Ministry of Youth Affairs and Sports
NSNIS Patiala and CSS-SRIHER launche courses in sports physiotherapy, sports nutrition to strengthen grassroot-level sports ecosystem
03 AUG 2020 3:34PM by PIB Delhi
With an effort to ensure that knowledge of sports science is applied to train athletes even at the grassroot level, NSNIS Patiala has signed a Memorandum of Understanding (MOU) with CSS-SRIHER, Chennai (Deemed to be University), to jointly conduct six- month certificate courses in sports science subjects. The course aims to give an opportunity to young qualified professionals working in the field of sports science to further specialise in their area of expertise. In the first leg, Sports Physiotherapy and Sports Nutrition courses are being launched online, with admission to the courses starting on 3rd August 2020. These courses are aimed at training professionals who can work along with community coaches and development-level coaches to use sports science in grassroot-level training.
The eligibility criteria to appear for the written entrance exam for the Sports Physiotherapy course is a Masters in Physiotherapy (Ortho/Sport). Those who have a Bachelor’s in Physiotherapy with three years of work experience in a sports institute, sports team or club, can also apply. For the Sports Nutrition course, those eligible to take the entrance exam, must have a Masters in any of the streams including, foods and nutrition, applied nutrition, public health nutrition, clinical nutrition and dietetics, food science and quality control or sports nutrition. Those with a Bachelor’s degree in any of the above mentioned streams, but with three years of relevant work experience in a recognised sports institute, club or state or national-level team can also take the entrance exam.
The six-month course to be taught online, will include in its curriculum all important aspects of sports physiotherapy and sports nutrition. A two-week physical workshop will also be held as part of the course, and will be organised post Covid. Assessment of attendees for final certification will be done on the basis of online quizzes and written exams.
Speaking about the importance of including sports science in the sports education of grassroot-level coaches, Senior Executive Director (Academics) of Sports Authority of IndiaColonel RS Bishnoisaid, "The new courses in Sports Science are aimed to strengthen the grassroot-level sports ecosystem by imparting training in a more scientific way. After completion of these courses, these professionals will be equipped to work alongside community coaches and developmental coaches at the grassroot-level and provide better training to junior athletes. In the second phase SAI will also introduce courses in exercise physiology, sports biomechanics, strength and conditioning, sports psychology."
Speaking about the curriculum of the course, Director of CSS-SRIHERProfessor Arunmugam, said, “These courses are designed to include the latest international practices in the field of sports physiotherapy and sports nutrition. The inclusion of sports science, even at the grassroot-level level, will help professionals working in this field to understand the needs of an athlete better. The best Indian faculty and foreign experts will be teaching in this course.”
The application forms to the courses will be available online from August 3 up to August 10, with eligible candidates taking the written online exam on August 16, 2020. The course commences from August 24, 2020.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
শান্ন-খোৎনবগী থবকশিং মখোঙদগী হৌনা ফগৎহন্নবা এন.এস.এন.আই.এস. পতিয়ালা অমসুং সি.এস.এস-এস.আর.আই.ঐচ.ই.আর.না স্পোর্তস ফিজিওথেরাপী, স্পোর্তস ন্যুত্রিসন কোর্সশিং হাংদোক্লে
03 AUG 2020 3:34PM by PIB Imphal
স্পোর্তস সাইন্সকী লৌশিং শান্নরোইশিং ত্রেনিং পীবদা শীজিন্ননবা থবক অমা ওইনা স্পোর্তস সাইন্সকী সবজেকশিংদা থা তরুক্কী সর্তিফিকেদ কোর্সশিং পুন্না পাংথোক্নবা এন.এস.এন.আই.এস পতিয়ালা অমসুং সি.এস.এস-এস.আর.আই.ঐচ.ই.আর, চেন্নাইগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্সতেন্দিং(এম ও য়ু) অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। কোর্স অসিনা স্পোর্তস সাইন্সকী লমদা থবক তৌরিবা মতিক চারবা মীওইশিং মখা তানা মখোয়না হৈরিবা লম অদুদা খঙবা ঙম্নবা পান্দম থম্লি। অহানবা ওইনা ওনলাইন্দা স্পোর্তস ফিজিওথেরাপী অমসুং স্পোর্তস ন্যুত্রিসন কোর্সশিং ২০২০গী অগস্ত ৩দগী হাংদোক্লে। হায়রিবা কোর্সশিং অসিনা কমুনিতি কোচশিংগা থবক তৌমিন্নরিবা স্পোর্ত সাইন্সকী লমদা থবক তৌরিবা নহা ওইরিবা মীওইশিং শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
ফিজিওথেরাপী(ওর্থো/স্পোর্তস)দা মাস্তর লোইরবা অমনা ফিজিওথেরাপী কোর্স শরুক য়ানবা অইবা চাংয়েং শরুক য়াবা য়াগনি। ফিজিওথেরাপীদা গ্রেজুয়েদ লোইরবা অদুগা স্পোর্তস ইন্সতিতুৎ নৎত্রগা স্পোর্তস তিম অমদা চহি অহুম থবক তৌরক্লবা মীওইশিংসু শরুক য়াবা য়াগনি। ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন, এপ্লাইদ ন্যুত্রিসন, পব্লিক হেল্থ ন্যুত্রিসন, ক্লিনিকেল ন্যুত্রিসন অমসুং দাইতেতিক্স, ফুদ সাইন্স অমসুং ক্বালিতি কন্ত্রোল নৎত্রগা স্পোর্তস ন্যুত্রিসনদা য়াওনা হিরম অমদা হেক্তা মাস্তর লোইরবা মীওইশিং স্পোর্তস ন্যুত্রিসন কোর্সতা শরুক য়াবা য়াগনি। হায়রিবা মথক্কী সবজেকশিং অসিদা গ্রেজুয়েদ লোইরবা অমসুং মশক খঙলবা স্পোর্তস ইন্সতিতুৎ নৎত্রগা নেসনেল লেবেলগী তিম অমদা চহি অহুম থবক তৌরক্লবা মীওইশিংসু কোর্স অসিদা তম্নবা চাংয়েংদা শরুক য়াবা য়াগনি।
স্পোর্তস ফিজিওথেরাপী অমসুং স্পোর্তস ন্যুত্রিসনগী মরুওইবশিং থা তরুক্কী কোর্স অসিদা ওনলাইনদা তম্বীগনি। কোর্স অসিগী শরুক অমা ওইনা চয়োল অনিগী ফিজিকেল ৱার্কশোপ অমা পাংথোক্কনি, মসি কোবিদ মতুংদা শীনগনি। ওনলাইন কুইজশিং অমসুং অইবা চাংয়েংশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা শরুক য়ারিবশিং সর্তিফিকেদ পীনবা এসেসমেন্ত তৌগনি।
কোচশিংদা স্পোর্তস ইজুকেসন তাকপী-তম্বীবদা স্পোর্তস সাইন্স য়াওহনবগী মরুওইবা পল্লদুনা স্পোর্তস ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়াগী সেনিয়র ইজুকিউতিপ দিরেক্তর(একাদেমিক্স)কর্নেল আর.এস বিসনোইনা হায়খি, সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা ত্রেনিং পীদুনা স্পোর্তস সাইন্সকী অনৌবা কোর্সশিং অসিনা শান্ন-খোৎনবগী থবকশিং ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। হায়রিবা কোর্সশিং অসি লোইরবা মতুংদা, হায়রিবা শীনফম অসিদা থবক তৌরিবশিংনা অঙাং ওইরিবা শান্নরোয়শিং ত্রেনিং পীরিবা কোচশিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নগনি। অনিসুবা তাঙ্কক্তা, সাইনা এক্সরসাইজ ফিজিওলোজি, স্পোর্তস বাইওমেকানিক্স, স্ত্রেং অমসুং কন্দিসন্নিং, স্পোর্তস সাইকোলোজিগী কোর্সশিং হৌদোক্কনি।
কোর্স অসিগী করিকুলমগী মতাংদা, সি.এস.এস-এস.আর.আই.ঐচ.ই.আরগী দিরেক্তর প্রোফেসার অরুনমুগামনা হায়খি, স্পোর্তস ফিজিওথেরাপী অমসুং স্পোর্তস ন্যুত্রিসনগী লমদা মালেমগী খ্বাইদগী নৌবা থবকশিং য়াওহন্নবা হায়রিবা কোর্সশিং অসি শেম্লে। স্পোর্তস সাইন্স য়াওহনবা অসিনা মসিগী হিরম অসিদা থবক তৌরিবশিংনা শান্নরোই অমনা দরকার ওইবশিং খঙবা ঙমগনি। মসিগী কোর্স অসিদা ভারত অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফরবা ওজাশিংনা তাকপী-তম্বীগনি।
কোর্সশিং অসিগী এপ্লিকেসন ফোর্মশিং ওনলাইনদা অগস্ত ৩দগী অগস্ত ১০ ফাওবগী মনুংদা ফংলগনি, শরুক য়াবা য়ারবা মীওইশিং ২০২০গী অগস্ত ১৬দা ওনলাইন্দা পাংথোক্কদবা অইবা চাংয়েংদা শরুক য়াগনি। ২০২০গী অগস্ত ২৪দগী কোর্স হৌগনি।