Ministry of Education
PM delivers inaugural address at the Higher Education Conclave
National Education Policy aims to keep the current and future generations ‘Future Ready’ : PM
Policy lays the foundation of the New India : PM
It is based on a Holistic approach:PM
07 AUG 2020 4:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the inaugural address at the ‘Conclave on Transformational Reforms in Higher Education under National Education Policy’ here today through video conference.The conclave has been organised by the Ministry of Education and University Grants Commission.Union Minister for Education Shri Ramesh Pokhriyal; Union Minister of State for Education, Shri Sanjay Dhotre; Secretary, Higher Education, Shri Amit Khare also participated in the event. A number of dignitaries including the Chairman, UGC, Shri D.P. Singh; Chairman Shri K. Kasturirangan and Members, Committee for Draft NEP as well as eminent academicians/scientists spoke on different aspects of the National Education Policy at the Conclave.
Speaking on the occasion, the Prime Minister mentioned that the National Education Policy was approved after extensive deliberations over 3-4 years and brainstorming over lakhs of suggestions. He noted that healthy debate and discussions are taking place on National Education policy across the country. National Education Policy aims at making the youth Future Ready while focussing on the National Values and National Goals.
Shri Narendra Modi said that the policy lays the foundation of the New India, the 21st Century India, the education and skills needed for the youth to strengthen India, to advance it to new heights of development and to further empower the citizens of India to make them suitable for maximum opportunities.
The Prime Minister said that for years our education system remained unchanged leading to lopsided priorities where people were focussing on either becoming a doctor, an engineer or a lawyer. He said there was no mapping of the Interest, Ability and Demand.
The Prime Minister questioned how could critical thinking and innovative thinking develop in the youth, unless there is Passion in our education, Philosophy of Education, Purpose of Education.The Prime Minister said National Education Policy also reflects the ideals of Guru Rabindranath on Education, which aims at bringing our lives in harmony with all the existence. He said, a Holistic Approach was needed, which the National Education Policy has achieved successfully.
He said the Policy was formulated keeping in mind two biggest questions: Whether our education system motivates our youth for Creative, Curiosity and Commitment Driven Life? And whether our education system empowers our youth, helps in building an Empowered Society in the country? On this he expressed satisfaction that National Education Policy takes care of these pertinent issues.
The Prime Minister said that India's education system needs to change according to the changing times. The new structure of a 5 + 3 + 3 + 4 curriculum is a step in this direction, he added. He said that we have to ensure that our students become Global Citizens and also remain connected to their roots.
The PM said the new education policy stresses on ‘How to think’. He said the emphasis on inquiry-based, discovery-based, discussion based, and analysis based learning methods for children will enhance their urge to learn and participate in the classes.
The PM said the New Education Policy provides for a Credit Bank so that students can have the freedom to leave a course in between and utilise them later when they want to resume their courses. He said that we are moving towards an era where a person will have to constantly re-skill and up-skill himself.
The PM said that the dignity of every section of society plays a big role in the development of any country. Therefore, a lot of attention has been given to student education and Dignity of Labor in National Education Policy.
PM said that India has the ability to give solutions of talent and technology to the whole world, and that the National Education Policy also addresses this responsibility, which aims at developing many technology-based content and courses. He said that concepts like virtual labs are going to carry the dream of better education to millions of peers who could not read such subjects before, which required Lab Experiment. National Education Policy is also going to play an important role in ending the gap of research and education in our country.
The Prime Minister felt the institute that does more work for quality education should be rewarded with more freedom. This will provide Encouragement to Quality and will also give Incentive to everyone to grow. He wished that as the national education policy expands, the autonomy of education institutions will also get faster.
Quoting former President of the country, Dr. APJ Abdul Kalam, “The purpose of education is to make good human beings with skill and expertise. Enlightened human beings can be created by teachers.”
The Prime Minister said that the policy focuses on developing a strong teaching system where teachers can in turn produce good professionals and good citizens. There is a great emphasis on teacher training in national education policy, they are constantly updating their skills, there is a lot of emphasis on this.
PM urged people to work together with determination to implement the National Education Policy. He said that a new round of dialogue and coordination with Universities, Colleges, School education boards, different states, different stakeholders is about to start from here. He urged to continue the webinar on National Education Policy and keep discussing it. He expressed confidence that in this Conclave, better suggestions, effective solutions will come out regarding Effective Implementation of National Education Policy.
Click here to see the full text of PM address at the Higher Education Conclave:
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1644025#.Xy0RkcP55y4.whatsapp
While addressing the participants, Shri Pokhriyal thanked Prime Minister Shri Narendra Modi for sharing his vision and thoughts on New Education Policy 2020 and the journey of making India a world leader in education. He said that the National Education Policy 2020 is the first education policy of the 21st century and aims to address the many growing developmental imperatives of our Country. He added that a different perspective of education has been formulated in National Education Policy 2020, wherein the target to be achieved are-- complete brain development and learning at school level, a transformed, large and multidisciplinary vision of imparting knowledge at higher education level and finally creating an appropriate and hassle free education eco-system of transferring information& knowledge to the learners in New India. He further added that it is not just a policy document but a reflection of the aspirations of a common education pursuer of India.
Shri Pokhriyal said that the 21st century is the era of Globalization and ever-increasing Institutional competitiveness. This is the time for increased focus on learning, research, innovation and this is exactly what India’s National Education Policy, 2020 does. It focuses on the quality of education in India and intends to make Indian education system the most advance and modern for students of our Country.It replaces the 34-year-old National Policy on Education framed in 1986 and is aimed at paving the way for transformational reforms in school and higher education systems to make India a global knowledge superpower.
The Minister highlighted that the Higher education plays an extremely important role in promoting human as well as societal well- being and in developing India as envisioned in its Constitution. As India moves towards becoming a knowledge economy and society, more and more young Indians are likely to aspire for higher education. He further said that the new policy makes way for three categories of institutions - research focused universities, teaching focused universities, autonomous colleges. He added that this policy provides a roadmap for re-energising of the system to deliver high-quality higher education, with equity and inclusion.
Addressing the participants Shri Dhotre said that the quality of Higher Education system is inherently linked to strong foundations of the school education. This policy has broken many silos, and water tight compartments, that had existed, in our education system. He further said that there is no distinction now between academic and co-curricular or extracurricular. School Students will have exposure to academics, sports, arts, music, vocational studies, to ensure their all rounded development. This approach will continue in higher education as well. And many such transformational, and not incremental, reforms have been attempted through this policy. He added that the consolidation of higher education, multidisciplinary approach, credits system, integration of vocational training with mainstream education, flexible entry and exit, liberal use of technology, focus on quality, equity and inclusiveness, light but tight regulation are many such transformational aspects of this policy, with unwavered focus on top class quality of education.
Speaking on the occasion Shri Khare gave a detailed presentation on NEP during the inaugural session of the conclave. He said that the Higher Educational Institutions have a leading role in shaping the minds of younger generation and for contributing in the development of the State and the Nation. He added that new paradigms in higher education have now emerged as a result of this New Education Policy that considers new realities of modern India and with effective implementation of the NEP-2020, India will become a global study destination providing premium education at affordable costs.
The conclave held several sessions dedicated to significant aspects of education covered under the National Education Policy, 2020 like Holistic, Multidisciplinary and futuristic education, Quality Research, and Equitable use of technology for better reach in Education.Vice-Chancellors of universities, Directors of Institutions and Principals of colleges and other stakeholders participated in the programme.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
হায়র এজুকেসন কনক্লেভতা পি.এম.না থৌরম হৌদোকপগী ৱারোল পীখ্রে
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা হৌরক্লিবা অমসুং তুংগী চারোন-শুরোনশিংবু ‘তুংলমচৎকীদমক শেম শাদুনা লৈহন্নবা’ পান্দম থম্লি: পি.এম.
পোলিসী অসিনা অনৌবা ভারত অমগীদমক য়ুম্বী ওইরগনি: পি.এম.
মসি অপুনবগী ওইবা ৱাখল্লোন অমদা য়ুম্ফম ওইবনি: পি.এম.
07 AUG 2020 4:19PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ‘কনক্লেভ ওন ত্রান্সফোর্মেস্নেল রিফোর্মস ইন হায়র এজুকেসন অন্দর নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী’গী থৌরম হৌদোকপগী ৱারোল পীখ্রে। কনক্লেভ অসি এজুকেসন মন্ত্রালয় অমসুং য়ুনিভর্সিতী গ্রান্তস কম্মিসননা শিনবনি। এজুকেসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল; কেন্দ্রগী এজুকেসনগী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ, শ্রী সঞ্জে ধোত্রে; হায়র এজুকেসনগী সেক্রেতরী, শ্রী অমিৎ খারেসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। য়ু.জি.সি.গী চ্যেরমেন, শ্রী দি.পি. সিংহ; কম্মিতি ফোর দ্রাফ এন.ই.পি.গী চ্যেরমেন শ্রী কে কসতুরিরঙ্গন অমসুং মীহুৎশিং লোয়ননা মশক নাইরবা একাদমিসিয়ন/সাইন্তিস্তশিং য়াওনা মীহুৎ কয়ানা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী তোঙান তোঙানবা লমশিংদা কনক্লেভ অসিদা ৱা ঙাংগনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি চহি ৩-৪ হেন্না কুপ্না খন্নরবা মতুং অমসুং পাউতাক লাখকী মথক্তা লৌরবা মতুংদা অয়াবা পীখিবনি। লৈবাক অসি শিনবা থুংনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মতাংদা দেবেৎ অমসুং খন্ন ন্নৈনবা কয়া পাঙথোকখি। জাতিগী কান্নবশিং অমসুং জাতিগী পান্দমশিংদা মীৎয়েং থমদুনা নহাশিং তুংগীদমক শেম-শানবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা পান্দম থম্লি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায় পোলিসী অসিনা অনৌবা ভারত, ২১শুবা চহিচাগী ভারত, ভারত মপাঙ্গল কনখৎনবা নহাশিংগী এজুকেসন অমসুং স্কিল পীবদা, চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা অমসুং মখা তানা ভারতকী প্রজাশিংবু খুদোংচাবা খ্বাইদগী য়াম্না ফংহন্নবা য়ুম্বী ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় চহি কয়া ঐখোয়গী এজুকেসনগী সিস্তেম অসি অহোংবা লৈতনা লৈরি মসিনা অহোনা কয়া লৈহন্দুনা মীয়াম্না দোক্তর, ইঞ্জিনীয়র নত্রগা উকিল অমা ওইহনবা খক্তদা মীৎয়েং থমখি। মহাক্না হায় অপাম্বা, তৌবা ঙম্বা অমসুং মথৌ তারিবা অসিদা য়েংশিল্লুদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়গী এজুকেসনদা , এজুকেসনগী ফিলোসোফীদা, এজুকেসনগী কান্নবদা পুক্নিং চংদ্রবদি নহাশিংদা কান্নবা ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন করম্না খলহনগনি হায়না ৱাহং হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা গুরু রবিন্দ্রনাথকী এজুকেসনদা লৈরম্বা ৱাখল্লোন অদু য়াওরি, মহাক্কী পান্দমদি লৈরিবা মীওইবশিংগী মরক্তা শন্তি লৈনবা হিংমিন্নবনি। মহাক্না হায়, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি মায় পাকপা ঙম্নবা অপুনবগী ওইবা খোঙথাং অমা মথৌ তাই।
মহাক্না হায় পোলিসী অসি ৱাখলদা অচৌবা ৱাহং অনি হংদুনা শেমখিবনি: ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অসিনা ঐখোয়গী নহাশিংদা হৈশিংবা, খঙনিংবা অমসুং কত্থোকপদা য়ুম্ফম ওইবা পুন্সি অমা হিংনবগী ইথিল পীবরা? অমসুং ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমনা ঐখোয়গী নহাশিংবু থোগৎপরা, মসিনা লৈবাক অসিদা অফবা খুন্নাই অমা শেমবদা মতেং পাংবরা? মসিনা মহাক্না হায় নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা হায়রিবা সমস্যাশিং অসি য়েংশিনগনি খনবদা অপেনবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতকী এজুকেসন সিস্তেম অসি মতমগী মতুং ইন্না অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই। ৫+৩+৩+৪গী করিকুলম অসিগী অনৌবা মওং অসি মায়কৈ অসিদা চংশিল্লিবা খোঙথাং অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায় ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংনা গ্লোবেল সিতিজেনশিং ওইবা ঙম্নবা অমসুং হৌরকফম কাওহল্লোইদবনি।
পি.এম.না হায় অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা ‘করম্না খনগনি’ হায়বদা মীৎয়েং থম্লি। ৱাহং হংবদা য়ুম্ফম ওইবা, খঙনিংবদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং এনালাইসিস্তা য়ুম্ফম ওইবা অঙাংশিংগী মহৈ তম্বগী পাম্বৈশিংদা মীৎয়েং থম্বনা মখোয়না ক্লাসশিংদা হৈনিংবা অমসুং শরুক য়ানিংবা হেনগৎহনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা ক্রেদিৎ বেঙ্ক অমা পীরি মসিনা মহৈরোয়শিংনা কোর্স অমা মরক্তা তোকপা য়াহনগনি অমসুং মখোয়না কোসর্শিং অদু অমুক হন্না তমগে খল্লকপা মতমদা মসি মখোয়না তুংদা শীজিন্নবা য়াগনি। মহাক্না হায় ঐখোয়না অনৌবা চহিচা অমদা চংশিল্লি মসিদা মীওই অমনা লেপ্তনা স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং মশাদা স্কিল লৈহনবা য়ারগনি।
পি.এম.না হায় লৈবাক অমগী চাউখৎ থৌরাংদা খুন্নাই অসিগী শরুক খুদিংমক্কী থাক অসিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মরম অসিনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিদা মহৈরোয়শিংগী এজুকেসন অমসুং শিন্মীগী থাক্তা মীৎয়েং কয়া চংলি।
পি.এম.না হায় ভারতনা মালেম পুম্বদা তেলেন্ত অমসুং তেক্নোলোজীগী সোলুসনশিং পীবা ঙম্লি অমসুং নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা থৌদাং অসি লৌদুনা, তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা কন্তেন্ত অমসুং কোর্সশিং দিবেলপ তৌনবা পান্দম থম্লি। মহাক্না হায় ভর্চ্যূল লেবশিংগী ৱাখল্লোনশিং অসিনা লেব এক্সপিরিমেন্ত মথৌ তাবা সবজেক্তশিং পাবা থোক্লমদবা মহৈরোয় মিলিয়ন কয়াদা এজুকেসন পীবদা ফগৎহল্লগনি। নেস্নেল এজিকেসন পোলিসী অসিনা লৈবাক অসিগী রিসর্চ অমসুং এজুকেসনগী মরক্তা লৈবা অহোবা অদু মত্থৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ক্বালিতী লৈবা এজুকেসনগীদমক থবক তৌরিবা লোয়শঙসা মনা পীবা হেনগৎপগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। মসিনা ক্বালিতী লৈহনবদা থৌগৎকনি অমসুং মীপুম খুদিংদা ফগৎনবা মতেং পীগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী লাকপনা এজুকেসনগী ওতোনোমী হেন্না ফগৎলক্লগনি হায়না মহাক্না আশা তৌখি।
লৈবাক অসিগী হান্নগী রাস্ত্রপতী, দা এ.পি.জে. এবদুল কলমনা হায়রম্বা “এজুকেসনগী মথৌ অসি স্কিল অমসুং মহৈগা লোয়ননা অফবা মীওইবা অমা শেম্বা অসিনি। লৌশিংগী মঙাল ফংলবা মীওইবা অসি ওজাশিংনা শেমগনি।” অদু পল্লদুনা
প্রধান মন্ত্রীনা হায় পোলিসী অসিনা অফবা মহৈ মশিং তাকপী তম্বীবগী সিস্তেম অমা শেমগনি মসিদা ওজাশিংনা অফবা শিনফমশিং অমসুং অফবা প্রজশিং পুথোকপা ঙমহন্নবা মীৎয়ৈং থম্লি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিদা ওজাশিং ত্রেনিং পীবদা অচৌবা মীৎয়েং চংলি, মখোয়না লেপ্তনা মখোয়গী স্কিলশিং হেনগৎহল্লি, মসিদা মীৎয়েং কয়া চংলগনি।
.পি.এম.না মীয়ামদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা পুন্না হোৎনসি হায়খি। মহাক্না হায়খি মসিদগী হৌদুনা য়ুনিভর্সিতীশিং, কোলেজশিং, স্কুল এজুকেসন বোর্দশিংগা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশীং, তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা দাইলোগশিং মথং মথং হৌরগনি। মহাক্না নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিগী ৱেবিনার লেপ্তনা তৌদুনা খন্ন-ন্নৈনবা হায়খি। কনক্লেভ অসিদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা অফবা পাউতাকশিং, কান্নবা সোলুসনশিং ফংগনি হায়বগী মহাক্না থাজবা থম্লি হায়না ফোঙদোকখি।
হায়র এজুকেসন কনক্লেভদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোলগীদমক মসিদা নম্বীয়ু:
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1644025#.Xy0RkcP55y4.whatsapp
শরুক য়ারীবা মীওইশিংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী পোখ্রীয়লনা প্রধান মন্ত্রীবু অনৌবা এজুকেসন পোলিসি ২০২০দা মহাক্কী মীৎয়েং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকপগী অমসুং এজুকেসন্দা ভারত অসি মালেমগী লুচিংবা অমা ওইহনবগী থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি অসি ২১শুবা চহিচাগী অহানবা এজুকেসন পোলিসিনি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাঊখৎ থৌরাংগী তঙাইফদবশিং ফংহন্নবা পান্দমশিং থম্লি। মহাক্না মখা তারদুনা নেস্নেল্জুকেসন পোলিসি ২০২০দা এজুকেসনগী তোঙান তোঙানবা লম অমমম শেমখ্রে, অদুগা ফঙগদবা পান্দমশিংদি ---- স্কুলগী থাক্তা মপুংফানা লৌশিং অমসুং তম্বা হেনগৎহনবা, হায়র এজুকেসনগী থাক্তা অওনবা অমা, চাউনা অমসুং তোঙান তোঙানবা হীরমশিদা লৌশিং হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্বা, অরোয়বদা অনৌবা ভারত্তা লৈরিবা মহৈ তম্লিবশিংদা ই-পাউ অমসুং লৌশিং পীথোক পীবদা মতিক চারবা অমসুং মী চিন্দবা এজুকেসনগী ইকোসিস্তেম শাগৎপনি। মহাক্না মখা তারুনা মসি পোলিসি দোক্যুমেন্ত অমখক নত্তে ভারতকী মহৈ তম্লিবশিংগী অপুনবা অমগী অপাম্বশিংগী মমি অমনি।
শ্রী পোখ্রিয়লনা হায় ২১শুবা চহিচা অসি গ্লোবেলাইজেসনগী অমসুং ইন্সতিত্যুসনগী চাংদম্নবা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা মতম অমনি। মহৈ তম্বা, রিসর্স, ইনোবেসন্দা মীয়েং হেন্না চংগদবা মতমনি অমসুং মসিমক চপচানা ভারতকী নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি, ২০২০না পাঙথোক্লি। মসিনা ভারত্তা এজুকেসনগী ক্বালিতিদা মীয়েং চংলি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী এজুকেসন সিস্তেম্বু লৈবাক্কী অসিগী মহৈরোয়শিংগী খ্বাইদগী এদভান্স অমসুং অনৌবা ওইহন্নবা পান্দম থম্মি। মসিনা ১৯৮৬তা শেমখিবা চহি ৩৪ শুরবা এজুকেসনগী নেস্নেল পোলিসিগী মহুৎ শিনখ্রে অমসুং ভারত অসি মালেমগী লৌশিংগী সুপর্পাৱর ওইনবা স্কুল অমসুং হায়র এজুকেসন সিস্তেমশিংদা অওনবশিং পুরক্নবা লম্বেল শেম্লি।
মীওইববু অৱাংবা থাক্তা পুখৎপগা লোয়ননা সমাজ শেমগৎপদা অমসুং কন্সতিত্যুসনদা য়াওরিবা চাওখৎলবা ভারত অমা পুরক্নবা হায়র এজুকেসন্না য়াম্না মরু ওইবা থৌদাংশিং লৌরি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লি। ভারতনা লৌশিংগী অমসুং সমাজগী ইকোনোমী অমা ওইনা চংশিল্লিবা অসিদা নহা ওইরিবা ভারত মচাশিংনা হায়র এজুকেসন পাম্নরী। মহাক্না মখাতানা হায় অনৌবা পোলিসি অসিনা ইন্সতিত্যুসন কাংলুপ অহুমগী – রিসর্সতা মীয়েং চংবা য়ুনিভর্সিতিশিং, তাকপী তম্বীবদা মীৎয়েং চংবা য়ুনিভর্সিতীশিং, ওতোনোমস কোলেজশিংগী লম্বেল শেম্লি। মহাক্না মখাতানা হায় মসিগী পোলিসি অসিনা খেন্নবা লৈতবা অমসুং মীপুম খুদিংগী ওইবা অৱাংবা ক্বালিতীগী হায়র এজুকেসন পীনবা সিস্তেম অসি অমুক ফগৎহন্নবা রোদমেপ অমা পীরি।
শরুক য়ারিবা মীওইশিংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী ধোত্রেনা হায় হায়র এজুকেসন সিস্তেমগী ক্বালিতী অসি স্কুল এজুকেসনগী অফবা ফাউন্দেসন্দা তঙাইফদনা মরী লৈনৈ। মসিগী পোলিসি অসিনা ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমদা লৈরম্বা সিলো অমসুং ৱাতর আইদ কম্পার্তমেন্ত কয়া থুগাইখ্রে। মহাক্না মখাতানা হায় হৌজিক একেদেমী অমসুং কো-কর্রীকুলম নত্রগা এক্সত্রা কর্রীকুলমগী মরক্তা খেন্নবা লৈত্রে। স্কুলগী মহৈরোয়শিংনা হীরম খুদিংমক্তা চাঊখৎপা ফংনবা, একেদেমিক্স, শান্ন-খোৎনবা, আর্তস, ম্যুজিক, ভোকেস্নেল স্তদিজদা এক্সপোজরশিং ফঙলগনি। মসিগী এপ্রোচ অসি হায়র এজুকেসন্দসু চত্থগনি। মসিগী পোলিসি অসিদা অওনবা পুরকপা, অহেনবদি নত্তবা, অহোংবশিং পুরক্নবা পান্দম থম্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় হায়র এজুকেসন পুনশিনবা, মল্তিদিসপ্লিনরী এপ্রোচ, ক্রেদিৎ সিস্তেম, ভোএস্নেল ত্রেনিংগা মেনস্ত্রিম এজুকেসনগা পুনশিনবা, তোক্নিংবা মতমদা তোকপা য়াবা, তেক্নোলোজী লিবেল ওইনা শীজিন্নবা, ক্বালিতীদা মীৎয়েং চংবা, চপ মান্নবা অমসুং পুম্নমক্কী ওইবা, য়াওদবা অসু চেকশিবা রিগুলেসনশিং অসি এজুকেসনগী খ্বাইদগী ফবা ক্বালিতীদা মীৎয়ং চংবগা লোয়ননা মসিগী অওনবা পুরক্লিবা হীরমশিংনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী খারেনা কনক্লেব অদুগী হৌদোকপগী সেসন মনুংদা এন.ই.পি.দা অকুপ্পা ৱারোল উৎপা প্রজেন্তেসন অমা উৎখি। মহাক্না হায় হায়র এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা হৌরক্লিবা নহাশিংগী ৱাখল্লোনশিং অফবা মওংদা শেমগৎপদা অমসুং রাজ্য অমসুং লৈবাক চাঊখৎহনবদা মতেং পাংবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। মহাক্না মখাতারদুনা হায়র এজুকেসন্দা অনৌবা পেরাদাইমশিং অসি অওনবা ভারতকী অনৌবা অশেংবশিংবাশিংনি হায়না লৌনরিবা অনৌবা এজুকেসন পোলিসিগী ফল অমনি অমসুং এন.ই.পি-২০২০ অসি মপুংফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগা ভারত অসি অহোংবা মমলদা অফবা এজুকেসন পীবা মালেমগী মহৈ তমফম অমা ওইরগনি।
হোলিস্তিক, মল্তিদিসপ্লিনরী অমসুং ফ্যুচরিস্তিক এজুকেসন, ক্বালিতী রিসর্স, অমসুং এজুকেসন মপুংফানা ফঙবা ঙম্নবা চান্নবা তেক্নোজী শিজিন্নবগুম্বা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি, ২০২০দা য়াওরিবা এজুকেসনগী কান্নরবা হীরমশিং উৎপা সেসন কয়া কনক্লেব অসিদা পাঙথোকখি। য়ুনিভর্সিতীশিংগী ভাইস-চাঞ্চেলরশিং, ইন্সতিত্যুসনশিংগী দিরেক্তরশিং অমসুং কোলেজশিংগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংনা প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াখি।