Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Atma Nirbhar Bharat Scheme for Migrants - A holistic perspective
18 AUG 2020 8:34PM by PIB Delhi
Amidst the outbreak of novel coronavirus (COVID-19) crisis in the country, the Government of India had announced various economic measures under the AtmaNirbhar Bharat Package (ANBP) in the middle of May 2020 for migrant workers across the country. Pursuant to this, the Department of Food & Public Distribution had allocated a total quantity of about 8 Lakh MT of foodgrains to all States/UTs which was communicated to all States/ UTs on 15th May 2020 under the “AtmaNirbhar Bharat Scheme (ANBS)” to help mitigate the food-security requirements of migrant/stranded migrants across the country. This scheme specially provided to cover all such persons who wereneither covered under the National Food Security Act (NFSA) nor under any other State PDS scheme or were not able to access PDS foodgrains for any reason, during the unprecedented COVID-19 situation.
The number of inter-state migrants was not documented anywhere but as a matter of abundant precaution and taking into account the extensive media coverage, a very liberal estimate of about 8 Crore migrants/stranded migrant persons across the country was made. The intention was to provide adequately for all eventualities so that the allocation did not fall short of the requirement. It needs to be emphasized thatno data on actual or estimated number of such persons across the country was available with either the Central Government or the State Governments. In fact, the scale of the problem, as got highlighted in the media, was such that it required a compassionate and generous response from the Government so that no one was left out.
Accordingly, the Department of Food & Public Distribution had liberally allocated a quantum of foodgrains to cover maximum migrants/stranded migrants in the country. In order to ensure that there was uniform availability of foodgrains, each state was allocated additionalfoodgrains aggregating to 10% of the nearly 81CroreNFSA population in the country. Thus, Food Department allocated about 4 LMT food-grain per month and a total of 8 LMT for a period of two months i.e. May and June 2020.This was sufficient to cover about 8 crore migrant/ stranded migrants,if at all that was the number in reality.Further, States/UTs were given complete freedom to identify and distribute this additional ration to anyone who did not possess any ration card or was not able to access foodgrains due to crisis, and were requested to develop suitable mechanisms for the identification of persons and subsequent distribution of free foodgrains to them. Further, this Department of Food & Public Distribution regularly interacted with States/UTs and also proactively clarified to all States/UTs that besides migrants/stranded migrants, the distribution of free food-grains under AtmaNirbhar Bharat Scheme(ANBS) can also be done to all such persons, who do not have NFSA/State ration cardor its details.
During implementation of AtmaNirbhar Bharat Scheme (ANBS), the Food & Civil Supplies Departments in all States/UTs made rigorous efforts to identify maximum number of migrants/stranded migrants in their States/UTs such as persons in transit, quarantine centers,labour camps, construction sites, etc. and also took support from their counterpartsin Labour Departments, district administrations, civil society, NGOs, etc. and thus based on the identification/ surveys the States/UTs combined had indicated an estimated figure of about 2.8 Crore migrants/stranded migrants whocould be potentially benefitted from the distribution of free foodgrains under the ANB Scheme and mobilized all resources on a war-footing to distribute the freefoodgrains to all such persons, not only through the Fair Price Shops (FPSs) but also through special distribution centers across major roads & highways, quarantine centers, shelter homes, labour camps, etc. and through use of mobile vans to reach out to maximum number such persons wherever they were.
The AtmaNirbhar Bharat Scheme (ANBS) was announced in the middle of May 2020,and after the identification of such migrants/stranded migrants by States and UTs, a total of about 6.38 LMT foodgrains was lifted by States/UTs based on their own initial estimates which was also liberal and driven by their sense of abundant pre-caution so that no migrant/stranded migrant got left out.While this exercise was going on, many States/UTs later informed that a majority of such migrant persons had already left their States/UTs and had moved back to their home States/UTs, where they may be having access to either NFSA or State PDS foodgrains. Thus, the lifted quantity of 6.38 LMT of foodgrainscould not be completely utilised/distributed. As a result, States/UTshad distributed only about 2.3 LMT foodgrains by end of June,2020. However as per requests received from many States/UTs, the distribution period of the already lifted foodgrains was extended by another two months i.e. up to 31st August 2020, in order to providethe States/UTs adequate opportunity to cover maximum number of migrants/stranded migrants.
As per reports available up to 17th August 2020, out of total 6.38 LMT lifted foodgrains, a total of about ­­­2.49 LMT (39%) foodgrains have been distributed by the States/UTs under the scheme to identified migrants/stranded migrants.With the distributiongoing on until 31st August 2020, it is expected that some more migrant persons may benefit from free foodgrains under ANBS by then. The low utilization clearly confirms that the actual number of migrant workers was actually much less and if they had returned to their home states then they were already covered either under NFSA or State Ration Card scheme.
Further, it is also relevant to mention that besides distribution of free food-grains under ANBS, some of the States like Uttar Pradesh,Bihar, Tripura, Manipur, J&K have also issued new ration cards after March, 2020 to beneficiaries, not covered earlier,adding nearly 45 Lakh, 15 Lakh, 25,000, 10,000, and 35,000 persons respectively to regularly receive subsidised quota foodgrains under the NFSA/PMGKAY. This means about 60.70 lakh additional persons got covered during this period who were not covered earlier as they were outside the state and on return got new cards made. And this number could easily be added to the 2.51 crore migrants who got coverage under ANBP, raising the number of actual beneficiaries to 3.81 crore on a monthly basis. Besides, many States/UTs have drawn subsidised foodgrains from the Open Market Sales Scheme (OMSS) and have provided the same to various civil societies, NGOs, district administrations to deliver either food-kits/ cooked meals/ etc. to many more migrants who needed food assistance during the time of utmost crisis. States have also used SDRF resources in the initial period to cater to food requirement of migrants/stranded migrants.
NFSA covers nearly 81 Crore persons and Some States/UTs’own scheme including tide over foodgrains coveringadditional20 Crore persons. Thus, after covering more than100 Crore persons under PDS through NFSA and State/UTs’ own scheme, the provision for additional8 Crorepersons was deliberately on the liberal side and the moderate utilization clearly shows thatthe actual number of inter-state migrants was much less than anticipated earlier.This also shows that provision was more than sufficient and did not fall short of requirement of migrants/stranded migrants. The interpretation that 8 Crore migrant actually existed, and should have been served is thus not a correct interpretation of facts.Also, it should be a matter of further satisfaction that this number turned out to be much less at 2.33Crore in May and another 2.37 Crore in June, falling in the range of assessment made by the State/UTs by the end of May,2020 reflecting aindicative figure of 2.80 crore. In addition, 60.70 lakh additional persons were covered after March, 2020 who after returning to states are getting regular ration under NFSA/PMGKAY and therefore, the number of 8 Crore persons should not to be construed as the real target and underperformance of ANBP. The fact that even after the extension of the distribution time of the already lifted quantity of food-grains by the States/UTsto July and August, 2020, only over 21 lakh beneficiaries could be covered in July by all states and about 6 lakh beneficiaries in August, is an indication that all migrants/stranded migrants have been covered and the ANB scheme has served the purpose for which it was brought out.It should, therefore, be seen as success of this timely intervention rather otherwise.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
মাইগ্রেন্তশিংগী অত্মা নির্ভার আরত স্কিম – অচৌবা মীৎয়েং অমা
18 AUG 2020 8:34PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা কোরোনাভাইরস (কোবিদ-১৯)গী লায়চৎনা খুদোংথীবা থোকহল্লিঙৈ চৈরক অসিদা, ভারত সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিগীদমক ২০২০গী মে থাগী ময়াই চল্লকপদা অত্মা নির্ভার ভারত পেকেজ (এ.এন.বি.পি.)কী মখাদা তোঙান তোঙানবা শেন্মীৎলোনগী ওইবা খোঙথাংশিং লাউথোকখ্রে। মসিগী মখা তারকপা ওইনা, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংগী মথৌ তারিবা ফুদ সেক্যুরিতী ফংহনবদা মতেং পাংনবা “অত্মানির্ভার ভারত স্কিম (এ.এন.বি.এস.)”কী মখাদা মে ১৫, ২০২০দা লাউথোকখিবা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা পুন্না চেং এম.তি.লাখ ৮রোম ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগনা পীথখ্রে। স্কিম অসিনা খম থেংনা ৱারবা কোবিদ-১৯গী ওইরিবা ফীভম অসিদা মনুংদা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত (নফসা) নত্রগা অতোপ্পা স্তেৎ পি.দি.এস. স্কিম অমত্তগী মখাদা লৈতবা নত্রগা পি.দি.এস.কী চেং ফংদ্রবা মীওই পুম্নমকপু অখন্ননা কোনশিল্লি।
ইন্তর-স্তেৎ মাইগ্রেন্তশিংগী মশিং অসি মফম অমত্তদা মশিং থিহৌদে অদুবু মাংজৌননা লৌখৎপা খোঙথাং ওইনা অমসুং পাক শন্না মিদিয়াদা উৎলিবা অদি য়েংলগা চাউরাক্না লৈবাক অসিদা মাইগ্রেন্ত/পান্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত কোতি ৮ রোম লৈরম্বা য়াই হায়না পান্নরি। খোঙথাং অসিনা পীথারক্লিবা অসিনা মথৌ তারিবা অদু ৱাৎতনা ফংহন্নবা মরাং কায়না শিল্লি। খঙজিনবা য়াবদি কেন্দ্র সরকার নত্রগা রাজ্য সরকার অমত্তদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা অসিগুম্বা মীওইশিং অসিগী অচুম্বা নত্রগা চাউরাকপা মশিংগী দেতা লৈখিদে। তশেংবদি মিদিয়াদা উৎলিবা সমস্যা অসিগী মতুং ইন্না সরকারনা পুকচেল শেংনা মীনুংশিগা লোয়ননা কনাগুম্বা অমদা চিথহৌদনবা হোৎনবা মথৌ তাখি।
মখা তারকপা ওইনা, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং পুম্নমক কোনশিনবা ঙম্নবা থৌ তাবা চেং চপ চান্না পীথখ্রে। চেং চপ মান্ননা ফংহন্নবা রাজ্য অমমমদা লৈবাক অসিগী নফসাগী মশিং কোতি ৮১ অসিগী চাদা ১০%গী অহেনবা চেং পীথখি। অসুম্না ফুদ বিভাগনা থা অমগী চেং এল.এম.তি. ৪ রোম অমসুং থা অনি হায়বদি মে অমসুং জুন ২০২০গী অপুনবা এম.এল.তি. ৮ পীথখ্রে। করিগুম্বা মাইগ্রেন্ত/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংগী মশিং অসি তশেংনা কোতি ৮রোম ওইরবদি মসিনা মরাং কায়না কোন্নগনি। মখা তানা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা খুদোংথিবা অসিনা মরম ওইদুনা কনাগুম্বা রসন কার্দ পায়দবা নত্রগা চেং ফংদ্রবা মীওইশিং খঙদোক্তুনা অমসুং অহেনবা রসন অসি য়েন্থোকপগী হকশিং পীরি অমসুং মীওইশিং অসি খঙদোক্নবা চন্নবা পাম্বৈশিং লৌখৎনবা অমসুং মখোয়দা চেং অসি লেম্না য়েন্থোক্নবা খঙহনখি। মখা তানা ফুদ এন্দ দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা চাং নায়না পাও ফাওনরি অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা খঙহনখি মদুদি মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংগী মথক্তা, অত্মানির্ভার ভারত স্কিম (এ.এন.বি.এস.)কী মখাদা নফসা/স্তেৎ রসন কার্দ পায়দবা মীওই পুম্নমক্তসু চেং লেম্না য়েন্থোক্কদবনি।
অত্মা নির্ভার ভারত স্কিম (এ.এন.বি.এস.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরিঙৈদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কী ফুদ এন্দ সিবিল সপ্লাইস বিভাগশিংনা মখোয়গী রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ত্রাঞ্জিৎতা, ক্বারেন্তিন সেন্তরশিংদা, লেবর কেম্পশিংদা, কনস্ত্রকসন সাইৎশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগুম্বা মাইগ্রেন্তশিং/ পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংগী মশিং খঙদোক্নবা কন্না হোৎনরি অমসুং লেবর বিভাগশিং, দিস্ত্রিক্ত এনমিনিস্ত্রেসনশিং, সিবিল সোসাইতি, এন.জি.ও.শিংদগী মতেং লৌখি অমদি অসুম্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী খঙদোক্লিবা/সর্ভেশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা এ.এন.বি. স্কিমগী মখাদা লেম্না চেং ফংবা য়াবা মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংগী মশিং অসি কোতি ২.৮ রোম ওইরি হায়না উৎখি অমসুং রিসোর্স পুম্নমক পুনশিন্দুনা অসিগুম্বা মীওইশিংদা ফিয়র প্রাইস শোপশিং (এফ.পি.এস.শিং) খক্তগী খুত্থাংদা নত্তনা মরু ওইবা লম্বীশিং অমসুং হায়ৱেজশিং, ক্বারেন্তিন সেন্তরশিং, শেল্তর হোমশিং, লেবর কেম্পশোংগী অখন্নবা দিস্ত্রিব্যুসন সেন্তরশিংগী খুত্থাংদা চেং লেম্না য়েন্থোক্নবা অথুবদা থৌরাং লৌখৎলি অমসুং অসিগুম্বা মীওইশিং মখোয়না লৈরিবা মফমশিংদা মোবাইল ভেন শীজিন্নদুনা ফংহন্নবসু হোৎনরি।
অত্মা নির্ভার ভারত স্কিম (এ.এন.বি.এস.) অসি ২০২০গী মেগী ময়াই চল্লকপদা লাউথোকখি অমসুং অসিগুম্বা মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং অসি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা খঙদোক্লবা মতুংদা মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং অমত্তা ৱাৎহৌদনবা থৌরাংশিংগা লোয়ননা অপুনবা চেং এল.এম.তি ৬.২৮ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না চিংখি। অমরোমদা খোঙথাং অসি লৌখৎলিঙৈদা, রাজ্য/য়ু.তি. কয়ানা অসিগুম্বা মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং অয়াম্বনা মখোয়গী রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং থাদোক্তুনা মরমদমদা হনখ্রে মফমশিং অদুদা মখোয় নফসা নত্রগা স্তেৎ পি.দি.এস.কী চেং ফংলমগনি হায়না ফোঙদোকরক্লি। অসুম্না চিংখ্রবা চেং এল.এম.তি. ৬.৩৮ অসি মপুং ফানা শীজিন্নখিদ্রে/য়েন্থোকখিদ্রে। মরম অসিনা জুন ২০২০গী অরোইবা ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংমনা শুবন্তগী চেং এল.এম.তি. ২.৩ খক্তা য়েন্থোকখি। রাজ্য/য়ু.তি. কয়ানা হায়জরকপগী মতুং ইন্না রাজ্য/য়ু.তি. অদুগী মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং খুদোংচাবা ফংনবা হান্না চিংখ্রবা চেং অসি য়েন্থোকপগী মতম থা অনি শাংদোক্নবা শাংদোকখ্রে হায়বদি ওগস্ত ৩১, ২০২০ ফাওবা।
ওগস্ত ১৭, ২০২০ ফাওবদা ফংবা রিপোর্তকী মতুং ইন্না চিংখ্রিবা চেং এল.এম.তি. ৬.৩৮কী মনুংদা স্কিম অসিগী মখাদা খঙদোক্লবা মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পুন্না চেং এল.এম.তি. ২.৪৭ (৩৯%) য়েন্থোকখ্রে। ওগস্ত ৩১, ২০২০ ফাওবা য়েন্থোকপগী থবক চত্থরিবা অসিগা লোয়ননা এ.এন.বি.এস.কী মখাদা অহেনবা মাইগ্রেন্ত মীওইশিংদা চেং লেম্না ফং্নবগী কান্নবা অসি ফংহনবা ঙম্লগনি হায়না থাজবা থম্লি। শীজিন্নবগী চাং নেম্লিবা অসিনা তাক্লি মদুদি তশেংবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী মশিং অসি পান্নরিবা অসিদগী নেম্মী অমসুং করিগুম্বা মখোয়না মশাগী রাজ্যশিংদা হনখিবা থোক্লবদি মফম অদুদা নফসা নত্রগা স্তেৎ রসন কার্দ স্কিমগী মখাদা মখোয় শোইদনা কোনশিল্লমগনি।
মখা তানা, এ.এন.বি.এস.কী মখাদা লেম্না চেং য়েন্থোকপগী মথক্তা উত্তর প্রদেশ, বিহার, ত্রিপুরা, মনিপুর, জে অমসুং কে গুম্বা রাজ্য খরনা মার্চ ২০২০গী মতুংদা মমাংদা কোনশিল্লমদবা বেনিফিসরীশিংদা অনৌবা রসন কার্দশিং পীখ্রে মসিগা লোয়ননা নফসা/পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা ফংলম্বা চেংগী কোতাদা মথং শিৎনা মীওই লাখ ৪৫, লাখ ১৫, ২৫,০০০, ১০,০০০ অমসুং ৩৫,০০০ হাপচিনখ্রে। মসিনা তাক্লি মদুদি হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা হন্না রাজ্য অসিগী মপান্দা লৈরম্বনা মরম ওইদুনা কোনশিল্লমদবা মীওই লাখ ৬০.৭০ হেন্না কোনশিনখ্রে অমসুং অনৌবা কার্দশিং শেমখ্রে। অমসুং মশিং অসি এ.এন.বি.পি.গী মখাদা কোনশিল্লম্বা মাইগ্রেন্ত কোতি ২.৫১দা লায়না হাপচিনবা য়ারগনি মসিনা থাগী ওইনা ফংলিবা বেনিফিসরীশিংগী তশেংবা মশিং কোতি ৩.৮১দা হেনগৎহল্লি। মসিগী মথক্তা রাজ্য /য়ু.তি. কয়ানা ওপন মার্কেৎ সেল্স স্কিম (ও.এম.এস.এস)দগী অহোংবা মমলদা চেংশিং লৌরি অমসুং হায়রিবা অসি তোঙান তোঙানবা সিবিল সোসাইতীশিং, এন.জি.ও.শিং, দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা পীথদুনা খ্বাইদগী খুদোংথিবা তারিবা মতম অসিগী মনুংদা চান্না থক্নবগী মতেং মথৌ তারিবা মাইগ্রেন্ত কয়াদা চেং ওইনা/অথোংবা ওইনা মখোয়না ফংহল্লি। মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংগী মথৌ তাবা চানা-থক্নবা ফংহন্নবা হৌরকপা মতমদা রাজ্যশিংনা এস.দি.আর.এফ. শীজিন্নখি।
নফসাদা মীওই কোতি ৮১মুক কোনশিল্লি অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. খরাগী মশাগী স্কিমদা অহেনবা মীওই কোরি ২০দা চেং ফংহল্লি। অসুম্না নফসা অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. মশাগী স্কিমগী খুত্থাংদা পি.দি.এস.কী মখাদা মীওই কোতি ১০০ হেন্না কোনশিল্লি, অহেনবা মীওই কোতি ৮ হাপ্লিবা অসি মীয়ামগী খল্লগা তৌখিবনি অমসুং শীজিন্নবগী চাং নেম্বা অসিনা ময়েক শেংনা তাক্লি মদুদি ইন্তর্স্তেৎ মাইগ্রেন্তশিংগী তশেংবা মশিং অসি হান্না খল্লম্লিবা অসিদগী য়াম্না তারি। মসিনসু তাক্লি মদুদি প্রোবিজন অসিনা মরাং কায়না ফংহনবা ঙম্লমগনি অমসুং মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংগী মথৌ তারিবা অদু ফংহনবদা অৱাৎপা লৈরম্লোই। মাইগ্রেন্ত কোতি ৮ লৈ হায়না পান্নরম্বা অমসুং মখোয়দা ফংহনগদবনি হায়না পান্নরম্বা অসি অচুম্বা ওইরমদ্রে। লোয়ননা মশিং অসি মেদা কোতি ২.৩৩ খক্তা ওইদুনা তারমখি অমসুং জুনদা কোতি ২.৫৭ ওইখি, রাজ্য/য়ু.তি.না হোৎলম্বা অদুদগী তাদুনা মে ২০২০গী লোইরকপদা মশিং অসি কোতি ২.৮০ ওইখি। মসিগী মথক্তা মার্চ ২০২০গী মতুংদা মশাগী রাজ্যসা হল্লকপা কয়া নফসা/পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা অহেনবা মীওই লাখ ৬০.৭০দা চাং নায়না রসন ফংহনখি অমসুং মরম অসিনা এ.এন.বি.পি.গী মখাদা তশেংনা পান্দম থম্লিবা মশিং অসি মীওই কোতি ৮ ওইনা লৌরোইদবনি। হান্না চেং চিংখ্রবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা চেং য়েন্থোকপগী মতম শাংদোকখ্রবসু জুলাই অমসুং ওগস্তকী ওইনা বেনিফিসরী লাখ ২১ হেনবদা জুলাই থাদা রাজ্য পুম্নমক্না ফংহনখি অমসুং ওগস্তকী ওইনা বেনিফিসরী লাখ ৬রোম ওইখি মসিনা তাক্লি মদুদি মাইগ্রেন্তশিং/পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং পুম্নমক কোনশিনখ্রে অমসুং এ.এন.বি.পি. স্কিম অসি হৌদোকপগী কান্নবা ফংলে হায়না লৌবা য়ারে। মরম অসিনা মতম চানা খোঙথাং লৌখৎপনা মায় পাকপা ঙম্বনি হায়না লৌবা য়ারে।