Ministry of Tribal Affairs
TRIFED Reiterates its commitment towards transformation of tribal lives on the occasion of its Thirty-Third Foundation Day
TRIFED launches its own virtual office network to spearhead Tribal Socio-Economic Development in Mission Mode
07 AUG 2020 4:14PM by PIB Delhi
Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) under Ministry of Tribal Affairs reiterated its commitment towards the transformation of tribal lives on the occasion of its thirty-third foundation day on August 6, 2020. Working steadfastly towards its mission of tribal empowerment through enterprise and commerce, more so, during these challenging times, TRIFED has doubled its efforts to aid the tribal people in employment and livelihood generation.
With a pandemic raging across the country, when every aspect of life has gone online, TRIFED has launched its own Virtual office on its Foundation Day, August 6, 2020. The TRIFED Virtual office network has 81 online workstations and 100 additional converging State and agency workstations that will help the team of TRIFED warriors work with their partners across the country – be they from the nodal agencies or implementation agencies –on Mission-mode towards bringing the tribal people closer to mainstream development. To gauge the level of employee engagement and streamline their efforts, an Employee Engagement and Work Distribution Matrix with Dashboard Links has also been launched. Other digital software which will enable the States and regions to work seamlessly have also been unveiled. These organizational initiatives are a part of TRIFED’s ambitious all-encompassing digitization drive to promote tribal commerce and map and link its village-based tribal producers and artisans to national and international markets by setting up state of art e- platforms benchmarked to international standards.
Mary Kom, the World Champion, has joined hands with TRIFED as its brand ambassador and is doing her bit for the tribal brethren.
Registered under the then Multi-State Cooperative Societies Act 1984, TRIFED came into existence in 1987 as the national nodal agency under the aegis of Ministry of Tribal Affairs, working towards the socio-economic development of the tribal people from all states. TRIFED started its operations in 1988 with its head office in New Delhi and Shri SK Chauhan, IAS as the first Managing Director. Mr. Pravir Krishna, IAS is the current and the 36th Managing Director and he assumed charge on July 25, 2017. As of date, the organization has more than 500 employees spread across the Head Office and 15 regional offices. In its mission to empower these downtrodden tribal people, by promoting the economic welfare of their communities across India (through development of marketing and the sustained upgradation of their skills), TRIFED started the procurement and marketing of tribal art and craft items through its first retail outlet called TRIBES INDIA in New Delhi in 1999.
“A large number of people have adopted to online methods – for shopping, banking, work etc. in India during the recent lockdown and the ongoing pandemic; and the trend has been seen to have increased once the lockdown regulations are relaxed. On the supply side, the crisis due to Covid-19 has dealt a serious blow to the livelihoods of the poor and marginalised communities including the tribal artisans and forest dwelling minor forest produce gatherers. TRIFED has had to strategically respond to the emerging situation. It is in this context that our digitisation strategy is of great value.” said Shri Pravir Krishna, Managing Director TRIFED.
Adapting “Go Vocal for Local”, a mantra in these troubled times, into “Be Vocal for Local Go Tribal – Mera Van Mera Dhan Mera Udyam”, TRIFED has significantly advanced in digitising various information related to the forest dwellers associated with the VanDhan Yojana, village haats and their warehouses. This digitisation effort wherein all tribal clusters are identified and mapped using GIS technology will help bring benefits to these people under the “Atmanirbhar Bharat Abhiyan” clarion call given by PM Modi.
Another feather in TRIFED’s cap will be the about-to-be-launched exclusive e-marketplace for tribal producers – forest dwellers and artisans, to facilitate the purchase of MFPs, handicrafts and handlooms online. The Tribes India E-Mart platform, expected to be launched on August 15, 2020, will be an omni-channel facility for the tribals to sell their goods to a large national and international audience in an e-marketplace through their own e-shop. TRIFED is in the process of onboarding approximately 5 lakh tribal producers across the country and sourcing their natural produce, handcrafted goods. With digital payments enabled, it will enable the tribal brethren to not only get access to an expanded market but also to improve their credit history.
From a single flagship store at 9 Mahadeo Road, New Delhi in 1999, there are now 121 retail outlets across India. With the implementation of the new Multi-State Cooperative Societies Act, 2002, the by-laws of TRIFED were amended w.e.f. 2.4.2003 and it started functioning as a Service provider, Facilitator, Coordinator and a Market Developer for tribal products and produce.
Over the past decades, TRIFED has been steadily upping its activities and bringing in various interventions. The past few months have seen TRIFED treble its efforts to bring the rehabilitate the affected tribal people who have lost their livelihoods and jobs. Due to the suddenness of the pandemic overtaking our lives and the immediate lockdown, stocks by tribal artisans worth Rs 100 crores were lying unsold. In order to ensure that these stocks got sold and all the sales proceeds go to the affected tribal families, TRIFED has purchased more than 1 lakh items and launched an aggressive plan to market these unsold goods online (offering substantial discounts) through its Tribes India website and also other retail platforms such as Amazon, Flipkart and GeM. In April, during the lockdown, the team of TRIFED warriors also joined hands with the Art of Living Foundation to distribute free food and ration to more than 5000 tribal artisan families.
Keeping the overall approach of equipping tribal people with knowledge, tools and pool of information so that they can undertake their operations in a more systematic and scientific manner and capacity building of the tribal people through sensitization, formation of Self Help Groups (SHGs) and imparting training to them for undertaking a particular activity, TRIFED has put in place several path-breaking initiatives. The ‘Mechanism for Marketing of Minor Forest Produce (MFP) through Minimum Support Price (MSP) & Development of Value Chain for MFP’ Scheme stand out in particular as a beacon of change that has impacted the tribal ecosystem as never before. This scheme that has been implemented in 21 states of India has been successful in injecting Rs 3000 crores directly in the tribal economy since April 2020. Aided by the Government push in May 2020 wherein the prices of Minor Forest Produce (MFPs) were increased by up to 90% and the inclusion of 23 new items in the MFP list, this flagship scheme of the Ministry of Tribal Affairs, which draws its strength from The Forest Rights Act of 2005, aims to provide remunerative and fair prices to tribal gatherers of forest produces.
The ongoing procurement of MFPs under the MSP for MFP Scheme in 16 states has hit a record-breaking high with the procurement touching Rs 1000 crores, and another Rs 2000 crores by trade over and above the MSP.
Among the States, Chhattisgarh has bagged the first place by procuring 46654 Metric tonnes of Minor forest produces worth a Rs 105.96 crores. Odisha and Telangana follow with a procurement of 14188 MTs of MFPs worth Rs 30.01 crores and 5323 MTs of MFPs worth Rs 2.35 crores respectively.
The Van Dhan Vikas Kendras/ tribal start-ups, also a component of the same scheme has become a valuable source of employment generation for tribal gatherers and forest dwellers and the home-bound tribal artisans. 1205 Tribal Enterprises spread across 18500 SHGs have been established to provide employment opportunities to 3.6 lakh tribal gatherers and 18000 Self-help groups in 22 States. The programme ensures that the proceeds from the sales of these value-added products go to the tribals directly. The value-added products benefit largely from the packaging and marketing that these tribal enterprises provide. Manipur and Nagaland have emerged as examples of States where these start-ups have bloomed, with Manipur now having 77 Van Dhan Kendras for value addition and processing of forest produces. These Van Dhan Kendras have reported sales of MFP products worth Rs. 49.1 lakhs since September 2019. To make it more worthwhile and to offer a comprehensive development package for tribals and help in their enterprise and commerce and boost their incomes, TRIFED is planning the convergence of the Van Dhan Yojana with the MSP for MFP Scheme in the next phase of its activities.
Convergences with various Ministries and Departments such as Ministry of Rural Development (MoRD), Ministry of Small and Medium Enterprises (MSME), Ministry of Food Processing Industries (MoFPI), Ministry of AYUSH are being planned all with the aim of improving sustainable livelihoods and income opportunities for these tribals. These convergences will help ensure "round the year income earning opportunity" for tribals by engaging them in a variety of economic activities ranging from agriculture, horticulture, floriculture, Medicinal & Aromatic plants etc, going beyond Minor Forest Produces.
Systems and processes are being put in place across the country so that the procurement of MFPs become a round-the-year operation and double the present reach to over Rs 6000 crore (and benefit 25 lakhs tribal gatherer families) from the current level of Rs 3000 crores. To bolster the scale-up and prepare for additional activities, establishment of 3000 VDVKs involving 9 lakh tribal beneficiaries in the FY 2020-21 is being targeted.
To bring more exposure to the empaneled tribal artisans and to bring their skill sets and products to international standards, TRIFED has put in place several design initiatives by actively collaborating with renowned designers such as Ruma Devi and Rina Dhaka to train the tribal artisans.
With the successful implementation of these initiatives and many more upcoming ones, TRIFED is working towards the complete transformation of tribal lives and livelihoods across the country through by reinvigorating the flagging economic condition of the affected artisans and gatherers.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ত্রাইবেলশিংগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্নবা হোৎনবা অদু মখোয়গী কুনথ্রা-হুমদোই শুবা মপোক কুওনগী থৌরমদা নৌহৌননা নিংশীংখ্রে
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ত্রাইবেলগী সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত মিসন মোদতা চংশিন্দুনা মখোয় মশাগী ওইবা ভর্চ্যুল ওফিস নেৎৱার্ক হৌদোকখ্রে
07 AUG 2020 4:14PM by PIB Imphal
ওগস্ত ৬, ২০২০দা ত্রাইবেল কো-ওপরেতিব মার্কেতিং দিবেলপমেন্ত ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া (তি.আর.আই.এফ.ই.দি.)গী কুনথ্রা-হুমদোই শুবা মপোক কুওনগী থৌরমদা মখোয়না ত্রাইবেলশিংগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্নবা হোৎনবা অদু অমুক হন্না নিংশীংখ্রে। মখোয়গী ত্রাইবেলবু চাউখৎহন্নবা মিসন অসি এন্তর্প্রাইজ অমসুং কম্মর্সকী খু্ত্থাংদা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি, খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরিবা মতম অসিদা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি. ত্রাইবেল মীয়ামবু থবক পীনবা অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিং পীদুনা মতেং পাংলিবা অসিগী শরুক অনি হেনগৎখি।
লৈবাক শিনবা থুংনা লায়চৎ অসিনা শন্দোরকপগা লোয়ননা পুন্সিগী হীরম পুম্নমক্তা ওনলাইনদা মথৌ তৌবা হৌরবা মতম অসিদা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি. গী মপোক কুমওন নুমিৎ, ওগস্ত ৬, ২০২০দা মশাগী ভর্চ্যুল ওফিস হৌদোকখ্রে। তি.আর.আই.এফ.ই.দ.গী ভর্চ্যুল ওফিস নেৎৱার্ক অসি ওনলাইন ৱার্কস্তেসন ৮১ অমসুং রাজ্য অমদি এজেন্সী কয়া কোল্লিবা অহেনবা ৱার্কস্তেসন ১০০ লৈ, মসিনা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী মথৌ তৌরিবা তিমবু মখোয়গা চংশিন্নরিবশিংগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক চত্থবদা মতেং ওইরগনি – মখোয়না নোদেল এজেন্সীশিং নত্রগা ইমপ্লিমেন্ততেসন এজেন্সীশিং শেম্বা য়াই – চাউখৎপগী লম্বেলদা ত্রাইবেল মীয়ামবু পুশিন্নবা মিসন মোদতা হোৎনগনি। থবক পীবগী চাং অমসুং মখোয়না হোৎনরিবা অদু খঙদোক্নবা থবক তৌরিবা এমপ্লোই অমসুং শিন্দোক্লিবা থবক্কী মেত্রেক্সকা লোয়ননা দেশবোর্দ লিঙ্কশিংসু হৌদোকখ্রে। রাজ্যসিং অমসুং লমদম কয়া লেপ্তনা থবক তৌনবা অতোপ্পা দিজিতেল সোফৱেয়র কয়াসু হৌদোকখি। ওর্গনাইজেসনগী ওইবা খোঙথাং অসি তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী ত্রাইবেলগী কম্মর্স অৱাংবা থাক্তা পুখৎতুনা অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রাইবেল প্রদ্যুসরশিং অমসুং খুৎহৈবশিংবু অন্তর্জাতিগী থাক্কী ওইবা খ্বাইদগী নৌবা ই-প্লেৎফোর্ম অমা শেমগৎতুনা জাতি অমদি অন্তর্জাতিগী লৈরিবা কৈথেলশিংগা মরী থম্নবা হোৎনরিবা দিজিতাইজেসন দ্রাইফ পুম্নমক অসিগী শরুক অমনি।
ৱর্ল্দ চেম্পিয়ন ওইখ্রবা মেরী কোমনা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গা লোয়ননা খুৎশমন্দুনা মখোয়গী ব্রান্দ এমবেসেদর ওইদুনা ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংগীদমক মহাক্না খরদসু তৌবা ঙম্লগনি।
মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতি এক্ত ১৯৮৪গী মখাদা রেজিস্তর তৌখিবা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি অসি ১৯৮৭দা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী লুচিং মখাদা নেস্নেল নোদেল এজেন্সী ওইনা লিংখৎখি, মসিনা রাজ্য পুম্নমক্কী ত্রাইবেল মীয়ামগী সোসিও-ইকোনোমিক্কী ওইবা চাউখৎ থৌরাংশশিংগীদমক থবক তৌবা হৌখি। তি.আর.আই.এফ.ই.দি. ১৯৮৮তগী চল্লাইবা হৌখি লোয়ননা মখোয়গঈ হেন্দ ওফিস নই দিল্লীদা ওইখি অসুং মসিগী অহানবা মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী এস কে চৌহান, আই.এ.এস.না ওইখি। মিস্তর প্রবির কৃষ্ণ, আই.এস.এস,না হৌজিক ৩৬শুবা মেনেজিং দিরেক্তর ওইরি মহাক্না জুলাই ২৫, ২০১৭দগী থৌ পুবা হৌখি। ঙসি ফাওবা ওর্গনাইজেসন অসিদা তোঙান তোঙানবা হেদ ওফিস অমসুং রিজনেল ওফিস ১৫দা এমপ্লোইয়ী ৫০০ হেন্না লৈরি। ভারত্তা লৈরিবা শোত্থরবা ত্রাইবেল মীয়ামগী শেন্মীৎলোনগী য়াইফ থৌরাং লৌখৎপগী পান্দমদা (মখোয়গী স্কিলশিং মার্কেতিং অমসং চাউখৎপা পুরকপগী খুত্থাংদা), তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না মখোয়গী অহানবা রিতেল আউৎলেৎ ত্রাইবস ইন্দিয়া কৌবা নই দিল্লীদা ১৯৯৯দা লিংখৎখিবা অসিগী খুত্থাংদা ত্রাইবেল আর্ত অমসুং ক্রাফ প্রোক্যুর্মেন্ত অমসুং মার্কেতিং তৌবা হৌখি।
“মীওই মশিং কয়ানা হন্দক্কী লোকদাউন অমসুং হৌজিক থৌক্লিবা লায়চৎ অসিগী মনুংদা ভংরত্তা পোৎ লৈনবা, বেঙ্কিং তৌনবা, থবক তৌনবা অসিনচিংবদা -ওনলাইন পাম্বৈশিং লৌখৎলক্লি; অমসুং মসিগী চৎনবী অসি লোকদাউন কোমথোক্লকপা অসিদনা হেন্না হেনগৎলক্লি। সপ্লাইগী মরমদনা, কোবিদ-১৯গী খুদোংথিবা অসিনা মরম ওইরগা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিং অমসুং উমংদা খুন্দারিবা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস গেদররশিং য়াওনা লায়রবা অমদি শোত্থরবা কাংলুপশিংগী হিংনবগী পাম্বৈদা খম থেংনা অৱাবা পীরি। তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ওইরক্লিবা ফীভম অসিনা লালোং হৈনা মায়োক্নবা তারি। মসিগী হীরম অসিদা ঐখোয়গী দিজিতাইজেসনগী লালোং অসি চাউনা কান্নবা ওইরি।" হায়না তি.আর.আই.এফ.ই.দি.কী মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী প্রবির কৃষ্ণনা ফোঙদোকখি।
অৱাবা তারিবা মতম অসিদা “গো ভোকেল ফোর লোকেল”গী লাইৱা অসি শীজিন্নদুনা “বি ভোকেল ফোর লোকেল গো ত্রাইবেল – মেরা ভন মেরা ধন মেরা উদিয়ম”দা ওন্থোক্তুনা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ভনধন য়োজনা, খুঙ্গংগী হতশিং অমসুং মখোয়গী ৱের্হাউসশিংগা থবক তৌমিনরিবা উমংদা খুন্দাবশিংগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা ই-পাউ দিজিতাইজেসন তৌবদা শীংথানীংঙাই ওইনা ঙমখ্রে। দিজিতাইজেসন প্রোসেস অসিনা ত্রাইবেল ক্লস্তর পুম্নমক খঙদোকপা ঙম্লগনি অমসুং জি.আই.এস. তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মীওইশিং অসিবু পি.এম.না হৌদোকখিবা “অত্মা নির্ভার ভারত অভিয়ান”গী মখাদা কান্নবা ফংহনবদা মতেং ওইরগনি।
তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী অতোপ্পা পায়খৎকদবা থবক অদুদি ত্রাইবেল প্রদ্যুসরশিংগী – উমংদা খুন্দারিবশিং অমসুং খুৎহৈবশিংগী, এম.এফ.পি.শিং,হেন্দিক্রাফশিং অমসুং হেন্লুমশিং ওনলাইনদা লৈবা য়ানবগীদমক তোঙানবা ই-মার্কেৎপ্লেস অমা হৌদোকপনা ওইগনি। ত্রাইবস ইন্দিয়া ই-মার্ত প্লেৎফোর্ম অসি ওগস্ত ১৫, ২০২০দা হৌদোক্লবা য়াই, মসিনা ত্রাইবেলশিংনা মখোয় পোৎশিং মখোয় মশাগী ই-শোপকী খুত্থাংদা জাতি অমদি ইন্তর্নেস্নেল মীয়ামদা ই-মার্কেৎপ্লেসতা য়োন্নবা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি। তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না লৈবাক শিনবা থুংনা চাওরাক্না ত্রাইবেল প্রদ্যুসর লাখ ৫দা তেংবাং পীদুনা মখোয়গী নেচরেল প্রদ্যুস, খুৎনা শাজবা পোৎশিং পুথোকপা ঙম্নবা হোনরি। দিজিতেল পেমেন্ত য়াহনবগা লোয়ননা, মসিনা ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংবু মখোয়গী পোৎ য়োনবা হেনগৎহনবদা নত্তনা মখোয়গী ক্রেদিৎ হিস্তরীসু ফগৎহল্লগনিখ
১৯৯৯দা নই দিল্লীগী ৯ মহাদিও রোদতা অমত্তা ঙাইরবা স্তোর অমা লৈরম্বদগী হৌজিক ভারত শিনবা থুংনা রিতেল আউৎলেৎ ১২১ লৈরে। অনৌবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতিস এক্ত, ২০০২ চৎনবা হৌবগা লোয়ননা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী আইন অসি ২.৪.২০০৩দগী হৌনা এমেন্দ তৌখি অমসুং সর্ভিস প্রোভাইদর, ফেসিলিতেতর, কোওরদিনেতর অমসুং ত্রাইবেল প্রদক্তশিং অমসুং প্রদুসশিংগী মার্কেৎ দিবেলপর অমা ওইনা মথৌ তৌবা হৌখি।
হৌখিবা চহি কয়া অসিদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না মখোয়গী থবক থৌরমশিং তপ্না তপ্না লৌখৎলক্লি অমসুং তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎলক্লি। হৌখিবা থা খরা অসিদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না থবক তৌজদবা অমদি হিংবগী পাম্বৈ লৈতবা অৱাবা তারিবা ত্রাইবেল মীয়াম য়োকখৎনবা হোৎনরিবশিং অসি উবা ফংলি। লায়চৎ অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিদা খঙহৌদনা থোক্লকপা অমসুং খুদক্তা তৌখিবা লোকদাউন অসিনা মরম ওইরগা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংগী লুপা কোতি ১০০গী স্তোক য়োনবা ঙমদনা লৈখি। স্তোকশিং অসি য়োন্নবা অমসুং য়োল্লিবা পুম্নমক শোকহল্লবা ত্রাইবেলগী ইমুংশিংদা ফংহন্নবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না পোৎলম লাখ ১ হেন্না লৈশিনখ্রে অমসুং য়োনবা ঙমহৌদ্রবা পোৎলমশিং অসি মখোয়গী ত্রাইবেল ইন্দিয়াগী ৱেবসাইৎ অমসুং এমাজোন, ফ্লিপকার্ত অমসুং জি.ই.এম.গুম্বা অতোপ্পা রিতেল প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা ওনলাইনদা (অতাবা মমলশিংদা) য়োন্নবা অকনবা থৌরাং অমা পায়খৎলি। এপ্রিলদা, লোকদাউন মনুংদা, ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংগী ইমং ৫০০০ হেনবদা লেম্না চান্নবা অমসুং রসন পীনবা আর্ত ওফ লিবিং ফাউন্দেসনগা লোয়ননা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গী তিমগী মীওইশিংনা খুৎ শমন্দুনা হোৎনরি।
ত্রাইবেল মীয়ামবু লৌশিং, খুৎলাইশিং, ই-পাউ কয়া পীনবা খোঙথাং লৌখৎতুনা মখোয়না হেন্না মওং মরিল তাবা অমদি সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা চল্লাইদুনা অমসুং অখন্নবা থবক অমা পায়খৎপা ঙম্নবা সেনসিতাইজেসন, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.শিং) শেমদুনা অমসুং মখোয়দা ত্রেনিং পীবগী খুত্থাংদা ত্রাইবেল মীয়ামদা থৌনা হাপলি। ‘মেকানিজম ফোর মার্কেতিং ওফ মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (‌এম.এফ.পি.)গী খুত্থাংদা মিনিম্ম সপ্পোর্ত প্রাইজ (এম.এস.পি.) অমসুং ভেল্যু চেন চাওখৎহনবগী স্কিমশিংনা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা ত্রাইবেল ইকোসিস্তেম অসিদা অওনবা অমসুং অহোংবগী মায়কৈদা পুরগনি। ভারতকী রাজ্য ২১দা স্কিম অসি মায় পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা এপ্রিল ২০২০দগী ত্রাইবেলগী শেন্মীৎলোনদা হকথেংননা লুপা কোতি ৩০০০ হাপচিনখ্রে। সরকারগী মতেং ফংবদগী মে ২০২০দা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি.শিং)গী মমলশিং অসিদা ৯০% ফাওবা হেনগৎখ্রে অমসুং এম.এফ.পি.গী লিস্ততা অনৌবা পোৎলম ২৩ হাপচিনখি, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়গী অচৌবা প্রোগ্রাম অসিনা ফোরেস্ত রাইৎস এক্ত ২০০৫তগী মতেং লৌখি অমসুং ফোরেস্ত প্রদ্যুসকী ত্রাইবেল গেদররশিংদা শেলগী তেংবাং অমসুং মতিক চাবা মমল ফংহন্নবা পান্দমশিং থম্লি।
এম.এস.পি.গী মখাদা এম.এফ.পি. স্কিমগী রাজ্য ১৬দা হৌজিক চত্থরিবা প্রোক্যুর্মেন্ত অসিনা লুপা কোতি ১০০০গী প্রোক্যুর্মেন্ত তৌদুনা অৱাংবা রেকোর্দ অমা থমখ্রে অমসুং অমনা এম.এস.পি.না লুপা কোতি ২০০০গী ত্রেদ তৌবা ঙমখ্রে।
রাজ্যশিংগী মরক্তা ছত্তিসগরনা লুপা কোতি ১০৫.৯৬রোমগী মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসকী মেত্রিক তন ৪৬৬৫৪ প্রোক্যুর তৌদুনা মকোক থোংলি। ওরিশা অমসুং তেলঙ্গনানা লুপা কোতি ৩০.০১ রোমগী এম.এফ.পি.শিংগী এম.তি. ১৪১৮৮ অমসুং লুপা কোতি ২.৩৫কী এম.এফ.পি.শিংগী এম.তি. ৫৩২৩ মথং শিৎনা প্রোক্যুর্মেন্ত তৌদুনা মতুং ইল্লি।
চপ মান্নবা স্কিম অসিগীসু শরুক অমা ওইরিবা ভব ধব বকাস কেন্দ্রশিং/ত্রাইবেল স্তার্ত-অপশিংনা ত্রাইবেল গেদররশিং অমসুং উমংদা খুন্দারিবশিং অমসুং য়ুমদা শাজবা ত্রাইবেলগী খুৎহৈবশিংদা থবক ফংনবা পাম্বৈ অমা ওইনা এম.এস.পি.দা মতেং ফজনা পাংলি। এস.ঐচ.জি.এস. ১৮৫০০দা ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইজ ১২০৫ লিংখৎতুনা রাজ্য ২২দা ত্রাইবেল গেদরর লাখ ৩.৬তা অমসুং সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ ১৮০০০তা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরগনি। প্রোগ্রাম অসিগী ফজবা মশক অদুদি মসিগী ভেল্যু হাপকৎলবা প্রদক্তশিং অসি ত্রাইবেলশিংদা হকথেংননা য়োনবা ফংহল্লি। মসিগী ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইজ অসিনা পেকেজিং অমসুং মার্কেতিং তৌরিবা অসিনা ভেল্যু হাপকৎলবা প্রদক্তশিংদা চাওনা কান্নবা ফংহল্লি। মনিপুর অমসুং নাগালেন্দ অসিনা স্তার্ত-অপশিং য়াম্না লৈবা রাজ্যশিংগী খুদম ওইবা ঙম্লি। লোয়ননা ফোরেস্ত প্রদ্যুসশিংগী ভেল্যু এদিসন অমসুং প্রোসেসিংগীদমক মনিপুরগী রাজ্য অসিদা ভন ধন কেন্দ্র ৭৭ লিংখৎখ্রে। সেপ্তেম্বর ২০১৯দগী হৌদুনা লাখ ৪৯.১ রোমগী এম.এফ.পি. প্রদক্তশিং ভন ধন কেন্দ্রশিংনা রিপোর্ত তৌরকখ্রে। ত্রাইবেলশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী পেকেজ হেন্না চাউখৎহন্দুনা হেন্না কান্নহন্নবা অমসুং মখোয়গী এন্তর্প্রাইজ অমসুং কম্মর্স অমদি মখোয়গী ইনকম হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা, তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না মখোয়গী মথংগী তাঙ্কক্কী থবক থৌরমশিংদা এম.এফ.পি. স্কিমগীদমক এম.এস.পি.গা লোয়ননা ভন ধন য়োজনা মফম খুদিংদা য়ৌহন্নবা থৌরাং তৌরি।
খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয় (এম.ও.আর.দি.), স্মোল অমসুং মিদিয়ম এন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয় (এম.এস.এম.ই.), ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীস মন্ত্রালয় (এম.ও.এফ.পি.আই.), অয়ুশ মন্ত্রালয় অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগা লোয়ননা খোঙথাং লৌখৎতুনা ত্রাইবেলশিং অসিগী হিংনবগী পাম্বৈশিং অমসুং ইনকম লাক্নবা খুদোংচাবা পীনবা পান্দম থম্লি। মসিগী খোঙথাংশিং অসিনা মাইনর ফোরেস্ত প্রোদ্যুসশিংগী মথক্তা ত্রাইবেলশিংবু লৌউশিংউ, হৈ-লৈ, হীদাক লাংথক অমসুং মহাও পীরিবা পাম্বীশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা শেন্মীৎলোন ফগৎনবা থবক থৌরমশিং পায়খৎহন্দুনা “চহি চুপ্পা ইনকম লাক্নবা খুদোংচাবা” পীবদা মতেং পাংলি।
লৈবাক শিনবা থুংনা সিস্তেমশিং অমসুং থবকশিং লৌখৎতুনা এম.এফ.পি.শিংগী প্রোক্যুর্মেন্ত অসি চহি চুপ্পা তৌদুনা অমসুং হৌজিক য়ৌরিবা লুপা কোতি ৩০০০গী থাক অসিদগী শরুক অনি হেনগৎহন্দুনা লুপা কোতি ৬০০০ য়ৌহন্নবা হোৎনরি ( অমসুং ত্রাইবেল গেদররগী ইমুং লাখ ২৫তা কান্নবা ফংহনখ্রে)। শেনবা চহি ২০২০-২১দা পোৎ পুথোকপা অমসুং অহেনবা থবক থৌরমশিং হেনগৎনবা, ত্রাইবেল বেনিফিসরী লাখ ৯ য়াওনা ভি.দি.ভ.কে. ৩০০০ লিংখৎনবা পান্দম থম্লি। নবা, ত্রাইবেল বেনিফিসরী লাখ ৯ বরেন ধন .দা মতেং ফজনা পাং;ই
মমিং লৈরবা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিং হেন্না মীয়ামদা খংহন্নবা অমসুং মখোয়গী হৈশিংবশিং অমসুং পোত্থোকশিং মালেমগী ওইবা থাক্তা পুখৎনবা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ত্রাইবেল খুৎহৈশিং ত্রেন তৌনবা রুমা দেবী অমসুং রীনা ধাকাগুম্বা মমিং লৈরবা দিজাইনরশিংগা চুংশিন্নরি।
মসিগী খোংথাংশিং অসি মায় পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা অমসুং তুংদা ময়াম অমা লৌখৎকদবগা লোয়ননা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না শোকহল্লবা খুৎহৈবশিং অমসুং গেদররশিংগী শোত্থরবা শেন্মীৎলোন ফীভম ফগৎহনবগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেল পুন্সি মহিং অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিংদা মপুংফানা অওনবা পুরক্নবা মায়কৈদা চংশিল্লি।