প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হৌজিক্কী ওইরিবা ফীভমশিংদা ৱা খন্ননবা অমসুং লায়চৎ অসি লৈহন্দনবা তুংগী থৌরাং শেম্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱারী শান্নখিবগী ৱারোল
11 AUG 2020 3:10PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
অদোম পুম্নমক্কা ৱারী শান্নবা অসিদা মনুং হঞ্জিনবা ই-পাওশিংসু হেন্না পাক-চাওথোকই, অদুগা অচুম্বা মায়কৈদা চংশিল্লিবরা হায়বসু খংবা ঙম্মি!
লেপ্তনা উন্নবা, ৱা খন্নবা অসি মথৌ তাবসু ওই, মরমদি কোরোনাগী মতম অসি হৌখিবগা লোয়ন-লোয়ননা অনৌবা-অনৌবা ফীভমশিংসু থোকহল্লক্লি!
হোসপিতালদা শাফু পীশিনবা, ঐখোয়গী হকশেলগী থবক তৌরিবশিংদা শাফু পীশিনবা, নুতিগী তৌনরম্বা থবকশিং লেপ্তনা পাংথোকপা ঙম্লক্তবসিনা নুতিগী থেংনরিবা অনৌবা লান্থেংশিং পুদুনা লাক্লি। রাজ্য খুদিংমক্না মাগী-মাগী ঙমজবা থাক্তা লায়চৎ অসি লান্থেংনরিবা অসি উবদা অপেনবা ফাওই অদুগা কেন্দ্র সরকার ওইরো নত্রগা রাজ্য সরকার লেপ্পা লৈতনা তীম অমা ওইনা থবক তৌরি হায়বসি খংই অমদি মসিগী তীমগী ৱাখলোলন অসিনা রিজল্ত অসি ফংহনবদা মাই পাকহল্লি। অসুক চাওরবা খুদোংথিবা অসিদা ঐখোয়না ময়াম পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা লান্থেংনরিবা অসি য়াম্না অচৌবা ৱাফম অমনি। ইকাই খুম্নজরিবা মুখ্য মন্ত্রীজী খুদিংমকপু ঙসি এক্তিব ওইবা কেসশিং অসি চাদা ৮০ ওইরিবা অসি ঙসি উন্নরিবা রাজ্য ১০ অসিদনি। মরম অসিনা কোরোনাগী মোয়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা রাজ্যশিং অসিগী থৌদাং লৈহল্লি। ঙসি লৈবাক অসিদা এক্তিব কেস অসি লাক্ষ ৬তগী হেনখিবা অসিদা অয়াম্বা কেসশিংদি মসিগী রাজ্যশিং অসিদনি! মরম অসিনা হায়রিবা রাজ্য তরা অসিগা পুন্না ফম্মিন্নদুনা নৈনমিন্নবা, খন্নমিন্নবা অসি মথৌ তাবরা হায়না খল্লি। অদুগা মখোয়না পাংথোক্লিবা খ্বাইদগী অফবা থবকশিং অদুদা মখোয়না করম-করম্বা মখলগী থৌরাংশিং পায়খৎলি। মসি ময়াম্না খংই মরমদি মীওই খুদিংমক্না মাগী-মাগী ওইবা মওংদা হোৎনরি অমসুং ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদগী ঐখোয়না অমনা-অমগী খংহৌ-উহৌশিং অদুদগীসু কয়া অমা তম্বা, খংবা ঙম্লগনি। করিগুম্বা ঐখোয় পুন্না রাজ্য তরা অসিদা কোরোনা অসিবু মাইথিহনবা ঙম্লবদি লৈবাক অসিসু মাই পাকপা ঙম্লগনি হায়বা মসিগী ৱাখল্লোন অসি কদায়দগীনো অমা লাকহল্লি।
মরূপশিং, তেস্ত তৌবগী মশিং অসি নুমিৎ খুদিংগী হেনগৎলক্তুনা লাক্ষ ৭ য়ৌখ্রে অমদি লেপ্তনসু হেনগৎলক্লি। লায়চৎ অসি মশক খংদোকপা অমদি থিংবদা মতেং ওইরি হায়বগী ফল অসি ঙসি ঐখোয়না খংনরে। মালেমগা য়েংনরুবদা ঐখোয়গীসিদা এভরেজ ফেতেলিতীগী চাং অসি হান্নদগীসু হৌনা য়াম্না হন্থখি, নুংঙাইরিবা ৱাফমদি মসি লেপ্তনা হন্থরক্লি হায়বসিনি! এক্তিব কেসশিংগী চাদা ওইবা চাং অসি হন্থরক্লে, ফগৎপগী চাং অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি, ফগৎলক্লিবা অসিনা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসি নিংথিনা মথৌ পাংলি হায়বনি! খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি মসিদগী মীশিংগী মরক্তা থাজবা হেনগৎহল্লক্লি, মশাগী থাজবা হেনগৎলক্লি অমসুং অকিবশিংসু খরা হন্থরক্লি। অমদি তেস্ত তৌবা অসি হেনগৎহল্লবদি ঐখোয়গী মায় পাকপা অসিসু হেন্না হেনগৎহনগনি! অদুগা নুংঙাইবগী ৱাখল অমা লাক্কনি মদুদি ঐখোয়না শিবগী চাং অসি হন্থহন্নবগী থম্লিবা পান্দম অদুদগী খরা হেন্না হোৎনরবদি, অচৌবা ফোকসতা হোৎনরবদি পান্দম অদুসু ফংবা ঙমগনি। হৌজিক ঐখোয় করি তৌগদগে, মতৌ করম্না চংশিনগদগে হায়বসিগী মতাংদসু হেন্না ময়েক শেংনা ঐখোয়দসু খংহল্লক্লি অমসুং গ্রাউন্দ লেভেল অমদসু মীশিংগী ৱাখলদা খংহনখ্রে, করি তৌগদবনো ইনাও, করম্না তৌগদবনো, করম্বা মতমদা তৌগদবনো হায়বসি হিন্দুস্তানগী নাগরিক খুদিংমক্তা য়ৌহনবা ঙম্লি!
হৌজিক য়েংবিয়ু, তেস্তিংগী চাং হন্থবা রাজ্যশিংদা পোজিতিবকী চাং অসি য়াম্মি, মফমদুদা তেস্তিং তৌবগী চাং অসি হেনগৎহনবগী মথৌ তাই হায়বসি খংলক্লি! মরুওইনা বিহার, গুজরাত, য়ু.পি., নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং তেলঙ্গনাদা তেস্তিং অসি হেনগৎহন্নবা মরুওইবা পাৱর অসি পীরবা মতুংদা ঐখোয়গী ৱারী শান্নবা অসিদা থোরক্লি!
মরূপশিং, হৌজিক ফাওবদা কোরোনাগী মায়োক্তা কন্তেনমেন্ত, কন্তেক্ত, ত্রেসিং অমসুং সর্বেলেন্স অসি য়াম্না কান্নবা খুৎলাইনি হায়বসি ঐখোয়না খংলে! হৌজিক লৈবাক মীয়াম্নসু ৱাফম অসি খংনরক্লি, ময়াম্না মপুং ফানা মতেংসু পাংলি। মসিগী ৱাখল লৈবা অসিগীদমক্তা ঐখোয়না হোৎনখিবশিংগী অফবা রিজল্তকী মায়কৈরোমদা ঐখোয় চংশিল্লি। হোম ক্বারেন্তিনগী থৌরাং অসি মসিগী মরম অসিদগী অসুক নিংথিজবা মওংদা চৎনহনবা ঙম্লি। করিগুম্বা হৌরকপগী পুং ৭২গী মনুংদা কেসশিং অসি মশক খংদোকপা ঙম্লবদি লায়চৎ অসি অদুক্কী মতিক য়াম্না খোংজেল তপথখিগনি হায়না হৌজিক অখং-অহৈশিংনা হায়রি। মরম অসিনা ময়াম পুম্নমক্তা ঐহাক্না হায়জরি মদুদি খুৎ হাম্বগী ৱাফম ওইরো, গজ অনি থাপ্না লৈনবগী ৱাফম ওইরো, মাস্ক উপ্পগী ৱাফম ওইরো, মফম অমদা হেক্তা লোক-তিন শিত্তোকপগী হায়জবা ৱাফম ওইরো, মসি খুদিংমক অসিদা সরকারশিংদা অমদি সরকারগী থৌরাংশিংদসু অমসুং কোরোনা লান্থেংনরিবশিংগী মরক্তসু মীয়ামদসু অনৌবা লাইশোন অমা মতম পুম্নমক্তা য়ৌহনগদবনি মদুদি পুং ৭২গী মনুংদা পোজিতিব ওইরবশিংগী মনাক নকপদা লৈবশিং পুম্নমক তেস্ত তৌগদবনি, ত্রেসিং তৌগদনি, মখোয়গীদমক্তা মথৌ তাবশিং অদু থৌরাং তৌগদবনি। মসিগী পুং ৭২গী ফোর্মুলা অসিদা লুম্না লৌরবদি মসিদা অতৈ-অতৈ পোৎশিং অদুসু পুং ৭২গী মনুংদা তৌগদবনি হায়বসি লুম্না লৌগদবনি হায়বসি অদোম্না খংবিয়ু। ঙসি তেস্তিংগী নেতৱর্ক অসিদা নত্তনা আরোগ্য সেতু এপসু ঐখোয়গীদা লৈরে। আরোগ্য সেতুগী মতেংদগী ঐখোয়গী তীম অমনা চাং নাইনা এনালাইসিস তৌরবদি করম্বা মফমদগী ৱাকৎ অসি লাক্লিবনো হায়বসি য়াম্না লাইনা য়ৌবা ঙমগনি। হরিয়ানাগী জিলা খরদা, উত্তর প্রদেশকী জিলা খরদা অমসুং দিল্লীদা অসিগুম্বা য়াম্না ৱানিংঙাই ওইবা হিরম অমা ওইখিবা অরুবা তানফম অমা লাকখিবা অদু ঐখোয়না উনরে। সরকারনসু দিল্লীদা লাওথোকখিদুনা অচৌবা খুদোংথিবা অমা ওইরক্লগনি ঐহাক্না রিভিয়ু মিতিং অমা তৌগনি অমসদি গৃহ মন্ত্রী অমিত শাহজীনা লুচিংবা তীম অমা শেমখি অমসু ৱাফমশিং পুম্নমক নৌনা পুখৎখি। জিলা মঙাদসু অমসুং সহর মঙাদসু দিল্লীদসু পাম্নখিবা অদুগুম য়াম্না অচৌবা রিজল্ত ফংবা ঙম্লি। অসু য়াম্না লুবা শক্তম অমা ওইনা উবা অদুবু সিস্তেমেতিক ওইবা মওংদা ঐখোয়না মমাংলোমদা চংশিল্লবদি পোৎশিং অসি চয়োল অমদগী নুমিৎ ১০নিফাওবা ঐঙোল্লোমদা ওনশিল্লকপা য়াই অমসুং মসি ঐখোয়না খংনা-উনরবনি অমসুং মসিগী লাল্লোংগীসু পোইন্ত অসি মসি ওইখি, কন্তেনমেন্ত জোনশিং অসি মপুং ওইনা তোঙান্না থমগদবনি, মথৌ তাবদা মাইক্রো কন্তেনমেন্তকীসু তকশিনগদবনি, চাদা চামা স্ক্রীনিং তৌবা, রিক্সো-ওতো থৌবশিং অমসুং য়ুমদা থবক তৌবা মীওইশিং অমসুং চাং ৱাংনা খুদোংথিনিঙাই ওইবা মীওইশিংবু মপুং ফানা স্ক্রীনিং তৌগদবনি। ঙসি হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈশিং ঐখোয়গী মাংদা লৈরে! হোসপিতালদা অফবা মেনেজমেন্ত তৌবা, আই.সি.য়ু.গী ফমুংশিংগী মশিং হেনগৎহনবনচিংবশিং অসি লৈহন্নবা হোৎনবশিং অসিনা মতেং য়াম্না পাংলি!
মরূপশিং, খ্বাইদগী হেন্না ফহল্লিবা অসি অদোম পুম্নমক্কী খংলক-উরকপা অদুনি! অদোমগী রাজ্যশিংগী গ্রাউন্দ রিএলিতী অদু লেপ্তনা য়েংশিন্দুনা ফংলকখিবা ফলশিং অদুদগী মায় পাক্নবগী লম্বি অদু ওইরি! ঙসি ঐখোয়না পাংথোকপা ঙম্লিবশিং অসি অদোমগী খংলক-উরকশিংনা মসিদা মতেং য়াম্না ওইরি। মসিগী খংলক-উরকপা অসিগা পাঙ্গলদগী লৈবাক অসিগী লান্থেং অসি মায় পাকপা ঙমগনি অমসুং অনৌবা অমা হৌদোকপা ঙমগনি হায়বসি ঐহাক্না থাজৈ! অদোমগী করিগুম্বা ৱাফম লৈরবদি, পাওতাক পীনিংবা লৈরগদি হান্নগী মতৌগুম মতম পুম্নমক্তা অদোমগীদমক্তা লৈজরি! অদোম্না শোইদনা হায়বিয়ু অমসুং লৈরিবা সরকারগী ওফিসিএলশিং খুদিংমকসু ঙসি য়াওখি হায়বগী থাজবা পীজরি।
অদোম্না পনবিখিবা ৱাফমশিং, কনাগুম্বা অমগীমক্তা খন্নবা হায়খিবশিং অদুগীদমক্তা তীম্না মপুং ফানা য়াম্না থুনা মদু মমাংলোমদা চংশিলহনগনি, অদুবু ঐখোয়না খংই মদুদি মতম অসি, সাৱন, ভাদো অমসুং দিৱালীফাওবদা ওইরবসু লায়না খরগী অমদি লায়নাশিংনা মফম অমা ওইরে, মসিগীদমক্তা ঐখোয়না চেকশিনগদবনি, তৌইগুম্বশুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি শিবগী চাং অসি চাদা ১গী চাংদা হন্থহল্লিবা, ফগৎলকপগী চাং অসি থুনা য়াংনা হেনগৎলক্লিবা, কন্তেক তৌরুবা মীশিং পুম্নমক পুং ৭২গী মনুংদা য়ৌশিনবা মখোয়গীদমক্তা থৌরাং তৌবিবা অসিগী লাইশোনশিং অসিদা খজিক্তং মাই ওনশিল্লবদি ঐখোয়গী রাজ্য ১০ অসিদা, চাদা ৮২ শিহনখ্রবা চাদা ৮০গী পোজিতিব কেসশিং লৈরিবা রাজ্য ১০সিদা ঐখোয় রাজ্য ১০ অসিনা ফীভম অসি ওন্থোকপা ঙমগনি। ঐখোয় রাজ্য ১০না পুন্না ভারত অসি মায় পাকহনবা ঙমগনি অমসুং থবক অসি পাংথোকপা ঙমগনি হায়বসি ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না অমুক হন্না, অদোম্না মতম কয়া অমা কাইথোকপিদুনা, মতমগী অৱাৎপা লৈরগসু য়াম্না নিংথিজনা অদোমগী ৱাফম পুম্বা থম্বিখ্রে।
অদোম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with CMs to discuss the current situation and plan ahead for tackling the pandemic
11 AUG 2020 3:10PM by PIB Delhi
Namaskar!
Holding discussions with all of you, tells us about the ground situation in a more comprehensive manner, and it also shows that we are moving in the right direction! It is also important to constantly meet, discuss, because as the days are passing amid the corona pandemic, new circumstances are also arising!
Every day we are faced with new challenges such as growing pressure on hospitals and our health care workers and lack of continuity in day to day work. I am glad that every state is fighting a battle against the pandemic on its own level, and whether it is the Central Government or the State Government, we feel that we are able to work continuously as a team with this team spirit. And this team spirit has succeeded in bringing about results. It is a great thing for everyone to have worked together in this way during such a major crisis.
Hon'ble Chief Ministers,
Today 80 per cent of the active cases are in these 10 states. And so the role of all these states in the fight against Corona becomes huge. Today, there are more than 6 lakh active cases in the country, and most of these cases are in these ten states! That is why it was necessary that these ten states sat together to review and discuss the situation. Everyone should know the new initiatives and best practices being adopted by these states and learn from each other's experiences as every state is making efforts in its own way. And from today’s discussion we have learnt a lot from each other. It has been realized that if we together defeat Corona in these ten states, the country too will win!
Friends,
The number of tests conducted per day has reached 7 lakhs, and is being scaled up continuously. Today, we are a witness to the results that are helping to identify and prevent the infection. The average fatality rate in our country was very low compared to the world, even before; and it is a matter of great satisfaction that it is constantly decreasing! The percentage of active cases has decreased; the recovery rate is constantly increasing and improving. So this means that our efforts are proving effective! The most important thing is that it has increased confidence among the people and the atmosphere of fear is also fading.
And as we continue to scale up our testing, our success will be even greater! And if we try a little more with a greater focus to bring the death rate below 1 per cent, we can achieve that goal too. Now, we have a lot of clarity about what we have to do next and how to proceed. And in a way it has reached the grassroots level to everyone as to what to do, how to do, when to do and so on. We have been able to spread this message to every citizen of India!
Now see, in states where the testing rate is low, and where the positivity rate is high, there is a need to increase the testing. Our discussion has revealed that a special emphasis on testing is required particularly in Bihar, Gujarat, UP, West Bengal and Telangana!
Friends,
Our experience so far shows that the most effective weapon against Corona is the containment, contact tracing and surveillance! Now the public is also realising this and they are also fully cooperating. With our efforts in raising the awareness levels, we have moved towards achieving good results. This is the reason why the system of home quarantine is being implemented so well today.
Experts are now saying that if we identify cases within 72 hours of the onset, then this infection slows down to a great extent. And so my earnest urge is that we should continue with the rules of washing hands, social distancing, and masks. We should not spit anywhere. Besides, we also have to spread a new mantra among the governments, government systems, Corona Warriors and the people. And that mantra is, whoever is infected with Coronavirus, within 72 hours, all close contacts of that person should get traced and tested for corona. And all the necessary arrangements should be in place for the same. If we are emphasizing on this 72-hour formula, then all the rest of the things must also be done within 72 hours.
Today apart from the testing network, we also have the Aarogya Setu app. If one team regularly analyzes with the help of the Aarogya Setu, then we can easily find out from which area the maximum complaints are coming. We noticed that there was a period when some districts of Haryana, some districts of Uttar Pradesh and Delhi were a great cause of concern. The government also announced in Delhi that a big impending crisis would arise. So, I had a review meeting and formed a team under the leadership of our Home Minister Mr. Amit Shah ji and took a fresh approach. We received the desired results even in those five districts and in the city of Delhi to a great extent.
I understand that howsoever difficult a situation may look like, if we move forward in a systematic way, then we can turn things in our favour in a week or 10 days; and we have experienced this. The central points for this strategy have been: completely isolating containment zones, creating micro containment wherever required, 100 per cent screening of high risk people like rickshaw-pullers, auto-rickshaw drivers and domestic workers. Today the result of these efforts is in front of us! Efforts like better management in Hospitals and increasing the number of ICU beds have also helped a lot!
Friends,
The most effective experience is that of yours! By continuously monitoring the ground reality in your states, the path of success is being created! Your experiences are helping us a lot to achieve whatever we have been able to do today. I am confident that with the strength of this experience, the country will win this battle completely, and it will usher in a new beginning! If you have any other suggestions, any advice, then as always I am available to you all the time! You must tell me. All the officials of the government were also present today. So I assure you that the things that you have mentioned and have shown concern for, the team will attend to them immediately. But we know that during this period, from Sawan to Diwali, the risk of some other diseases also increases. We also have to manage those diseases. But I believe that the goal of bringing the death rate below one per cent and increasing the recovery rate rapidly by reaching all the contact persons in 72 hours can be done. If we focus on these aspects and mantras, then our 10 states, which have 80 per cent of the cases, 82 per cent of the deaths can reverse this situation. The 10 states together can make India victorious and I am confident that we will be able to do this. I once again thank you for taking time out. Despite the lack of time, you have raised your concerns very well.
Thank you very much!