ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ପର୍ଯ୍ୟାୟ-1 ଏପ୍ରିଲରୁ ଜୁନ୍‌ 2020
• ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର 93.5 ଶତାଂଶ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି
05 AUG 2020 4:53PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ ବା ଏଫ୍‌ସିଆଇ ପକ୍ଷରୁ ଉପଲବ୍‌ଧ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଚଳିତବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲରୁ ଜୁନ୍‌ 3 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରରୁ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉଠାଇଥିଲେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 93.5 ଶତାଂଶ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । ଏହି 3 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଏଫ୍‌ସିଆଇର ବିଭିନ୍ନ ଡିପୋ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରରୁ 118 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉଠାଇଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଉଠାଣର ଏହା 99 ଶତାଂଶ । କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏହି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତଭାବେ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଆବଣ୍ଟିତ ଏହି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ପରିମାଣ 111.52 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ । ଏଫ୍‌ସିଆଇ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଏପ୍ରିଲ ଓ ମେ ମାସରେ 37.5 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଲେଖାଏଁ ବା 84 ଶତାଂଶ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆବଣ୍ଟିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଦୁଇ ମାସରେ ମାସିକ ଭିତ୍ତିରେ ପ୍ରାୟ 75 କୋଟି ଲେଖାଏଁ ହିତାଧିକାରୀ ଏହା ପାଇଥିଲେ । ସେହିଭଳି ଜୁନ୍‌ ମାସରେ 73 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ 36.54 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଉଠାଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର 92 ଶତାଂଶ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2020ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା ପରେ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାଗତ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଓ ଖାଉଟି କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଏପ୍ରିଲ, ମେ ଏବଂ ଜୁନ୍‌ ମାସ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା । ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଲକ୍‌ ଡାଉନ ଘୋଷଣା ପରେ କାମଧନ୍ଦା ବନ୍ଦ ଥିବାରୁ ଦୁର୍ବଳ ଓ ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇବା । ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନାରେ 81 କୋଟି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନ୍ତଦ୍ୟୋୟ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରଭାବେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦେବା । ମାସକୁ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଅତିରିକ୍ତ 5 କେଜି ଚାଉଳ ଓ ଗହମ ଏହି ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ନିୟମିତ କୋଟା ବାହାରେ ମାଗଣାରେ ପାଇଥିଲେ । 2020 ମାର୍ଚ୍ଚ 30ରେ ଖାଦ୍ୟ ଓ ଖାଉଟି କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସେମାନଙ୍କ କୋଟା ବାବଦରେ ମାସିକ 40 ମେଟ୍ରିକକ ଟନ ହିସାବରେ 3 ମାସ ପାଇଁ 121 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଏହି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏଫ୍‌ସିଆଇ ଗୋଦାମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରରୁ ଏପ୍ରିଲ-ଜୁନ୍‌ ମାସ ପାଇଁ 3 ମାସ ନିମନ୍ତେ ଉଠାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana Phase-I: April 2020 to June 2020
States/UTs distributed 93.5 % of allocated food grains for the period April-June 2020 among NFSA beneficiaries: Food Corporation of India
05 AUG 2020 4:53PM by PIB Delhi
As per reports available from Food Corporation of India, all States/UTs combined have lifted about 118 LMT (99%) of three-month food grains from FCI depots/central pool for distribution of additional free of cost food grains among NFSA beneficiaries. Further, all States/UTs combined have reported a distribution of over 111.52 LMT (93.5%) of allocated food grains for the period April-June 2020. According to FCI, 37.5 LMT (94%) food grains distributed in the months of April and May 2020 covering about 75 crore beneficiaries in each month and 36.54 LMT (92%) food grains in the month of June covering about 73 crore beneficiaries.
Earlier, in March 2020, pursuant to the announcement of Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP) to ameliorate the hardships faced by the poor and needy due to economic disruptions caused by the COVID-19 outbreak in the country, the Department of Food & Public Distribution had started the implementation of “Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY)” for a period of three months i.e. April, May and June 2020, so that the poor and vulnerable beneficiaries under NFSA do not suffer on account of the non-availability of foodgrains during the unprecedented time of crisis.
Under this special scheme, about 81 Crore NFSA beneficiaries covered under both categories of NFSA, namely Antyodaya Anna Yojana (AAY) and Priority Householders (PHH), are being provided with an additional quota of free-of-cost foodgrains (Rice/Wheat) at a scale of 5 Kg per person per month, over and above their regular monthly entitlements.
Accordingly, on 30th March 2020, the Department of Food & Public Distribution had conveyed State/UT-wise total allocation of about 121 Lakh MT of foodgrains (about 40 LMT per month) to all States/UTs and FCI for distribution to all NFSA beneficiaries during the period of three months April-June’ 2020 i.e. Phase-I of the scheme.