কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
জুলাই ২০২০গী ভারতকী হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বর
14 AUG 2020 12:00PM by PIB Imphal
প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ বিভাগকী ইকোনোমিক এদবাইজরগী ওফিসনা জুলাই থা, ২০২০গী ভারতকী হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বর (প্রোবিজনেল) ফোঙখ্রে অমসুং মে থা, ২০২০ (ফাইনেল)গীসু ফোঙখ্রে। মরী লৈনবা থাদুগী চয়োল অনি কান্ননা থা খুদিংগী ওইনা ১৪দা হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.)গী প্রোবিজনেল ফিগরশিং পুথোকই। চয়োল তরাগী মতুংদা ইন্দেক্স অসি অরোয়বা ওইহন্দুনা ফাইনেল ফিগর পুথোক্লবা তুংদা মদুনা অরোয়বা ওইহল্লি।
ইনফ্লেসন
থাগী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইদুনা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং অসি জুলাই ২০২০গী (জুলাই ২০১৯গা চাংদম্নবদা) ওইনা মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমদা (১.১৭%) ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা (-০.৫৮%) (প্রোবিজনেল) ওই।
দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দাইসস অমসুং চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (%)*
পোত্থোক খুদিংমক/মরু ওইবা কাংলুপশিং
অরুম্বা (%)
মে-২০২০ (এফ.)
জুন-২০২০ (পি.)
জুলাই ২০২০-(পি.)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
পোত্থোক খুদিংমক
১০০
১১৭.৫
-৩.৩৭
১১৯.৩
-১.৮১
১২০.৬
-০.৫৮
১. মরু ওইবা পোত্থোকশিং
২২.৬
১৩৭.৩
-২.১৪
১৩৯.৩
-১.২১
১৪৩.৭
০.৬৩
২. ফুএল অমসুং পাৱর
১৩.২
৮০.৩
-২৩.০৮
৮৮.৩
-১৩.৬
৯০.৭
-৯.৮৪
৩. মেন্যুফেকচরদ পোত্থোকশিং
৬৪.২
১১৮.২
-০.৩৪
১১৮.৬
০.০৮
১১৮.৬
০.৫১
দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স
২৪.৪
১৪৬.৭
২.৭৩
১৪৮.৬
৩.০৫
১৫২.০
৪.৩২
খংজিনগদবাঃ পি.-প্রোবিজনেল, এফ.-ফাইনেল, *-মমানগী চহিগী মান্নবা মতমদা ওনবা ইনফ্লেসনগী রেৎ
তোঙান তোঙানবা কম্মোদিতী পোত্থোকশিংগী ইন্দেক্সকী মুবমেন্তশিং অসি মখাদা শম্লপ্না পীরিঃ
মরু ওইবা পোৎলমশিং (অরুম্বা ২২.৬২%)
মসিগী মরু ওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি জুন ২০২০দা ১৩৯.৩ (প্রোবিজনেল) ওইখিবা অদুদগী জুলাই ২০২০দা (৩.১৬%) হেনগত্তুনা ১৪৩.৭ (প্রোবিজনেল)তা লৈরে। জুন ২০২০গা চাংদম্নবদা শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (১৭.৩০%), চানবা পোৎলমশিং (৩.৪১%)গী মমলশিং অসি জুলাই ২০২০দা হেনগৎলে অদুবু চানবা চিঞ্জাক নত্তবা (-০.৮০%) অমসুং মিনরেলশিং (-২.০৮%) অসিনা তাথরে।
ফুএল অমসুং পাৱর (অরুম্বা ১৩.১৫%)
মসিগী মরু ওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি জুন ২০২০দা ৮৮.৩ (প্রোবিজনেল) ওইখিবা অদুদগী জুলাই ২০২০দা (২.৭২%) হেনগত্তুনা ৯০.৭ (প্রোবিজনেল)তা লৈরে। জুন ২০২০গা চাংদম্নবদা মিনরেলগী থাউগী কাংলুপ (১৩.২০%), কী মমলশিং অসি জুলাই ২০২০দা হেনগৎলে অদুবু কোয়লা (-০.০৮%) অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী (-১১.৩৩%) অসিনা তাথরে।
মেনুফেকচরদ পোত্থোকশিং (অরুম্বা ৬৪.২৩%)
মসিগী মরু ওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি মমাংগী থাদা লৈরম্বা ১১৮.৬কী থাক্কা অদুমক মান্নদুনা লৈরি। মেন্যুফেকচরদ পোত্থোকশিংগী এন.আই.সি.গী দিজিৎ-অনি ওইবা ২২গী মনুংদগী মমল হেনগৎপা কাংলুপ ১১ অদুদি চানবা চিঞ্জাক শাবা, থক্নবা পোৎলমশিং, শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোকশিং, উ অমসুং উগী পোত্থোকশিং অমসুং কোর্ক, কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোকশিং, মরু ওইবা মেতলশিং, ইলেক্ত্রিক্কী খুৎলাইশিং, মেছিন অমসুং মসিগী খুৎলায়শিং, মোতোর গারিশিং, ত্রেলরশিং অমসুং সেমি-ত্রেলরশিং, অতোপ্পা ত্রান্সপোর্তকী খুৎলায়শিং অমসুং অতোপ্পা মেন্যুফেকচরিং পোত্থোকশিংনি। অমসুং জুন ২০২০গা চাংদম্নবদা জুলাই ২০২০দা মমল হন্থবা অতোপ্পা কাংলুপ ১১ অদুনা তোবেক্কোগী পোত্থোকশিং শাবা, তেক্সতাইলস, শেৎনবা ফি-রোল, চে অমসুং চেগী পোত্থোকশিং, প্রিন্তিং অমসুং রিপ্রদক্সন ওফ রেকোর্দেদ মীদিয়াশিং, ফার্মাস্যুতেকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতানিকেল পোত্থোকশিং, রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোকশিং, অতোপ্পা মেতল নত্তবা মিনরেলগী পোত্থোকশিং, মেছিনরী অমসুং মসিগী খুৎলায়শিং নত্তবা শেমদোক্লবা মেতলগী পোত্থোকশিং, কম্প্যুতর, এলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল পোত্থোকশিং, উপু কাংথোলশিংনি।
দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স (অরুম্বা ২৪.৩৮%
প্রাইমরী আর্তিকল গ্রুপকী মনুং চনবা ‘চানবা পোৎলম’ অমসুং মেন্যুফেকচরদ পোত্থোক কাংলুপকী মনুং চনবা ‘চানবা পোত্থোক’শিংগী ফুদ ইন্দেক্স অসি জুন ২০২০দা ১৪৮.৬ অইবদগী কুলাই ২০২০দা ১৫২.০দা লৈরে। দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাং অসি জুন ২০২০দা ৩.০৫% ওইবদগী জুলাই ২০২০দা ৪.৩২% ওইরে।
মে, ২০২০গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহিঃ ২০১১-১২=১০০)
মে ২০২০গী ওইনা ‘পোত্থোক খুদিংমক্কী’ অরোয়বা হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং অসি (বেজঃ ২০১১-১২=১০০) ১১৭.৫ ওইখ্রে অমসুং দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাং অসিনা (-৩.৩৭%)দা লৈখ্রে।
খংজিনগদবাঃ
১. জুলাই ২০২০গী দবল্যু.পি.আই. অসি ৬৯%গী রেস্পোন্স রেত্তা শেম্লে অমসুং মে ২০২০গী ফাইনেল ওইরবা মশিং অসিন ৮৬%কী রেস্পোন্স রেত্তা শেম্লে। মসিগী দবল্যু.পি.আই. প্রোবিজনেল ওইবা মশিংশিং অসি দবল্যু.পি.আই.গী অরোয়বা পোলিসী শেমদোকপগী মতুং ইন্না হোঙলকখিগনি।
২. প্রাইস দেতা অসি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈবদগী খনগৎলবা ইন্সতিত্যুসনগী সোর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মফমশিংদগী নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর (এন.আই.সি.)না চলায়বা ৱেবকী পোর্তেলশিংগী খুত্থাংদগী ওনলাইন্দগী খোমগৎপনি।
এনেক্সর-১
জুলাই ২০২০গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসনগী রেৎ (বেজ চহিঃ ২০১১-১২=১০০)
খংজিনগদবাঃ* = প্রোবিজনেল, এম.এফ./ও. = মেনুফেকচর ওফ
এনেক্সর-২
খংজিনগদবাঃ* = প্রোবিজনেল, এম.এফ./ও. = মেনুফেকচর ওফ
এনেক্সর-৩
খংজিনগদবাঃ* = প্রোবিজনেল, এম.এফ./ও. = মেনুফেকচর ওফ

Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India for the month of July, 2020
14 AUG 2020 12:00PM by PIB Delhi
The Office of the Economic Adviser, Department for Promotion of Industry and Internal Trade is releasing index numbers of wholesale price in India for the month of July, 2020 (Provisional) and for the month of May, 2020 (Final). Provisional figures of Wholesale Price Index (WPI) are released on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month. After 10 weeks, the index is finalized and final figures are released and then frozen thereafter.
INFLATION
The annual rate of inflation, based on monthly WPI, stood at (-0.58%) (Provisional) for the month of July, 2020 (over July,2019) as compared to (1.17%) in the corresponding period of the previous year.
WPI based Indices and Annual Rate of Inflation (%)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
May-20 (F)
June-20 (P)
July-20 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100
117.5
-3.37
119.3
-1.81
120.6
-0.58
I. Primary Articles
22.6
137.3
-2.14
139.3
-1.21
143.7
0.63
II. Fuel & Power
13.2
80.3
-23.08
88.3
-13.6
90.7
-9.84
III. Manufactured Products
64.2
118.2
-0.34
118.6
0.08
118.6
0.51
WPI Food Index
24.4
146.7
2.73
148.6
3.05
152.0
4.32
Note: P: Provisional, F: Final, * Annual Rate of Inflation calculated over corresponding month of last year.
The movement of the index for the various commodity groups is summarized below:-
PRIMARY ARTICLES (Weight 22.62%)
The index for this major group increased by (3.16%) to 143.7 (provisional) in July, 2020 from 139.3 (provisional) for the month of June, 2020. Prices of Crude Petroleum & Natural Gas (17.30%), Food Articles (3.41%) increased while Non Food Articles (-0.80%) and Minerals (-2.08%) groupsdecreased in July, 2020 as compared to June, 2020.
FUEL & POWER (Weight 13.15%)
The index for this major group increased by (2.72%) to 90.7 (provisional) in July 2020 from 88.3 (provisional) for the month of June, 2020. Prices of mineral oils group (13.20%) increased while prices of Coal (-0.08%) and Electricity (-11.33%) decrease as compared to June, 2020.
MANUFACTURED PRODUCTS (Weight 64.23%)
The index for this major group remained unchangedat its previous month level of 118.6. Out of the 22 NIC two-digit groups for Manufactured products, 11 groups that have witnessed increase in prices are manufacture of food products; beverages; leather and related products; wood and of products of wood and cork; chemicals and chemical products; basic metals; electrical equipment; machinery and equipment; motor vehicles, trailers and semi-trailers; other transport equipment; other manufacturing products. Whereas the 11 groups that witnessed decrease in prices are manufacture of tobacco products; textiles; wearing apparel; paper and paper products; printing and reproduction of recorded media; pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products; rubber and plastics products; other non-metallic mineral products; fabricated metal products, except machinery and equipment; computer, electronic and optical products; furniture in July, 2020 as compared to June, 2020.
WPI FOOD INDEX (Weight 24.38%)
The Food Index consisting of ‘Food Articles’ from Primary Articles group and ‘Food Product’ from Manufactured Products group have provisionally increased from 148.6in June, 2020 to 152.0in July, 2020. The annual rate of inflation based on WPI Food Index increased from 3.05% in June, 2020 to 4.32% inJuly, 2020.
FINAL INDEX FOR THE MONTH OF MAY, 2020 (BASE YEAR: 2011-12=100)
For the month of May, 2020 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 117.5and WPI based rate of inflation stood at (-3.37%).
Note:
1. The WPI for July, 2020 have been compiled at a response rate of 69 per cent, while the final figure for May, 2020 is based on the response rate of 86 per cent. These provisional figures of WPI will undergo revision as per the final revision policy of WPI.
2. Price Data are collected from selected institutional sources and industrial establishments spread across the country online through web based portal maintained by the National Informatics Centre (NIC).
Annexure-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for July,2020
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annexure II
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annexure III
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of