Vice President's Secretariat
Vice President expresses concern over growing pendency of cases at all levels of judiciary
VP urges government & judiciary to ensure faster & affordable justice
Be the voice of the voiceless: Vice President tells law students
Asks law students to take up legal aid for the poor as a commitment
Lawyers are capable of bringing about great social transformation: VP
Calls for continuous introspection, scrutiny, and reform of laws
Avoid ambiguity while drafting laws; laws should be simple and uncomplicated: VP
Addresses the Platinum Jubilee meet of Dr B.R. Ambedkar College of Law, Andhra University
04 AUG 2020 12:52PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today expressed concern over the mounting pendency of cases from the Supreme Court to the lower courts and urged the government and the judiciary to ensure faster justice by addressing the issue.
Addressing through virtual mode the Platinum Jubilee meet of Dr B.R. Ambedkar College of Law, Andhra University on the occasion of its 76th Foundation Day, he underscored the need to make delivery of justice speedier and affordable. Citing adjournment of cases over long periods, he observed that justice was becoming costly and referred to the well-known proverb “justice denied is justice delayed”.
The Vice President said that Public Interest Litigations (PILs) should not become private interest litigations for personal, pecuniary and political interests. There was nothing wrong if it was for a larger public cause, he stressed.
Asking the law students to be the voice of the voiceless and to use their legal knowledge to empower the marginalized people, he advised them to take up legal aid for the poor as a commitment. He also told the budding lawyers to nurture professionalism and ethical conduct, while being fearless and fair when it comes to discharging their duties. “Fight injustice wherever it exists and in whichever manner it is perpetuated”, he added.
Highlighting the need to avoid ambiguity while drafting laws, the Vice President said laws should be simple and uncomplicated. The focus should not only be on the letter but also on the spirit of and the intent behind our laws. “The intent and purpose of the law must be very clear”, he added.
Observing that lawyers are capable of bringing about great social transformation, the Vice President said that as a society evolves, so must its laws. “We must constantly introspect and scrutinize our laws from the prism of justice, fairness, equity, compassion and humanity and must continually reform and update our laws, rules and regulations”, he said.
Shri Naidu said that laws which do not find a place in a progressive society must be repealed without prejudice and without delay, while modifying others to suit the times.
Calling for an all-round effort to improve our justice system, the Vice President spoke of the need to continually improve our legal infrastructure and access to justice, especially for the common man. Expressing concern that a vast majority of our laws and regulations were still illegible to the ordinary citizen, he called for the expansion of legal literacy.
Referring to the New Education Policy, he stressed the need to impart basic primary and upper primary education in mother tongue. “I go a step further, in due course of time, we must strive hard to see that all our systems and public life mother tongue must be used, practiced and propagated. Whether it is education, whether it is governance or whether it is judiciary, people must be able to speak, argue and write in their mother tongue so that they are able to express freely”.
Quoting Gandhi Ji, who had said “the ancient ideal of Ramarajya is undoubtedly one of true democracy in which the meanest citizen could be sure of swift justice without an elaborate and costly procedure”, the Vice President said “ the foundation of Ramarajya is truth and justice and that is what we aspire for when we strengthen various institutions of democratic governance, including the judiciary”.
He asked young students to look upon legal profession as a mission and always be ready to be of service to the most powerless and helpless of our citizens.
Advising students to remain life-long learners and understand the nuances of our democratic system and the functioning of its institutions and processes, Shri Naidu stressed the need to make policies that are not only legally sound but also morally righteous and socially just.
Paying rich tributes to the founder of the College, Dr C.R. Reddy, he recalled his student days and said that his time at the college laid strong foundations to his political and public life.
Justice T. Rajani and Justice, Battu Devanand, Hon'ble Judges of the Andhra Pradesh High Court, Prof. P.V.G.D. Prasada Reddy, Vice Chancellor, Andhra University, Prof. S. Sumitra, Principal, Dr. B.R. Ambedkar College of Law, Prof. D.S. Prakasa Rao, Dean, Faculty of Law, Andhra University, Prof.K.Gupteswar , Founder Principal, Dr. B.R. Ambedkar College of Law, Dr.P.S.Rao, Special Adviser, Attorney-General Office, State of Qatar and others were present on the occasion.
The following is the full text of the speech:
I am delighted to join all of you in this Platinum Jubilee meeting today on the auspicious occasion of the 76th Foundation Day of Dr B.R. Ambedkar College of Law, Andhra University. It gives me great pleasure to tell you that I myself am a proud alumnus of this great temple of learning.
The Law College was established in Andhra University in 1945 in order to meet a long felt need for a College of Law in this part of the country, which was then a part of the province of Madras.
On this momentous occasion of celebrating Platinum Jubilee, we must remember with gratitude the great visionary, Dr. C.R. Reddy, the founder Vice Chancellor of Andhra University, whose farsightedness led to the establishment of this institution of great stature. Dr.Cattamanchy Ramalinga Reddy, in consultation with Jurists like Sri Lionel Leach, Chief Justice of Madras, Sri P.V.Rajamannar, the then Advocate General of Madras, Sri V. Govindarajachari, Advocate and a few others, laid the foundations of this college.
This College began its illustrious journey in 1945 and was inaugurated by the legendary Judge of the Madras High Court, Sri Rajamannar. This college, the then department of law, was originally located in Machilipatnam and was relocated in 1949 to Waltair, which is the present Visakhapatnam. Prof. S. Venkataraman was the first Head of the Department of Law & Professor of Law. It became independent from being part of Arts, Commerce and Law wing of Andhra University and was renamed as Dr. B.R. Ambedkar College of Law. This college was one of the first institutions to introduce semester system in 1975, much before the Bar Council of India has envisaged it. It is also one of the few institutions offering international law as a field of specialization in post graduation since long time.
Dr. C R Reddy was an ardent believer in promoting academic and scholarly study of law. He visualized this institution as a centre for comparative and interdisciplinary study of Law, which would mould outstanding practitioners and teachers of law.
I pay my humble tributes to the great soul today.
As a matter-of-fact, I spent some of the most significant and memorable years of my life as a student leader and a prominent personality of Jai Andhra movement in Visakhapatnam. I was initially imprisoned in Visakhapatnam and later shifted to Mushirabad Jail in Hyderabad during the infamous Emergency. In all, I was in prison for about one-and-half years. My only fault was that as a student leader, I had invited Shri Jayaprakash Narayan to address a public meeting at Visakhapatnam and that was used as a pretext by the then government to send me to jail along with several other opposition leaders at that time.
I feel fortunate to have studied in this college. My stay in this college laid a strong foundation for political and public life. I always cherish my long association with the beautiful city of Visakhapatnam and its people. I paid my reverential respect in a facebook post, to all my gurus including the professors who taught us different subjects in the law college- Shri B S Murtygaru, Shri Gopalakrishna Sastry garu, Shri Gupteswargaru, Shri Laxmana Rao garu, Shri Ramachandra Rao garu; Shri Appalanaidugaru, Shri Santosh garu, Shri Jaganmohangaru, Shri Padmanabhamgaru, Shri Krishna Murtygaru.
It is heartening to note that since its inception, the college had outstanding jurists and Legal Luminaries as the Members of the Faculty.
I am happy to note that the College has been constantly endeavouring to raise the benchmarks for teaching and research to prepare the students for advanced study and research at LL.M., and Ph.D. levels and to build their careers at the Bar.
Platinum Jubilee is a major milestone for any institution. It is an occasion not only to list out the achievements, but also to introspect and chalk out a roadmap for the future. Let me take this opportunity to congratulate each and every one of you on this occasion.
My dear sisters and brothers,
It is also appropriate that this college has been named after one of the most eminent jurists India has ever seen, the chief architect of the Constitution of India, Dr Bhimrao Ramji Ambedkar.
Dr Ambedkar was a multi-faceted genius—a visionary statesman, philosopher, towering intellectual, eminent jurist, economist, writer, social reformer and a humanist par excellence. The nation will be ever grateful to the iconic leader for his stellar contribution in drafting the Constitution and for his pioneering role in guiding the nation at a critical juncture.
Dr Ambedkar left an indelible imprint on the sands of time and his thoughts are relevant for all times. Indeed, he was the messiah of the oppressed and all through his life, he strove to dismantle the caste barriers and ensure equality for all people.
He strongly believed in gender equality and emancipation of women through education. He famously said: "Political democracy cannot last unless there lies at the base of it social democracy. What does social democracy mean? It means a way of life which recognizes liberty, equality and fraternity as the principles of life."
As students of law, I ask each and every one of you to understand the life and work of Dr Ambedkar and to draw inspiration from it so that you may serve this nation to the best of your ability.
My dear young friends,
You have the good fortune of being enlightened in the portals of a premier educational institution. As inheritors of the legacy of Dr Ambedkar and as budding lawyers, each one of you must always strive to protect the constitution. Please remember that several eminent legal luminaries played a crucial role in laying strong foundations for our democratic republic. The tallest leaders of our freedom struggle, from Mahatma Gandhi to Bal Gangadhar Tilak to C. Rajagopalachari, Lala Lajpat Rai and TanguturiPrakasamPantulu were lawyers.
I have always felt that the leadership of lawyers played a major role in the evolution of our independence struggle where we sought freedom, basic rights and democracy in a peaceful and non-violent manner using reasoned argument and moral courage which are traits of excellent lawyers. We all are also aware of the decisive role played by lawyers in drafting our constitution.
As advocates and jurists of tomorrow, you have an equally important role to play in shaping the future of this country.
Having been a student of law myself, I would like to dwell on the significance of legal education in nation building. As a society and nation governed by the rule of law, we must focus not only on the letter but also on the spirit of and the intent behind our laws.
There should not be any room for ambiguity while drafting laws. They should be simple and uncomplicated. Any ambiguity can lead to the possibility of misinterpretation and misuse and that should be totally avoided.
Although many youngsters are joining law courses and becoming lawyers, there continues to be manpower shortage. We need to study the reasons for the same and take remedial steps. At the same time, it should be remembered that quality is more important than quantity. I feel that the judiciary should also focus on this issue.
Over the years, India has produced many outstanding and eminent jurists like V R Krishna Iyer, Nani Palkhivala, Fali S. Nariman, Soli Sorabjee, Harish Salve, P. B. Gajendragadkar, KokaSubba Rao, K S Hedge and Hans Raj Khanna, who did not budge or bend during the Emergency to safeguard the fundamental rights of the people.
Lawyers are capable of bringing about great social transformation. As society evolves, so must our laws. We must constantly introspect and scrutinize our laws from the prism of justice, fairness, equity, compassion and humanity and must continually reform and update our laws, rules and regulations. Laws which do not find a place in the progressive society must be repealed without prejudice and without delay, while modifying others to suit the times.
In the same spirit, there must be an unrelenting quest to improve our justice system. We must continually improve our legal infrastructure and access to justice, especially for the common man. A vast majority of our laws and regulations are still illegible to the ordinary citizen. Here comes the importance of expanding the reach of legal literacy and the need to simplify our laws and rules. I appreciate the government for scrapping several redundant and obsolete laws.
It is not sufficient to take justice to the people. We must also ensure that the intricacies of the legal system are understood by them in the languages they speak and understand.
There is also a need to make the delivery of justice speedier and affordable. The legal profession must continue to address this issue collectively.
My dear young friends,
As students of this prestigious university, you must constantly endeavour to find ways in which you can give back to the society and the country. You must look upon legal profession as a mission and must be always ready to be of service to the most powerless and helpless of our citizens. Be the voice of the voiceless. Use your legal knowledge and acumen to empower them and make their lives better.
I call upon each and every one of the students joining us today to take up legal aid for the poor as a commitment. As lawyers and jurists of the future, always try to be responsive. Nurture professionalism and ethical conduct, while being fearless and fair when it comes to discharging your duty. Fight injustice wherever it exists and in whichever manner it is perpetuated.
India undoubtedly has one of the best constitutions in the world. It places at its centre the highest of human values and has justice, liberty and equality as its cornerstones. It seeks to banish the social evils such as gender inequality, discrimination, communalism and casteism and endeavours to provide equality and equal protection of laws to all citizens. It was Dr Ambedkar who once remarked that “Constitution is not a mere lawyers’ document, it is a vehicle of Life, and its spirit is always the spirit of Age.”
Dear youngsters, always remain life-long students. Understand the nuances of our democratic system and the functioning of its institutions and processes. Help policy makers in making policies that are not only legally sound but also morally righteous and socially just. A democracy cannot be healthy without informed participation. Inform yourself and inform others. Help the nation create better citizens who are able to access all the opportunities that our country offers.
I am sure that as lawyers of the future, you will always strive for positive social change and take up the mantle of leadership in our quest to build a New India.
Before I conclude, I would like to recollect the words of Gandhi Ji, who had said, “Whether Rama of my imagination ever lived or not on this earth, the ancient ideal of Ramarajya is undoubtedly one of true democracy in which the meanest citizen could be sure of swift justice without an elaborate and costly procedure. Even the dog is described by the poet to have received justice under Ramarajya.” The foundation of Ramarajya is truth and Justice and that is what we aspire for when we strengthen various institutions of democratic governance including Judiciary.
Tomorrow, we are going to witness a historic event at Ayodhya. An event that connects most of us to our illustrious cultural heritage. An event that makes us recollect Ramayana, the timeless epic written at least two thousand years ago, that has become a part of our collective consciousness.
It is indeed a moment of spontaneous celebration because we are bringing the glory of the past alive and enshrining the values we cherish.
Rama is an embodiment of Indian culture. He is the ideal King, an ideal human being. He combines in himself some of the finest qualities a human being can aspire to imbibe.
On this auspicious occasion, as we start rebuilding the ancient temple on 5th August, 2020 at Ayodhya for Rama and create a magnificent structure as desired by people, it would be good to understand and spread the universal message of Ramayana, the remarkable Indian epic, and enrich our lives based on its rich foundational values.
Once again, let me congratulate all of you on the 76th Foundation day of Dr B.R. Ambedkar College of Law, Andhra University. May this institution keep moulding lawyers of exceptional calibre and unblemished character and scale greater heights in the time to come.
I wish each and every one of you the very best in your future endeavours.
Thank You!
Jai Hind!

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ-রাস্ত্রপতিনা জুদিসিএরীগী থাক খুদিংদা পন্দুনা লৈবা কেস মশিং হেনগৎলকপদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখ্রে
ভি.পি.না সরকার অমসুং জুদিসিএরীদা অথুবা অমসুং শেল চংদনা ৱায়েল পীনবা হায়খ্রে
মখোন থোক্তবশিংগী খোঞ্জেল ওইয়ুঃ উপ-রাস্ত্রপতিনা লোগী মহৈরোয়শিংদা হায়খ্রে
লায়রবশিংগী ওইনা আইনগী ওইবা থবকশিংগী শেলগী তেংবাংবীয়ু হায়না লোগী মহৌরোয়শিংদা হায়খ্রে
উকিলশিংনা খুন্নাইবু শেন্দোকপা ঙম্বগী মতিক লৈঃ ভি.পি.
হীরম অমগী মরমদা কুপ্না য়েংশিনবা, অফ-ফত্ত নৈনবা অমসুং আইনবু শেমদোকপগী থৌওং লেপ্তনা পাঙথোক্কদবনি
আইন শেম্বা মতমদা ৱাখল চাউথোক্কদবনি; আইন অসি অচম্বা অমসুং অরায়বা ওইগদবনিঃ ভি.পি.
আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী দাঃ বি.আর. অম্বেদকর কোলেজ ওফ লোগী প্লেতিনম জুবিলীগী থৌরমদা ৱা ঙাংখি
04 AUG 2020 12:52PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম. বেঙ্কয়া নাইদুনা ঙসি সুপ্রীম কোর্ত্তগী হৌদুনা লাৱর কোর্ত ফাওবদা পন্দুনা লৈবা কেস মশিং য়ামখৎলকপদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং হীরম অসিগী মতাংদা পল্লদুনা সরকার অমসুং জুদিসিএরীনা কেসশিং অসি অথুবা মতমদা লোয়শিন্নবা হায়খ্রে।
আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী দাঃ বি.আর. অম্বেদকর কোলেজ ওফ লোগী চহি ৭৫শুবা মপোক কুমওনগী প্লেতিনম জুবিলীগী থৌরমদা বর্চুএলগী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখিবদা মহাক্না ৱায়েল পীবদা থুহনবা অমসুং শেল য়াম্না চংহন্দবগী মতাংদা পনখি। কেস কয়া অমবু মতম শাংনা য়ৈথোকপগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা ৱায়েল ফংবা অসি হৌজিক শেল য়াম্না চঙবা ওইরক্লি অমসুং মমিং লৈরবা পাউরৌ “ৱায়েল পীদবা অসি ৱায়েল থেংথহনবনি”গা মরী লৈননা ৱাফম কয়া অসি থমখি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা পব্লিক ইন্তরেস্ত লিতিগেসন (পি.আই.এল.) অসি কনাগুম্বা মীওই অমগী মশাগী ওইবা, শেল-থুমগা মরী লৈনবা অমসুং রাজনিতীগা ওইবা কান্ননবা থৌওং ওইহল্লোইদবনি হায়খি। মসিনা করীগুম্বা মীয়াম পুম্বগী কান্ননবা ওইরগদি অকায়বা লৈতে হায়না মহাক্না হায়খি।
লোগী মহৈরোয়শিংনা খোঞ্জেল লৈতবা মীওইশিংগী খোঞ্জেল ওইয়ু অমসুং মখোয়দা লৈরিবা আইনগী লৌশিং অসিনা তোখায় তারবা মীওইশিংগী কান্ননবা শিজিন্নৌ হায়রদুনা মহাক্না হায়খিবদা লায়রবা মীওিশিংগী লীগেল এদকী থৌওং শোয়দনা শিজিন্নৌ হায়খি। মহাক্না নৌনা হৌগৎলক্লিবা উকিল ওইগদৌরিবা মহৈরোয়শিংদা প্রোফেস্নেল অমসুং ইথিকেল ওইবগী মতৌ চেল্লু অমসুং মথৌ পাঙথোকপা মতমদা অকিবা লৈগনু হায়খি। “নমহৎপীবগী থৌওং কয়া অসি থেংনরিবমখৈ মায়োক্নৌ অমসুং মসিগীদমক্তা তৌফম থোকপা খুদিংমক তৌগদবনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
আইন শেম্বা মতমদা ৱাখল চাউথোকপগী তঙাই ফদবগী মতাংদা পল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা আইন অসি অচম্বা অমসুং অরায়বা ওইগদবনি হায়খি। হায়রিবশিং অসিদা মিৎয়েং চংবতা নত্তনা আইনগী ৱাহন্থোক অসিনা মখোয়বু ইনোৎ হাপহনগদবনি হায়খি। “আইনগী ৱাখল্লোন অমসুং তৌফম থোকপা করিনো হায়বা নীংথিনা খঙগদবনি” হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
উকিলশিং অসিনা খুন্নাই অমবু শেমদোকপা ঙম্বগী মতিক লৈ হায়বা ৱাফম পল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা খুন্নাই অসি মতমগী মতুং ইন্না অহোংবা নায় অমসুং মসিগা মান্নবা মগুন অসি আইনগীসু চেল্লি হায়না হায়খি। “ৱায়েল পীবা, অচান-মীরায় নাইদবা, মান্নবা মিৎয়েং য়েংবা, মীনুংশি লৈবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী ৱাখল চেনবগী মিৎয়েংগী মতুং ইন্না ঐখোয়না আইন অসি নীংথিনা য়েংশিন্দুনা মসিগী অফ-ফত্তা তাথোক তাশিন তৌগদবনি অমসুং মসিবু লেপ্তনা অফবগীদমক্তা শেমদোক্কদবনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী নাইদুনা হায়খিবা চাউখৎলক্লিবা খুন্নাইদা কান্নবা পীবা ঙমদ্রবা আইন্দি মুত্থত্তুনা মসিগী মহুৎ শিনবা মতমগা চান্নবা আইন শেমগদবনি হায়খি।
ঐখোয়গী জস্তিস সীস্তেম অসি শেমদোক্নবা পুম্নমক্না হোৎনমিন্নসি হায়রদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা য়াম্না মরু ওইবা অচম্বা মীয়ামগীদমক্তা ঐখোয়গী লীগেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অচুম্বা ৱায়েল ফংবগী থৌওংশিংদা শেমদোকপগী তঙাই ফদবগী মতাংদা পনখি। অচম্বা মীয়ামদা চৎনবা য়াদবা আইন অমসুং কাঙলোন কয়া অমা লৈবা অসিগী মতাংদা নুংঙাইতবা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না লীগেলগী হাইয়রকী চাউথোকহনবগী মতাংদা পনখি।
অনৌবা এজুকেসন পোলিসীগী মতাংদা পন্দুনা মহাক্না বেসিক প্রাইমরী অমসুং অপ্পর প্রাইমরী এজুকেসন অসি মমালোলদা তম্বীবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা ৱাফম থমখি। “ঐহাক্না খোঙথাং অমসুং থাংজিন্দুনা হায়রি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সি অমসুং পথাপশিংদা ইমালোল অসি য়ারিবমখৈ শিজিন্ননবা হোৎনগদবনি। এজুকেসন্দা, লৈঙাকপদা নত্ত্রগা ৱায়েল পীবগী হীরমশিংদা মীয়াম্না মখোয়গী ৱাখল নীংথিনা ৱা ঙাংদুনা, ইদুনা ফোঙদোকপা অমসুং য়েৎনবা ঙম্নবা ইমালোল শিজিন্নবা ঙমগদবনি” হায়না মহাক্না হায়খি।
“অরিবা রামরাজ্যগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন্দি শাংদোকপা অমসুং অতাংবা থৌওংগী খুত্থাং চত্থদনা মীয়ামদা অচুম্বা অমসুং অথুবা ৱায়েল ফংবা গনতন্ত্রগী মওং অমনি” হায়না গান্ধীজিনা হায়রিবা ৱাফম পল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি, “ রামরাজ্যগী য়ুম্বীদি অচুম্বা অমসুং অফবা ৱায়েলনি অমসুং মসি ফংনবা ঐখোয়গী জুদিসিএরী য়াওনা গনতন্ত্রগী মওং চেনবা লৈঙাক অসি মপাঙ্গল লৈহন্নবা হোৎনবা অসিনি”।
মহাক্না নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিংদা লীগেল প্রোফেসন অসিবু মিসন অমা ওইনা লৌনবা অমসুং কনা লৈজদ্রবা মীওইশিংবু মতেং পাংনবা মতম পুম্বদা শেম শাদুনা লৈনবা হায়খি।
মহৈরোয়শিংনা মতম শাংনা লৌশিং তান্দুনা লৈদুনা ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী পথাপকী তোঙানবা কয়া ভাব তাবা ঙম্নবা অমসুং মসিগী ইন্সতিত্যুসন অমসুং মসিগী থৌওংশিংগী মথৌ তৌবগী মওং নীংথিনা খঙবা ঙম্নবা হোৎনদুনা লৈহন্নিংবগী ৱাফম থম্লদুনা শ্রী নাইদুনা লীগেলগী হীরমদা অফবা ওইবা অমসুং খুন্নাইগী মীওইশিংদা অচান মীরায় নাইদবা পোলিসী শেম্বগী তঙাই ফদবা লৈ হায়খি।
কোলেজ অসিবু হৌদোক্লম্বা দাঃ সি.আর. রেদ্দীবু ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা মহাক্না নহা ওইরিঙৈদা কোলেজ অসিদা মহৈরোয় ওইরিঙৈগী মতম নিংশিংলদুনা মসিনা মহাক্কী মশাগী অমসুং রাজনিতীগী পুন্সিগী অকনবা য়ুম্বী শেমখি হায়না হায়খি।
আন্ধ্র প্রদেশ হাই কোর্তকী জজ জস্তিস তি. রজনি অমসুং জস্তিস বত্তু দেবানান্দ; আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর প্রোফঃ পি.ভি.জি.দি. প্রসাদা রেদ্দী; দাঃ বি.আর. অম্বেদকর কোলেজ ওফ লোগী প্রিন্সিপাল প্রোফঃ এস. সুমিত্রা; আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী ফেকলতী ওফ লোগী দীন প্রোফঃ দি.এস. প্রকাসা রাও; দাঃ বি.আর. অম্বেদকর কোলেজ ওফ লোগী ফাউন্দর প্রিন্সিপাল প্রোফঃ কে. গুপ্তেস্বর অমসুং কতার লৈবাক্কী এত্তোর্নী জেনেরেল ওফিস্কী স্পিসিএল এদবাইজর দাঃ পি.এস. রাওসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মখাদা পীরিবা অসি মহাক্কী ৱা ঙাংখিবগী অপুনবা ৱাহৈশিংনিঃ
আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী দাঃ বি.আর. অম্বেদকর কোলেজ ওফ লোগী ৭৬শুবা কুমওনগী প্লেতিনম জুবিলীগী নুংঙাইরবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা ফংবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঐহাকসু মসিগী শেংলবা মহৈ তম্ফমশঙ অসিগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা এলম্নস অমা ওই হায়বদা ঐঙোন্দা নুংঙাইবা ফাওই।
মতম অমদা মদ্রাজকী শরুক অমা ওইরম্বা লৈবাক অসিগী শরুক অসিদা লোগী কোলেজ অমা লৈবগী তঙাই ফদবা লৈবগী মতুং ইন্না ইং ১৯৪৫দা লো কোলেজ অসি আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী মখাদা লিংখৎখিবনি।
ঙসিগী নুংঙাইরবা প্লেতিনম জুবিলীগী থৌরম অসিদা বিজনরী অফাউবা অমা ওইরম্বা অমসুং মহাক্কী তুং কোয়না উবা ঙম্বা মতিক্কী মরম ওইদুনা মীয়াম্না ইকায়খুম্নরিবা মসিগী ইন্সতিত্যুসন অসি লিংখৎপদা তেংবাংখিবা আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী ফাউন্দর চান্সেল্লর দাঃ সি.আর. রেদ্দীবু নিংশিংফম থোকই। দাঃ কত্তামাঞ্চী রামালিঙ্গা রেদ্দীনা মদ্রাজকী চীফ জস্তিস সার লাইওনেল লীচ, মদ্রাজকী মতমদুগী এদবোকেৎ জেনেরেল শ্রী পি.ভি. রাজামন্নার, উকিল ওইরম্বা শ্রী ভি. গোবিন্দরাজাচারি অমসুং অতোপ্পা মীওই খরগা তান্নরবা তুংদা মসিগী কোলেজ অসি লিংখৎখিবনি।
কোলেজ অসিনা মসিগী মশক থোকপা লম্বী অসি ইং ১৯৪৫দগী হৌখি অমসুং মদ্রাজ হাই কোর্তকী অফাউবা জজ শ্রী রাজামন্নারনা শঙ্গাখি। মতম অদুগী লোগী বিভাগ ওইরম্বা কোলেজ অসি অহানবদা মচিলাপত্নমদা লৈরম্মি অমসুং ইং ১৯৪৯দা হৌজিক্না ভিশাখাপত্নম হায়না খংনরিবা ৱালতাইরদা হোংদোকখি। প্রোফঃ এস. বেঙ্কতারমন্না লো বিভাগকী অহানবা মকোক অমসুং লোগী প্রোফেসসর ওইখি। আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী আরৎস, কম্মর্স অমসুং লোগী কাংলুপ্তগী তোঙানবা অমা ওইদুনা দাঃ বি.আর. অম্বেদকর কোলেজ ওফ লো হায়না কোন্না মিংথোনখি। মসিগী কোলেজ অসিনা সেমিস্তর সীস্তেমবু বার কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ানা মসিগী মতাংদা হৌদোরক্ত্রিঙৈগী মমাংদা অহানবা ওইনা ইং ১৯৭৫দা হৌদোকখি। মসিগী কোলেজ অসি মতম কুইরবগী মমাংদগী পোস্ত গ্রেজুএসন্দা ইন্তর্নেস্নেল লো অসিবু স্পেসিএলাইজ তৌবগী হীরম ওইবা য়াহনখিবা ইন্সতিত্যুসন খরগী মনুংদা অমনি।
দাঃ সি.আর. রেদ্দী অসি লোগী হীরমদা একাদমিক অমসুং স্কোলার ওইনা মহৈ তম্বদা থাজবা থম্বা মীওই অমনি। মহাক্না ইন্সতিত্যুসন অসিদা লো তম্ববু চাংয়েংনবা অমসুং ইন্তর্দিসিপ্লিনরী ওইবা মওং অমা ওইহন্নিনবগী মিৎয়েং থমখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মতুং তারকপদা লোগী মশক থোকপা মীওই অমসুং ওজা কয়া অমস শেমখি।
অসিগুম্বা শক্নাইরবা মীওই অসিগী মফমদা ঐহাক্না ঙসি ইকায় খুম্নবা উৎলি।
তসেংনা হায়রবদা ঐহাক্না ঐহাক্কী পুন্সিগী মশক থোকপা অমসুং নিংশিংনিংঙাই ওইরবা মহৈরোয় ওইরিঙৈগী মতম কয়া ভিশাখপত্নমদা মহৈরোয়গী লুচিংবা অমসুং জয় আন্ধ্র ইহৌগী মমিং চৎপা মীওই অমা ওইনা লেনখি। মমিং চৎলবা ইমর্জেন্সীগী মতমদা ঐহাকপু ফাদুনা অহানবদা ভিশাখাপত্নমদা থমখি অমসুং কোন্নদি হায়দ্রবাদকী মুর্শিদবাদ জেলদা থমখি। ঐহাক্না চহি অমা মখায়গী মতম জেলদা লৈখি। ঐহাক্না তৌখিবা অশোয়বা হায়ববু ঐহাক্না শ্রী জয়প্রকাশ নরায়নবু ভিশাখপত্নমদা মীয়ামগী মীফম অমদা ৱা ঙাংনবা কৌখিবা অদুনি অমসুং সরকারনা মসিনা মরম ওইদুনা মতমদুগী ওপোজিসনগী মীওই কয়া অমগা লোয়ননা ঐহাকপু জেলদা থমখি।
ঐহাক্না কোলেজ অসিদা তম্বা ফংখিবা অসি লায়বক ফবনি খল্লি। ঐহাক্না কোলেজ অসিদা তম্বা মতমদা ঐহাক্কী ইশাগী পুন্সি অমসুং রাজনিতীগী পুন্সিগী অচেৎপা মরু হুনখি। ঐহাক্না ফজরবা ভিশাখাপত্নম শহর অমসুং মসিগী মীওইশিংগা লৈনখিবা মরীবু মতম পুম্বদা নীংশিংলি। লো কোলেজ অসিদা ঐহাকপু হীরম কয়াদা তাকপী তম্বীরকখিবা ঐহাক্কী ওজাশিং – শ্রী বি.এস. মুরতীগারু, শ্রী গোপ্লাকৃষ্ণন সাস্ত্রী গারু, শ্রী গুপ্তেস্বরগারু, শ্রী লক্সমনা রাও গারু, শ্রী রামাচন্দ্র রাও গারু, শ্রী অপ্পালানাইদুগারু, শ্রী সন্তোস গারু, শ্রী জগনমোহনগারু, শ্রী পদমানভমগারু অমসুং শ্রী কৃষ্ণ মুরতীগারুগী মফমদা ফেসবুক পোস্ত অমদা ইকাই খুম্বা উৎখ্রবনি।
কোলেজ অসিনা হেক হৌরকপদগী হৌনা মসিগী ফেকলতীদা মমিং লৈরবা জ্যুরিস্ত অমসুং লীগেল ল্যুমিনেরি কয়া য়াওদুনা লাকখি হায়বসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি।
কোলেজ অসিনা মসিগী মহৈরোয়শিংবু এল.এল.এম. অমসুং পি.ঐচ.দি.গী থাক্তা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং অমসুং রিসর্চকী থৌওং কয়াগীদমক্ত শেম শানবা অমসুং তুংদা বারগী হীরমদা মশক থোকপা পুন্সি অমা শেম্নবা মহৈ মশিং তম্বীবগী থাক হেনগৎহন্দুনা মতম পুম্বদা লাক্লিবসিদা ঐহাক্না য়াম্না হরাওবা ফাওই।
প্লেতিনম জুবিলী অসি ইন্সতিত্যুসন অমগী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনিংঙাইনি। মসিনা মায় পাকপা কয়াগী মশিং থিবা খক্তা নত্তনা লাক্কদৌরিবা মতমগী থৌরাং য়াৎপসুনি। থৌরম অসিগা মরী লৈননা ঐহাক্না মীয়াম পুম্বদা য়াইফ পাউজেল পীরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
ভারতকী খ্বাইদগী মমিং চৎপা অমসুং ভারতকী সংবিধানগী আর্কিতেক্তসু ওইরিবা দাঃ ভিমরাও রামজি অমবেদকরগী মমিং লৌদুনা কোলেজ অসিগী মমিং থোল্লিবসি য়াম্না চান্নৈ।
দাঃ অম্বেদকর অসি বিজনরী স্তেৎসমেন, ফিলোসোফর, শক্নাইরবা মীওই, মমিং চৎপা জ্যুরিস্ত, ইকোনোমিস্ত, অইবা, খুন্নাই শেমদোকপা অমসুং অফবা মীওইবা অমা ওইবগী মগুন চেনবা শক্লোন য়াম্বা মীওই অমনি। লৈবাক অসিগী সংবিধান শেম্বদা তেংবাংখিবা অমসুং লৈবাক্কী অরুবা মতমদা লুচিং থৌদাং লৌরম্বা শক্নাইরবা লুচিংবা অসি লৈবাক অসিনা মতম পুম্বদা ইকাই খুম্নগনি।
দাঃ অম্বেদকরনা কাওরোইদবা খোঙফম অমা থনম্লে অমসুং মহাক্কী ৱাখল্লোন অসি মতম পুম্বগা অদুমক চানদুনা লাক্লি। মহাক অসি নমহৎপীরবা মীওইশিংগীদি তসেংবা মেসিয়া অমনি অমসুং কাস্ত খায়দোকপা মুত্থত্তুনা মীওই পুম্ববু মান্নবা থাক্তা পুরক্নবা মহাক্না পুন্সি চুপ্পদা হোৎনখি।
মহাক্না জেন্দর ইক্বেলিতী অমসুং এজুকেসনগী খুত্থাংদা নুপীশিংবু নিং-খা তম্বদা অচেৎপা থাজবা থমদুনা লাকখি। মহাক্না হায়রম্মি, “পোলিতিকেল দিমোক্রেসি অসি মসিগী মখোঙদা সোসিএল দিমোক্রেসি লৈত্রবদি কুইনা চৎলোয়। সোসিএল দিমোক্রেসী কদাইবু কৌবগে? মসিনা হায়বদি লিবর্তী, ইক্বেলিতী অমসুং ফ্রেতর্নিতীবু পুন্সিগী ৱাখল্লোন্নি হায়না লৌবা পুন্সি মহিং অদুবুনি”।
লোগী মহৈরোয় অমা ওইনা ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা দাঃ অম্বেদকরগী পুন্সি অমসুং থবকশিং অসি মমুৎ তানা খঙহন্নিঙই অমসুং মসিদগী ইথিল লৌদুনা নহাক্কী অঙম্বা থাক্তা লৈবাক্কী সেবা তৌহন্নিঙই।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
নখোয়দি প্রীমিয়র এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনগী পোর্তেলশিংগী খুত্থাংদা মহৈ তম্বা ফংলিবা অসি য়াম্না লায়বক ফরবনি। দাঃ অম্বেদকরগী লীগেসিগী তুং ইনবা উকিল অমা ওইনা নখোয় পুম্নমক্না সংবিধানবু ঙাম শেন্দুনা থম্নবা মতম পুম্বদা হোৎনগদবনি। শক্নাইরবা লীগেল ল্যুমিনেরী ময়াম অমনা ঐখোয়গী দিমোক্রেতিক ওইবা লৈবাক অসি ওইহন্নবা মরু হুনখিবনি। ঐখোয়গী নিং-তম ইহৌগী শক্নাইরবা লুচিংবশিং, মিং ওইনা পল্লবদা মহাত্মা গান্ধীদগী বাল গঙ্গাধর তিলক্তগী সি. রাজাগোপালাচারিদগী লালা লাজপৎ রাই অমসুং তাঙ্গুত্রি প্রকাসম পন্তুলু অসি উকিল ঙাক্তনি।
খৎনা চৈনবা তৌদনা নীংথিনা ৱারী শাবা অমসুং অখাঙ কনবা অফবা উকিল অমগী মগুন চেনবা থৌওংশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না নিংতম্বা, মীওইবগী তঙাই ফদবা হক অমসুং দিমোক্রেসী তানবগী মতমগী মতুং ইন্না চাউখৎপা পুরকপা থৌদাং কয়াগা লোয়ননা ঐখোয়গী উকিলশিংগী লুচিং মখাদা নিং-তম ইহৌ হৌখি হায়না ঐহাক্না মতম পুম্বদা খল্লি। অমসুং ঐখোয়গী উকিলশিংনা লৈবাক অসিগী সংবিধান শেম্বদা লৌখিবা থৌদাং কয়া অমসু ঐহাক্না খঙই।
হয়েংগী উকিল অমসুং জ্যুরিস্ত অমা ওইনা নখোয়দসু লৈবাক অসিবু শেমদোক্নবা চপ মান্নবা থৌদাং লৈ।
ঐহাক ইশামকসু লোগী মহৈরোয় অমা ওইনা লৈবাক শেমগৎপদা লীগেল এজুকেসনগী মরু ওইবশিংগী মতাংদা নৈননিংই। লোগী কাংলোন্না ঙাক্তুনা চৎপা খুন্নাই অমসুং লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয় পুম্নমক্না লোদা মিৎয়েং চংবতা নত্তনা লোগী থৌদাংগী মরমদসু মিৎয়েং চংগদবনি।
আইন অমা শেম্বা মতমদা ৱাখল চাউথোক্কদবনি। মসি অচম্বা অমসুং অরায়বা ওইগদবনি। ৱাখল পিকশিনবা মতমদা লান্না ৱাহন্থোক পীবা অমসুং শিজিন্নবগী থৌওং কয়া থোক্লক্কনি অমসুং য়ারিবমখৈ মসি ঐখোয়না তৌরোয়দবনি।
নহা ওইরিবা মীওই কয়া অমনা লো কোর্সতা য়াওদুনা উকিল কয়া অমা ওইনরবসু হৌজিক মসিগী অৱাৎপা য়াম্না লৈরি। ঐখোয়না হীরম অসিগী মরমদা খন্থদুনা মতিক চাবা থবক পায়খৎকদবনি। অমসুং ঐখোয়না চপ মান্ননা নীংশিংগদবদি মশিংদগী গুন্দা হেন্না মিৎয়েং চংগদবনি হায়বসি কাওরোয়দবনি। জুদিসিএরীনসু হীরম অসিদা মিৎয়েং চংফম থোকই হায়না ঐহাক্না খল্লি।
চহি কয়া অসিদা ভারতনা ভি.আর. কৃষ্ণ আইয়র, নানি পালখিবালা, ফালি এস. নরিমান, সোলি সোরাবজী, হরিশ সাল্বে, পি.বি. গজেন্দ্রগদকর, কোকা সুব্বা রাও, কে.এস. হেগদে অমসুং হন্স রাজ খুরানাগুম্বা ইমর্জেন্সীগী মনুংদা ফাওবা মীয়ামগী হক ঙাক শেন্নবা হোৎনবদা তুং হনখিদবা মমিং লৈবা জ্যুরিস্ত কয়া পুথোকখ্রে।
উকিলশিংনা খুন্নাই অমবু শেমদোকপা ঙম্বগী মতিক লৈ। খুন্নাই অমা চাউখৎলকপগী মতুং ইন্না লোসু চাউখৎপা নাইগদবনি। ৱায়েল পীবা, অচান-মীরায় নাইদবা, মান্নবা মিৎইয়েং য়েংবা, মীনুংসি লৈবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী ৱাখল চেনবগী মিৎয়েংগী মতুং ইন্না ঐখোয়না আইন অসি নীংথিনা য়েংশিন্দুনা মসিগী অফ-ফত্তা তাথোক তাশিন তৌগদবনি অমসুং মসিবু লেপ্তনা অফবগীদমক্তা শেমদোক্কদবনি। চাউখৎলক্লিবা খুন্নাইদা কান্নবা পীবা ঙমদ্রবা আইন্দি মুত্থত্তুনা মসিগী মহুৎ শিনবা মতমগা চান্নবা আইন শেমগদবনি হায়খি।
মসিগা মান্নবা ইথিলগা লোয়ননা ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱায়েল পীবগী পথাপ অসিসু শেমদোকপগী থবকসু লেপ্তনা পাঙথোক্কদবনি। মরু ওইবা অচম্বা মীয়ামগীদমক্তা ঐখোয়গী লীগেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অচুম্বা ৱায়েল ফংবগী থৌওংশিংদা লেপ্তনা শেমদোকপগী তঙাই ফদবা লৈ। অচম্বা মীয়ামদা চৎনবা য়াদবা আইন অমসুং কাঙলোন কয়া অমা হৌজিক লৈরি। মসিগী মতাং অসিদা লীগেলগী মরমদা মীয়াম্বু হেন্না খঙহনবা অমসুং আইনশিং অসিবু অচম্বা অমসুং অরায়বা ওইহনবগী তঙাই ফদবা লাক্লি। সরকারনা মতমগা চান্নদ্রবা আইন কয়া অমা মুত্থৎখিবগী সরকারবু থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
মীয়ামদা অচুম্বা ৱায়েল পীবা খক্তনা অরোয়বা নত্তে। মখোয়না লোল্লিবা লোন্দা লীগেলগী পথাপ্তা শিজিন্নরিবা ৱাহৈ-ৱাতা কয়াশিং অসি নীংথিনা খঙহনবগী মথৌ য়াম্না তাই।
অচুম্বা ৱাইয়েল পীবা অসি থুহনবা অমসুং শেল চংহন্দবগী তঙাই ফদবা অমসু লৈরি। লীগেলগী হীরমদা থবক তৌবা মীওইশিং অসিনা মসিগী মতাংদা পুন্না থবক তৌবা তাই।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা য়ুনিবর্সিতীগী মহৈরোয় অমা ওইনা নখোয়না মতম পুম্বদা খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিদা মতৌ করম্না তেংবাংসিগে হায়না খনগদবনি। নখোয়না লীগেল প্রোফেসন অসিবু মিসন অমা ওইনা লৌগদবনি অমসুং কনা লৈজদ্রবা মীওইশিংবু মতেং পাংনবা মতম পুম্বদা শেম শাদুনা লৈগদবনি। খোঞ্জেল লৈতবা মীওইশিংগী খোঞ্জেল ওইয়ু। মখোয়গী পুন্সিবু শাফবা অমসুং নুংঙাইবা ওইহন্নবা নখোয়গী লৌশিং শিজিন্নগদবনি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মহৈরোয় খুদিংনা লায়রবশিংগীদমক্তা লীগেল এদকী থৌওং পাংথোক্কনি হায়না লেপহন্ননিঙই। হয়েং ওইরক্কদবা উকিল অমা ওইনা মতম পুম্বতা অতোপ্পনা হায়বা তাগদবনি। প্রোফেস্নেল অমসুং ইথিকেল ওইবগী মগুন অসি তমশিল্লু অমসুং নখোয়গী থবক পাঙথোকপগী মতম য়ৌরকপদা কিগনু। নমহৎপীবগী থৌওং কয়া অসি থেংনরিবমখৈ মায়োক্নৌ অমসুং মসিগীদমক্তা তৌফম থোকপা খুদিংমক তৌগদবনি।
ভারতকী সংবিধান অসি য়েৎনিংঙাই লৈতবা মালেমগী খ্বাইদগী ফবশিংগী মনুংদা অমনি। মসিনা মীওইবগী বেল্যু অসি খ্বাইদগী ৱাংনা ময়ায়দা থম্মি অমসুং মসিগী মনুংদা জস্তিস, লিবর্তী অমসুং ইকেলিতী অসিনা কোর্নরস্তোন ওইনা থম্মি। জেন্দরদা থাক মান্নদবা মিৎয়েং য়েংবা, অমনা অমবু তাথী তাওই তৌবা, কম্ম্যুনেল ওইবা অমসুং কাস্তকী চৎনবীবু খুন্নাই অসিদগী মুত্থৎপগী পান্দম থমদুনা মীয়াম খুদিংদা আইনগী মতুং ইন্না মান্ননা অমসুং তেক্ত কাইদনা থম্নবা হোৎনরি। অমসুং “সংবিধান অসি উকিল অমগী চে অমখক্তা নত্তে, মসি পুন্সিগী গারিনি অমসুং চহিগী ইথিল অসিনা মতম পুম্বদা মসিদা ইথিল পীগনি” হায়না হায়রমখিবা মীওই অদু অম্বেদকরনি।
নুংশিরবা নহারোলশিং, মতম পুম্বদা মহৈ, লৌশিং তমদুনা লৈয়ু। ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী পথাপকী তোঙানবা কয়া ভাব তাবা ঙম্নবা অমসুং মসিগী ইন্সতিত্যুসন অমসুং মসিগী থৌওংশিংগী মথৌ তৌবগী মওং নীংথিনা খঙবা ঙম্নবা হোৎনদুনা লৈহন্নিংই অমসুং লীগেলগী হীরমদা অফবা ওইবা অমসুং খুন্নাইগী মীওইশিংদা অচান মীরায় নাইদবা পোলিসী শেম্বগী তঙাই ফদবা লৈ। মীয়াম্না শরুক য়াদনা গনতন্ত্রা অমত্তা মায় পাকপা ঙম্লোই। নশাসু খঙনবা হোৎনৌ অমসুং অতোপ্পবুসু খঙহল্লু। লৈবাক অসিনা পীরিবা খুদোংচাবা কয়া অসিবু লৌবা ঙম্বা মীওই কয়া লৈবাক অসিনা শেম্বদা তেংবাংউ।
হয়েংগী উকিল অমা ওইনা নখোয় পুম্নমক্না খুন্নাইদা অফবা থৌওং অমা পুরক্তুনা অনৌবা ভারত অমা শেম্নবা লুচিংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিন্দ্রঙৈগী মমাংদা ঐহাক্না “ঐহাক্না ৱাখলদা নীংজরিবা রাম অসি তসেংনমক পৃথিবী অসিদা লৈরমদ্রবসু, অরিবা রামরাজ্যগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন্দি শাংদোকপা অমসুং অতাঙবা থৌওংগী খুত্থাঙ চত্থদনা মীয়ামদা অচুম্বা অমসুং অথুবা ৱায়েল ফংবা গনতন্ত্রগী মওং অমনি। রামরাজ্যগী মখাদা হুই ফাওবা অচুম্বা ৱায়েল ফঙই হায়নরিবনি” হায়না গান্ধীজিনা হায়রম্বা ৱাফম অসি পন্নিংই। রামরাজ্যগী য়ুম্বীদি অচুম্বা অমসুং অফবা ৱায়েলনি অমসুং মসি ফংনবা ঐখোয়গী জুদিসিএরী য়াওনা গনতন্ত্রগী মওং চেনবা লৈঙাক অসি মপাঙ্গল লৈহন্নবা হোৎনবা অসিনি।
পুৱারী ওইরগদবা থৌরম অমা হয়েংদি ঐখোয়না অয়োধ্যাদা উবা ফংলগনি। ঐখোয়গী মশক নাইবা নাৎকা ঐখোয়গা অমত্তা ওইহনবা থৌরম অমা। ঐখোয়না ভাব হেক তাবদগী খঙলক্লবা অমসুং চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা ইরম্বা মতম নাইদ্রবা ইপিক, রামায়নগা ঐখোয়গা অমত্তা ওইহনবগী থৌরম অমা।
মসি তসেংনা য়াম্না নুংঙাইবা পুংফম অমা ওইরগনি মরমদি ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী য়াইফরবা মতম অদু অমুক্কা হন্না হিঙ্গৎহন্দুনা ঐখোয়না লুনা লৌজরিবা বেল্যুশিং অসিবু লাৎপগী মতম লাক্লবনি।
রাম হায়বসি ভারতকী নাৎকী মহুৎ শিনবা অমনি। মহাক অসি মতিক চাবা নিংথৌ অমসুং মীওইবা অমনি। মীওইবা অমনা হেক খঞ্জবা ঙম্বা অফবা মগুন খুদিংমক মঙোন্দা লোয়না চেল্লিবনি।
ওগস্ত ৫, ২০২০গী নুমিৎ অসিগী হায়রিবা নুংঙাইরবা থৌরম অসিদা মীয়াম পুম্বনা পাম্বগী মতুং ইন্না রামগী অরিবা লায়শঙ অসি অয়োধ্যাদা নৌনা অমুক শাবা হৌরগনি অমসুং মসিনা রমায়ন্না মালেমদা পীরিবা অফবা পাউজেল কয়া অসি নৌহৌননা অমুক শন্দোকপা ঙম্লগনি।
ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা অমুক্কা হন্না আন্ধ্র য়ুনিবর্সিতীগী দাঃ বি.আর. অম্বেদকরগী ৭৬শুবা মপোক কুমওন অসিদা য়াইফ পাউজেল পীরি অমসুং মসিগী ইন্সতিত্যুসন অসিনা মতিক লৈবা অমসুং লমচৎ-শাজৎ ফজবা উকিল কয়া লেপ্তনা শেমদুনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা অনৌবা থাক্কী মায় পাকপা কয়া ফংবা ওইরসনু।
নখোয়না তুংদা পাঙথোকপা থবক খুদিংদা মায় পাকপা ওইয়ু।
থাগৎচরি।
জয় হিন্দ।