Ministry of Jal Shakti
Ministry of Jal Shakti launches new version of India Water Resources Information System
06 AUG 2020 4:32PM by PIB Delhi
The Ministry of Jal Shakti has launched a new version of the India Water Resources Information System (India-WRIS) with new functionalities and features. Open to the public, and accessible through the web portal www.indiawris.gov.in, this portal contains information related to Water Resources through dashboards for rainfall, water levels & discharge of rivers, water bodies, ground water levels, reservoir storages, evapotranspiration and soil moisture, as well as modules on water resources projects, water bodies, hydro-met data availability and tools for GIS layer editing.
Water is key to life and development. Judicious use of water resources assumes utmost importance, particularly when increasing population, urbanization and related development creates additional pressure on available resources. Good planning of any resource requires a strong data base and a reliable information system. To address this need, the Ministry of Jal Shakti (MoJS), under the National Hydrology Project, launched the first version of India Water Resources Information System (India-WRIS) in July, 2019. Since then, a number of new functionalities and features have been added into the system.
India WRIS is, at present, receiving data from many central and state agencies like CWC, CGWB, IMD, NRSC, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Gujarat etc. on regular basis. Data from other agencies is also being integrated into the system, so that it becomes a comprehensive platform for any data related to water and land resources. The MoJS has established a dedicated organization, National Water Informatics Centre (NWIC) to maintain and update India WRIS.
The basis for all hydro-met observation data is the Water Information Management System (WIMS). Through a secured login, Central and State Water Agencies can enter, analyse, validate and manage data for water level (Both Surface Water & Ground Water), flow, water quality, sediment and many climate parameters. The system includes time series data obtained through manual readings as well as telemetry data received by means of GPRS or satellite.
Through this portal, any stakeholder can visualize the information in a user friendly manner, as well download the information in the form of excel reports and graphs. The key features of the system are Water information easily made available to users and general public, for decision makers, water managers, farmers & experts, Direct access to hydro-met information from Central and State agencies, Real-time data available with one click, Variety of modules for different needs, Latest technologies, continuous development and improvement.
Various user groups can utilize the information as follow like farmers and farmer Welfare Associations can plan crops and cropping pattern based on the rainfall, water availability in storages and ground water aquifers and with changing times the associations can involve youth for utilizing the data appropriately as real time data is available on this web site. Individuals can use the data as per their requirement, to know the availability of water in their locality, ground water level, Level of water in the nearby river and such many facts. Planners and Administrators can utilize this data of their States, Basins for proper utilization of water and to reduce the impact of Flood and Drought. Decision support System (DSS) can be developed. Researchers can utilize the data for water related studies and Modelling purposes as the data frequency required for such studies is available.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তি মন্ত্রালয়না ইন্দিয়া ৱাতর রিসোর্স ইনফোর্মেসন সীস্তেমগী অনৌবা বর্জন অমা লোঞ্চ তৌখ্রে
06 AUG 2020 4:32PM by PIB Imphal
জল শক্তি মন্ত্রালয়না অনৌবা থৌওং অমসুং মওং মতৌ য়াওবা ইন্দিয়া ৱাতর রিসোর্স ইনফোর্মেসন সীস্তেম (ইন্দিয়া-দবল্যু.আর.আই.এস.)গী অনৌবা বর্জন অমা লোঞ্চ তৌখ্রে। ৱেব পোর্তেল www.indiawris.gov.in গী খুত্থাংদা মীয়ামদা ফংহনগদবা পোর্তেল অসিদা নোং তাবা, ঈশিংগী থাক অমসুং তুরেলদগী ঈশিং পাথবা, ৱাতর বোদীশিং, লৈনুংদা লৈবা ঈশিংগী থাক, ঈশিং তুংদুনা থমফম, ইভাপোত্রান্সপিরেসন অমসুং লৈহাউদা য়াওবা ঈশিংগী চাংগী ৱারোলশিংগী খুত্থাংদা ঈশিং ফংফম তাকপা অমসুং ৱাতর সিসোর্স প্রোজেক্ত, ৱাতর বোদীশিং, হাইদ্রো-মেৎ দেতা ফংবা অমসুং জি.আই.এস. লেয়র ইদিতিং তৌবগী খুৎলায়শিংগা মরী লৈনবা ৱারোল কয়া য়াওগনি।
ঈশিং অসি পুন্সি অমসুং চাউখৎপদা মরু ওই। ঈশিং থোকফম্বু নীংথিনা শিজিন্নবা অসি মীশিং হেনগৎলক্লিবা, অর্বানাইজেসন তৌরক্লিবা অমসুং মসিগী মরী লৈনবা থবকশিংনা হৌজিক লৈরিবা ঈশিং ফংফমশিংদা অহেনবা অকায়বা পীরক্লিবা অসিগী মতুং ইন্না য়াম্না মরু ওইবনি। সিসোর্স অমগী মতাংদা নীংথিনা থৌরাং য়াৎপদা অকুপ্পা দেতাবেজ অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা ৱাফম কয়া অমা তঙাই ফদে। হীরমসিদা তেংবাংনবা হায়দুনা জল শক্তি মন্ত্রালয়না (এম.ও.জি.এস.)না নেস্নেল হাইদ্রোলোজী প্রোজেক্তকী মখাদা জুলাই ২০১৯দা ইন্দিয়া ৱাতর রিসোর্স ইনফোর্মেসন সীস্তেম (ইন্দিয়া-দবল্যু.আর.আই.এস.)গী অহানবা বর্জন পুথোকখি। মসিদগী হৌদুনা অনৌবা থৌওং অমসুং মওং মতৌ কয়া অমা হাপচিল্লে।
ইন্দিয়া-দবল্যু.আর.আই.এস.না হৌজিক সি.দবল্যু.সি., সি.জি.দবল্যু.বি., আই.এম.দি., এন.আর.এস.সি., আন্ধ্র প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ অমসুং গুজরাতনচিংবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী এজেন্সীশিংদগী চাং নায়না দেতা লৌরি। মসিবু ঈশিং অমসুং লমগী রিসোর্সশিংগা মরী লৈনবা পাক শনবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইহন্নবগীদমক্তা অতোপ্পা এজেন্সীশিংদগীসু দেতা লৌদুনা হাপচিল্লি। এম.ও .জে.এস.না ইন্দিয়া-দবল্যু.আর.আই.এস.বু শেন্ননবা অমসুং অপদেৎ তৌনবা হায়দুনা নেস্নেল ৱাতর ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর হায়বা দেদিকেতেদ ওইবা লুপ অমসু শেমখ্রে।
হাইদ্রোজেন-মেৎ য়েংশিনবগী দেতাশিং অসি ৱাতর ইনফোর্মেসন মেনেজমেন্ত সীস্তেম (দবল্যু.আই.এম.এস.)তা ইয়ুম্ফম ওই। সেক্যুর ওইবা লোগ-ইন তৌবগী থৌওংগী খুত্থাংদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী ঈশিংগী এজেন্সীশিংনা ঈশিংগী থাক (লৈমায়দা লৈবা অমসুং লৈনুংদা লৈবা অনিমক), ঈশিং চেনবা, ঈশিংগী মগুন, সেদিমেন্ত অমসুং অতোপ্পা ক্লিনিকেল পেরামীতরশিংগী দেতা হাপচিনবা, য়েংশিনবা, বেলিদেৎ তৌবা অমসুং শেন্নবা য়াগনি। সীস্তেম অসিদা জি.পি.আর.এস. নত্ত্রগা সেতিলাইৎকী খুত্থাংদা ফংবা তেলিমিত্রী দেতা অমসুং মেনুএল রীদিং ওইনা ফংবা দেতাশিংগী তাইম সেরিজ য়াওরি।
পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা স্তেকহোলদর অমা হেক্তনা শিজিন্নবদা লায়বা মওংদা ৱারোলশিং অসি বিজ্বেলাইজ তৌবা য়াগনি অমসুং ৱারোলশিং অসিবু এক্সেল রিপোর্ত অমসুং গ্রাফকী মংদা দাউনলোদ তৌবসু য়াগনি। সীস্তেম অসিগী মরু ওইবা মথৌদি য়ুজরশিং অমসুং মীয়াম, ৱারেপ লেপ্পা মীওইশিং, ঈশিং শেন্নবশিং, লৌউবা অমসুং অখঙ অহৈশিংদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী এজেন্সীশিংদগী লাকপা হাইদ্রো-মেৎ ৱারোলশিং হকথেংননা ফংহনবা, ক্লিক অমদা রীএল তাইম দেতা ফংহনবা, তোঙানবা তঙাই ফদবশিংগী মোদ্যুল মখল কয়া, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী, লেপ্তনা চাউখৎহনবা অমসুং ফগৎহন্নবগীদমক্তা তঙাই ফদবা ৱারোলশিংবু লাইনা ফংহনবনি।
লৌউবগুম্বা মখল কয়াগী কয়াগী কাংলুপশিংনা হায়রিবা ৱারোলশিং অসিবু শিজিন্নবা য়াগনি অমসুং লৌউবগী য়াইফ য়ুম্বালগী লুপশিংনা নোং তাবা, ঈশিং তুংফমদা ঈশিং লৈবা অমসুং লৈনুংদা ঈশিং লৈবগী মরমদা খংদুনা মখোয়না লৌরোক থাবা অমসুং লৌ খাওবগী থৌওং কয়াগী থৌরাং য়াৎপা য়াগনি অমসুং মতমগী অহোংবা লৈবগী মতুংইন্না লুপশিং অসিনা দেতা অসি ৱেব সাইত্তা লাইনা ফংবনিনা নহাশিংবুসু দেতা অসিবু কান্নবা মওংদা শিজিন্নহন্দুনা থৌশিল কয়া অসিদা শরুক য়াহনবা ঙমগনি। মীওই অমনসু দেতা অসি মশাগী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না মখোয়গী লৈকায়দা ঈশিং ফংবগী ৱারোল, লৈনুংগী ঈশিংগী থাক, অনকপদা লৈবা তুরেলদা লৈবা ঈশিংগী থাক অমসুং মসিগা মান্নবা হীরম কয়াগী ৱারোল খঙনবা শিজিন্নবা য়াগনি। প্লান্নর অমসুং এদমিনিস্ত্রেতরশিংনা মখোয়গী স্তেৎকী দেতাশিং অসি ঈশিং নীংথিনা শিজিন্নবা ঙম্নবা অমসুং ঈশিং ইচাউ থোকপা অমসুং ইকঙ থোকপগী খুদোংচাদবা কয়াবু হন্থহনবদা তেংবাংনবা শিজিন্নবা য়াগনি। দিসিসন সপ্পোর্ত সীস্তেম (দি.এস.এস.)সু শেম্বা য়াগনি। রিসর্চরশিংনা মখোয়গী স্তদীশিংদা তঙাই ফদবা দেতাগী ফ্রিক্বেন্সী অসি লাইনা ফংবনিনা দেতাশিং অসি ঈশিংগী মরী লৈনবা স্তদীশিং অমসুং মোদেল্লিং তৌবদা শিজিন্নবা য়াগনি।