিগুম্বা খুন্নাইগী হীরমশিং অসি য়েংশিনবদা য়াম্না তেংবাংগনি।
আই.এ.পি.পি.দি.গী মিৎয়েং অসি মীশিং অমসুং চাউখৎপদা লৈবা অসিদা ঐহাক্না হরাওবা ফাওই। ঐখোয়না মীশিং অমসুং চাউখৎপগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মশক খঙগদবনি।
অখঙ অহৈশিংনা ভারতকী মীশিং অসি ইং ২০৩৬ ফাওবগী মনুংদা বিলিয়ন ১.৫২ (ইং ২০১১দা ওইরিবা অসিগী শরুক ২৫% হেনগত্তুনা) য়ৌরকপা য়াই। শহরগী মীশিং অসিনা ইং ২০১১দা ৩১.৮% ওইরম্বা অদুদগী ইং ২০৩৬তা ৩৮.২%দা হেনগৎলকপা য়াই হায়না পানরি।
মীশিং হেনগৎলকপগী মতুং ইন্না চাউখৎপগী হীরমদা অয়েৎপা হেন্না লাক্কনি। নুংঙাইবা পুন্সি অমা হিংনবা শেলথুম হেন্না চংলক্কনি। তঙাই ফদবা সেবাশিং পীবা অমসুং লায়রবগী চাং হন্থহনবা অসি ঐখোয়না অপিকপা ইমুংগী কাঙলোন ইনবা মতমদা ওইথোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহিদা মহাক্কী নিং-খা তম্বা নুমিৎকী ৱা ঙাংবদা অপিকপা ইমুংগী চৎনবী ইনবা মীওই খুদিংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা তেংবাংলি হায়খ্রিবনি অমসুং মসিনা মখোয়না লৈবাক নুংশিবগী চাং তাক্কদৌরিবনি।
রাজনিতী দল অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিংনা হীরমশিগী মতাংদা তাকপী তম্বীনবা থবক লৌখৎকদবনি।
ঐখোয়গী লৈবাক অসি চাউখৎহন্নবা হোৎনবদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনগদবা লৈরি। আই.এ.পি.পি.দি.গুম্বা ওর্গনাইজেসন অসিনা হীরমশিং অসিগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা থৌরাং কয়া য়াৎকদবনি।
মসিগী মতাংদা তঙাই ফদবা অসি স্তেকহোলদরশিংনা মীয়াম্না খল্লবা মীহুৎশিং য়াওনা খোঙফম চেৎনা থবক তৌবা অসিনি। পারলিয়ামেন্তকী মীওইশিংনা হায়রিবা থবকশিং অসি নীংথিনা পাঙথোক্কদবনি।
মীয়ামগী মীহুৎশিং, পোলিসী শেম্বা মীওইশিং, রাজনিতী দলশিং অমসুং লায়রবা, ইবা-পাবা হৈতবা অমসুং জেন্দরগী খেৎনবা থম্বগী সোসিএলগী ওইবা ফত্তবা অয়া অসিবু কোকহনবগী থবক থৌরিবা স্তেকহোলদরশিংদগী অহেনবা মিৎয়েং চংলকপগী তঙাই ফদবা লৈবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হীরম অসিগী মতাংদা রাজ্য সরকারনসু মিৎয়েং চঙহন্নিংই। লৈবাক অসিনা থুনা চাউখৎকে হায়রবদি থবকশিং অসি লানগী পথাপ্তা পাঙথোক্কদবনি।
অহানবদা তৌফম থোকপা ওইনা মখোয়না হায়রিবা স্কিম অমসুং প্রোগ্রামশিং অসি সরকারনা মশক খঙদোক্লবা এস্পিরেস্নেল জিলা ১১০দগী থবক অসি হৌহন্নিংই।
ঐহাক্না আই.এ.পি.পি.দি., মসিগী চেয়রমেন প্রোফঃ পি.জে. কুরিএন অমসুং মহাক্কী কাংবুশিংবু থবকশিং অসিগী থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
থাগৎচরি!
জয় হিন্দ!

Vice President's Secretariat
Vice President cautions about development challenges as population size increases
VP asks political parties & people’s representatives to educate the people on the issue.
Vice President calls for the revival of India’s traditional joint family system
If young are the ‘Demographic Dividend’, seniors are ‘Demographic Bonus’ for the nation’: Vice President
Extremely distressed by reports of neglect, abandonment or abuse of the elderly: VP
Skewed sex ration will adversely affect the stability of our society: VP
VP calls for the creation of a society that is free from all forms of gender discrimination
Calls for adequate reservation for women in Parliament and state legislatures
Releases two reports of the IAPPD;‘Status of Sex Ratio at Birth in India’ and ‘Elderly Population in India: Status and Support Systems’
20 AUG 2020 1:31PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M Venkaiah Naidu today cautioned that development challenges will become more difficult to resolve as the population size increases.
He was addressing the gathering virtually after releasing two reports; ‘Status of Sex Ratio at Birth in India’ and ‘Elderly Population in India: Status and Support Systems’, brought out by the Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD) in New Delhi today.
Lauding IAPPD for its focus on population and development, he said: “We must all recognize the connection between population and development” and referred to the projections made by experts that India’s population is expected to grow to 1.52 billion by 2036 (by 25 per cent with reference to 2011).
Referring to the delivery of basic services, he said the country was facing many challenges with 20 per cent of population below the poverty line and an equal proportion illiterate. In this context, he stressed the need for people to plan their families. As Prime Minister Narendrabhai Modi had said in his Independence Day speech last year that those who follow the policy of small family contribute to the development of the nation, the Vice President said.
Shri Naidu asked political parties and people’s representatives to focus on this vital issue and educate the people.
Calling for the revival of India’s age-old joint family system, he said that our family system must serve as a model for other countries to emulate.
Shri Naidu observed that in India’s traditional Joint family system, our elders enjoyed a place of reverence and they were the custodians of righteousness, traditions, family honour and samskara. He added that in joint families, children enjoy the tender care, love, affection, patronage, wisdom and guidance of the older generations.
The Vice President said that he was extremely distressed by reports of neglect, abandonment or abuse of the elderly. ‘This is a completely unacceptable trend’, he said and added that it is the sacred duty of the children to take care of the elderly in their families.
Shri Naidu called for equipping our elderly population with new age skills so they may lead fuller professional lives and keep contributing to nation building.We must remember that if young are the ‘Demographic Dividend’, seniors are ‘Demographic Bonus’ for the nation’, he added.
The Vice President underscored the need to reorient our health system to address the specific needs of the elderly by providing medical benefits and ensuring insurance coverage.
Expressing concern that India has been grappling with a skewed sex ratio for a long time, Shri Naidu said that the sex ratio was a silent emergency and had serious consequences that will adversely affect the stability of our society.
Shri Naidu called for the strict enforcement of the PC-PNDT Act in light of the sex selective abortions that happen in the nation. He emphasized that the only way to end the menace of female foeticide is to create a society that is free from all forms of gender discrimination.
Shri Naidu called for moral education in schools so that children grow up to be responsible and sensitive citizens who view gender discrimination as immoral.
The Vice President called for strict implementation of laws banning female foeticide and dowry, while ensuring free and compulsory education for all girl children. He said that women must be given an equal share in the property so that they are economically empowered.
Shri Naidu said that we must also ensure adequate reservation for women in the Parliament and all state legislatures and urged all political parties to arrive at a consensus at the earliest on this important issue. He said it was unfortunate that the proposal was pending for a long time. “Country’s progress will be hampered if women are not empowered politically”, he added.
The Vice President stressed the need for greater attention from public representatives, policy planners, political parties and other important stakeholders on eradicating poverty, illiteracy and social evils like gender discrimination. He also wanted all State Governments to pay greater attention to these issues.
Shri Naidu urged the media to focus on issue of skewed sex ratio and the problems of the elderly.
He also appreciated the IAPPD, its chairman and former Deputy Chairman, Rajya Sabha, Prof. P.J. Kurien and experts Dr P.P. Talwar, Dr Sudesh Nangia and Dr J.S. Yadav, for bringing out the two insightful reports.
The Chairman of IAPPD and the former Deputy Chairman of Rajya Sabha, Prof. P.J. Kurien, the Secretary of IAPPD, Shri Manmohan Sharma, Dr Sudesh Nangia, Dr Prem Talwar and others were present on the occasion.
The following is the full text of the speech:
I am delighted to release two reports of Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD), “Status of Sex Ratio at Birth in India”, that speaks of the imbalance in the number of females and males in the population and “Elderly Population in India: Status and Support Systems”, highlighting the issues of the elderly population in the country and making some useful recommendations to improve their plight.
The reports cover two very important social issues being faced by the country today. Let me congratulate IAPPD and its Chairman Prof. P.J. Kurien, former Deputy Chairman, Rajya Sabha for taking up these issues and involving elected representatives in their advocacy.
I also congratulate the experts Dr P.P. Talwar, Dr Sudesh Nangia and Dr J.S. Yadav for putting in a tremendous amount of effort to complete this detailed study within a short period.
My dear brothers and sisters,
Globally the number of people above the age of 60+ years is on the rise.
Countries like Japan, Russia, Germany, UK and USA have populations that are ageing fast, indicating that the world has several challenges related to the ageing population.
It is indeed a matter of great satisfaction that life expectancy in India has gone up substantially during the past few decades. This has led to an increase in the proportion of the elderly population. Our elderly population is likely to be more than 300 million in 2050 and shall constitute almost 20 % of the population.
We must ensure that our elderly remain healthy, socially engaged, financially secure and productive.
I feel extremely distressed when I come across reports of neglect, abandonment or abuse of the elderly. In some instances, the situation is even worse for elderly women. It pains me greatly to note that such incidents are occurring in spite of legislations like the Maintenance and Welfare of Parents and Senior Citizens Act 2007. This is a completely unacceptable trend.
As a society, we owe the elderly a great debt of gratitude. It is the fruit of their resolve and hard work that we enjoy today. The responsibility of ensuring their well-being lies largely with the family.
It should be remembered that we are a civilization that has always accorded respect to the elderly. We have always given the most esteemed and respectful positions in the society to our elders. The way a society treats its senior citizens is a reflection of its culture and ethos.
Manu Smriti, one of our ancient texts has this statement:
“If one serves the elderly with devotion, he or she is blessed with long life, sound education, fame and strength”.
We should take inspiration from these ennobling thoughts from the past and shape societal response to the elderly.
Under our traditional Joint family system, our elders enjoy a place of reverence. They are the custodians of righteousness, traditions, family honour and samskara.
However, with rapid proliferation of nuclear families coupled with urbanization, inter-generational bonding has weakened. In joint families, children enjoy the tender care, love, affection, patronage, wisdom and guidance of the older generations.
This is the reason why we must promote and preserve the age-old joint family system. India should revive its traditional family system and stand as a model for other countries. The values of share and caring have always been at the core of our culture.
Taking care of elderly is also a societal responsibility. This must become the societal norm once again.
I am glad that the government has initiated many schemes like Varishtha Pension Bima Yojana, Integrated Programme for Senior Citizens and National Programme for the Healthcare of Elderly, apart from giving concessions in income tax and railways/ airlines travel, for the welfare of the elderly.
But much more needs to be done. Thanks to improvement in life expectancy, the elderly now live for 17 - 20 years beyond the age of 60.
Many remain professionally active for years after they turn 60 and may work full time or part-time. We must therefore consider equipping our elderly population with new age skills so they may lead fuller professional lives and keep contributing to nation building.
We must remember that if young are the ‘Demographic Dividend’, seniors are ‘Demographic Bonus’ for the nation. There is an urgent need to reorient our health system to address the specific needs of the elderly by providing medical benefits and ensuring insurance coverage.
On the social front, apart from relatives, the neighbours, local NGOs and the police need to be sensitized and trained to look after the social and emotional needs of the elderly, more so of single women, the differently abled and those suffering from morbid conditions.
There is also a need to develop elderly- friendly public and community spaces. The elderly should not be made to stand in queue for long time and separate counters should be set up for them in places like banks.
I urge IAPPD to sensitize the elected representatives to advocate these issues with the concerned stakeholders for making life of senior citizens happy and productive. I am sure that this very insightful report will go a long way in highlighting the challenges being faced by our elderly and in finding suitable and sustainable solutions to these.
The second report of the IAPPD pertains to another very important social indicator, the sex ratio at birth (SRB).
For a long time, India has been grappling with a skewed sex ratio. We find that number of girl children born is much less than what is the general or natural norm. We, in our country have more than 110 male babies born for every 100 female babies. Census 2011 said that India had 940 females for every 1000 males. This skewed sex ratio is a silent emergency and has serious consequences that will adversely affect the stability of our society.
In spite of the strict enforcement of the PC-PNDT Act, we come across reports of sex selective abortions. The only way to end this menace is to create a society that is free from all forms of gender discrimination. There is a need to change the mind-set of the people and this should begin at home. Boys must be made to treat girls with respect and courtesy.
The visionary schemes of the government such as BetiBachao, BetiPadao and Sukanya SamridhiYojna have brought into sharp focus the need to protect and promote girl children. But a lot more needs to be done.
Moral education should be imparted in schools to children so that they grow up to be responsible and sensitive citizens who view gender discrimination as immoral.
There must be strict implementation of laws banning female foeticide and dowry, while ensuring free and compulsory education for all girl children. Women must be given an equal share in the property so that they are economically empowered. We must also ensure adequate reservation for women in the Parliament and all state legislatures and I urge all political parties to arrive at a consensus at the earliest on this important issue. Country’s progress will be hampered if women are not empowered politically.
Districts with larger imbalances in sex ratios should receive greater attention from elected representatives. IAPPD should work with Ministry of Women and Child Development and Niti Aayog to involve elected representatives in such districts to bring balance in the sex ratio and other social indicators.
I appreciate IAPPD for the role it plays in the developmental activities of the country. Studies like these and their recommendations will go a long way addressing vital societal issues.
I am happy to note that the focus of IAPPD is on population and development. We must all recognize the connection between population and development.
Experts have projected that India’s population is expected to grow to 1.52 billion by 2036 (by 25 per cent with reference to 2011). The urban population is projected to grow to 38.2 per cent by 2036 from 31.8 per cent in 2011.
As the population size increases, the development challenges become more intractable and difficult to resolve. We may need much more financial resources to ensure a reasonable quality of life. Delivery of basic services and reduction in poverty levels becomes possible if we can encourage families to adopt a small family norm. As Prime Minister Narendrabhai Modi had said in his Independence Day speech last year that those who follow the policy of small family contribute to the development of the nation and that it is an “expression for their love for the nation.”
Political parties and people’s representatives should focus on this vital issue and educate the people.
There are innumerable development challenges in our country. Organizations like IAPPD must create greater awareness of these issues and possible strategies to address them.
What is required is committed,concerted action by all the stakeholders including the elected public representatives. Parliamentarians must provide enlightened, well informed leadership for these actions.
I would like to stress the need for greater attention from public representatives, policy planners, political parties and other important stakeholders on eradicating poverty, illiteracy and social evils like gender discrimination. These issues need to be tackled on a war footing for the country to make faster progress.
As a priority, I suggest that they should work on the programs and schemes in 110 aspirational districts identified by Government of India.
Once again, I congratulate IAPPD, its Chairman Prof. P.J. Kurien and team members for their work.
Thank You!
Jai Hind!