ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧିନସ୍ଥ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ
• ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରୁ 19ଟି ସମନ୍ଵିତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟାରମ୍ଭ କରିବେ
18 AUG 2020 4:58PM by PIB Bhubaneswar
ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ତଥା ସମୟୋଚିତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 19ଟି ସମନ୍ଵିତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହି ସମନ୍ଵିତ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଆଇଆରଓ)ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ ।
ଏହି ଆଇଆରଓ ଯେଉଁ ମାନବ ଓ ଅର୍ଥ ସମ୍ବଳକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ସେଗୁଡିକ ହେଲା 10ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ(ଆରଓଏଚକ୍ୟୁ ଡିଭିଜନ), ଭାରତୀୟ ଜଙ୍ଗଲ ସର୍ଭେର 4ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ଜାତୀୟ ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷର 3ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଚିଡିଆଖାନା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ 4ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ବନ୍ୟାପ୍ରାଣୀ ଅପରାଧ ବ୍ୟୁରୋର 5ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ 3ଟି ଉପଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ।
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ଆଇଆରଓ ମୁଖ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର
(i)
ଶିଲଂ
ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ, ତ୍ରିପୁରା
(ii)
ରାଞ୍ଚି
ଝାଡଖଣ୍ଡ, ବିହାର
(iii)
ଭୁବନେଶ୍ଵର
ଓଡିଶା
(iv)
ବେଙ୍ଗାଲୁର
କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ଗୋଆ, ଲାକ୍ଷାଦୀପ
(v)
ଚେନ୍ନାଇ
ତାମିଲନାଡୁ, ପୁଡୁଚେରୀ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦୀପପୁଞ୍ଜ
(vi)
ଲକ୍ଷ୍ନୌ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
(vii)
ଭୋପାଳ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
(viii)
ନାଗପୁର
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
(ix)
ଚଣ୍ଡିଗଡ
ଚଣ୍ଡିଗଡ, ହରିୟାଣା, ପଞ୍ଜାବ
(x)
ଡେରାଡୁନ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
(xi)
ଜୟପୁର
ରାଜସ୍ଥାନ, ଦିଲ୍ଲୀ
(xii)
ଗାନ୍ଧିନଗର
ଗୁଜରାଟ, ଡମନ ଓ ଡିଉ, ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଳି
(xiii)
ବିଜୟୱାଡା
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ
(xiv)
ରାୟପୁର
ଛତିଶଗଡ
(xv)
ହାଇଦ୍ରାବାଦ
ତେଲଙ୍ଗାନା
(xvi)
ସିମଲା
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
(xvii)
କୋଲକାତା
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ସିକ୍କିମ
(xviii)
ଗୌହାଟୀ
ଆସାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
(xix)
ଜମ୍ମୁ
ଲଦାଖ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର
ଏହି ଆଇଆରଓର ମୁଖ୍ୟଙ୍କୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଧିକାରୀ କୁହାଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଇଆରଓ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ତତ୍ଵାବଧାନରେ ରହିବ । ଏଗୁଡିକ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଆଞ୍ଚଳିକ ୟୁନିଟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
All regional offices of the Ministry brought under one roof
19 Integrated Regional Offices to start functioning from 1st October
18 AUG 2020 4:58PM by PIB Delhi
With a view to achieving outcomes related to the mandates of Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC) in an improved, timely and effective manner, and for this purpose to further enhance its outreach to stakeholders, undertake coordinated action and optimize the utilization of available resources, MoEFCC has approved establishment of 19 Integrated Regional Offices (IROs) of the MoEF&CC. These IROs will start functioning from October 1st, 2020.
The IROs will be established though redeployment of human and other resources available with 10 Regional Offices of ROHQ Division, 4 Regional Offices of Forest Survey of India (FSI), 3 Regional Centre of National Tiger Conservation Authority (NTCA), 4 Regional Offices of Central Zoo Authority (CZA) and 5 Regional Offices & 3 Sub-regional Offices of Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) in an integrated manner, and their further strengthening. Thus, each IRO shall have representation from existing Regional Office/Regional Centre of MoEF&CC, FSI, NTCA, CZA and WCCB as available to them from time to time.
The headquarters and jurisdictions of the 19 IROs will be as under:
Sl. No.
Headquarter of IRO
States and UTs under jurisdiction
(i)
Shillong
Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura
(ii)
Ranchi
Jharkhand, Bihar
(iii)
Bhubaneswar
Odisha
(iv)
Bengaluru
Karnataka, Kerala, Goa, Lakshadweep
(v)
Chennai
Tamil Nadu, Puducherry, A&N Islands
(vi)
Lucknow
Uttar Pradesh
(vii)
Bhopal
Madhya Pradesh
(viii)
Nagpur
Maharashtra
(ix)
Chandigarh
Chandigarh, Haryana, Punjab
(x)
Dehradun
Uttarakhand
(xi)
Jaipur
Rajasthan, Delhi
(xii)
Gandhi Nagar
Gujarat, Daman & Diu, Dadra & Nagar Haveli
(xiii)
Vijayawada
Andhra Pradesh
(xiv)
Raipur
Chhattisgarh
(xv)
Hyderabad
Telangana
(xvi)
Shimla
Himachal Pradesh
(xvii)
Kolkata
West Bengal, Sikkim
(xviii)
Guwahati
Assam, Nagaland, Arunachal Pradesh
(xix)
Jammu
Ladakh, Jammu & Kashmir
The head of each of the IRO will be called “Regional Officer” of MoEF&CC. Each of the above 19 Integrated Regional Offices (IROs) shall work as an integrated regional unit of the MoEF&CC in achieving the outcomes related to the mandate of theMinistry.