প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওগস্ত ১৫, ২০২০গী ৭৪শুবা নীং-খা তম্বা ফংবা নুমিত্তা লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়ামদা ঙাংখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
15 AUG 2020 2:20PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসিগী নীং-খা তম্বা ফংবগী নুংঙাইরবা নুমিৎ অসিদা লৈবাক মীয়াম পুম্বদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐখোয়গী ইমা লৈবাক অসিগী থৌনা ফরবা অমসুং ফরবী মচাশিংনা কত্থোক্লম্বদগী ঙসিদি ঐখোয়না নীং-খা তম্বা ভারত্তা লৈবা ঙম্লিবনি। ঙসিগী নুমিৎ অসি ঐখোয়গী অথৌবা নীং-তম লান্মীশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎপা নুমিৎনি।
ঐখোয়গী লান্মীশিং, পুলিস্কী মীওইশিং অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সকী মীওইশিংনা ইমা লৈবাক অসিবু ঙাক শেন্দুনা থম্লি। মখোয়না মীয়াম পুম্ববু ঙাক শেন্দুনা তেক্ত কায়দনা থম্লি। ঙসিগী নুমিৎ অসিদা ঐখোয়না থমোয় শেংনা মখোয়গী কত্থোকপশিংবু নীংশিংবগী নুমিৎনি।
পনবা য়াবা মিং অমসু লৈরিঃ ঔরোবিন্দো ঘোস। ঙসি অসি য়াওল্লোয় অমা ওইরম্বদগী স্পিরিচুএলিতীগী লম্বীদা খোঙদাখিবা মহাক্কী মপোক নুমিৎনি। মহাক্কী অমসুং ঐখোয়গী অনীংবশিংবু থুংবা ঙম্নবা ঙসিদি মহাক্কী মফমদা য়াইফ থৌনীজরসি।
ঐখোয়না য়াম্না তোঙানবা মতম অমগী মনুংদা চৎলি। ঙসিদি কোরোনাগী লাইচৎ লৈবনা ঐহাক্কী ইমাংদা ভারতকী তুংগী য়ুম্বী ওইগদৌরিবা অঙাং অমত্তা উবা ফংদ্রে। হৌজিক্কী কোরোনাগী মতম অসিদা দাক্তর, নর্স, সেনিতেসনগী থৌমীশিং, এম্ব্যুলেন্স থৌবশিংনচিংবা ‘সেবা পর্মো ধর্ম’, হায়বদি সেবা তৌবা অসিনা খ্বাইদগী অহেনবা লাইনীংনি খন্দুনা ইমা লৈবাক অসিগী অঙাংশিংবু থৱাই য়াওনা সেবা তৌরিবা মীওই কয়াবু ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎলি।
কোরোনাগী মতম অসিদা লাইচৎ অসিনা মীওই কয়া, ইমুং কয়াদা চৈথেং কয়া পীবতা নত্তনা পুন্সি কয়া অমসু মাংনরে। মখোয় পুম্নমকী অৱাবদা ঐহাক্না শরুক য়ারি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক মচা কোতি ১৩০গী শক্তি অমসুং খাংবা কনবা অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়বু কোরোনাগী মায়োক্তা শোইদনা মায় পাকহনগনি হায়বগী ঐঙোন্দা থাজবা লৈ।
ঐহাক্না হন্দক্তা হৌখিবা মতম খরা অসিদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনখ্রে। অৱাং-নোঙপোক, নোঙপোক, খা অমসুং নোঙচুপ থংবা ভারতকী মফমশিংদা ঈশিং ইচাউ থোকখিবা, মফম কয়া অমদা লৈবাক নীংখায়খিবা অসিনা অৱাবা কয়া অমা থোকহনখি। মীওই কয়া অমগী পুন্সি মাংখি। মখোয়গী ইমুংগী অৱাবদসু ঐহাক্না শরুক য়ারি।
লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা অৱাবগী মতম অসিদা রাজ্য সরকারশিংগা অমত্তা ওইনা লেপ্লি। মতেং পাংফম থোকপা মীওইশিংদা তেংবাংনবা ঐখোয়না মখল খুদিংগী থবক পায়খৎলি।
লৈবাক মচাশিং, নীং-খা তম্বা নুমিৎ অসি নীং তম্বগী হরাও নুংঙাইবা ফোঙদোকপনি। মসি ঐখোয়গী নীং-তম লান্মীশিংবু নীংশিংদুনা অনৌবা ইনোৎ হাপ্পনি। মসিনা অনৌবা ইথিল হাপ্পগী মতমনি। অসিগুম্বা মতম অসিদা ঐখোয়না ৱাখল চেৎনা লৈবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি। মসি য়াম্না নুংঙাইবা নুমিৎ অমনি অমসুং মথংগী চহিদা উন্নবা মতমদদি ঐখোয়না নীং-খা তম্না লৈরকপগী ৭৫শুবা চহিদা চংশিল্লকপা ওইগনি। ঙসিদি ভারত মচা কোতি ১৩০না মথংগী চহি অনিসিদা পাঙথোক্কদবা ৱাশক কয়া লৌগনি। ঐখোয়না নীং-খা তম্বগী চহি ৭৫শুবা মতমদা ঐখোয়গী ৱাশকশিং অসিগী হরাও তয়াম্বা ফোঙদোক্কনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা থমোয় শেংনা, অমত্তা ওইনা, কত্থোকপা কয়াগা লোয়ননা ইমা লৈবাক্কীদমক্তা থৱাই থাদুনা নীং-খা তম্বা ফংহল্লম্লিবা অসি ঐখোয়না কৌদৌনুংদা কাউথোক্লোইদবনি। ঐখোয়না মীনায় ওইনা লৈরম্বগী কুইরবা মতমশিং অসিদা নীং-তম্বা ফংনীংদবগী মিৎকুপ অমত্তা য়াওখিদে। ঙসিগী নুমিৎ অসি ফংনবা লৈবাক মচা অমত্তনা তুমিন্না লৈথোকখিবা নত্তে। মীওই কয়া অমনা মখোয়গী নহা ওইবগী পুন্সি অসি জেলদা লোইশিনখি। মীওই কয়া অমনা মখোয়গী মঙলান খুদিংমক তুংদা থনমদুনা থৌরী য়ানফমদা কাখি। মশাগী পুন্সিবু ঈশ্বরদা কত্থোকখিবা অথৌবা কয়া অসিবু ঐহাক্না ঙসি ইকায় খুম্নবা উৎলি। মাইকৈ অমদা মীয়াম পুন্না খোঙজং চংশিনমিন্নখিবা অমসুং মাইকৈ অমদনা খুৎলায় পায়দুনা লাল হৌখিবা অসি তসেংনা অঙকপনি।
নুংশিরবা বাপুগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিদা মীয়াম পুন্না খোঙজং কয়া চংশিন্নবগী অচৌবা অওনবা অমা লাক্তুনা নীংতম্বগী ইহৌবু অনৌবা মাইকৈদা পুখি। মরম অদুনা ঐখোয়না ঙসি নীং-খা তম্বগী নুমিৎ অসি হরাও তয়াম্না পাঙথোক্লি।
নীংতম লালহৌগী মনুংদা ভারতকী নাৎ, চৎনবী কয়াবু মাঙহন্দুনা লালহৌ অসিগী মৈরী অমসুং থৱাইবু মুত্থত্তুনা ইমা লৈবাক নীংবগী ইথিল অসি থুগাইনবা থৌরাং কয়া তৌরকখি। মতম অসি চহি চা কয়াদগী চৎনরক্লবা ‘সাম দাম দন্দ ভেদ’ (ফত্তবা থৌশিল শিজিন্নবা)গী মতম্নি। মীওই কয়া অমনা লৈবাক অসিবু চহি চা কয়া লোইলম থমদুনা চলায়গনি হায়বগী থাজবগা লোয়ননা লাকখি। তৌবতবু নীং-খা তম্নিংবগী অকনবা ইথিলনা মখোয় পুম্নমকপু মায়থিবা পীখি। মখোয়না ভারতকী লোল, শক, চিঞ্জাক, নাৎ অমসুং চৎনবী য়াম্বা অসিনা তোখায়না তাহন্দুনা লৈগনি খন্দুনা লাকখি। তৌবতবু মখোয়না হায়রিবশিং অসিনা ভারত মচা খুদিংমকপু থৱাই অমত্তা ওইনা পুন্সিল্লিবনি হায়বদুদি খঙবা ঙমখিদে অমসুং হায়রিবা অসিনা ভারত মচাশিংদা অপুনবা ইথিল পীদুনা নীংতম লান থেংনবদা মরু ওইবা ইথিল অমা ওইদুনা মীনায় ওইরম্বদগী নীং-খা তম্বা ফংহনখ্রিবনি।
মতম অসিদা মালেমগী মফম খুদিংদা লোয়লম লৈঙাক শন্দোকপগী চৎনবী লৈরম্মি অমসুং ভারতকী নীংতম ইহৌ অসিনা মফম খুদিংদা হায়রিবা মীওইশিং অসিগী মায়োক্তা লেপ্পগী ইথিল পীখি অমসুং মালেম পুম্বগী ওইনা ভারতনা নীংতম্বগী য়ুম্বী ওইদুনা নীংতম ইহৌ কয়াগী মৈরী চুখি।
অসিগুম্বা লম চাউথোক্নিংবা কয়া অসিনা মরম ওইদুনা মালেম্বু অচৌবা লাঞ্জাও অনিদা ইন্থদুনা মীওই কয়াগী পুন্সি মাংহন্দুনা মখোয়গী অপাম্বা ফংনবা মালেম্বু অমাং অতা কয়া তাহনখি। অসিগুম্বা মতম অসিদা ফাওবা ভারতকী নীংতম্বা তানবগী ইথিলদি মুৎনাইদনা অদুমক লৈখি। অমসুং ভারতকী নীংতম লান অসিনা মালেম শিনবা থুংবদা নীংতম্বা পাম্বগী ইথিল পীখি। মসি পুৱারিদা মুৎনাইদনা লৈহৌরগদবা ৱাফম অমনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
কোরোনাগী লাইচৎ মনুংদসু ভারত মচা কোতি ১৩০না মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং মসি ভারত মচা খুদিংগী পুক্নীংদা হক্তুনা লৈখ্রবনি। ঐখোয়না মঙলান (আত্মনির্ভর ভারত ওইবগী) অসিনা মঙফাওনবগী মওংসু উবা ফংলে। “মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা” অসি শুপ্নগী ৱাহৈ নত্তে, মসি ভারত মচা খুদিংগী লাইশোন্নি।
ঐহাক্না মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা হায়না হায়বা মতমদা হৌজিক মশাগী চহি ২৫-৩০ শুরবা মীওইশিংনা ইমা ইপাশিংনা ইশাগী চহি ২০-২১ শুবা মতমদা নশানা লেপ্নবা ঙম্নবা হোৎনৌ হায়না হায়খিবশিং অদু শোইদনা নীংশিংলমগনি। ঐখোয়গী নীংতম্বা ফংবগী চহি ৭৫শুগদবা খোঙ্কাপ অমখক্তা ঙাইরবা মতমসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অসি য়াম্না তঙাই ফদ্রবনি। ইমুং অমগী তঙাই ফদবা অসি লৈবাক অমগী তঙাই ফদবগা চপ মান্নৈ। ঐখোয়গী ভারত্তা হৈ-শিংবা মীওই কয়া অমা লৈবা অসিনা পাঙ্গল ওইদুনা ঐখোয়না মঙলান অসি শোইদনা মঙফাওনহনগনি হায়বগী থাজবা ঐঙোন্দা লৈ। ভারতনা করিগুম্বা অমা তৌগে খনখ্রবদি তৌদনা তোক্তে হায়বসি পুৱারীনা তাক্লি। মসিদা ঐহাক্না চাউথোকচবা ফাওই।
হীরম অসিগী মতাংদা ঐখোয়না পনবা মতমদা মালেমগী মফম খুদিংনা লাংতক্নবা ফাওদুনা ভারত্তগী থাজবা কয়া অমসু থম্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না মসিবু ওইথোকহন্নবগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈবা য়াম্না তঙাই ফদে।
ভারত্তা নহাশিংনা তৌবা ঙম্বা মতিক কয়া অমা লৈ। অমসুং মসিনা মশাদা থাজবা লৈহন্দুনা অনৌবা মঙলান অমসুং চাউখৎপা পুরকপদা অঙকপা ফংনা তেংবাংগনি।
মালেম অসি ইমুং মনুং অমনি হায়না ঐখোয়না মতম পুম্বদা থাজবা থমদুনা লাক্লি। মরম অসিনা ঐখোয়না মালেম অসি ইমুং মনুংনি হায়না খল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবতা নত্তনা মীওইবা খুন্নাইসু মান্ননা মরু ওইনা খনগদবনি। অমসুং ঐখোয়না মতম পুম্বদা মসিবু ইন্দুনা লাক্লি।
ঙসিদি মালেম অসি শম্নরে অমসুং অমা অমগী মখা পোন্নরি। মরম অদুনা ঐখোয়গী চাউরবা ভারত অসিবু “আত্মনির্ভর” ওইহন্দুনা মালেমগী শেন্মিৎলোন অমসুং য়াইফ য়ুম্বালদা তেংবাংবা ঙম্নবা হোৎনবা তাই। করিগুম্বা ঐখোয়গী মরা অসিনা অচেৎপা অমসুং অকনবা ওইরবদি ঐখোয়না মালেমগী য়াইফনবা খোঙথাং কয়া থাংবা ঙমগনি।
ঐখোয়গী লৈবাক্তা মহৌশাগী রিসোর্স কয়া লৈ। হায়রিবশিং অসিদা বেল্যু এদিসনগী থৌওং পাঙথোক্তুনা মহৌশাগী অমসুং মীওইবগী রিসোর্স কয়া অসি মপাঙ্গল হাপ্তুনা লৈবাক অসিবু অৱাংবা থাক্তা পুরকপগী মতম য়ৌরবনি। ঐখোয়না কয়াম কুইনা মীরমদগী পোত্থোক পুশিন্দুনা লৈগদৌরিবনো? রো মেতরিএল থাদোক্তুনা শাবা লোইরবা পোত্থোকশিং অসি কয়াম কুইনা মীরমদগী লৈগদৌরি? মরম অদুনা ঐখোয় ইরোমদোম লেপচবা ঙম্বা তাবনি। মালেমগী তঙাই ফদবশিং অসিগী মতুং ইন্না ঐখোয়গী থৌদাংনি খন্দুনা বেল্যু এদিসন তৌবা তাবনি। ঐখোয়না মতম অমদা মীরমদগী গেহু লৈরম্মি, হৌজিক্তি লৈদ্রে। হৌজিক্তি ঐখোয়গী লৌমীশিংনা ইশাগী কোন্ননবা পোত্থোক পুথোকপদা নত্তনা মীরমদসু তেংবাংবা ঙম্লে।
মসিনা ঐখোয়গী পাঙ্গল ওইরবসু সেক্তর অসিদা বেল্যু এদিসন তৌবগী তঙাই ফদবদি লৈরি। ঐখোয়গী ফার্মগী সেক্তর অসি মালেমদা লৈরিবা মওংগা মান্নহনবা তারি।
ঙসিদি লৈবাক অসিনা অনৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। ঐখোয়না স্পেস সেক্তর হাংদোক্লে। লৈবাক অসিগী নহাশিংনা খুদোংচাবা কয়া ফংলি। আইন্না পুন্দুনা থম্লম্বা লৌউবগী সেক্তর অসি নীং তমহন্দুনা মরোমদোম লেপচহনখ্রে। ভারতনা স্পেস সেক্তরদা চাউখৎলক্লি অমসুং য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংনা মসিগী কান্নবা লৌরি। ঐখোয়না ইনর্জী সেক্তরদা হেন্না চাউখৎলবদি অমম্ববু লাপহন্নিংবা লৈবাকশিংদা তেংবাংবা ঙমগনি। লৈবাক অসিগী হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্লবদি ভারত অসি হেলথ তুরিজমগী পাম্নরবা মফম ওইগনি। মরম অসিনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’গী পোত্থোকশিং অসি মালেম্না থাগৎহনবা তাই। ভারতকী হৈ-শিংলবা মীওইশিংনা শাবা পোত্থোক কয়া অমা মালেম শিনবা থুংবনা পাম্নদুনা শিজিন্নরম্মি হায়বসি পুৱারিনা উৎলি।
ঐখোয়না মরোমদোম লেপচবা হায়বা মতমদা মীরমদগী পোত্থোক পুশিল্লকপা হন্থবা খক্তা নত্তে, মসি ঐখোয়গী হৈ-শিংবা অমসুং হ্যুমেন রিসোর্সপু মীয়ামদা তাকপনি। ঐখোয়না মীরমদগী পোৎ লৈবা হৌবা মতমদা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অসিসু হন্থরকই অমসুং মমৈথংদদি চারোন শুরোন কয়াগী মতুংদা পুম্নমক মাঙখিগনি। মরম অদুনা ঐখোয়না মসিবু তুংশিন্দুনা থম্বা তাই। ঐখোয়না অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌনবা ঐখোয়গী মহৈ-মশিং অসি ফগৎহনবা তাই। ঐখোয়না অতোপ্পগা চাংয়েংনবা ঙম্নবা হৈ-শিংবশিং অসি হেন্না ফগৎহন্দুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহনবা তাই।
নুংশিরবা ঐহাক্কী ইরৈচাশিং,
মরোমদোম লেপচবা লৈবাক অমা ওইহনবা হায়বা মতমদা মীয়ামদা চমম্নবা পোক্লে হায়বসি ঐহাক খঙই। মরোমদোম লেপচনবগী লম্বীদা চৎপা মতমদা খুদোংথীবা কয়া থেংনগনি অমসুং চাংদম্নরিবা মালেম অসিদদি অমুক হেন্না হেনগৎলক্কনি হায়বসি ইশানা য়াজৈ। ঐখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অসিগী মনুংদগী ঐখোয়গী লৈবাক্না উপাই লাখ কয়া পুথোক্নবগী শক্তি লৈ। ঐগী ইরৈচাশিংদা ইশ্যুশিং লোইশিনবগী শক্তি লৈ।
অদোম্না কোরোনাগী ৱারবা মতমসিদা ঐখোয়দা তঙাইফদবা লৈদবা য়াদবা পোৎশিং ফংলমদে। ঐখোয়গী নহাশিং, ওন্ত্রপ্রিনর, ইন্দস্ত্রীশিংনা শিংনবসিবু লৌশিনলদুনা হান্না শারমদবা পি.পি.ই. ভেন্তিলেতর শাবা হৌখি। মসিনা ঐখোয়গী তঙাইফদবা ফংহনবদা নত্তনা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা পীবসু ঙমহনলে। মরোমদোম লেপচবা ভারতনা মালেম্বুসু মতেং পাংবা ঙম্লে। মরম অসিনা মালেম য়াইফনবগীদমক হোৎনবা হায়বসি ভারতকী থৌদাং ওইরে।
লেপ্পসি। মনীং তম্লবা ভারতকী ৱাখল্লোন অসি করি ওইগনি? মসি, 'ভোকেল ফোর লোকেল' ওইগনি। ঐখোয়না লমদমসিগী পোত্থোকশিংদা চাউথোকচগদবনি। ঐখোয়গী লমগী পোত্থোকশিংবু শৌগত্ত্রবদি করম্না চাউখৎচবা ঙমগনি, মখোয়দা পাঙ্গল করম্না হেনগৎকনি? ঐখোয় পুন্না নীংতমখিবা চহি ৭৫ শুবরোমদা চঙশিন্দুনা 'ভোকেল ফোর লোকেল'গী মন্ত্র অসি শোন্দুনা ইশানা ইশাবু পাঙ্গল হাপকৎনবা ৱাশকমিন্নরসি।
নুংশিরবা ইরৈচাশিং, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা কদাইফাওবা য়ৌনা চাউখৎলোনগীদমক তৌবা ঙম্বগে হায়বদু ময়েক শেংনা উখ্রে। লুপা কোতি-কোতি কয়া লাইরবশিংগী জন ধন একাউন্তা হকথেংননা থাবা ঙমগনি হায়বসি কনানা মংদফাও মংলমগদগে? এ.পি.এম.সি. এক্তদা লৌমীশিংগীদমক কদাইফাওবা শেমদোকপা য়াগদগে হায়বসি কনা থাজনি? চহি কয়াগী মতুংদা ইসেন্সিএল কম্মোদিতীজ এক্তকী মখাদা ৱানা লেল্লম্লবা লৌমীশিং মনীং তম্বা ফংলকখিনি হায়বসি কনানা খল্লমগনি? স্পেস সেক্তর অসি লৈবাক অসিগী নহাশিংগীদমক হাংদোক্লকখিগনি হায়বসি ঐখোয়না খল্লুবরা? ঙসিদি ঐখোয়না নেসনেল এজুকেসন পোলিসী, লৈবাক অমা রাসন কার্দ অমা, লৈবাক অমা-গ্রিদ অমা, লৈবাক অমা তেক্স অমা, ইন্সোলবেন্সী অমসুং বেঙ্ক বেঙ্ক্রপসি কোদ অমসুং বেঙ্কশিংবু পুনশিনবা হায়বসি তশেংননা উরে।
ভারত্তা শেমদোক শাদোক্লিবশিং অসিগী মহৈ য়েংগদৌগী লৈবাক কয়ানা ঙাইরি। অমগী মথংদা অমা শেমদোক শাদোক্লিবসি লৈবাক কয়ানা মুন্না য়েংলি। মসিগী মহৈনা ফোরেন দাইরেক্ত রেকোর্দসু মমাং চহিদা রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইখ্রে।
মমাং চহিদা ভারত্তা এফ.দি.আই. চাদা ১৮ হেনগৎলে। কোরোনা লাইচৎকী মনুংদফাওবদা, অফাওবা কম্পেনী কয়ানা ভারত্তা চঙলক্লি, মসি মরম চাদনা হেক্তা য়াবা নত্তে। মসিগী চাউখৎপসি ভারত্তা পোলিসী, দিমোক্রেসী অমসুং শেন্মিৎলোনগী য়ুম্ফম পাঙ্গল কলহন্নবা কন্না হোৎনখিবশিংদুনা ওইহল্লক্লিবনি।
মালেমগী করবার ৱালাশিং ভারতপু সপ্লাই চেনগী হব অমা ওইনা উরে। মরম অসিনা 'মেক ইন ইন্দিয়া'গী নাকন্দা 'মেক ফোর ৱার্ল্দ'সু য়াওহনগদবনি।
হন্দক নৌনা করি থোকখ্রবগে নীংশিংসি, অমসুং ইরৈচা কোতি ১৩০গী তৌবা ঙম্বদা ঐখোয়না চাউথোকসি। লাইচৎ অসিগী মনুংদা, নোংপোক অমসুং নোংচুপ থংবা ভারতকী কোস্ততনা সাইক্লোন, ব্রজ অমসুং লৈবাক কিন্থবদা মীওই কয়া লৈখিদ্রে, অমসুং অপীকপা য়ুহা কয়া হাখ্রে। মসিনা লোইদ্রিবগী মতৌগুম, কৌজেংশিং লৌমীশিংবু ৱাহল্লি। অমগী মথংদা অমনা অৱাবা কয়া পীরবসু ঐখোয়গী লৈবাক্না মরোমদোম লেপচনবগী আসা মাঙদ্রি।
ঙসিদি কোরোনা লাইচৎ অসিদগী মীপুম খুদিংমক অমসুং শেন্মিৎলোন চিংথোক্লকপা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি। নেসনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপ্লাইন প্রোজেক্তনা খোংচৎ অসিদা মরুওই ওইবা থৌদাং লৌরি। প্রোজেক্ত অসিগীদমক লুপা কোতি লাখ ১১০ কাইথোক্লি, তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা প্রোজেক্ত লিশিং তরেৎ শেম্লে। মসিনা লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা হোৎনবদা মওং অমা পুরক্লগনি। ক্রাইসিসকী মতমদদি ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং থমদুনা প্রজাশিংবু থবক পীবা অমসুং শেন্মিৎলোনগী থবকসু খোংজেল য়াংহন্দুনা ফত্তবা শাফুদা হন্থহল্লি। অপীকপা অমসুং অচৌবা ইন্তর্প্রাইজ, লৌমীশিং অমসুং মিদল ক্লাস্না কান্নবা ফংগদৌরিবনি।
ঙসিসি থৌদোক অমখক তমজগে। অতল বিহারী ভাজপায়ীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা মহাক্না গোল্দন ক্বাদ্রিলেতরেল কৌবা কাচিন কোয়া য়ৌবা প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্লম্মি। মহাক্না লম্বী থোংগী ফিবম্বু মথংগী মীরোলফাওবা য়েংদুনা থম্লম্মি। ঙসিফাওবদা লৈবাক অসিনা গোল্দন ক্বাদ্রিলেতরেলবু চাউথোকচবা অমগা লোইননা য়েংলি।
নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
অতলজিনা মহাক্কী মতমদা তৌরম্বা থবকসি ঐখোয়না মথৌ হাপতুনা মখা তাহনগদবনি। ইনফ্রাস্ত্রকচর, রোদ সেক্তরনা লম্বীগীদমক অমসুং রেল সেক্তরনা রেল খক্তদা শীজিন্নবগী থবক তোক্লসি। রেলৱে অমসুং রোদৱে, এয়রপোর্ত অমসুং হিথাংফম অমসুং রেলৱে স্তেসন অমসুং বস স্তেসনগী মরক্তা মরী অমত্তা লৈতসি পামদে। ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি পুনশিন্নদুনা অমগা অমগা মতেং পাংনহনগদবনি। রেলগা রোদকা, রোদতগী সমুদ্র হিথাংফম অমসুং হিথাংফমদগী এয়রপোর্ত তম্না। ঐখোয়না অনৌবা লৈবাক অমগীদমক মলতি মোদেল ওইবা িনফ্রাস্ত্রকচর অমদা চঙশিল্লি। অমসুং মসিনা অনৌবা মাইওন অমা পীরি। ঐখোয়না থবক অসি অচৌবা মংলানগা লোইননা হৌদোকখি অমসুং ঐখোয়না অপুনবা ওইনা হোৎনদুনা সিস্তেম অসি মপাঙ্গল কলহনগনি।
মসিগা লোইননা ঐখোয়গী কোস্তলাইন অসি মালেমগী লল্লোন ইতিক্তা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। হিথাংফম চাউখৎনবগী হোৎনরিঙৈদা, কোস্তলাইন থুংনা লম্বী মরি ফাংবা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শাগৎলগনি।
নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী অরিবা ময়েকশিংদা ময়েক লানা হক্লম্লে। অসুনা ইদুনা থম্লম্মি – 'সমর্থ্যা মুলম স্বাতন্ত্রিয়ম, শ্রম মুলম ভাইববম' হায়বদি, 'তৌবা ঙম্বগী শক্তি হায়বসিনা নীংতম্নবগী পাম্বৈনি অমসুং শিন্মীগী পাঙ্গল হায়বসিনা লৈবাক অমগী ফজবা, লন অমসুং চাউখৎপগী পাম্বৈনি।
মরম অসিনা শহরদবু ওইরো খুঙ্গংদবু ওইরো অচম্বা মীওই অমনা হোৎনবা কনবা হায়বসিগা চাংদম্ননীংঙাই লৈতে। থবক শুরিবা খুনাই অমনা খুদোংচাবা ফংবা মতমদা পুন্সিসে লাইহল্লি, অৱাবা হন্থৈ অমসুং মসিনা মখোয়গী পাঙ্গল হেনগৎলি।
হৌখিবা চহি তরুক্লোমসিদা ৱানা হোৎনরিবা ইরৈচাশিংগীদমক বেঙ্ক একাউন্ত হাংবা, পক্কা য়ুম পীবা, তোইলেৎ শাবা, মৈ ফংহনবা, ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচলশিংবু মৈখুদগী কন্নবগীদমক গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না পীবা, লাইরবা লৌমীশিংদা ইন্সুরেন্স পীবা, হোস্পিতালশিংদা লুপা লাখ মঙাফাওবগী লাইয়েংদা শেল ওইনবা অয়ুশ্মন ভারত, দিজিতেল তেক্নোলোজীগী খুথাংদা রাসন দুকান শম্নবনচিংবা কেম্পেন কয়া অমা হৌদোকখ্রে। হৌখিবা চহি তরুকসিদা মনুং মপান ফাওনা উবা, হন্থনা পীবা কোক্নবা লাইরবশিংগী থৌরাং কয়া পুথোকখ্রে।
মসিগী ইন্সত্রুমেন্তশিং অসিনা কোরোনাগী মনুংদা থবক কয়া পায়খৎহল্লে। মতম অসিগী মনুংদা, ঐখোয়না লাইরবা ইমুং কয়াদা গ্যাস সিলিন্দর লেম্না পীরি, রাসন কার্দ লৈত্রবসু ইমুং কোতি ৮০দা চানবা পোৎলম পীদুনা চাখুম মৈ মুৎহন্দ্রি; চাউরাক্না লুপা কোতি লিশিং ৯০ বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা হাপখ্রে। হৌখিবা চহি খরগী মমাংদা থাদখিবা লুপা চাম্মদো লাইরবা অমগী একাউন্ততা য়ৌহনগনি হায়বসি থাজবা পোক্লম্লোই।
গরীব কল্যান রোজগর য়োজনা অভিয়ানসু মখোয়-মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা থবক ফংজনবগীদমক হৌদোকখ্রে। ঐখোয়গী শিন্মী ওইরিবা মরুপশিংনা মখোয়গী স্কিলশিংবু মথৌ হাপকৎকনি হায়বসি থাজৈ। মখোয়না হোৎনরিবসিদা থাজবা থম্লদুনা ঐখোয়না ক্লারিয়ন কোল 'ভোকেল ফোর লোকেল' অমসুং 'রিস্কিল অমসুং অপ স্কিল' হায়বসি ঐখোয়গী লাইরবশিং অমসুং শিন্মীশিংবু পাঙ্গল হাপনবগীদমক হৌদোক্লি।
শহরনা শেন্মিৎলোনগী ময়াই ওইবনা, খুঙ্গংদগী শেল তানাবা লাকপা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংদা বেঙ্কশিংনা হকথেংননা শেল পীনবা স্কিম অমসু হৌদোক্লে। অতেনবা মতমদা লাইচৎ মনুং অসিদা মীওই লাখ কয়ানা খুদোংচাবসি লৌনরি। হৌজিক্তি মখোয়না মথোই চাউনা শেল পুররোই। হৌজিক্তি শিন্মীশিং অসিনা ইজৎ লৈনা অমসুং শক্তি লৈনা শেল লৌবা য়ারগনি।
মসিগা মান্ননা, ঐখোয়গী শিন্মীশিংনা শহরদা লাকপা মতমদা, করিগুম্বা মখোয়দা লৈফম মতীক চানা পীবীরবদি থবক পাংবসু হেল্লি। অমসুং মসিবু ৱাখলদা থম্লদুনা, শিন্মীশিংনা শহরদা হাইগৎলকপা মতমদা থবক্তা মাই ওইশিনবা ঙম্নবগীদমক শহরদা য়ুম পীবীনবা স্কিম অমা হৌদোক্লে।
নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী খুনাই অসিদা হন্না য়েংবীদ্রবা কাংলুপশিংনা লাইরবনা মরম ওইদুনা চাউখৎলোন্দা খোংদাবা ঙমদে হায়বসি ঐখোয়না খঙই অমসুং চুম্মি। মসিগা মান্ননা, মফম খরা অমসু ঐখোয়না হুদোক্তুনা থম্বীরি। ভারতপু মরোমদোম লেপ্পা ঙমজনবগীদমক থোং মান্ননা চাউখৎমিন্নবা হায়বসি তঙাইফদে। ঐখোয়না শোত্থরবা খুঙ্গং ১১০ খনগৎলে অমসুং হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা লাইরিক লাইশু, হকশেলগী ফেসিলিতী, অমসুং লোকেল ইমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্নবা হোৎনরি।
নুংশিরবা ইরৈচাশিং
মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী মাংদা থম্লিবা পান্দমদি লৌউ-শিংউগী সেক্তর অমসুং লৌমীশিংনা মরোমদোম লেপচবা অসিনি। ঐখোয়না মখোয়বু নাথৈবা য়ারোই। লৌমীশিংগী ফিবম ঐখোয়না উরে। নীংখা তমখিবা মীৎকুপতগী ঐখোয়না থৌরাং কয়া লৌখৎখ্রে অমসুং অৱাবা কয়া কোকহন্নবা হোৎনখ্রে অমসুং তৌসু তৌখ্রে।
অদোম্না কৈদৌনুংদা ভাপ্না শাগৎলম্লোই মদুদি, করিগুম্বা অদোম্না শাপোন, ফি নত্ত্রগা চিনি শাবা তারবা লৈবাক অসিগী মফম অমদা হেক্তা অদোম্না য়োনবা য়াগনি। অদুবু লৌমী অমনা মহাক্না লোকচবা পোত্থোক অদ্দু লৈবাক অসিগী মফম অমদা হেক্তমক মানা য়োন্নিংই হায়দনা য়োনবা য়াদে হায়বসি মী কয়ানা খঙনদে। মহাক্কী পোথোক অদু অকক্নবা মফম অমদা য়োনগদবনি। মসিসু ঐখোয়না মুথৎখ্রে।
হৌজিক্তি ভারতকী লৌমীশিংনা মশানা লোকচবা পোত্থোক অদু মানা য়োন্নিংবা মওংদা লৈবাক অসিগী মফম অমদা হেক্তা য়োন্দুনা নীংশা চনীং তানা হোনবা ঙম্লগনি। ঐখোয়না লৌমীশিংগী আই হেনগৎনবগী থৌরাং কয়া লৌখৎনবা কন্না হোৎনরি। ঐখোয়না লৌউবদা চঙবা শেল হন্থনবা হোৎনরি। মখোয়দা করম্না দিজল পম্পগী মহুত্তা সোলার পম্প পীগনি, করম্না চীঞ্জাক পুথোক্লম্বদগী ইনর্জী পুথোক্কনি? ঐখোয়না মখোয়দা খোই য়োকপা, ঙা য়োকপা, য়েন লোইবা অসিনচিংবশিংবু পায়খৎহন্দুনা মখোয়গী ইঙ্কম অদু শরুক অনী হেনগৎহনগনি হায়বসিদা কন্না হোৎনরি।
ঐখোয়গী লৌউ শিংউগী থবক অসি অনৌবা মওং অমা ওইহনবা চঙলি অমসুং মসিদা মমল অমসু হাপকদবনি, ফুদ প্রোসেসিংসু য়াওহনগদবনি, ফুদ পেকেজিংসু লৈহনগদবনি। অমসুং মসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফহনবা অমসু চঙলি।
ভারত সরকারনা কোরোনা লাইচৎ মনুংদা লুপা কোতি ১,০০,০০০ লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক কাইথখ্রে হায়বসি অদোমসু খঙলম্লনি। ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসি লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক্তনি, অমসুং মখোয়না মখোয়গী পোত্থোকশিং মমল চানা য়োঞ্জবা ঙম্লগনি, অমসুং মপানগী কৈথেলদা থাদোকপসু ঙমজরগনি।
খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীবুসু মপাঙ্গল কলহনবা তঙাইফদে। খুঙ্গংগী মফমশিংদা অখন্নবা ইকোনোমিক জোন শেম্লগনি। লৌউ-শিংউ অমসুং নত্তবশিংগী ৱেব অমসু শেম্লগনি। মখোয়গী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎনবগী লম্বীদা তুং কোইনা চৎপা য়াবা এফ.পি.ও. শেম্নবসু হোৎনখি।
ইচিল ইনাওশিং,
মমাংদা, ঐহাক্না জল জীবন মিসনগী মতাংদা লাউথোকখি। মদুসু চহি অমা ফারক্লে। মীপুম খুদিংমক্তা থক্নবা ঈশিং ফংহনগনি হায়বগী মংলান মংফাওনবদা য়াম্না হরাউজৈ। লাইনা কয়া কোক্নবগী উপাইসি থক্নবা ঈশিং অফবনি। মসিনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন্দসু মতেং পাংলি। মরম অসিননি ঐখোয়না জল জীবন মিসন হৌদোক্লিবসু।
ঙসিদি, ইমুং লাখ অমা হেনবদা নুমিৎ খুদিংগী পাইপ ৱাতর ফংহল্লি হায়বসিদা হরাউবা পোকচৈ। হৌখিবা চহি চহি অমসিদা ঐখোয়না ইমুং কোতি ২দা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লি, মরুওইনা ত্রাইবেল অমসুং অথাপ্পা খুঙ্গংশিংদা। অচৌবা কেম্পেন অমসু ঐখোয়না চলাইখ্রে। অমসুং ঙসিদি 'জল জীবন মিসন; অসিনা লৈবাক অসিদা কম্পিতিসন অমা ওন্থোক্লে। জিল্লা শহর অমসুং খুঙ্গংশিংগী মরক্তা চাংদম্নরে। মীপুম খুদিংমক্না প্রধান মন্ত্রীগী জল জীবন মিসন অসি অপীবা মতমদগী ঙনখৎনা মাই পাক্লে হায়না আসা তৌনরি। কোওপরেতিব অমস্নগ কম্পিতিতিব ফেদরেলিজমগী থৌনা অসি 'জল জীবন মিসন'গা মরী শম্নহল্লে অমসুং ঐখোয়না মসিগা লোইননা মাংজিল থানা চৎলি।
লৌউ-শিংউগী সেক্তরবু ওইরো, অপিকপা স্কেলগী ইন্দস্ত্রীশিং ওইরো নত্ত্রগা সর্ভিস সেক্তরদা লৈবা মীওইশিং ওইরো লম্বি অমদা ভারতকী য়াম্লবা ময়ায় ওইবা থাক অমা ওইরি। ময়ায় ওইবা থাক্তগী লাকপা প্রোফেস্নেলশিংনা মালেম অসিদা মখোয় মশানা মমিং অমা শেমজখ্রে। ঐখোয়গী দোক্তরশিং, ইঞ্জীনিয়রশিং, উকীলশিং, বৈজ্ঞানিকশিং ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংনা মালেম অসিদা মফম অমা শেমখ্রে। মরম অসিনা ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংনা ফংলিবা খুদোংচাবা অসিনা ফংলিবশিং অদুগী মনুংদগী খ্বাইদগী ফবা অদু ওইহল্লি হায়বসি চুম্মি অমসুং মরম অসিনা সরকারনা খুৎ চংশিল্লকপদগী মনীং তমহনবগী মথৌ তাই। ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংনা হেন্না খুদোংচাবা অমদি অহাংবা অকোয়বশিং ফংই অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংগী মংলানশিং অদু মপুং ফাহন্নবলা লেপ্তনা থবক তৌরি। ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংদা অঙকপশিং অসি তৌবা ঙম্বগী পাঙ্গল লৈ। মরম অদুনা ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংগী ইমুংশিংনা খ্বাইদগী চাউনা অরাইবা পুন্সি মহিং হিংনবগী কান্নবা অদু ফংই। অহোংবা ইন্তর্নেত, অহোংবা স্মার্তফোন নত্ত্রগা উরান স্কীমগী মখাদা অহোংবা ফ্লাইত তিকেৎশিং নত্ত্রগা ঐখোয়গী হাইৱেশিং নত্ত্রগা ইনফোর্মেসনগী লম্বিশিং-পুম্নমক অসি ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংগী ওইনা কনখৎপা হেনগৎহল্লগনি। ঙসি লাইরবদগী ইমুংদগী থোরকপা ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংগী অথোইবা মংলান অসি য়ুম অমা লৈবনি হায়বসি অদোম্না শোইদনা উবিরম্লগনি; মহাক্না মান্নবা পুন্সি অমা পাম্মি। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা ই.এম.আই.গী লমদা থবক কয়া অমা তৌখ্রে অমদি মসিগী মহৈনা হোম লোনগী রেতশিং অসি হোংথরক্লে। কনাগুম্বা অমনা য়ুমগী লোন অসি লৌবা মতমদা মীওই অদুনা শেল থীবা মতমদা লুপা লাক্ষ ৬গী শেন্নিং ফংগনি। হন্দক্তা চৈথেং ফংলবা ময়ায় থংবা থাক্কী ইমুংশিংনা মখোয়গী শেল (য়ুম অমা লৈনবগী) কয়া অমা তিংই তৌইগুম্বসুং স্কীমশিং অসি লৈতবনা ময়ুম লৌবা ঙম্লমদে অমসুং মখোয় হৌজিকসু ভারাগী য়ুমশিংদা লৈরি। ভারত সরকারনা য়ুমশিং অসি লোইশিন্নবা লুপা কোতী লিশিং ২৫ কাইথদুনা ময়ায় থংবা থাক্কী মীশিংগী ময়ুম শোইদনা লৈহল্লগনি হায়বগী থাজবা পীখ্রে। জি.এস.তি. অমসুং ইনকম তেক্সকী রেতশিং অসি তাথরক্লে। ঙসি মসিগী খ্বাইদগী মশিং য়ামদবা খুদোংচাবশিং অসি লৈহন্দুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসি মমাংলোমদা চংশিন্নবা হোৎনরি। আর.বি.আই.গী অম্বিৎকী মখাদা কো-ওপরেতিব বেঙ্কশিং অসি পুরক্তুনা মদুদা ময়ায় থংবা থাক্কী ইমুংশিংগী শেল শোই-ঙাম্লোইদবশিংগী গরেন্তী অমা মশানা পুজরকখ্রে।
এম.এস.এম.ই.গী সেক্তর অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরগী মখাদা পায়খৎপা অনৌবা য়াওলশিং অসিনা কন্না শুজ-নোমজদুনা হংলিবা ময়ায় থংবা থাক্কী ইমুংশিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহল্লগনি। মসিগী মথংদা ঐখোয়গী কারবার তৌরিবশিং অমদি অপিকপা ওন্তপ্রিনরশিংনা লুপা কোতী লিশিংগী অখন্নবা ফন্দ অসিদগী কান্নবা ফংলগনি। ঐখোয়গী মীচমশিংগী পাঙ্গল অমদি থৌনা অসি আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী অচৌবা য়ুম্ফম অমনি। মসিগী পাঙ্গল অসি মাংহন্দনা অদুম্মক লৈহন্নবা চোকথবা লৈতনা থাক খুদিংমক্কী থবক চত্থরি। ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাক্কী মচাশিং,
এদজুকেস হায়বসি খুঞ্জাউ-লৈচাউনা অমদি নুংঙাইবা ভারত অমা ওইনা মীপাল তাংদনা হিংবা ঙম্বা, অনৌবা, অনৌবা ভারত অসি শেমগৎপদা খ্বাইদগী মরুওই। মসিগী ৱাখলোলন অসিগা লোয়ননা ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিদা চহি ৩০গী মতুংদা অনৌবা এদজুকেসন্নেল পোলিসী অমা ফংহনবদা মায় পাক্লে। ভারতকী কাচিন-কোয়া খুদিংদমসিগী নৌনা শেমদোক্লবা থৱায় য়াওবা অমসুং অনৌবা লিংজেল অসি তরম্না ওক্লি। অমদি মসি মহৈরোইশিংবু মখোংদগী হৌনা শমজিন্নগদবা নেস্নেল এদজুকেসন পোলিসীনি। মসিগা লোয়ননা মসিনা মখোয়বু মালেমগী নাগরিক ওইহনবদা মতেং পাংগনি। মহৈরোইশিং অসি নীংথিনা মখোং শেংহনগনি অদুগা অনৌবা মায় পাকপশিং ফংহনগনি।
নেস্নেল এদজুকেসন পোলিসীদা অখন্নবা পাঙ্গল-নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন্দা অমা পীশিনখি হায়বসি অদোম্না উবিরম্লগনি। মরমদি চাউখৎনবগীদমক্তা লৈবাক অসিনা ইনোবেসন তৌবগী মথৌ তাই। ইনোবেস্নদা অদুক্কী মতিক পাঙ্গল হাপকৎলিবমখৈ রিসর্চতসু পাঙ্গল ফংগনি, লৈবাক অসি অদুক্কী মতিক মাংজিল থানা চংশিলহনবদা হিদান্নবা মালেমদা চংসিনবদা পাঙ্গল য়াম্না ফংগনি। খুঙ্গংশিংদা অসুক থুনা ওনলাইন ক্লাসশিংগী মওংদা অসুক য়াম্না লৈহল্লক্কদ্রা হায়না অদোম্না খনবিরমগনি। করিগুম্বা খুদোংথিবা লাকপা মতমদসু অসিগুম্বশিং অসিসু ওইরকই, অনৌবা থৌনা হাপ্পি অমসুং মরম অসিনা কোরোনাগী মতম অসিদসু ওনলাইনগী ক্লাসশিং তৌবগী চৎনবি অমগী মওংদা লৈবা অসি অদোম্না উবিরম্লগনি।
ওনলাইন দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন অসিসু করম্না হেনগৎলক্লিবগে হায়বসিসু অদোম্না য়েংবিয়ু। ভীম য়ু.পি.আই. অসি থা অমদা, হায়বদি ভারতকুম্বা লৈবাক অসিদা য়ু.পি.আই.গী ভীমদগী থা অমদা লুপা কোতী লাক্ষ ৩ ত্রাঞ্জেক্সন তৌখ্রে হায়বসিদা অদোম্না চাউথোকপা ফাওগনি। ভিম ঙসি অসি মশা মথন্তা হোংলক্লিবা মওংশিং অসি য়ানা লৌশিল্লিবগে হায়বসিনা মসিগী খুদম্নি।
২০১৪গী মমাংদা লৈবাক অসিদা পঞ্চায়েৎ দর্জন ৫দা ওপ্তিকেল ফাইবরশিং লৈরমখি হায়বসি অদোম্না উবিরম্লগনি। হৌখিবা চহি ৫সিদা গ্রাম পঞ্চায়েৎ লাক্ষ অমা মখায়দা ওপ্তিকেল ফাইবর লৈহনখিদুনা অসুক্কী মতিক য়াম্না মতেং পাংলি। পঞ্চায়েৎ খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবগী পান্দমগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক অসি পাংথোকপা হৌকিবনি। পঞ্চায়েৎ লাক্ষ অমা ৱাৎলিবা অসিদসু থবক য়াংনা চত্থরি। অদুবু হোংলক্লিবা ফীভমসিদা খুঙ্গংগীসু দিজিতেল ইন্দিয়াদা শরুক ওইহনবা হায়বসিসু তঙাই ফদবা ওইরে। খঙ্গংগী মীশিংদসু অসিগুম্না ওনলাইনগী খুদোংচাবশিং অসিগী মথৌ তাবা অসি হেনগৎলক্লি। মসিগী য়েংলগা ঐখোয়না অহানবা প্রোগ্রাম শেমখিবা অদুদা পঞ্চায়েৎ খুদিং য়ৌহনগনি অদুবু ঙসি ঐহাক্না অদোমদা ঐখোয়না খুঙ্গং লাক্ষ তরুক্তগী হেনবদা ওপ্তিকেল ফাইবর নেতৱর্ক লৈহন্নবা লেপ্নরে হায়বসি হায়বা পামজৈ। মথৌ তাবশিং অসি হোংলবদি ঐখোয়না হান্না মথৌ তাবশিং অদুসু হোংদোকপা তাবনি। খুঙ্গং লাক্ষ তরুক্তগী হেনবদা কিলোমিতর লিশিং-লাক্ষকী ওপ্তিকেল ফাইবরগী থবক পাংথোকহল্লগনি অদুগা নুমিৎ ১০০গী মনুংদা খুঙ্গং লাক্ষ তরুক্তগী হেনবদা ওপ্তিকেল ফাইবর নেতৱর্ক লৈহন্নবগী থবক অসি মপুং ফাহনগনি।
হোংলক্লিবা তেক্নোলোজীসিদা সাইবর স্পেসতা মখা পোনবা অসি হেনগৎলক্কদৌরি অদুবু সাইবর স্পেস অসিদগী খুদোংথিবশিংসু লৈরি। মালেম অসি নীংথিনা খঙনরবনি অমসুং মসিদগী লৈবাক অসিগগী সোসিএল ফেব্রিক, ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা লায়না খুদোংথিহনবা ঙম্বা লম্বিসু ওইবা য়াই। অদুনা মরম অসিনা ভারতনা মসিদগী য়াম্না চেকশিন্না লৈরি। ভারত অসি য়াম্না চেকশিল্লি অমসুং অসিগুম্বা খুদোংথিবশিং অসিগী মায়োক্ননবা ৱারেপ লৌরগনি। মসিদা নত্তনা অনৌবা সিস্তেমশিংসু লেপ্তনা শেমগৎলি। য়াম্না অতেনবা মতমদা অনৌবা সাইবর সেক্যুরিতী পোলিসীগী দ্রাফ অমা লৈবাক অসিগী মমাংদা থোরক্লগনি। লাক্কদৌরিবা মতমসিদা য়ুনিৎ খুদিংমক শমজিন্নদুনা মসিগী সাইবর সেক্যুরিতী অসিগী মনুংদা ঐখোয় খুদিংমক পুন্না চৎমিন্নবা তাবনি। মসিগীদমক্তা মাংজিল থানা চংশিন্নবগীদমক্তা লাল্লোং য়াৎকনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ভারত্তা নুপীশিংদা থৌনা পীবা মতমদা, মখোয়না লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরকই অমসুং লৈবাক অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা থবক পীবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবদা নুপীশিংদা চপ মান্নবা খুদোংচাবা পীরে। ঙসিদি ভারতকী নুপীশিং কয়লাগী খনিশিংদা থবক শুরে। ঙসিদি, ঐগী লৈবাক্কী ইচানুপীশিংসু ফাইত্তর প্লেনশিং পাইরে অমসুং অতিয়া য়ৌবা ঙম্লে। নেভি অমসুং এয়র ফোর্সতা নুপীশিং লান্মী ওইনা শরুক য়াহনবা মালেমগী লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওরে। মীরোনবীশিংদা তোলোব কক্তনা থা ৬ ছুতি পীনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে, ঐখোয়গী মুস্লিম নুপীশিং ত্রিপল তালাগকী অৱাবদগী মনীংতমহল্লে অমসুং নুপীশিংদা শেন-থুমগী শক্তি পীরে।
জন ধন একাউন্ত করোর ৪০গী মনুংদা একাউন্ত করোর ২২ ঐখোয়গী ইচলশিংগীনি। কোরোনা মনুংদা, হায়রিবা ইচলশিং অসিনা একাউন্তশিংদা লুপা করোর লিশিং ৩০ থমজিনখি। চাউরাক্না মুদ্রা লোন করোর ২৫ রোম পীখ্রে, লোনশিংগী চাদা ৭০ ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংদা পীখি। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা নুপীশিংগী মমিংদা রেজিস্তার খ্বাইদগী য়াম্না তৌরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
লায়রবা ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী অনা-লায়েংগী থবক ফগৎহন্নবা সরকার অসিনা পুক্নীং চঙলি। জনঔসাদি কেন্দ্রশিংদা লুপা ১ পীবা সেনিতরি পেদশিং ফংহন্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। তেল্লবা মতম অমদা, জনঔসাদি কেন্দ্র ৬০০০দগী হায়রিবা লায়রবা নুপীশিংদা সেনিতরি পেদ করোর ৫ হেন্না য়েন্থোকখ্রে।
ইচানুপীশিং মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎপগী খুদোংচাদবা মখা তানা লৈতনবা অমসুং মখোয় চহি মতাং চানা লুহোংনবা ঐখোয়না কমিতি অমা শেম্লে। রিপোর্ত হেক পীখৎলকপগা, ইচানুপীশিং লুহোংনবগী চহি লেপ্নবা চুনবা ৱারেপ লৌরগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
কোরোনা লাইচৎ মনুংদা হকশেলগী থবকশিং পুক্নীং চঙলে। মসিগী অৱাবা মনুং অসিদা হকশেলগী থবকশিংনা ঐখোয়দা ইশাগী ওক্নবা পুথোক্নবগী অচৌবা পারা অমা তম্বীরে। মসিগী পান্দম অসি ফংবা ঙম্নবা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা লেবোরেতোরি অমা খক লৈরম্বা অদু নহাক খঙলে। ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা লেব ১৪০০ লৈরে। কোরোনা লাইচৎ অহানবা হৌরকপদা, নোংমদা তেস্ত ৩০০ খক পাংথোকখি, অদুবু অতেনবা মতমগী মনুংদা , ঙসিদি নোংমদা তেস্ত লাখ ৭ হেন্না পাংথোকলে। ঐখোয়না ৩০০দগী হৌখিবা অদু লাখ ৭ য়ৌরে।
লৈবাক অসিদা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এসশিং অমসুং অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং শানবা ঐখোয়না লেপ্তনা থবক পায়খৎলি। চহি মঙাদা মহৈরোয় লিশিং ৪৫গী এম.বি.বি.এস অমসুং এম.দি সিতশিং হেনগৎলে। খুঙ্গংশিংদা ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫ হেন্না লৈরে অমসুং মখোয়গী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা কোরোনা লাইচৎ মনুংদা মতেং পাংলি। কোরোনা মতমদা ৱেলনেস সেন্তরশিংনা খুঙ্গংশিংদা মতেং য়াম্না পাংলে।
ঙসিদগী হকশেলগী লমদা অচৌবা ইহৌ অমা হৌরে অমসুং মসিদা তেক্নোলোজিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। ঙসিদগী নেসনেল দিজিতেল হেল্থ মিসন হৌদোক্লে। মসিনা ভারতকী হকশেলগী লমদা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্কনি। লায়েংবদা থেংনরিবা অৱাবশিং হন্থহন্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নগনি।
ভারতমচা খুদিংমক হেল্থ আই.দি অমা পীগনি। হেল্থ আই.দি অসিনা ভারতমচা খুদিংমক্কী হেল্থ একাউন্ত ওইনা থবক তৌগনি। নহাক্কী তেস্তশিং, লায়নাশিং, নহাক্না উনখিবা দোক্তরশিং, নহাক্না চাখিবা হিদাকশিং অমসুং দাইগনোস তৌখিবশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মসিগী একাউন্ত অসিদা য়াওগনি। করম্বা মতমদা করি রিপোর্ত লৈখি হায়বা অসিগুম্বা ই-পাউশিং হেল্থ আই.দি অসিদা য়াওগনি।
দোক্তর অমা উনবদা, শেন থমজিনবদা, হোস্পিতাদা স্লিপ অমা শেম্বদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং নেসনেল দিজিতেল হেল্থ মিসন্না কোকহনগনি। মীওই খুদিংমক ফজনা ৱারেপ লৌবা ঙম্নবা অমসুং অচুম্বা পাউ ফংবা ঙম্নবা থৌরাং অমা ঐখোয়না পায়খৎলে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
কোরোনাগী তিকা থৌরাং তৌরগনি হায়বদা মীয়ামগী মরক্তা হরাওনরে। মসি মহৌশানি। মসিগী লাংতক্নবা অসি মী খুদিংমক্কীনি অমসুং মালেমগী মফম পুম্নমক্তনি।
ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং লেবশিংদা মথৌ মশক খঙনা থবক তৌরি হায়না ঐগী ইরৈচাশিং হায়বা ঐনা পাম্মি। হৌজিক লৈবাক অসিদা তিকা অহুম চাংয়েংগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরে। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংদগী অয়াবা হেক ফংবগা ঐখোয়না তিকা পাক-শন্না পুথোক্কনি। ঐখোয়না থৌরাং তৌবা লোইরে। তিকা য়াম্না পুথোক্নবা অমসুং অতেনবা মতমগী মনুংদা মী খুদিংমক ফংহন্নবা ঐখোয়না লম্বী অমা শেম্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিং চাউখৎপগী তোঙান-তোঙানবা ফিবমশিংদা লৈরি। মফম খরনা চাউখৎলে, মফম খরনা অতৈদগী য়াম্না শোৎথরি। মসিগী থোঙ মান্নদবা অসি মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ভারত অমা শেমগৎপদা শিংনবা ওইরি। ঐনা মমাংদা হায়খ্রে, ঐখোয় জিলা ১১০দা পুক্নীং চঙলি। হায়রিবা জিলাশিং অসি চাউখৎলবা জিলাশিংগুম শেমগৎপা ঐখোয়না পাম্মি। ঐখোয়গী পান্দমদি চাউখৎনবা অমসুং লম্বী-থোঙ ফগৎহন্নবা থৌরাং অমা পায়খৎপনি।
হৌজিক নহাক খঙলে। উত্তর প্রদেস, বিহার, অৱাং-নোংপোক নৎত্রগা ওরিসা ওইগেরা লৈবাক অসিগী নোংচুপ,ময়াই অমসুং নোংপোক থংবা শরুকশিংদা মহৌশাগী পোৎথোকশিং লৈনুংদা মরাংকাইনা লৈরি। হায়রিবা মফমশিং অসিগী মীয়াম মপাঙ্গল কনবা অমসুং লৌশিং লৈবা ঙাক্তনি ,অদুবু খুদোংচাবশিং ৱাৎপদগী হায়রিবা মফমশিং অসি চাউখৎতনা লৈরি। মরম অদুনা ঐখোয়না থৌরাং কয়া পায়খৎলে। ঐখোয়না ইস্তর্ন দেদিকেদেত ফ্রেদ কোরিদোর শেমগৎলে, নোংপোক থংবা লমদম গ্যাস পাইপলাইনগা শম্নরে, অনৌবা রেল লম্বীশিং অমসুং অনৌবা পোর্তশিং শেমগৎলে।
লেহ-লাদাখ, জম্মু-কশ্মীর আর্তিকল ৩৭০দগী মনীংতম্লে। মসি চহি অমা ফারে। মসিগী চহি অমা অসি জম্মু-কশ্মীরগী অনৌবা চাউখৎপগী খোঙচৎকী অনৌবা অচৌবা মাইপাকপা অমনি। নুপীশিং অমসুং দলিতশিংদা ফংফম থোকপা হকশিং ফংহনখিবা চহি অমা ফারে। ঐখোয়গী রিফুজিশিং চিংলেম্না হিংবা চহি অমা ফারে। ঐখোয়না খুঙ্গংদা অমুক হল্লসি হায়বা ইহৌশিং হৌদোক্তুনা খুঙ্গংশিং কান্নবা ফংলে। ঙসিদি অয়ুসমান স্কিম জম্মু-কশ্মীর অমসুং লাদাখ লমদমদা খ্বাইদগী ফবা মওংদা শীজিন্নরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী অশেংবা মপাঙ্গল মীখল পাংথোক্তুনা শেমখিবা লোকেল বোদিশিংদা লৈরে। জম্মু অমসুং কশ্মীরদা লোকেল য়ুনিতশিংগী মীয়ামগী মীহুৎশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা অসি ঐখোয়গী চাউথোকচনীংঙাইনি। মসিগী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিদা শরুক য়াবগীদমক ঐনা মখোয়গী “পঞ্চ, সরপঞ্চ” থাগৎলি।
সুপ্রিম কোর্তকী থবক্তগী পোথারবা জস্তিস অমনা লুচিংদুনা জম্মু-কশ্মীরদা দিলিমিতেসনগী থবক চৎথরি। ঙন্না মীখল পাংথোক্তুনা জম্মু-কশ্মীরগী এম.এল.শিং,মশাগী মন্ত্রীমন্দল, রাজ্যগী চীফ মিনিস্তর লৈনবা দিলিমিতেসনগী থবক অথুবদা লোইশিনবা ঐখোয়না পাম্মি। মসিনা অনৌবা থৌনা অমগা লোয়ন্না চাউখৎ মাইকৈদা চঙশিনবা ঙমগনি। ভারতনা মসিদা থাজবা থম্লি অমসুং মসিগী মতাংদা থবক খুদিংমক পায়খৎলি।
হৌখিবা চহি কয়াদগী লদাখ মীয়াম্না য়ুনিয়ন তেরিতরী অমা ওইনবা অপাম্বশিং অদু ঐখোয়না মঙফাওন্নবা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎলি। হিমলয়গী মথক্তা লৈরিবা লদাখ অসি অনৌবা মায়োলদা চংশিল্লি। সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী অমা, অনৌবা রিসর্চ সেন্তরশিং লিংখৎনবা, হোতেল এন্দ মেনেজমেন্তগী অনৌবা কোর্সশিংগী থবক কয়া লৌখৎলি। ৭,৫০০ এম.দবল্যু. সোলর পার্ক শেম্নবা থবক লৌখৎলি। অদুবু নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং লদাখকী মগুন কয়া লৈজৈ। ঐখোয়না মখোয়বু য়োখৎপা খক নত্তনা ঐখোয়না মখোয়বু শেম্বীবা তাই। সিক্কিমনা অৱাং নোংপোক্কী ওর্গানিক রাজ্য অমা ওইবগুম্না, লদাখ. লেহ অমসুং কার্গিলনা মখোয় মশাগী কার্বোন ন্যুত্রেল য়ুনিৎ অমা শেমজবা য়াই। লমদম অসিগী মীয়াম্না মখোয়গী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না অনৌবা চাউখৎ থৌরাংগী মোদেল অমা শেম্নবা ভারত সরকারগা খুৎশম্নগনি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ভারতনা চাউখৎপগী মায়কৈদা চংশিনবদা মহৌশাগা লোয়ননা চৎমিন্নবা মথৌ তাই উৎখ্রে। ঙসি ভারতনা মরু ওইনা সোলর ইনর্জীগী লমদা মালেম পুম্বদা ৱান নেসন, ৱান সন এন্দ ৱান গ্রিদকী ৱাখল্লোন অসিনা ইথিল পীরি।
মালেম পুম্বগী রিন্যুএবল ইনর্জী পুথোকপা লৈবাক মঙাগী মনুংদা ভারতনা মফম অমা কনবা ঙমখ্রে। ভারতনা পোলুসন থোকহন্দনবা লোয়ননা মসিগী সোলুসনশিং ফংহন্নবা হৌৎনরি। স্বচ্ছ ভারত কেম্পেন, মৈখু চেন্নদবা চাক থোং গ্যাস, এল.ই.দি. কেম্পেন, সি.এন.জি.-বেজ ত্রান্সপোর্তেসন, নত্ত্রগা ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীগী হীরমশিং অসিদা ঐখোয়না খুদোংচাবা অমত্তা লেম্না মাংহন্দে। পেত্রোল শীজিন্নবনা মরম ওইরগা পোলুসন থোকহনবা হন্থহনবা ইথানোল শীজিন্নবা হেনগৎনবা ঐখোয়না মীৎয়েং চংলি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা চহি মঙাগী মমাংদা ইথানোলগী ফীভম কমদৌরম্মি? চহি মঙাগী মমাংদা ইথানোল পুথোকপা অসি লিতর কোতি ৪০ খক্তা ওইরমখি। হৌখিবা চহি মঙা অসিদা পুথোকপা শরুক মঙা হেনগৎলে। ঙসি, ঐখোয়না ইথানোল লিতর কোতি ২০০ পুথোক্তুনা মহৌশা কানবদা মতেং চাউনা পাংলি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ঐখোয়না মীয়াম য়াওদুনা খনগৎলবা শহর ১০০দা অপুনবগী খোঙথাং অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা পোলুসন হন্থনবা পুন্না চংশিল্লি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
উমংগী লম চাউথোকহল্লিবা লৈবাক খরগী মনুংদা ভারতসু য়াওরে হায়না চাউথোক্না হায়বা য়াই। ভারতনা মহাক্কী বাইওদাইভর্সিতী য়ৌখৎনবা হৌৎনরি। ঐখোয়না মায় পাক্না প্রোজেক্ত তাইগর অমসুং প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত লৌখৎখ্রে। ভারত্তা কৈগী মশিং অসি হেনগৎলক্লি। লাক্কদৌরিবা চহি অসিদা ঐখোয়না এসিয়াতিক লাইয়নশিংগী ‘প্রোজেক্ত লাইয়ন’ হৌরগনি। অমসুং প্রোজেক্ত লাইয়নগী মখাদা, ইন্দিয়ন লাইয়নশিং য়ৌখৎনবগী অমসুং ঙাকশেন্নবা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক পায়খৎনবা থবক লৌখৎকনি অমসুং মরু ওইনা, অখন্নবা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মথৌ তাবা অদুসু লৌখৎকনি। অমসুং প্রোজেক্ত লাইয়নদা মীৎয়েং থমগনি।
লোয়ননা ঐখোয়না খুমাং চাউশিনহনবা পাম্বা থবক অমনা – প্রোজেক্ত দোলফিন্নি। তুরেলশিং অমসুং সমুদ্রদা লৈবা দোলফিন মখল অনিমক্তা ঐখোয়না মীৎয়েং চংগনি। ঐখোয়না বাইওদাইভর্সিতী ফগৎহন্দুনা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। মসিনা তুরিজমগী সেন্তর অমা ওইবা ঙমহনগনি। মরম অসিনা ঐখোয়না মায়কৈ অসিদা চংশিনগদৌরিবনি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
ঐখোয়না তোপ তোপ্পা পান্দম অমগা লোয়ননা তোপ তোপ্পা লম্বী অমদা চৎপা মতমদা, লম্বী অসিদা শীংনবশিংনা থনগনি অমসুং হায়রিবা শীংনবশিং অসিসু তোপ তোপ্পা ওইগনি। হন্দক থোকহন্নিংদবা কয়া ঙমখৈদা থোকপা অসিনা লৈবাক অসিদা শীংনবা অমা ওইহল্লি। অদুবু ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তমদা শীংনরকপদা এল.ও.সি.দগী এল.এ.সি. ফাওবদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী থৌনা ফারবা লান্মীনা মতিক চাবা পাওখুম পীখি।
লৈবাক পুম্বনা থৌনা লৈনা, অপুনবগী শক্তম ঙাক্নবা কত্থোকপগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মালেম পুম্বনা ঐখোয়গী থৌনা লৈরবা জৱানশিংনা করি তৌবা ঙম্বগে অমসুং লৈবাক অসিনা মখোয়গী থৌদাং ঙাক্নবা করি তৌবা ঙম্বগে হায়বা অদু লদাখনা উৎখ্রে। ঙসি, ঐহাক্না লাল কিলাদগী লৈবাক অসিগীদমক থৱায়না পোন্থা পীখ্রবা থৌনা লৈরবা মীওইশিং অমসুং লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎলি।
তেরোরিজম নত্ত্রগা লম লৌশিনবা ওইরবসু ভারতনা মখোয়গী মায়োক্তা থৌনা লৈনা থেংনরি। ঙসি, মালেমনা ভারত্তা থাজবা থম্বা হেনগৎলে। হন্দক্তা, য়ুনাইতেদ নেস্নেন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী নন-পর্মিনেন্ত মেম্বর অমা ওইনা লৈবাক ১৯২ মনুংদা লৈবাক ১৮৪না ভারতপু শৌগৎখি। মসি ভারত মচা খুদিংমক্কী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি। মসিনা ঐখোয়না মালেমদা ঐখোয়গী মফম কল্লি হায়বগী খুদম অমনি। মসি পুম্নমক অসি ভারতনা মপাঙ্গল কনবা, ভারতনা শক্তি লৈবা অমসুং শাফনা লৈরবা মতম খক্তদা ওইথোক্কনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঙসি হীরম কয়াদা থবক পায়খৎলি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
লম্বী নত্ত্রগা ঈশিংগী লম্বীদা ফাওনরিবা ঐখোয়গা য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না ঙাকশেল, চাউখৎ থৌরাং অমসুং থাজনবদা অফবা মরীশিং থম্বা ঙম্লি। ভারতনা য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা চহি কয়া শাংনা লৈনরক্লবা চৎনবী, ইকোনোমিক অমসুং খুন্নাইশিংগী মরী লেপ্তনা ফগৎনবা হোৎনরি।
মালেমগী মীশিংগী শরুক মরি থোকপগী মনুংদা অমদি খা এসিয়াদা লৈরি। ঐখোয়না পুন্না অমসুং চুংশিন্নদুনা য়াম্লবা মীশিং অসিগী য়াইফনবা খুদোংচাবশিং মশিং খঙদনা ফংহনবা য়াই। চাউখ্রবা মীশিং অসিগী খুমাং চাউশিন্নবা অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী ওইনা লমদম অসিদা লৈরিবা লৈবাকশিংঈ লুচিংবশিংগী থৌদাং য়াম্না চাউনা লৈ। ঐহাক্না মীপুম খুদিং. রাজনিতিগী লুচিংবশিং, পার্লিয়ামেন্তগী মীহুৎশিং অমসুং খা এসিয়াগী খঙহৈরবশিংদা মখোয়গী থৌদাংশিং পাঙথোক্নবা হায়জরি। লমদম পুম্বা অসিদা শান্তি অমসুং ইংচিক্না লৈবনা মীওইবগী য়াইফ থৌরাংদা চাউনা কান্নবা ওইগনি। মালেম পুম্বা অসি লমদম অসিগী খোঙথাংগা মরী য়াম্না লৈনৈ।
ঙসিদি, লৈবাক্কী ঙমখৈ লোন্নরিবশিং খক্তনা য়ুম্লোনবশিং নত্তে, ঐখোয়গা শান্তিগী মরী থম্লিবশিং অসুবু য়ুম্লোনবা কৌই। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারতনা মহাক্কী মরূপ মপাং ওইবগী মরী অসি মালেম পুম্বদা শন্দোক্লি অমসুং মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। নোংচুপ এসিয়াদা লৈবা লৈবাকশিংগা রাজনিতিগী, শেন্মীৎলোন অমসুং মীওইবগী মরী হেনগৎলক্লি। থাজনবসু য়াম্না হেনগৎলে। মরু ওইনা ইনর্জী সেক্তরদা লৈবাকশিং অসুগা লৈনরিবা মরী অসি য়াম্না মরু ওই। লৈবাকশিং অসিদা ভারত্তগী মশিং য়াম্লবা মীওই কয়ানা থবক তৌদুনা লৈরি। ভারতনা হায়জবা তাবীদুনা লৈবাকশিং অসিনা মখোয়দা লৈরিবা ভারত মচাশিংবু কোরোনাগী খুদোংথিবা তারিবা মতম অসিদা মতেং পাংবগীদমক ভারতনা লমন তোনশিল্লে। ঐহাক্না মখোয়বু ইশানা হকথেংননা থাগৎপা ফোঙদোকপা পাম্মি।
চপ মান্ননা ঐখোয়গী নোংপোক্তা লৈবা সমুদ্রগী য়ুমথংনবা লৈবাক ওইরিবা এসিন লৈবাকশিংসু মরুওইবা থৌদাং লৈ। বুদ্ধিজমগী চৎনবীনা মখোয়গা শম্নরী। ঙসিদি ভারতনা মসিগী লৈবাকশিং অসিগা সেক্যুরিতীগী লমখক্তা নত্তনা সমুদ্রগী ললশিংদসু অফবা মরী থম্লি।
নুংশিরবা প্রজাশিং ভারতনা শান্তি অমসুং ইংতপ্পা পুরক্নবা সেক্যুরিতীগী খুৎশু খুলায় অমসুং আর্মীশিং মপাঙ্গল কলহন্নবা কন্না হোৎনরী। মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারত অমা ওইহন্নবা ঙাকশেলগী খুলায় শাবগী লমদা অচৌবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। হন্দক্তা মিলিতরীগী খুৎশু খুলায় ১০০ হেন্না মীরৈবাক্তগী লৈবা লেপখ্রে। মিসাইলশিংদগী অয়াংবা মিলিতরী হেইকোপ্তরশিং, এসোল্ত রাইফলদগী ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ ফাওবা পুম্নমক ভারত্তা শারগনি। ঐখোয়গী তেজাস অসি মসিগী তৌবা ঙম্বা, খোংজেল অমসিং মপাঙ্গল উৎনবা মতমগী মতুং ইন্না শেমদোক্নবা শেম শারে। ঐখোয়গী ঙমখৈ অমসুং সমুদ্র মপানগী ইনফ্রাস্ত্রকচরনা নেস্নেল সেক্যুরিতীদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসিদি হীমালয় চিংশিং নত্ত্রগা ইথৎশিং, ইন্দিয়ন ওক্সিন্দা অহেনবা মীয়েং অসি লম্বী থোংদা পীরি। নেস্নেল সেক্যুরিতীনা পুক্নীংদা থম্লা লাদাখতগী অরুনাচল প্রদেশ ফাওবা মফম খুদিংমক্তা অনৌবা লম্বেলশিং শেমলি।
নুংশিরবা প্রজাশিং ঐখোয়গী অচৌবা সমুদ্র তোর্বান লৈ। মসিগী মথক্তা ঐখোয়গী ইথৎ ১৩০০ হেন্না লৈ। খনগৎলবা ইথৎ খরগী মরু ওইবা অদু ৱাখলদা থম্লদুনা য়াম্না থুনা শেমগৎলি। অদোম্না উরম্লগনি হৌখিবা চয়োলগী নুমিৎ মঙাগী মমাংদা অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দদা লৈবা সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল প্রোজেক্ত লৈবাক অসিদা শিন্নখ্রে। অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দদা হৌজিক দিল্লী অমসুং চেন্নাইগুম্না ইন্তর্নেৎকী খুদোংচাবা ফংলগনি। চপ মান্নবা মওংদা লহ্মদ্বীপ আইলেন্দগা শম্ননবা হোৎনরগনি।
লাক্কদবা নুমিৎ ১০০০গী মনুংদা লহ্মদ্বীপ আইলেন্দদা আই স্পীদ ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতী পীনবা পান্দম থমলি। সিক্যুরিতী অমসুং দিবেলপমেন্তগা লোয়ননা সমুদ্র মপান অমসুং মনাক নকপা ঙমখৈগী মফমশিংগী নহাশিংগী অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোকনবা শেম শারি।
ঐখোয়গী ঙমখৈগী, সমুদ্র তোর্বানগী দিস্ত্রিক্ত ১৭৩না অতোপ্পা লৈবাক্কী ঙমখৈ নত্ত্রগা সমুদ্রগী ঙমখৈগা বাউন্দরী থংনরি। লাক্কদবা নুমিৎশিংদা ঙমখৈগী দিস্ত্রিক্তশিং অদুদা নহাশিংগীদমক এন.সি.সি. লিংখৎলগনি। ঐখোয়না চাউরাক্না এন.সি.সি. কেদেৎ লাখ অমারোম ঙখৈগী মফমশিং অসিদগী ত্রেন তৌরগনি অমসুং হায়রিবশিং অসিগী মনুংদা শরুক অহুম থোকপগী অমদি ঐখোয় ইচানুপীশিং ওইহন্নবা ৱাখল্লোন্দা থবক তৌরগনি। মসিগী ঙমখৈগী মফমগী কেদেৎশিং অসি আর্মীনা ত্রেন তৌগনি। সমুদ্র মপানগী মফমশিংগী কেদেৎশিংদি নেভীনা ত্রেন তৌগনি অদুগা এয়র বেজ লৈবা মফমদনা এয়র ফোর্সনা মসিগী ঙমখৈগী কেদেৎশিং অসি ত্রেন তৌগনি। ঙমখৈ অমসুং সমুদ্র মপানগী মফমশিংগী দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী ত্রেন তৌরা মেনপাৱরশিং ফঙলগনি অমসুং নহাশিংনা আর্ম ফোর্সতা মখোয়গী লম্বী য়াৎপগী স্কিল ত্রেনীং ফঙলগনি।
নুংশিরবা প্রজাশিং মমাং চহিদা ঐনা লাল কিলাদগী পীখিবা ৱারোলদা মমাংগী চহি মঙা অসি মমাংগী শোত্থরম্বশিং অদু মেনখৎনবনি অদুগা লাক্কদবা চহি মঙা অসিনা নীংজবশিং মঙফাওনহন্নবনি। হৌখিবা চহিমক্তদা লৈবাক অসিনা অচৌবা অমসুং মরুওইবা মায় পাকপা কয়া পুরকখ্রে। গান্ধীগী ১৫০শুবা মপোক নুমিত্তা ভারতনা লমহাংদা অমাং অশোয় তৌশিনবা লেপখ্রে। মখোয়গী থাজবনা মরম ওইরগা অৱাবা তারিবা রিফ্যুজীশিংগী সিতিজনশীপ এমেন্দমেন্দ এক্ত, দলিৎশিং/শোত্থরবা কাংলুপশিং/এস.সি.শিং/এস.তি.শিং/ও/বি.সি.শিংগী রিজর্বেসনগী হকশিং, অসম অমসুং ত্রিপুরাগী ইতিহাসিক ওইরবা শান্তীগী য়ানা-চে, লান্মীশিংগী মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবা চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ খনবা, অতেনবা মতমদা কর্তাপুর সাহিব কোরিদোর শাদুনা ভারতনা পুৱারী শেমখ্রে, মসিনা পুৱারী শেম্বা উৎলি, থোইদোক হেন্দোকপা পান্দমশিং ফঙখ্রে।
নুমিৎ তরানিগী মমাংদা, মপু রামগী মশক নাইরবা মন্দির অয়োধ্যাদা শাগৎপা হৌখ্রে। চহি কয়া চয়েৎনদুনা লৈরক্লবা রাম জন্মভুমীগী ৱাথোক অসি ইং-তপ্না লোইশিনবা ঙমখ্রে। ইন্দিয়াগী প্রজাশিংনা য়াম্না অখাং কনবা অমসুং লৌশিং লৈবা অমদি মথৌ মশক খঙবা উৎখ্রে। মসি মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা অমসুং তুংগী পুক্নীং থৌগৎনীংঙাই ওইবা মচাক অমনি। সান্তি, অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী ৱাখল – হায়রিবা অসিনা ইন্দিয়াবু মরোম্দোম লেপচবদা পাঙ্গল ওইরি। মসিগী অমত্তা ওইবগী ৱাখল, মতেং পাংনবগী ৱাখল – মসিনা ইন্দিয়াগী তুংগী ওইবা হেন্না মাই পাকপগী থাজবনি। ঐখোয়না অমত্তা ওইবগী ৱাখল অসিনা মাংলোম্দা চংশিন্বা মথৌ তাই। ইন্দিয়া মচা পুম্বা চাউখৎপা অমা পুরক্নবগীদমক করিগুম্বা অমা নত্ত্রগা অমদা অমগা অমগা কাওথোক্নদুনা কৎথোক্নবা চংই।
ইন্দিয়ানা মসিগী দিকেদ অসিদা অনৌবা পোলিসি অমা, অনৌবা ইথৌ অমগা লোয়ননা মাংলোম্দা চংশিল্লগনি। হৌজিক্তি তনথবা য়াদ্রে। হান্নগী তন্থবগী মতম হৌখ্রে। ঐখোয়না মালেমসিদা লৈরিবা কনাগুমবা অমদগী তাবা লৈতে। ঐখোয়না ঐখোয়গী ঙমজবা থাক্তা চাউখৎনবা হোৎনগনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না ঙমজবা থাক্তা থবক শুদুনা হায়বদি পোৎ-চৈ শুংবা, খ্বাই ফবা মীওইবগী রিসোর্স, লৈঙাক চুম্না তৌবা অমসুং মকোক থংনবা হোৎনবা মদুদি ৭৫শুবা ঐখোয়গী নীং-খা তম্বগী কুমোন লাকপসিদা লম খুদিংদা খ্বাইদগী ফবা ফংনবা হোৎনবা।
ঐখোয়গী পোলিসি, থৌওংশিং, পোত্থোকশিং- পুম্নমক খ্বাইদগী ফনবা হোৎনবনা ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন ফংবা ঙমগনি। ঙসিদি, ঐখোয়না ঐখোয়গী নীং-খা তম্বগীদমক থৱায় কৎখ্রবশিংগী মংলানশিংবু মংফাওহন্নবা ৱারেপ লৌবা মথৌ তারে। মসিগী ৱাশক অসি নাগরিক বিলিয়ন ১.৩গী ওইগদবনি মদুদি ঐখোয়গী তুংগী মীরোলগীদমক, মখোয়গী তুংগী য়াইফনবগীদমক, মরোম্দোম লেপচবা ঙম্বা ইন্দিয়াগীদমক। ঐখোয়না ৱাশক লৌগদৌবনি মদুদি মপাল লমগী পোত্থোক্তা মিপাল তাংবা হন্থনবা, ঐখোয়না ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রী মচাশিং চাউখৎহনবা, ঐখোয় পুম্বা অমগা অমগা পাউ ফাউনবা। ঐখোয়না পুক্নীং থৌগৎকনি মদুদি নহাশিং, নুপীশিং, সেদ্যুল ত্রাইব, সেদ্যুল কাস্ত, মরুওইনা নাম্মা শোইরবশিং, ইকোনোমিদা শোৎথরবা,খুঙ্গং, অতৈ।
ঙসিদি ইন্দিয়া অসি ঙম্লোইদবা থবকশিং অসি অঙম্বা থাক্তা থবক্তা ওন্থোরক্লি। চপ মান্নবা শক্তিনা, কৎথোকপা, মান্নবা ইহুলনা ইন্দিয়া মচা পুম্বা মাংলোম্দা চংশিল্লগনি।
অথুবদা ঐখোয়না ৭৫শুবা ইন্দিপেন্দেন্সগী কুম্হৈ ২০২২দা পাংথোক্লগনি। ঐখোয়গী খোঙথাং অমা খক্তা ঙাইরে। ঐখোয়না নুমিদাংদা মৈ থানগনি। ২১শুবা সেনচুরি অসিগী অহুমশুবা দিকেদ অসি ঐখোয়গী মংলান অসি থুংবগা ওইগনি। কোরোনা অসি খোংয়েৎ অমনি অদুবু ইন্দিয়ানা মরোম্দোম লেপচনবা হোৎনবদা অথিংবা পীবা ঙমগদবা নত্তে।
ঐনা ইন্দিয়াগী অনৌবা য়াওল অমা উরি, ইশানা ইশাবু থাজবা, অনৌবা মিয়েংগী ইন্দিয়া। অমুক হন্না, ঐনা ইন্দিপেন্দেন্স দে অসিদা থম্মোয়নুংদগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। পুম্নমক লাক্লো, খুৎ থাগৎতুনা, পুন্না হায়রসি:
ভারত মাতা কী জয়, ভারত মাতা কী জয়, ভারত মাতা কী জয়,
বন্দে মাতরম, বন্দে মাতরম, বন্দে মাতরম,
জয় হিন্দ, জয় হিন্দ।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister Shri Narendra Modi’s address to the Nation from the ramparts of the Red Fort on the 74th Independence Day- August 15, 2020
15 AUG 2020 2:20PM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Congratulations and many best wishes to all the countrymen on this auspicious occasion of independence.
Today, we are able to live in an independent India because of the sacrifices of millions of sons and daughters of Mother India. This is an occasion to pay tribute to the freedom fighters, martyrs and brave souls and their spirit and dedication to free Mother India.
The valiant soldiers of our armed forces, our paramilitary forces, our police personnel and our security forces- everyone is engaged in protecting Mother India. They are engaged in safeguarding the common man. Today is the day to remember their sacrifices and penance sincerely and wholeheartedly.
There is another name: Aurobindo Ghose. Today is the birth anniversary of Aurobindo Ghose, who tread the path from being a revolutionary to spirituality. Let us seek his blessings so that we can fulfil his as well as our vision.
We are passing through an extraordinary situation. Today, children- the bright future of India- are not in front of me. Why? It is because Corona has stopped everyone. In this period of corona, I salute millions of corona warriors- doctors, nurses, sanitation workers, ambulance drivers and so on-who all should I count.
I salute all the corona warriors, who for a long time have adhered to the mantra of ‘सेवा परमो धर्म’ i.e. service is the best religion and have served the children of Mother India with complete dedication.
In the period of corona, many of our brothers and sisters have been affected by this pandemic; many families have been affected; many have also lost their lives. I express my condolences to all such families, and I believe the indomitable will power and determination of 130 crore countrymen will make us win over Corona and we shall definitely win.
I know that recently we have been passing through a number of crises. Floods, especially in the north-east, eastern India, south India and some parts of western India; landslides in many areas; people have had to face many problems. Many people have lost their lives. I also express my condolences to those families.
And the nation stands in solidarity with the state governments in these days of crisis. No stone is being left unturned by either the state or central government to provide relief measures to the needy.
My dear Countrymen, Independence Day is a festival to celebrate freedom. It is an occasion to enthuse new energy by remembering our freedom fighters. This day is a harbinger of new inspirations. It reignites new fervour, exuberance and enthusiasm. And in times like now, it becomes even more imperative for us to be determined. It is an auspicious day because when we meet again next year to celebrate, we shall be entering into the 75 years of our free existence. This is a momentous occasion. Today, all of us 130 crores Indians have to make significant pledges for the coming two years. And when we complete the 75 years of our freedom, we will be able celebrate the redemption of those pledges .
My dear countrymen, our forefathers fought for this freedom with extreme commitment, utmost integrity, sincere penance, renunciation and sacrifice; we should never forget the way they laid their lives for Mother India. We should never forget that during this long and dark ages of slavery, not even a moment was lost when they were not moved by the desire for freedom. There insn't a countryman who did not put his best foot forward aspiring to break free the nation from the shackles of slavery, by waging a war and making any sacrifice possible to bring this day. Many sacrificed their youth in jails. Many left behind their life's dreams and embraced the gallows. I salute these revered martyrs who offered themselves as an oblation. Indeed amazing! On the one side, the country witnessed a phase of mass movements and on the other side the resounding voice of armed revolt.
Under the leadership of Pujya Bapu, the great national awakening accompanied by mass movements, gave new impetus to the struggle for freedom. And so today we are blessed to be able to celebrate our Independence Day with such fervour.
During this freedom struggle, several efforts were made to douse the fire of revolt and throttle the soul and spirit of our motherland. Many attempts were made to ruin the Indian culture, tradition, customs and heritage. Running across centuries, that was the period of SAAM DAAM DAND BHED (either by hook or crook) – and all this was at its peak. Many came here with the innate belief that they have come to reign the world for eternity (yaavat chandra diwakaro-till sun and moon exist). But the strong determination to be freed beat such ambitions to dust. They believed that India was a divided lot due to the existence of multiple identities, nobilities, languages and dialects, cuisines, costumes and culture. They labored under the misunderstanding that a country of so many diversities can never stand up as one against any force. But they could not recognize the soul and pulse of the country, that life force, that chord which binds us together. And when this force came out with full vigour in the fight for freedom, India succeeded in throwing away the shackles of slavery .
We are aware of the fact that that was the regime when propagators of expansionism spread across geographies and attained supremacy and power, but the freedom movement of India inspired many across the globe to stand against these forces. India became a pillar and ignited the fire of freedom struggle all over the world.
And those, who were involved in the blind race of expansionism, threw the World into two World wars, destroyed humanity, ruined lives and wrecked the globe to achieve their designs.
But even during such a period, even in the midst of the destructive war, India did not abandon its urge for freedom; neither was it found lacking, nor did it lower its guard.
Whenever there was a need, the country has been making sacrifices, enduring sufferings and leading people’s movements. India’s battle created an atmosphere for freedom in the world. And the change that the power of India brought in the world, it became a challenge for expansionism. History can never deny it.
My dear countrymen,
In the entire World, in its war for independence, India kept marching with its head high with its strength of unity, collectivity, the resolve for its bright future, its commitment and inspiration.
My dear countrymen,
In the midst of the Corona pandemic, 130 crore Indians pledged themselves to become self-reliant. Today self-reliance is etched in the mind of every Indian. We are also witnessing the realization of that dream of Self-Reliant India (“AatmaNirbharBharat”). “Self-reliant India” is not just a word, it has become a mantra for 130 crore countrymen.
When I talk of self-reliance, all of us who are now above the age group of 25-30 years surely recall how we were goaded by our parents and elders to become self-reliant as we attained an age of 20 - 21. Every family expects its children of 20-21 years to be self-reliant. As we are just one step away from the 75th Anniversary of Independence, it is essential for a country like India to stand own its own, and to become self reliant. What is necessary for a family is also essential for a country. I have full faith that India will realize this dream. And the reason for this is the strength of my country’s citizens in which I have full faith, I am proud of their talent, I have confidence in our youth and the country’s unparalleled women power. I have faith in the thinking, in the approach of India. And history is witness that whenever India resolves to do something, it does it.
Therefore, when we talk about self-reliance, it arouses not only curiosity all over the World but also expectations from India. Therefore, it is imperative that we make ourselves capable for realization of that expectation. It is very essential to prepare ourselves.
A large country like India is full of energy of youth power. The first condition for a self-reliant India is self-confidence which is the foundation of self-reliance.
And this has the power to give a new vision and a new energy to development.
India has always followed the adage - ‘Whole world is one family’. Veda says ‘वसुधैव कुटुम्बकम्’ and Vinoba ji used to say ‘‘जय जगत’ i.e. hail the world. Therefore, the world is one family for us. So, alongside financial development, mankind and humanity should also get importance. And we follow this dictum.
Today the world is interconnected and inter-dependent. So, it is the need of the hour that a vast country like India should increase its contribution to the world economy. It is also India’s duty towards world welfare. If India wants to increase its contribution then she herself will have to be empowered; she will have to be self-reliant or ‘AatmaNirbhar’. We must make ourselves capable of contributing towards world welfare. If our roots are strong and we are capable enough, we will be able to take steps towards world welfare.
Our country has plenty of natural resources. It is the need of the hour that we start the value addition of these natural resources and human resources; and to take the country to new heights. How long shall we continue to export raw material to the world? How long will the process of exporting raw material and importing finished goods continue? So, we will have to be self-reliant. We will have to resort to value addition of our capabilities as per the world’s requirements. It is our responsibility. We want to move ahead in the field of value addition to contribute to world welfare. Similarly, there was a time when we used to import wheat from abroad; but our farmers have done a wonderful job. And now India is self-reliant in the agricultural sector. Today India’s farmers not only supply the food grains for the citizens of India but India is also in such a position that it provides food grains to the other countries in need.
Though this is our strength- the strength of self-reliance in agriculture- value addition is also necessary in this sector. Our farm sector needs to evolve in line with requirements of world; Value addition is required for our farm sector
Today, the country is taking several new initiatives. You see, we have opened up the space sector. The youth of the country is getting opportunities. We have liberated the agriculture sector from the shackles of laws and have tried to make it self-reliant. When India becomes powerful in the space sector, neighbouring countries also get its benefits. If we become powerful in the energy sector, India can help those countries that want to dispel their darkness. When the country’s health infrastructure becomes self-reliant, then India becomes a preferred country as a destination for health tourism. Therefore, it is necessary to see to it that ‘Make in India’ products get appreciated in the world. History is a witness to the fact that there was a time when the products made in our country by our skilled manpower were used to get appreciated all over the world.
When we talk about becoming self-reliant, then we do not merely refer to decreasing the import demands. When we talk of self-reliance, it is about our skills, our human resources. When we start sourcing things from abroad, then our capabilities start depleting and consequently, it gets completely destroyed over generations. We need to preserve it and enhance that caliber of ours. We need to accentuate our skills, our creativity and with that we need to touch new heights. We need to strengthen skill development for a self-reliant India, for improving our competency.
My dear citizens, I know that when I talk about becoming self-reliant then people raise several doubts. I do accept that there are millions of challenges while we travel on the path of becoming self-reliant and these challenges increase further in a competitive world. We should realise that for the millions of challenges we face, our nation has the capability to provide billions of solutions. My countrymen are there with the capability to resolve the issues.
You can see that in the challenging times of Corona, we were in need of many items which we needed to import but the world was unable to provide them. The youth of our nation, our entrepreneurs, the industry accepted the challenge. The nation that never manufactured N-95, started doing so. We started production of PPE which was not being produced before, similarly we started producing ventilators in India, which were not being made here before. We are not only able to meet our own requirements, but now also become strong enough to export to the world. We can very well see how a self-reliant India can help the world. Therefore it is also the duty of India to work for the welfare of the world.
Enough is enough. What should be the mind-set of independent India? The mind-set of independent India should be ‘Vocal for Local’. We should take pride in our local products. If we do not praise and support our indigenous products, then how will they get an opportunity to flourish and improve, how will they gain strength? Come, let’s pledge that as we move towards the 75th year of our independence, we shall adopt the talisman of ‘Vocal for Local’ and together let's strengthen ourselves.
My dear Countrymen, we have clearly seen how our nation can do wonders, how it progresses. Who could have imagined that lakhs and crores of money would be directly transferred to the Jan-Dhan accounts of the poor? Who could have imagined that so many changes would be made in the APMC Act for the welfare of farmers? Who could have thought that the farmers who were living under the Damocles’ sword of the Essential Commodities Act, would be freed of it after so many years? Could we have imagined that the space sector would be laid open for the youth of our nation? Today we are witnessing that National Education Policy, One Nation-One Ration Card, One Nation-One Grid, One Nation-One Tax, Insolvency and Bank Bankruptcy Code and the effort for merger of banks- all these things have become the reality of nation, fact for our nation.
The world is looking at the outcomes of the reforms that are taking place in India in these times. The world is closely observing the reforms we are bringing one after another, one linked to another. As a result of this Foreign Direct Investment (FDI) in India has broken all its previous records last year.
Last year, there has been an 18% increase in FDI in India. So, even during the corona pandemic, top companies of the world are turning to India. This confidence hasn’t been created just like that. The world didn’t get fascinated with India without a reason. This confidence has grown because of the hard work put in by India in the field of its policies, democracy and strengthening the foundation of its economy.
Today many businesses of the world are viewing India as the hub of the supply chain. So now, we have to move ahead with the mantra of ‘Make for World’ alongside ‘Make in India’.
Try to recall what happened recently and take pride in the capabilities of 130 crore countrymen. During this corona pandemic, there were cyclones in the east and the west coasts of India, umpteen number of people died because of lightning & landslides, and earthquakes of small intensity were felt time and again. As if these were not enough, swarms of locust created havoc for our farmers. A series of adversities struck one after another. Yet, the country didn’t lose confidence and continued to move forward with self-confidence.
Today, it is our priority to pull the people and the economy of our country out of this corona pandemic. The National Infrastructure Pipeline Project will play an important role in this endeavour. Rs 110 lakh crore will be spent on this project. For this, about seven thousand projects have been identified in different sectors. This will also give a new direction and a fresh momentum to the overall infrastructure development of the country. It is often said that during crises, the emphasis should be given on infrastructure so that economic activity is speeded up and people get employment and it generates a cascading effect. Both small and large enterprises, farmers and the middle class benefit to a great extent.
And I want to recall one incident today. When Atal Bihari Vajpayee was the Prime Minister, he had started a programme with far-reaching impact called the Golden Quadrilateral. He had taken the road network infrastructure to the next generation level. Even today, the country looks at the ‘golden quadrilateral’ with pride and feels yes, our country is transforming.
My dear countrymen,
Atal ji had done this work in his time but now we have to carry it forward. We must give it a new thrust. We cannot work in silos. We do not need a situation where in the infrastructure sector, road sector will work only for roads and the rail sector will work only for rail. There is no coordination between the railways and the roadways, between the airport and the port, between the railway station and the bus station– this sort of situation is not desirable. We must ensure that the infrastructure is a comprehensive and an integrated one. It should be complementary to each other. The rail should be complementary to the road, the road to sea port and the sea port to the airport. We are moving towards a multi-modal connectivity infrastructure for the new century. And this will give a new dimension. We have started the work with a great dream. And I believe that by eliminating silos, we will give a new strength to all these systems.
Along with this, our coastline has a very important significance in the world trade. While moving on with Port led development, in the coming days, we will focus on working towards building a modern state-of-art infrastructure towards the construction of four lane road across the entire coastline.
My dear countrymen,
Our scriptures said something very profound. It is said in our scriptures that- 'Samarthya mulam Swatantryam, Shram mulam Vaibhavam' means 'Capability is the source of freedom, and labour force is the source of grandeur, prosperity and progress of any nation.
Therefore, nothing can match the hard work of the common man, be it cities or villages. When a toiling society gets amenities, the struggles of life ease, everyday troubles are reduced and this helps in boosting their energy paying rich dividends.
In the last six years, several campaigns have been launched to improve the lives of the toiling citizens of the country be it about their own bank accounts, owning a pucca house, construction of such a large number of toilets, providing electricity connection in every house, providing a gas connection to free our mothers and sisters from the smoke, making efforts to provide insurance protection to the poorest of the poor, Ayushman Bharat Yojna to provide free treatment of upto five lakh rupees in the best of hospitals, connecting Ration shops through digital technology. A significant progress was made in the last six years to reinstate transparency and remove discriminatory practices so that facilities reach every poor person.
These instruments have also helped a lot in delivering the services seamlessly during the Corona crisis. During this period, we continued to provide free gas cylinders to crores of poor families, irrespective of whether they had ration card or not the kitchen flames of more than 80 crores of my countrymen were kept alighted by supplying free food grains to the 80 crores countrymen; approximately 90 thousand crore rupees were transferred directly into the bank accounts. Just a few years ago, this would have been unimaginable that all hundred paise of a rupee disbursed from Delhi would reach the account of the poor. It was indeed beyond one's imagination hitherto.
Garib Kalyan Rojgar Abhiyan has been launched to generate employment in their own villages. We trust that our worker friends will be re-skilling and upskilling themselves. Having full faith in their efforts, relying on the skilled manpower, relying on rural and indigenous resources, we gave a clarion call “vocal for local” and “re-skill and up-skill” in an endeavor to empower our poor and our country's labour force.
Since the center of economic activity is the city, a scheme is being implemented for workers like street vendors etc who come from off villages to the cities for their livelihood, for providing finances directly by the banks. Lakhs of people have taken advantage of this in such a short span of time even during the period of the Corona crisis. Now they do not need to borrow money at high interest. The workers can now get their money with dignity and authority.
In the same way, when our workers migrate to the city, if they get good accommodation then their efficiency also increases. And keeping this in mind, we have formulated a major scheme for arranging affordable housing for them inside the city, so that when the workers come to the city, they can focus, deliver and progress with full faith and commitment.
My dear countrymen,
This is also true and we have seen that there are some segments of the society which get left behind, are not able to come out of poverty in the country’s march towards development, Similarly, there are some areas, places, terrains which get left behind. Balanced development is very much necessary to make India self-reliant. We have identified more than 110 aspiring districts which are lagging behind compared to an average district. We have to bring each and every parameter of those districts at par with the country’s average. We are making every effort so that people of these 110 districts, which are lagging behind, have access to better education, better health facilities and have opportunities for local employment.
My dear countrymen,
The priority of a self-reliant India is a self-reliant farming sector and self-reliant farmers. And we cannot ignore them. We have seen the condition of farmers. Various reforms have been undertaken since independence. We have to free them of all the shackles and we have done that.
You can’t even imagine this. If you make soap, fabric or sugar in one corner you can sell it in any part of the country. But not many people know that our farmers could not sell their produce anywhere in the country and according to their will. He had to sell his produce at a notified area. We have eliminated all those restrictions.
Now India’s farmer will be able to breathe free by selling his produce in any part of the country or the world according to his own terms. We have emphasized on several alternative measures to increase the income of the farmer. We are constantly working to reduce the input cost of the farming. How can he be provided a solar pump instead of a diesel pump, how can the producer of food become an energy producer? We are working in a direction so that avenues like bee farming, fisheries, poultry, etc should be made available to him so that his income gets doubled.
Time demands that our agriculture sector becomes modern and there should be value addition, there should be food processing, food packaging. And it needs better infrastructure.
You must have seen that the Indian government has sanctioned 1,00,000 crore rupees for agriculture infrastructure even during the Corona pandemic. This infrastructure will be for the welfare of the farmers and they will be able to get better prices of their produce, and will be able to sell their produce in foreign markets. They will have greater reach to foreign markets.
There is a need to strengthen rural industries. Special economic zones will be created in the rural areas. A web of agriculture and non-agriculture industries will be created. We have tried to create FPO (Farmer Product Association) which will go a long way in their economic empowerment.
Brothers and sisters,
Last time, I had made an announcement for the Jal Jeevan Mission. It is completing one year. I am very proud to tell you that our dream of making available pure drinking water to all the people is getting realized. The solution to several health problems is directly linked to the pure drinking water. It also contributes to that nation’s economy. That’s why we have started the Jal Jeevan Mission.
Today, I am happy to say that everyday we are able to supply piped-water to over one lakh houses. And in the last one year, we have been able to provide water to 2 crore families, especially to the tribals living in the forests and far-flung areas. A huge campaign has been run. And I am glad that today 'Jal-Jeevan Mission' has created an environment of healthy competition in the country. There is a healthy competition among the districts, among the cities and also among the states. Everyone is hoping that the Prime Minister's dream of 'Jal-Jeevan Mission' is accomplished at the earliest in their respective areas. The new strength of Cooperative and Competitive Federalism has been associated with the ‘Jal Jeevan Mission’ and we are moving forward with it.
My dear countrymen,
Whether it is the agriculture sector, the small scale industries sector or the people in services sector, almost all these people, in a way constitute a huge middle class of India. The professionals from the middle class have made a name for themselves in the world today. Our doctors, engineers, lawyers, scientists, from the middle class have made a mark in the world. Therefore, it is true that whatever opportunities that the middle class gets, they make the most out of it and therefore the middle class needs freedom from government interference. The middle class must get more new opportunities and an open environment, and our government is constantly working to fulfil these dreams of the middle class. The middle class has the power to do miracles. So the middle class families get the greatest benefits of Ease of living. Cheap internet, affordable smartphones or cheap flight tickets under UDAN scheme or our highways or Information ways - all these things are going to increase the strength of the middle class. Today you must have seen that the prime dream of the middle class person who has come out of poverty, is to have a home; he wants an equal life. We have done a lot of work in the field of EMI in the country and as a result, the Home Loan rates have become cheaper. When someone takes a home loan, one can get a rebate of about 6 lakh rupees, by the time the loan is repaid. Recently, it was noticed that a lot of affected middle-class families have invested their money (to buy a house), but could not get the possession of the house due to lack of completion of the schemes and they were still living in a rented house. The Government of India has set up a special fund of 25 thousand crores rupees to complete the incomplete houses to ensure that middle class families get homes.
The rates of GST and the income tax have come down. Today, with these minimum establishment facilities, we are trying to take the country forward. Bringing co-operative banks under the ambit of RBI, in itself is a guarantee for safety of the money of middle class families.
The reforms undertaken in the MSME sector and the agriculture sector, will directly benefit these hard-working middle class families. Consequently, our businessmen and small entrepreneurs will get the benefits of the special fund of thousands of crores of rupees. The strength and energy of the common Indian is the big foundation of the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. Relentless work is going on at every level to maintain this strength.
My dear countrymen,
Education of the country is of great importance in building a self-reliant, modern, New India, an India which will be prosperous and happy. With this thought, we have become successful today in providing the country with a new National Education Policy after three decades.
Every nook and corner of India is welcoming it with renewed enthusiasm and a new vigour.. And this is the National Education Policy, which will connect our students with the roots. Alongside, it will help them become global citizens. The students will be well-rooted and still touching new heights.
You must have noticed that a special stress has been laid in National Education Policy on National Research Foundation because in order to progress, the nation needs to innovate. Higher the stress that will be laid on innovation and research, greater would be the strength to take India forward in this competitive world.
Who would have thought that there would be online classes in rural areas and such a momentum would be created so fast? Sometimes, in the times of adversity, new revolutionary initiatives emerge with force. That’s the reason we have witnessed how in this pandemic situation, a culture of online classes has emerged.
You can see how fast the online digital transactions are increasing. Look at BHIM UPI app…. Anyone would be immensely proud to know that we could make transactions of Rs 3 Lakh Crore in the last month alone through BHIM UPI.. This is an excellent example of how we have accepted the changing scenarios.
If you see, prior to 2014, only 5 dozen panchayats had the optical fiber network. However in the last 5 years, 1.5 lakh panchayats are connected with the optical fiber network which is helping us today, immensely. We are working on the goal of taking it to every panchayat and this work is in progress in the remaining one lakh panchayats. In these changing times it is essential that Rural India is also brought under the ambit of Digital India. There is a surge in the demand of online facilities among the rural population. Keeping this in view, we had earlier proposed the extension of connectivity to every panchayat and today I would like to assure you that we have decided that we will connect all our six lakh villages, with the optical fiber network. As the requirements have changed, so have our priorities. In over six lakh villages, thousands and lakhs of kilometers of optical fiber would be laid down. We have decided that within 1000 days, we will complete the work of connecting over six lakhs villages with optical fiber.
In this era of technology, our dependence on cyberspace is going to increase multifold. However, cyberspace offers its own risks and threats. The world is very well aware of these. It can be a threat to the social fabric of our country, our economy and can even threaten the development of our nation; we are very well-aware of that. India is very cautious and is planning to take steps to combat these risks. Not only this, new systems are continuously being developed. In a short span of time, a draft of new cyber security policy would be presented to the nation. In the coming times, we will have to integrate everything and then work within the framework of this cyber security. We will formulate strategies to move forth.
My dear countrymen,
Whenever opportunities were given to women power in India, they have brought glory to the country and have strengthened the country. Today the country is committed to providing equal opportunities for employment and self-employment to women. Today women in India are working in underground coal mines. Today, the daughters of my country are also flying the fighter planes and touching the skies. Today India is among those countries of the world where women are being included in the combat role in the Navy and the Air Force. We have taken the decision of providing 6 months paid leave to pregnant women, liberating our Muslim sisters and women of our country from the suffering of triple talaq and the economic empowerment of women.
Out of the 40 crore Jan Dhan accounts, 22 crore accounts belong to our sisters. During the Corona period, about 30 thousand crore rupees have been deposited into the accounts of these sisters. Around 25 crore MUDRA loans have been given, in which 70% of the loans have been given to our mothers and sisters. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, maximum registration is also being done in the names of women.
My dear countrymen,
This government has also been persistently concerned about the better healthcare for poor sisters and daughters. We have done a huge job to providing sanitary pads at one rupee each in Janaushadhi Kendra. In a short span of time, more than 5 crore sanitary pads have been delivered to these poor women from 6000 Janaushadhi Kendras.
We have formed a committee to ensure that the daughters are no longer suffering from malnutrition and they are married off at the right age. As soon as the report is submitted, appropriate decisions will be taken about the age of marriage of daughters.
My dear countrymen,
It is very natural that health sector draws attention in this period of Corona pandemic. As such, the biggest lesson of self-reliance has been taught to us by the Health Sector during this crisis. And to achieve that goal we also have to move forward.
You see, earlier there was only one Lab for testing in our country. Today there is a network of 1400 Labs, spread in every corner of the country. In the initial stage of the Corona crisis, only 300 tests could be conducted in one day, but in such a short span of time, our people have shown that today we can conduct more than 7 lakh tests per day. We started with 300 and reached 7 lakhs!
We are making continuous efforts towards modernization, construction of new AIIMS and new Medical Colleges in the country. In five years, the MBBS and MD seats have been increased for more than 45 thousand students. There are more than 1.5 lakh wellness centers in the villages and about one-third of them are already functional, which have helped a lot during this Corona pandemic. The Wellness Centers in the Corona times have helped the villages immensely.
A massive campaign is going to start in the health sector from today and technology will also play a major role in it.
The National Digital Health Mission is also being launched from today. It will bring a new revolution in India's Health Sector. Technology will be used prudently to reduce the challenges in treatment.
Every Indian will be given a Health ID. This Health ID will work like a Health Account of every Indian. This account will contain your details of every test, every disease, the doctors you visited, the medicines you took and the diagnosis. When and what was the report, all such information will be incorporated in the Health ID.
The National Digital Health Mission will eliminate all these difficulties related to appointment with a doctor, depositing money, making a slip in the hospital, etc. We are devising a system which will help each and every citizen to make a better and informed decision.
My dear countrymen, there is a curiosity among everybody when the Corona vaccine will be ready. This is natural. This anxiety is there in everybody and everywhere in the world.
I would like to tell my countrymen that our scientists are dutifully engaged in the laboratories. They are putting in great efforts. At present, testing for three vaccines is in different stages in the country. Once we get a green signal from our scientists, we will launch massive production of the vaccine. We have made all the preparations. We have drawn an outline to ramp up the production of the vaccines and to make it available to each and every person in the shortest possible time.
My dear countrymen, there are different scenes of development in different regions in our country. There are some regions which are well developed, whereas there are others which are left behind. I think this imbalance is an important challenge to make India self-reliant. As I said earlier, we are emphasizing on 110 ambitious districts. We want these districts to be at par with the developed ones. Our priority is to create an ecosystem for development and improve connectivity.
Now you see. The western, central and eastern parts of the country -- be it eastern Uttar Pradesh, Bihar, Northeast, or Odisha -- have abundant reserves of natural wealth. The people of these regions are very capable, strong and talented, but there has been an imbalance in these regions due to the absence of opportunities. Therefore, we have taken several measures. We are developing Eastern Dedicated Freight Corridor, connecting the eastern region with the gas pipe line, developing new rail infrastructure and new ports. We are developing the entire infrastructure for the development in a very holistic way.
Similarly, Leh-Ladakh, Jammu-Kashmir have been freed from Article 370. It has been one year now. This one year is a major milestone in the new development journey of Jammu-Kashmir. This has been a year of providing basic rights to the women and to the Dalits. It has also been a year for our refugees to live a life of dignity. We have launched several campaigns like Back to Villages so that the villages get benefited. Today, the Ayushman Scheme is being used in the best possible way in the region of Jammu-Kashmir and Ladakh.
My dear countrymen, the true strength of our democracy lies in the elected local bodies. It is a matter of pride for us that the peoples’ representatives of the local units in Jammu and Kashmir are actively pursuing a new era of development with activism and sensitivity. I congratulate their “panch, sarpanch”(village headmen) for their active participation in this development journey.
The delimitation exercise is going on in Jammu-Kashmir under the leadership of a retired chief justice of the Supreme Court. We want early completion of the delimitation exercise so that there are early elections, there should be Jammu-Kashmir MLAs, its own cabinet, its Chief Minister so that it can march towards development with a new vigour. India is committed to it and is making all efforts in this regard.
We have taken a bold step to meet the aspirations of the people of Ladakh by making it the Union Territory which has been their demand for the last several years. Nestled in the heights of the Himalayas, Ladakh is progressing towards new heights. Work is going on for a central university, setting up new research centres, new courses for hotel and management. Plan is also under way for the creation of 7,500 MW Solar Park. But, my dear countrymen, Ladakh has several specialties. Not only do we have to preserve them, we have to nurture them as well. As Sikkim has made its mark as an Organic State in the northeast, Ladakh, Leh and Kargil can also create their own niche as a Carbon Neutral unit. Indian government has joined hands with the locals of the region to create a new model of development as per their own requirements.
My dear countrymen, India has shown that the march towards development is possible by balancing the environment. Today India is inspiring the entire world with its vision of one world, one sun and one grid, particularly in the field of solar energy.
India has established itself as one of the five countries in the world in the generation of renewable energy. India is both aware as well as involved in finding solutions to pollution. We are leaving no stone unturned whether it is the Swachh India campaign, smoke-less cooking gas, LED campaign, CNG-based transportation, or electric mobility. We are emphasizing on increasing the use of ethanol to reduce pollution caused due to petrol. What was the condition of ethanol in our country five years ago? Five years ago, there used to be only 40 crore litre production of ethanol. It has risen to five times in the last five years. Today, we are producing 200 crore litres of ethanol which is proving to be very helpful towards our environment.
My dear countrymen, we are working on a holistic approach to reduce pollution in the select 100 cities through an integrated approach and modern technology with people’s participation.
My dear countrymen,
India can say this proudly that it is one of the very few countries where its area under forests is expanding. India is committed towards the promotion and conservation of its Biodiversity. We have successfully carried forward Project Tiger and Project Elephant. The Tiger population has increased in India. In the coming days, we are starting ‘Project Lion’ for the Asiatic Lions. And under Project Lion the work on the required infrastructure for the protection and security of Indian lions and in particular, the special type of health infrastructure required will be undertaken. And emphasis will be laid on Project Lion.
Also, one more work we want to promote and that is - Project Dolphin. We will focus on both types of dolphins living in the rivers and in the seas. This will also give a boost to Biodiversity and also create employment opportunities. This is also a center of attraction for tourism. So, we are going to move forward in this direction too.
My dear countrymen,
When we embark on an extraordinary journey with an extraordinary goal, the path will also be full of challenges and these challenges too are extraordinary. Notwithstanding the recent adversities, there have been misadventures along the border which threw a challenge to the country. But whoever tried to threaten the sovereignty of our country right from the LOC to the LAC, the army of the country, our brave soldiers have given a befitting reply.
The whole country is full of zeal, driven by conviction and moving forward with unwavering devotion to protect India's sovereignty. The world has seen what our brave Jawans can do in Ladakh,, what the country can do to defend its resolve. Today, I pay obeisance to all the brave men and soldiers who sacrificed their lives for the motherland from the ramparts of the Red Fort.
Be it terrorism or expansionism, India is fighting against it valiantly. Today, the world's faith in India has become stronger. Recently, as a non-Permanent member of the United Nations Security Council, 184 countries out of 192 supported India. This is a matter of great pride for every Indian. This is an example of how we have made our place in the world. And this is possible only when India itself is strong, India is powerful and safe. With this thinking, work is being carried out on many fronts today.
My dear countrymen,
We are establishing deep relations based on security, development and trust with our neighbouring countries whether connected by sea or land. India has been making continuous efforts to deepen its decades-old cultural, economic and social ties with its neighbouring countries.
The world’s one-fourth population lives in South Asia. We can create countless opportunities for the welfare of such a large population through cooperation and partnership. There is a huge and significant responsibility on the part of all the leaders of the countries in this region for the progress and development of such a vast population. I call upon all the people, political leaders, parliamentarians and intellectuals of South Asia to fulfil their responsibility. The peace and harmony in this entire region will be of immense help to the welfare of humanity. The interests of the entire world are intertwined with it.
Today, neighbours are not the only ones with whom we share geographical boundaries, but also those with whom we have close and harmonious relations. It is my pleasure that India has strengthened its relationship with all the countries in its extended neighbourhood in the last few years. The political, economic and human relations with the countries in West Asia have progressed manifold. Trust has increased manifold. The economic ties, particularly in the field of energy sector, are very important with these countries. There are a large number of people from India who are working in many of these countries. India is indebted to all these countries for their help to the Indian community during the Corona crisis by honouring India’s request. I want to personally thank them.
Similarly, our ASEAN countries in the east, who are our maritime neighbours, also hold special importance. India has thousands of years old religious and cultural ties with these countries. The traditions of Buddhism connect us with them. Today, India is strengthening its cooperation not only in the field of security but also in the areas of marine wealth with these countries.
My dear citizens, India has as much commitment to make its security apparatus & armies strong as it has for establishing peace & harmony. Mammoth steps have been taken in the field of defence production, to make self-reliant India. Recently, we have put a stop on the import of more than 100 military equipment. From missiles to light military helicopters, from assault rifles to transport aircraft - all will be made in India. Our Tejas is getting ready to equip itself as per the modern requirements, for putting up a show of its majesty, speed and strength. Our borders and coastal infrastructure play a pivotal role in national security. Today emphasis is being laid on connectivity in every direction, be it at Himalayan peaks, or the islands of Indian Ocean. New roads are being constructed everywhere, from Ladakh to Arunachal Pradesh, keeping in mind national security.
Dear citizens, we have such a vast coastline. Alongside, we have over 1300 islands. Keeping the importance of a few identified islands in mind, we are developing them very fast. You must have seen, last week, five days back, a submarine optical fiber cable project in Andaman and Nicobar Islands was dedicated to the nation. Andaman and Nicobar islands will now have the internet facility just like Delhi and Chennai. Soon we will move forth in connecting Lakshadweep islands in the similar manner.
We are aiming at providing high speed internet connectivity to Lakshadweep islands in the next 1000 days. Alongwith the security and development, the youth residing in the coastal area and near borders mind, we are working on developmental projects and taking steps, starting a big campaign.
About 173 districts in our border areas, our coastal areas share their boundaries with some or the other nation’s border or coastline. In the coming days, NCC would be extended in those border districts for the youth there. We will train around one lakh new NCC cadets from bordering areas, and we will work towards the idea that amongst those, one-third of them are our daughters. The Army will train these border area cadets. The cadets for coastal areas would be trained by the navy and wherever there is an air base, the air force will train those cadets. The border and coastal areas would get trained manpower for disaster management, and the youth would also get skill training for making their career in the armed forces.
Dear citizens, last year in my address from the Red Fort, I had said that the previous five years were for meeting the prerequisites, and next five years would be for fulfillment of aspirations. In last year itself, the nation has achieved many big and important milestones. On the 150th year of Gandhi’s birth anniversary, India freed its villages from open defecation. Be it the Citizenship Amendment Act for the refugees suffering due to their beliefs, reservation rights for Dalits/Backwards/SCs/STs/OBCs, historic peace agreement in Assam and Tripura, appointment of Chief of Defence staff for making the collective power of armies more effective, or the construction of Kartarpur Sahib Corridor in a record period, India has created history, it saw history being created, extraordinary feats were achieved.
Ten days ago, the construction of Lord Rama’s magnificent temple in Ayodhya began. A peaceful culmination has been achieved to the age-old issue of Ram Janmbhoomi. The citizens of India have shown an exemplary restraint and wisdom, and acted responsibly. It is simply unprecedented and a motivating factor for the future. Peace, unity and harmony- these are going to be the strengths of self-reliant India. This harmony, goodwill- this is the guarantee of prosperous future of India. We need to advance with this harmony. Each Indian must sacrifice something or the other in the magnanimous yajna for development.
India will move forward with new policy, new customs in this decade. Now banal won’t work. The time has gone when casual attitude used to suffice. We are no less than anyone in the world. We will thrive to be the best. For this, we need to work towards being best in manufacturing, best in human resources, finest in governance, and aim to make a headway while achieving the best in every field by the 75th anniversary of our Independence.
Our policies, processes, products- everything must be par excellence, the best, and then only the idea of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ can be achieved. Today, again we need to take a resolve that we will fulfill the dreams of those who sacrificed their lives for our freedom. This pledge must be for 1.3 billion citizens, for our future generations, for their bright future, for the self-reliant India. We must take a pledge, we must take an oath, that we will contribute towards reducing the import dependence, we will empower our small-scale industries, we all will be vocal for local. we will innovate more, empower our youth, women, scheduled tribes, scheduled castes, specially differently-abled, economically weaker sections, villages, backward classes, and everyone.
Today India has made impossible possible at an extraordinary pace. With the same willpower, similar dedication, same passion, each Indian must move forward.
Soon we will be celebrating the festival of the 75th year of our Independence in the year 2022. We are just one step away. We must burn the midnight oil. This third decade of the 21st century should be the decade when we fulfill our dreams. Corona is a big hurdle, but not that huge that it can stop us from moving ahead on the victorious path of self-reliant India.
I can see the dawn of a new era for India, rise of new self-confidence, a bugle of echo of self-reliant India. Once again, I extend my heartiest best wishes of Independence Day to all. Let’s all come together, and raise our hands, and say with all the power at our command: -
Bharat mata ki Jai, Bharat mata ki Jai, Bharat mata ki Jai
Vande Mataram, Vande Mataram, Vande Mataram
Jai Hind, Jai Hind!